• 10.576 nieuwsartikelen
 • 161.751 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.286 acteurs
 • 192.917 gebruikers
 • 8.965.873 stemmen
Avatar
 
banner banner

Earthlings (2005)

Documentaire | 95 minuten
3,76 132 stemmen

Genre: Documentaire

Speelduur: 95 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Shaun Monson

Met onder meer: Joaquin Phoenix

IMDb beoordeling: 8,6 (19.736)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Earthlings

"Make The Connection"

Earthlings is een documentaire over het houden van dieren en de afhankelijkheid van de mens van dieren voor voedsel, kleding, entertainment en voor experimenten op dieren. In een uitgebreide studie naar dierenwinkels, 'puppy mills' en asielen, de bio-industrie, de leer- en bonthandel, de sport- en entertainmentindustrie, en uiteindelijk de medische wereld en wetenschap, gebruikt Earthlings verborgen camera's en nog niet eerder vertoond beeldmateriaal om de dagelijkse gang van zaken in enkele van de grootste industrieën ter wereld die dieren vanuit een winstoogmerk gebruiken, in beeld te brengen. Deze tocht langs verschillende uitingen van de verhouding tussen mens en dier roept vragen op over onderwerpen als dierenrechten, de bio-industrie en vivisectie, zonder hier direct een antwoord op te geven of de kijker hierover een mening op te dringen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Narrator (stemrol)

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van maurice32

maurice32

 • 1194 berichten
 • 1681 stemmen

Waarom doen mensen dit ?? Zijn er geen gevoelens en verdriet meer bij mensen die dit doen ?? Ik heb nog maar de trailer gezien die zoveel verdriet in me deed opkomen , niet normaal .. ik kan de gehele film niet zo zien , zou nog erger zijn denk ik ... al kan ik me dat nu al niet meer voorstellen , ongelooflijk , war voor een kut wereld zeg !!


avatar van maurice32

maurice32

 • 1194 berichten
 • 1681 stemmen

Toch gezien met veel traantjes en veel biertjes , verschrikkelijk dat dit de waarheid is .

Ik ben wel "blij" dat ik hem gezien heb , uit respect voor alle dieren ?


avatar van Uier

Uier

 • 1915 berichten
 • 3664 stemmen

maurice32 schreef:

Ik ben wel "blij" dat ik hem gezien heb , uit respect voor alle dieren ?

Ik moest je bedanken namens mijn hond.


avatar van behangplakker

behangplakker

 • 27 berichten
 • 815 stemmen

Mijn ethiek professor was zo verstandig voor ons om het utilitarisme te analyseren aan de hand van een paper van Alistair Norcross, een filosoof die middels een confronterende analogie de morele kant ervan weergeeft. Toevallig is de paper een jaar voordat Earthlings uitkwam geschreven. Ik moest er toch tijdens het kijken van Earthlings aan denken. Hier de paper en hier een korte analyse ervan.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8247 berichten
 • 5197 stemmen

Damn.

Had deze docu al lang op het oog. Vooral omdat het stiekem wel een docu is die "je gezien moet hebben". Mede omdat het de harde feiten op de tafel legt waar dus schijnbaar iedere vleeseter moet weten. Ik, als vleeseter, heb me dus maar aan de film gewaagd.

En de reacties liegen er zeker niet om. Een docu die de feiten niet schuwt en deze in volle glorie toont. Vele soorten schokkende beelden vliegen voorbij en ik snap best dat de algemene kijker met een teer zieltje die niet trekt. En dat is gewoon begrijpelijk. Ik vind persoonlijk een shock-doc ook niet nodig voor iedere kijker om te zien. Slechts voor diegene die weigeren toe te geven dat dit soort praktijken niet bestaan.

Maar de docu trekt soms rare paden. In de eerste 10 minuten worden mensen die dieren pijn doen vergeleken met nazi's. Alhoewel ik de vergelijking ergens nog wel wil begrijpen, vind ik dat het hier wel heel lomp wordt neergezet. Iets meer subtiliteit is welkom.

De intro is ook wel iets te sentimenteel en schept een beetje een ander beeld voor wat er komen gaat. Laat die stukken van de KKK en racisme er gewoon uit. Deze docu hoeft helemaal niet over dat soort zaken te gaan. Het maakt de docu soms iets te "aanstellerig". Hou het bij het punt, want nu schept het soms verkeerde verwachtingen. Want het vervolg is veel wreder dan die "mooie plaatjes" uit de intro. Specifiek de dierlijke gaskamers en de oorsprong van leer en vacht kon ik moeilijk slikken. Bij beide hadden de traantjes zomaar kunnen verschijnen, alhoewel dit niet gebeurde.

Maar de slachthuizen maken minder indruk. Erg wreed natuurlijk wat er getoond wordt. Maar ik vond het zo lomp gebracht en alleen de slechte kanten van slachtingen worden belicht. Nu geef ik het niet graag toe, maar het is uiteindelijk wel natuur dat de ene de andere soort opeet. Je kan spreken van een "plankton-genocide" door walvissen en leeuwen vallen ook gewoon de baby's aan van olifanten. Nu is dit wel een stukje wreder, maar het doel komt uiteindelijk wel op hetzelfde neer.

