Home (2009)
Genre: Documentaire
Speelduur: 95 minuten / 120 minuten (lange versie)
Frankrijk
Geregisseerd door: Yann Arthus-Bertrand
Met onder meer: Yann Arthus-Bertrand en Jacques Gamblin
Gesproken taal: Frans
Bekijk via YouTube
Plot Home
"A stunning visual portrayal of Earth"
200.000 jaar. Meer had de mens niet nodig om het fragiele evenwicht op aarde – het resultaat van bijna vier miljard jaar evolutie – te verstoren. Hoewel de prijs die we moeten betalen hoog is, rest er geen tijd voor pessimisme: we hebben slechts tien jaar om de trend om te keren. In meer dan zestig landen registreerde Yann Arthus-Bertrand de wereld onder zich. Met deze beelden toont hij de schoonheid van de aarde, de relatie die wij met onze aarde hebben en het gevaar waarin onze planeet verkeert. Hij deelt zowel zijn bewondering als zijn bezorgdheid met de kijker.
Narrator (english stemrol)
Narrator (french TV stemrol)
Narrator (french stemrol)
Narrator (spanish stemrol)
Narrator (italian stemrol)
Narrator (chinese stemrol)
Reservoir Dogs
Franse documentaire van Yann Arthus-Bertrand, die op 5 juni 2009 wereldwijd in meer dan 50 landen in première gaat. Vanavond is deze film te bezichtigen op 2Be om 22:40u.
Bruno_6
Niet echt een wereldschokkende boodschap (voor mij althans). Wel een sterk, goed onderbouwd betoog dat geïllustreerd wordt door prachtige beelden.
Visueel zeker stukken beter dan 'An Inconvenient Truth'.
Kronos
Prachtige beelden. Maar door het moraliserende preekje van de commentator wordt er nogal wat verprutst.
Kronos
Toch een nogal bedenkelijk verpakte boodschap.
200.000 jaar, zo wordt gesteld, had de mens nodig om het fragiele evenwicht op aarde – het resultaat van bijna vier miljard jaar evolutie – te verstoren.
Is de mens precies zoals hij is dan niet voortgekomen uit dat zogenaamd fragiele evenwicht? Hoort 'verstoring' niet thuis in dat 'evenwicht'? Kijk naar de dinosauriërs. Die waren wellicht ook te groot. Hoe dan ook, ze zijn er niet meer. En dat heeft niks met menselijk toedoen te maken. Een zuiver natuurlijk proces.
Ik vind dat getuigen van pure hoogmoed, te denken of te geloven dat 'de mens' daar boven zou kunnen of móeten staan. Dat die zijn lot geheel in eigen handen heeft.
We zijn niet meer dan een stel apen dat een beetje kan nadenken over de dingen en vandaaruit wat techniek produceert en vandaaruit wat mijmert over ethische en ecologische kwesties.
Maar het proces waar we integraal deel van uitmaken, dat zullen we nooit zelf in handen kunnen nemen. Dat klinkt misschien pessimistisch, maar dat is het juist niet. Het is enkel een nederig besef dat een ongrijpbaar iets als 'de mensheid' een eigen weg gaat zonder dat er een stuurman aan boord zit of gezet kan worden die alles tot in de puntjes perfect onder controle heeft.
Als de Rapa Nui ons een les kunnen leren, dan is het mijns insziens een les in nederigheid; het besef dat we als mensheid te dom zijn om als het er op aankomt onze eigen ondergang te voorkomen.
Wat niet wil zeggen dat ik van mening ben dat we maar lekker ons eigen leefmilieu en dat van andere levende wezens moeten verpesten. Gewoon rustig doen wat we kunnen doen, maar ook onszelf een beetje in een realistisch perspectief zien, waarbij we in de kosmos met een tijdschaal van meer dan 13 miljard jaar enkel een opflitsend lichtpuntje zijn, dat wellicht even snel zal verdwijnen als het is opgekomen.
Het leven op aarde of elders in de kosmos zal nog wel wat langer doorgaan.
Marcellus
Geheel te bekijken op youtube, overigens: YouTube - HOME (English with subtitles)
w8jij17
En ik maar denken dat Planet Earth het meest indrukwekkende filmmateriaal was dat ik ooit gezien had...
