• 9.371.874 stemmen

Tarzan's Magic Fountain (1949)

Actie / Avontuur | 73 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Lee Sholem

Met onder meer: Lex Barker, Brenda Joyce en Evelyn Ankers

Plot Tarzan's Magic Fountain

"New Daring ! New Dangers !"

Tarzan redt in het Afrikaanse oerwoud de al zeer lang geleden dood gewaande pilote Gloria James Jessup. Gloria is jong gebleven door het magische water uit een speciale fontein. De bandieten Trask en Dodd proberen te profiteren van dit magische water voor hun criminele activiteiten. Beiden begeleiden de snel verouderende Gloria op een expeditie naar het afgelegen dal waar de magische fontein is. Tarzan komt achter de kwade bedoelingen van Trask en Dodd en gaat tot actie over.

• 19677 berichten

Een Tarzan film met twéé Tarzan acteurs!

Hoewel...een ex-Tarzan eigenlijk, want Elmo Lincoln, de allereerste film-Tarzan ooit (1918), speelde in deze film een piepklein bijrolletje.

Hij zit, als visser, netten te repareren in een scène.

Maar hij is maar zó kort in beeld dat je hem missen zou wanneer je met je ogen zou knipperen tijdens die scène.

En dat terwijl de publiciteitsafdeling van de filmmaatschappij vooraf veel aandacht had gegeven aan de medewerking van Lincoln.

Maar e.e.a. had natuurlijk te maken met het feit dat Lex Barker, die Weissmuller opvolgde in de Tarzan rol, flink gepromoot moest worden.

Brenda Joyce, die aan de zijde van Johnny Weissmuller ook al vier keer eerder de rol van Jane had gespeeld was ook van de partij.

Maar op de een- of andere manier werkte het niet echt.

Er was geen chemie tussen haar en Barker.

Het verhaal is redelijk, maar niet echt pakkend.

Barker zag er goed uit in lendendoek, maar hij had bij lange niet de uitstraling van Weissmuller.

Het deed allemaal wat flauwtjes aan.

En dat zou helaas ook in de volgende vier films waarin hij de rol van Tarzan vertolkte niet veel beter worden.

• 19677 berichten

Brenda Joyce, de actrice die in vijf films de rol van Tarzan's 'Jane' speelde (vier maal aan de zijde van Johnny Weissmuller) en afscheid van haar filmloopbaan nam met deze 'Tarzan's Magic Fountain', is op 92-jarige leeftijd overleden op 4 juli j.l.

Zij was mijn favoriete actrice in die rol.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede Tarzan film vooral wat betreft zijn speelduur .
Maar goed dat de film niet te lang was, anders had dit verhaal het niet overleeft.
De film moet het eigenlijk ook meer van de leuke scene's hebben. Net zoals de films met Weismuller. Lex Barker doet het zeker goed als Tarzan. Hij moet spelen samen met de leukste en beste Jane van de Jane's. Maar de chemie tussen hun swingt niet echt..
Er zitten wat humoristische dingen in die vooral te danken zijn aan de apen. Maar ook met zo'n gozer die een ooglap op heeft en altijd een mes trekt. Waar ook inderdaad Elmo Lincoln te zien is, de allereerste Tarzan, en hij is aardig dik geworden overigens. De film is erg op jeugdig publiek gericht, dat is aan alles wel te merken. Het einde is flauw maar toch heel grappig. Grappig dat cheetah dan in een klein capucijn aapje verandert. Een leuke eerste film voor Barker. 3,5.

@movie acteurs:

In 1949 -'50, toen de film in de Nederlandse bioscopen draaide, was het "Toegang vanaf 14 jaar ".

Dat kun je je tegenwoordig nauwelijks nog voorstellen.

