• 9.370.314 stemmen

Law of the Lawless (1964)

Western | 87 minuten

Genre: Western

Alternatieve titel: Invitation to a Hanging

Geregisseerd door: William F. Claxton

Met onder meer: Dale Robertson, Yvonne De Carlo en William Bendix

Plot Law of the Lawless

"The "Hanging Judge" had come to the moment of decision!"

Clem Rogers, beter bekend als "The Hanging Judge", komt naar Stone Junction, Kansas in 1889 om recht te spreken over Pete Stone die terecht staat wegens moord. Pete is de zoon van "Big Tom" Stone die het stadje in zijn zak heeft. De zaken raken meer gecompliceerd als Rogers er achterkomt dat Joe Rile voor Stone werkt. Rile is de moordenaar van de vader van Rogers. Stone onderneemt een poging om Rogers in diskrediet te brengen en laat zijn mannen Ellie in elkaar slaan, haar bewusteloos en half ontkleed in de hotelkamer van Rogers achterlatend. Op de dag van het proces vult de stad zich met vreemdelingen, allen in zwart gekleed en ingehuurd om het proces bij te wonen. Stone vertelt Rogers dat al die mannen familieleden hebben die ooit door Rogers zijn opgehangen en dat ze bewapend zijn. Stone daagt Rogers uit om zijn zoon te veroordelen tot de strop.

Judge Clem Rogers

Attorney Rand McDonald

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Ook na vele jaren en duizenden westerns kom je soms nog voor verrassingen te staan.

A.C. Lyles was een filmproducent die er bekend om stond (sommigen zouden eerder zeggen berucht) goedkope westerns te produceren met acteurs en actrices die hun beste jaren al een tijdje achter zich hadden.

Ik heb diverse A C Lyles films gezien, en die waren allemaal zo zo la la van kwaliteit, soms alleen voor de die hard westernfans.

"Law of the Lawless"is echter van een ander niveau.

Ook een kleine productie, maar met werkelijk uitstekend acteerwerk, goede dialogen en verrassende twists in het verhaal.

Vooral het einde van de film is anders dan anders.

Geweld is er ook, niet te veel, maar best heftig wanneer het losbarst, zeker voor de tijd waarin de film gemaakt werd.

Het is ook en feest van herkenning voor geroutineerde westernfans, talloze bekende gezichten uit het genre duiken er op.

Voor William Bendix was dit een van zijn laatste films.

Nog in hetzelfde jaar (1964) overleed hij.

De scènes in de rechtbank zijn bijzonder boeiend door het goede acteerwerk.

De oude rotten geven flink van katoen.

Ik denk dat ze er maar weinig voor betaald kregen, maar dat is er niet aan te merken.

(Enkele jonge acteurs steken wel een beetje af bij al die ervaren collega's)

Het verhaal is overigens van Lyles zelf.

Ik geef 3.5* "+"