WRONG!
Wat een prrrrrrrrrrrrrachtige documentaire. Een juweel uit duizenden.
j0zman
Prachtige beelden, maar het werd me net iets teveel door de strot geduwd over hoe de Aarde achteruit gaat.
Dinny
het is ook wij, die de Aarde zo gemaakt hebben
en het is nooit leuk om te zien hoe bedrijven de dingen die de consument wil, vertalen naar de natuur.
Dit soort films moeten regeringsleiders etc... kijken voor ze weer denken aan pure landelijk eigenbelang of eigen agenda.
als ze eens meer denken aan eigen onafhankelijke energievoorziening ( dat is ook eigenbelang, maar zonder dat iemand anders er voor moet opdraaien )
Ik ben het niet mee eens dat wij de enige kracht zijn achter de globale opwarming ( daarin is de zon toch de sterkste
Muziek was ook prachtig in deze film ( klassiek )
what is truth
prachtige documentaire. Boodschap is erg helder en de beelden zijn ongeëvenaard.
Wat is de aarde mooi en wat verpesten veel mensen deze schoonheid.
Hoop snel dat de aarde duurzamer wordt gebruikt, en zulke documentaires leveren daar een goede bijdrage aan.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Toch een nogal bedenkelijk verpakte boodschap.
etc.
Dat is ook een manier om te zeggen: het is moeilijk om iets te veranderen, het kost teveel tijd/energie en welvaart: dus we doen maar niks en gaan lekker verder zoals we nu bezig zijn.
Het verschil met de Dinosauriërs is dat zij niet de volledige aardbol misbruikten en alles wat er op de aardbol te vinden is exploiteren en ontginnen. Na de Dino's was er nog leven mogelijk. Als de mensheid ophoudt te bestaan, is de aarde zo uitgeput dat er weinig tot geen leven meer mogelijk zal zijn.
Ik geef toe dat ik mijn leven ook niet drastisch verander. De reden hiervan is egoïsme: het besef hoe het ervoor staat met de wereld zet aan tot depressieve gevoelens. Wil je hier zelf wat aan gaan veranderen, en bij alles wat je doet of wil doen 5x gaan nadenken hoe je dat het beste kunt doen, dan maakt dit je erg ongelukkig. Je gaat dingen die je plezier brengen in het leven niet meer doen. Als iedereen zich volledig zou aanpassen, dan is dit geen probleem omdat je niet om je heen ziet hoe anderen wel ten volle consumeren en zonder na te denken de aarde uitmelken. Ben jij de enige, dan houd je het nooit vol.
Erg mooie beelden, Planet Earth is de juiste weg ingeslagen en er verschijnen steeds meer documentaires in deze stijl. Geweldig.
Kronos
Dat is jouw manier van interpreteren. Ik schreef:
Ooit houdt alle leven op aarde op. Ooit houdt de aarde op. Maar dan zullen er al lang geen mensen meer zijn. Alles is vergankelijk.
Ik heb daar geen last van. Ik doe met plezier wat ik kan en wil doen.
Niet zo geweldig als het lijkt misschien, want je wordt er depressief van. Misschien heeft dat toch met die bedenkelijk verpakte boodschap te maken, waarbij mensen met een hoop schuld beladen worden.
Met dezelfde hoogmoed waarmee mensen de natuur naar eigen hand willen zetten en natuurlijke bronnen exploiteren en ontginnen denken ze nu de aarde te moeten redden. De achterliggende drijfveer blijft precies dezelfde. Egoïstisch vastgrijpen aan wat als het eigen bezit beschouwd wordt.
natju
Misschien wordt het inderdaad iets te dramatisch neergezet. Maar de boodschap is wel waar. De mens is zelfzuchtig en hebberig. Onze planeet is prachtig. Dat is ook wat zeker in deze documentaire naar voren komt. De nadruk ligt alleen iets te veel op het "doom scenario".
Ik moet zeggen dat ik het fijner vond om naar Planet Earth the kijken. Daar heb ik echt van genoten, alle 11 de delen zijn echt prachtig!
De beelden van Home zijn ook erg mooi, maar haalt het niveau van Planet Earth niet. Ook de muziek keuze van Home viel me iets tegen.
