• 9.379.403 stemmen

Terug naar de Kust (2009)

Thriller | 110 minuten

Releasedatum: 29 oktober 2009

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Terug naar de Kust

De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

avatar van Quido

Quido

Tsjah, je hebt tot nu toe alleen je ongelijk bewezen. So I don't mind.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Ouder zijn betekent niet per definitie wijzer zijn...

avatar van riesma

riesma

Drs. DAJA schreef:

Kijk Spoorloos eens, wordt internationaal erkent als een meesterwerk.

Het verhaal of specifiek de film?

PS: Wat een gezeur over leeftijd en dan zelf onvolwassen gedrag vertonen, ontopic ho maar.

avatar van rose

rose

Verrassend goed! Ik dacht de eerste 5 minuten: Nee Linda doe ons dit niet aan. Dit kan veel beter.

Daan speelde goed, zoals ik dat altijd wel van hem vind.

Heb genoten. En dat voor een Nederlandse film! ( )

avatar van s0njaa

s0njaa

Niks mis mee hoor!!!

Alleen soms ieeets slaapverwekkend! Heel soms maar hoor

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Ik ben aangenaam verrast door de acteerprestatie van Linda de Mol. Dacht dat dit presenteermeisje met showwerk haar top wel had bereikt, maar volwassen acteerspul kan ze dus ook aan. Ook de film vond ik smakelijk. Spannend, met een boeiende verhaalontwikkeling en een voorspelbaar, maar toch wel verrassend einde. Knap in beeld gebracht met fraaie kustbeelden. Dan toch maar drie punten bromt de criticus? Ja, met name om enkele storende zwakheden in de film. Ooit iemand volledig in elkaar gerost in zijn slaap zonder dat deze persoon zich ervan bewust werd? Nou met een simpel pilletje lukt dat niet, hoor. En het wordt mij ook niet duidelijk hoe zusjelief alles stiekem heeft kunnen doen. Maar gezien de rest toch drie punten en genoten.

dutchtuga schreef:

Terug naar de Kust probeert het wel, maar slaagt er geenszins in. Het klassieke 'whodunnit' uitgangspunt wordt nog redelijk uitgevoerd, maar wat maakt Koopman hier een visueel saaie bedoening van. Terug naar de Kust is lelijk filmerij van de bovenste plank. Geen moment wordt er een enigszins aardig shot getoond en wordt de kust setting geen moment uitgebuit. Dit had niet saaier in beeld gebracht kunnen worden. Tel daarbij de tenenkrommende inspiratieloze acteerprestaties en je zit met een gedrocht van een film. Enkel de score vond ik op momenten de moeite waard. De zoveelste prul van Nederlandse bodem.

Een gemiddelde van 3 komt meer in de buurt en als ik zo het gemiddelde bekijk klopt mijn stem ook qua kwaliteit / acteerprestaties en montage. Of jij vind Nederlandse film ruk / niet je ding of je hebt gewoon niet goed gekeken. Prul was het zeker niet, beter kan het uiteraard wel maar we zijn aardig onderweg in ons kleine landje...

Advies voor alle 0,5 en 1 stemmers stem helemaal niet jullie commentaar is voldoende.

dikkedarm schreef:

Zelden zoveel onzin in zo weinig zinnen gelezen. Dank.

avatar van gotti

De Mol doet het bij vlagen uitstekend, beter dan verwacht. Wel, met name naar het einde toe enigszins voorspelbaar. En daarbij blijft het altijd jammer bij dit soort films dat het al vrij snel duidelijk is wie de dader nou net níet is.

avatar van Zinema

Ik zit hier net met iemand te kletsen die mijn bericht niet begreep. Even voor alle duidelijkheid: het bericht van 'Dutchuga' kan ik alleen maar beamen. Het is de reactie daarop van 'dikke darm' die ik niet begrijp en daarvoor bedank.

Voor zover het u niet duidelijk was..

avatar van 606

Eindelijk een goede Nederlandse Thriller met een sterk verhaal.

De negatieve recensies snap ik niet, ik had het niet door.

Acteren was ook van een goed niveau.

3,5 ster

Zinema schreef:

Voor zover het u niet duidelijk was..

Een Nederlandse film bij voorbaat een laag cijfer geven is iets wat ik niet begrijp. Zo slecht was ie echt niet. En motiveer dan ook eens wat er zo slecht aan is, een 0,5 geven en dan alleen roepen dat het prul is daar hebben we niets aan maar gebeurd zo vaak en geeft bovendien geen meerwaarde aan dit forum. Ik kan ook wel gaan roepen dat Pulp Fiction een prut film is, maar dan moet ik het wel een beetje motiveren .

dikkedarm schreef:

Volgens mij motiveren zowel Dutchuga als ik zelf uitgebreid waarom het hier een slechte, danwel matige film, betreft.

dikkedarm schreef:

'Een Nederlandse film bij voorbaat een laag cijfer geven is iets wat ik niet begrijp'.

En wat je bedoelt met deze zin begrijp je waarschijnlijk alleen zelf. Ik voel mij er i.i.g. niet door aangesproken.

Je moet de berichten wel eerst lezen, alvorens je er op reageert.

avatar van The Goss

The Goss

Prima film. Hier en daar voorspelbaar, maar het verhaal ontwikkeld zich goed. Ik heb genoten.