De volgende Tarzan film met Barker, ' Tarzan and the Slave Girl ', was zelfs alleen toegankelijk voor "18 jaar en ouder"!

avatar van stinissen

Vermakelijke Tarzan met een mijn ogen de mooiste namelijk Lex Barker.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Deze aardige Tarzanfilm heb ik zojuist vanuit eigen colectie na zo'n ongeveer 50 jaar herzien. Voor het laatst was het op de Duitse ARD of ZDF tv zender. Veel oude films blijven gewoon jeugd sentiment en fijn om ze eens te herzien. Johnny Weissmuller blijft voor mij de ijzervreter qua karakter Tarzan. Maar desondanks blijven alle oude Tarzanfilms gewoon fijn om er naar te kijken.

avatar van joolstein

joolstein

Johnny Weissmuller was gestopt als Tarzan maar niet getreurd, de reeks gaat gewoon verder want RKO ging op zoek naar een vervanger en zodoende is voor de dertiende Tarzan-film All-American acteur Lex Barker te zien in deze rol. Brenda Joyce die in de laatste drie Weissmuller-films was te zien bleef wel, net als de standaard-formule voor Tarzan-films. Die krakende formule van de serie draait nog steeds op dezelfde plotelementen; geheime jungle-beschaving, hebzuchtige blanke mannen opgeleukt met komische capriolen van Cheetah en ingepaste beelden van wilde dieren. Het voelt vooral alsof de film het basisidee van Lost Horizon (Film, 1937) heeft overgenomen en daarop de gebruikelijke formule van de Tarzan-film heeft geplaatst. Echter is het meer een reis er naar toe dan dat er tijd werd doorgebracht in de Blue Valley. Aan de positieve kant is de fontein van de jeugd meer in overeenstemming met de fantasie elementen uit de Burroughs-boeken dan voorgaande delen. Deze film is formulewerk maar de actie en avontuur zijn nog best prima, Barker heeft de moeilijke taak om de vorige Tarzan te doen vergeten en doet dit moeizaam maar fatsoenlijk, waardoor deze film het bekijken waard was.

joolstein schreef:

Brenda Joyce die in de laatste drie Weissmuller-films was te zien bleef wel

Overigens leuk dat je doorgaat met recencies v.d. Tarzan serie.

Ik ben benieuwd of ze allemaal van hieraf nog aan de beurt komen .

avatar van joolstein

Brix schreef:

(correctie ) Brenda was in vier films met Weissmuller te zien (Amazons, Leopard Woman, Huntress en Mermaids) dus dit is haar vijfde in de rol van Jane..

Piep...inderdaad... mis geteld!

Overigens leuk dat je doorgaat met recencies v.d. Tarzan serie.

Ik ben benieuwd of ze allemaal van hieraf nog aan de beurt komen .

Ja ben bezig met de OOYCZV Challenge van alexspyforever Daarvoor kan je Zwart-Wit films kijken en aangezien die Tarzan-films erg leuk tijdverdrijf zijn, kijk ik ze. Tarzan and the Slave Girl heb ik ook al gekeken! Die was boven verwachting goed! Nu nog dus drie Lex Barkers te gaan maar dat moet lukken want de Challenge loopt tot 31 mei. Van het weekend moet ik werken, dan is er absoluut tijd om films te kijken! Is er nog één (buiten de eerste stille films of eventuele serie) die je aanraadt om te kijken?

Mooi

Mijn persoonlijke favorieten wil ik zeker aanraden, maar smaken verschillen

Tarzan's Greatest Adventure (1959)

Tarzan The Magnificent (1960_

Tarzan Goes to India (1962)

Tarzan's Three Challenges (1963)

Tarzan and the Valley of Gold (1965)

(Greystoke, the legend of Tarzan heb je al gezien zie ik)

Tarzan in Manhattan is een guilty pleasure van mij )

En Tarzan and the Lost City kan ik in zekere zin ook wel waarderen.

Af te ronden met The Legend of Tarzan, de meest recente Tarzan film.

Helaas vallen deze films wel allemaal buiten die challenge, aangezien het allemaal kleurenproducties zijn, dus of je daar dan de moeite nog voor wil doen?

Voorlopig blijf ik je beoordelingen graag nog volgen.

De laatste zwart-wit productie van RKO was Tarzan's Hidden Jungle (1955) met Gordon Scott.

Aan hand van die zwakke bijdrage viel niet te voorspellen dat Scott met zijn laatste twee films ver boven de meeste voorgaande producties zou uitstijgen.