Totaal 4* waard wat mij betreft.
what is truth
dramatisch is nodig, mensen moeten nu wat doen. Niet 1 of 2 generaties wachten.
en idd planet earth geef ik ook 5 sterren, super mooie beelden. Maar dat geeft niet de urgentie weer van de schade die wij mensen aanrichten op dit moment aan de aarde.
moet wel toegeven dat de muziek in home beter kan.
omnius
fantastische beelden, jammer van de moralistische boodschap.
Na de zure regen hebben we nu de klimaatverandering.
En in onze grootheidswaan als mensen denken we dat we de klimaatverandering tegen kunnen houden.
Kronos
De mens is zelfzuchtig en hebberig. Onze planeet is prachtig.
In die uitdrukking 'onze planeet' schuilt al een stuk hebberigheid. De aarde is niet van ons, wij zijn van de aarde.
En de aarde is voor zijn schepsels die er op rondlopen lang niet altijd een lieverdje. En dat zijn de schepsels voor elkaar, vanuit principe puur natuur, ook niet.
Uier
- 2006 berichten
Home is een vrij trage en ondynamische documentaire, met een hoog preek gehalte. Daarbij vind ik het commentaar vrij pretentieus en filosofisch overkomen, waardoor het mijn aandacht niet kon vasthouden.
timbo_
Via Youtube niet meer te kijken zie ik. Iemand enig idee of deze en zo ja waar deze te koop is, want ik kan hem nergens vinden.
zaaf i
Toch een nogal bedenkelijk verpakte boodschap (....)
Het leven op aarde of elders in de kosmos zal nog wel wat langer doorgaan.
hulde!
Goise
Ik vind deze documentaire weer 'een wijze les' die nergens over gaat.....
De boodschap is dat we de aarde 'NU' moeten redden, maar de aarde is al verloren.
In de jaren 30 was er al sprake dat de aarde zou gaan opwarmen, maar we hebben geen f*ck eraan gedaan.
Het is (jammer gezegd) logisch dat de aarde langzaam ophoud te bestaan. Dit wordt versneld, omdat 'wij de mens' net een hoop sprinkhanen zijn, die de aarde uitputten.
Gelukkig zijn er rampen, hongersnoden, enz die veel mensen doodden.
Afrika is een voorbeeld. Eerst komt 'het welvarende westen' daar om alles te vernietigen. En dan opeens willen we het continent helpen. Als wij niet zo stom zijn om Afrika te helpen, was dat continent veel minder bevolkt. Hierdoor krijg je overbevolking.
Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Daar is wat mij betreft weinig aan te doen. Zie het als 'survival of the fittest'.
Als ik naar de toekomst kijk, hoop ik dat de aarde het nog zo'n 1000 jaar volhoud. Wat betreft 'global warning' past de mens zich wel aan. Dat is het unieke aan 'de mens'.
Ik hoop dat de ruimtevaart zich ook snel ontwikkeld en misschien krijgen we wel het beeld dat de mens (later) van planeet naar planeet zwermt.
Haha, hilarisch dit soort commentaar. Lekker makkelijk van achter je PC'tje als je in Nederland wordt geboren.
timbo_
Niemand?
'Lekker makkelijk'....
Het is de trieste waarheid Kos....
In de documentaire hebben ze het over vluchtelingen en mensen die sterven en dat dat zo erg is en tegelijkertijd hebben ze het erover dat bomen kappen zo erg is.
Een mens heeft die behoefte nodig en hoe meer meer mensen er op deze 'aardkloot' komen hoe meer bomen er ook gekapt moeten worden.
En is het niet erg als Afrika overbevolkt raakt....? Het zou een ramp zijn. Door de hulp die rijke landen geven, blijven er steeds meer mensen leven. Wat dacht je van de flora en fauna in die gebieden.
'Lekker makkelijk'....
Het is de trieste waarheid Kos....
Het is een kwestie van prioriteiten verschuiven. Als we gewoon lekker zo doorgaan zoals nu, dan heeft dat weinig zin inderdaad. Daarom is het ook wel handig om dat te veranderen.
Hoe zou jij het vinden als de halve wereld eerst al het aardgas en natuurlijke bronnen hier had gejat, daarna iedereen hier dom hielden en bleven uitbuiten en geen enkele kans gaven tot enige opbouw en dan zeiden. 'ja, laat dat Nederland lekker verrekken en de mensen half uitsterven, want anders is het niet goed voor de natuur en waterstand' of iets dergelijks...