Echter zijn deze beelden wel gruwelijk natuurlijk. Maar na het einde dacht ik meer van "wat lopen er toch slechte mensen rond op deze wereld, bah" inplaats van "nu word ik gelijk veganist". Want die impact vond ik niet overkomen. Daarvoor vond ik de docu ook gewoon te lomp in elkaar zitten.

Want het is nu wel een compilatie van gruwelijkheden maar dat is het dan ook. Een complete volgorde van gruwelbeelden waarvan de een nog bizarder is dan de andere. Maar ik vond het iets te simpel werk. "Dit is een praktijk die ze in het slachthuis gebruiken, erg gruwelijk en gemeen, en dit is een ander martelwerktuig voor echte gruwelijkheden". Dit soort docu's mogen wel impact hebben, maar verhullen aan mij ook een soort luiheid, als ik het zo mag noemen. Omdat ik het te simpel in elkaar gestoken vond.

Ook lijken een hoop beelden jaren voor 2005 te zijn. Veel resultaten van het heden worden ook niet getoond. Maar dat neemt niet weg dat het wel iets is om over na te denken. Als docu zou ik het erg slecht noemen, maar de boodschap en beelden zijn echter wel de waarheid en tonen de rauwe waarheid, en daarvoor geef ik nog een voldoende.


avatar van depri83

depri83

 • 6686 berichten
 • 1304 stemmen

Persoonlijke aanbeveling van de Oekraïense premier voor Earthlings!

Twitter

Bizarre zaak!

One of the bus hijacker Plokhoy's demands posted to his social media accounts and repeated in phone calls to media is for President Zelensky to watch the 2005 American documentary film Earthlings that is narrated by Joaquin Phoenix.

Kleine knipoog naar: The National Anthem (2014)


avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

 • 393 berichten
 • 627 stemmen

Het is natuurlijk niet goed te praten wat deze Oekraïnse man heeft gedaan maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik deze film nu op m’n rader heb staan. Had er hiervoor nog nooit van gehoord.


avatar van umbra

umbra

 • 3610 berichten
 • 3389 stemmen

SPT schreef:

Oversentimentele film met een belachelijke boodschap, namelijk dat dieren gelijkwaardig zijn aan mensen en dat anders beweren een vorm van racisme is. Het doden van dieren wordt vervolgens middels filmpjes van concentratiekampen gelijkgesteld aan de Holocaust.

Sorry voor deze late reactie op deze opmerking, maar moest niet echt ver gaan om deze tegen te komen en wou hier toch even op reageren, omdat ik hier helemaal anders over denk.

Waarom belachelijke boodschap, wij zijn ook gewoon dieren, nl zoogdieren, juist met wat meer brains en andere ontwikkeling, dat maakt ons blijkbaar superieur tov andere wezens op deze planeet. De mens heeft zn brains en kunde altijd al misbruikt, onder het mom van, 'dat het ten goede komt vd mensheid tout court' of 'ten goede komt van één bepaald ras/bevolkingsgroep', wij versterken ons door anderen te elimineren. Ik hoop ergens nog altijd dat er een beter ontwikkelde levensvorm ons eens de les komt spellen.

Waarom mag massamoord op andere wezens niet naast deze op mensen gezet worden? Is toch beiden verderfelijk.

Ach wat zou de mens enig respect hebben voor een ander soort wezen, ze heeft dit nog niet voor eigen soort. Ik ben zelf ook even verderfelijk als de rest vd mensheid, met één kanttekening, ik zou nl wel opteren voor minder mens en meer andere dieren op deze planeet of nog utopischer, de overname vd Aarde door een andere levensvorm.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21474 berichten
 • 11670 stemmen

Na 15 jaar is het gelukt me ertoe te zetten, en ik heb me er met pijn, moeite, zuchten, steunen en naar adem happen doorheen weten te slepen. Niet zozeer omdat er narigheid langs kwam waar ik me niet van bewust was, maar de aaneenschakeling en het algehele plaatje. Earthlings is misschien niet de meest genuanceerde docu, en hopelijk is er wat veranderd de afgelopen 15 jaar. Maar een scepticus zou zich wellicht afvragen in welke richting.

Vlees eet al niet sinds ik 8 was, en ik probeer bewust te leven, zonder dat het al te onpraktisch wordt. Maar het is moeilijk tijdens het kijken van zo'n docu om je niet alsnog schuldig te voelen over wat er allemaal gebeurt... En woedend.


avatar van maurice32

maurice32

 • 1194 berichten
 • 1681 stemmen

John Milton schreef:

Na 15 jaar is het gelukt me ertoe te zetten, en ik heb me er met pijn, moeite, zuchten, steunen en naar adem happen doorheen weten te slepen. Niet zozeer omdat er narigheid langs kwam waar ik me niet van bewust was, maar de aaneenschakeling en het algehele plaatje. Earthlings is misschien niet de meest genuanceerde docu, en hopelijk is er wat veranderd de afgelopen 15 jaar. Maar een scepticus zou zich wellicht afvragen in welke richting.

Vlees eet al niet sinds ik 8 was, en ik probeer bewust te leven, zonder dat het al te onpraktisch wordt. Maar het is moeilijk tijdens het kijken van zo'n docu om je niet alsnog schuldig te voelen over wat er allemaal gebeurt... En woedend.

Dominion zou nog heftiger zijn van 2018, er is niks veranderd....