Goise
Jah, dat zal ik erg vinden. Maar dat is niet de realiteit. De realiteit is dat het westen welvarend en rijk is en Afrika arm is. Moeten we dan alle hulp geven aan dat soort landen en zingen: Heel de world, make it a better place...
Wat gebeurd er dan...?
Heb je überhaupt weleens over nagedacht. Dieren (waaronder ook de mens) hebben nou eenmaal de behoefte aan enig ruimte en als we alleen maar hulp, hulp en hulp bieden, dan zijn we echt de klos.
Wanneer zouden conflicten/ruzie's eerder aan de orde zijn, als er 2 of 50 mensen voor 3 maanden in je huis zijn.
Je weet het antwoord al.....
Kronos
Het is trouwens geen waarheid dat de rijken (het Westen) rijker worden en de armen armer. Landen als China en India zijn inmiddels uitgegroeid tot grootmachten en dat betekent in relatieve zin een grotere welvaart voor de bevolking ginder.
Daar waar wij het ons hier (nu nog) kunnen permitteren een 'zorgmaatschappij' te zijn dankzij vroeger verkregen rijkdom door uitbuiting en industrialisatie wordt elders de productie opgedreven. Bedrijven van hier met hun machines en know-how trekken meer en meer weg uit onze regio's en de eigen industrie ginder komt tot ontwikkeling.
En wie zijn wij om nu tegen hen te zeggen; 'jamaar, dat is allemaal niet goed voor het milieu'.
Het grote overwicht van het Westen zal verminderen, de koek wat eerlijker verdeeld. En dat gaat 'ons' nog heel veel pijn doen. What goes around comes around.
En overbevolking is eigenlijk niet zo'n probleem in Afrika. Neem een land als de Ivoorkust met een bevolking van 64 mensen per vierkante kilometer tegenover Nederland met 397,7/km². Dat halen ook China en India niet.
Kindersterfte tot bijna nul herleiden en oudjes in leven houden wat wij hier in onze landen doen, dat is de belangrijkste factor voor overbevolking.
Goise
Daar sluit ik me bij aan.....
Maar het uiteindelijke feit is dat de aarde langzaam aan te vol raakt. Niet alleen in Afrika maar ook in het Westen. Wat we nu kunnen doen met transplantaties van organen, stamcel onderzoeken en nog veel meer, vind ik persoonlijk zorgwekkend.
Maar de mens is altijd gebrand om te overleven. (dat is mijn persoonlijke hoop waar ik in geloof)
Het ideale beeld van toekomstige beelden zoals ruimteschepen geef mij hoop. Dit duurt nog honderden, misschien wel duizenden jaren naar mijn mening. Maar die verhalen om de maan te gebruiken als een tankstation en gebruik te maken van zwarte gaten, waardoor je vele lichtjaren verder komt. Dat klink naar mijn mening niet slecht
helleke
Prachtige documentaire die duidelijk aantoont dat het met onze planeet achteruit gaat.
Fenomenale beelden, maar ik vraag me af of de boodschap wel zal doorkomen.
Iedereen weet dat er iets moet veranderen, maar niemand (ook ik niet) die er veel aan doet.
( J )
Heel mooi gemaakt,zet je toch een beetje aan het denken.
Dit is de eerste en ook meteen de laatste "de wereld gaat eraan docu" die ik heb gezien,want we weten allemaal al lang hoe de vork in de steel zit,we willen het alleen niet weten.
Want zeg nou eerlijk,de enige oplossing is dagelijkse dingen met de hand gaan doen,de auto laten staan,geen t.v/computer enz enz en daar hebben we allemaal dus mooi even geen zin in..(ik niet tenminste
Daarom 2.5 punten voor de mooie beelden en de goed uitgewerkte paniekzaaiende informatie,maar kom op...dit weten we al.!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Earthlings
Documentaire, 2005

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
klimaatveranderingearthglobal warmingwater pollution wellpanoramaearth in perilsolar poweraerial photographygreenhouse gasescarbon offsetlandscapeeaster islandoil tanker oil rig