Zinema schreef:

Je moet de berichten wel eerst lezen, alvorens je er op reageert.

Ik moet natuurlijk helemaal niets, echter bedoel ik dit soort onderstaande reacties :

Wat een ongelovelijke kut filmzeg!

Ik heb veel betere gezien, heb hem met pijn en moete af gezien.

veel te lang draadig( afrader)

Wat een eindeloos trage rukfilm

Que?

waardeloze film

het is een schande dat hij zo'n hoge rating heeft

Niets maar dan ook niets vond ik goed aan deze film

Erg voorspelbaar.. Jammer, vond het erg tegenvallen

Ik vond dit een landradige film. Heb ook het boek niet gelezen,

misschien kwam het daardoor, en ik ben al helemaal geen fan van Linda de Mol...

Maar we zijn natuurlijk allemaal deskundigen op dit forum dus ga zo door !!

avatar van Zinema

Het lijkt, zoals je reageert of ik zelf geen enkele motivatie geef. Maar je doelde dus op anderen.

But, point taken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik snap niet dat jij je druk maakt omdat er mensen zijn die het een slechte film vinden. Wat maakt het nou uit? Als een film mij vermaakt heeft, dan heb ik er schijt aan wat andere ervan vinden. Als jij hem goed vind dan is het toch prima. Het zal nu eenmaal nooit zo zijn dat iedereen dezelfde smaak heeft, en dat is ook maar goed.

mcdaktari schreef:

Ik maak mij absoluut niet druk om wat andere denken maar hecht wel waarde aan een site zoals deze omdat het meestal klopt wat de "experts" zeggen of vinden over een bepaalde film. Opmerkingen zoals rukfilm etc etc etc hebben we natuurlijk niet veel aan. Maar inderdaad je hebt gelijk en mag je schijt hebben aan wat een ander denkt of er van vind. Het gaat mij ook niet zo zeer om deze specifieke film meer om het stem gedrag van sommige, gelukkig is het overgrote deel wel serieus en dat overschaduwt gelukkig de rest. Het gemiddelde stemgedrag komt meestal wel bij mijn oordeel in de buurt dat dan wel weer...

avatar van mcdaktari

mcdaktari

nou ik heb anders geleerd om ook niet meer naar die zgn "experts" te luisteren, want ik merk dat sommige films die ik best aardig vind, toch afgekraakt worden, dus ik wil toch zelf een film kunnen kijken en zelf bepalen wat ik ervan vind, ongeacht wat de "experts"er ook van mogen zeggen.

avatar van jambo

jambo

leuke weg kijker,

avatar van wimaroca

wimaroca

kijkt mooi weg op een avond,moet je een keer kijken,en dan nooit meer

Linda speelt een goede rol

toch 3 sterren

avatar van the new guy

the new guy

Nou dat was een prima meevaller! Echt een leuk spannend filmpje. Linda speelt zeker een super rol, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De rol was zeker niet eenvoudig, dat geldt trouwens voor de meeste rollen. De muziek was niet overdadig en de hele film is niet overdone. Het verhaal is klein gehouden, zodat niet geprobeerd wordt het boek te overtreffen.

Minpunten vond ik, zoals in bijna elke Nederlandse film, de acteerprestatie van de kinderen. Ik probeer elke keer mijn aandacht ervan af te houden als kinderen gaan praten, maar het lukt niet. Ik vond verder dat er iets teveel aandacht werd besteed aan het verdacht maken van anderen, ik had het heel snel door. Dat komt natuurlijk omdat je bizarre oplossingen verzint, omdat de voor de hand liggende clue nooit de goede is. Overigens weet ik niet hoe groot de verrassing was in het boek, in de film viel dat redelijk tegen.

avatar van rodneyVL

rodneyVL

"Lekker wegkijken" het spijt me zeer maar dat soort mavo-opmerkingen vind ik een ongefundeerde wijze om (positieve) kritiek rond een film op te bouwen. Mensen die een betoog zonder interpunctie, zonder een hoofdletter beginnen, kunnen deze niet gewoon gebanned worden van MM? We dwalen af...

Het boek zelf was ook al niet zo een geweldige hoogvlieger als het aankomt op originele, intellectuele schrijfwijze. Vandaar dat Kluun waarschijnlijk heel vaak Saskia Noort uitnodigt op zijn nightwriters-concept. Maar dit geheel ter zijde.

Als je de boek-thematiek volgt dan klopt de film erg goed, dus kritiek op de film is indirect kritiek op het boek. En het geheel is niet bijster origineel of intellectueel hoogstaand. Wel bij vlagen spannend. En Linda de Mol, de blonde "Ik hou van Holland" babe maakt haar punt op acteergebied. En dat bevalt zeker niet slecht mensen. Ik denk, ik denk...eeh 3 sterretjes. Soit.

Nogal voorspelbare soort van Hitchcock-thriller die echt aan elkaar hangt van de ongeloofwaardigheden. Ik zat constant van 'huh?, waarom doet ze dat?' en 'Zien ze nu niet dat....?' etc.

Beetje irritant.

Aardig gespeeld verder, maar je voelt je als kijker nogal voor de gek gehouden.

(en hoe komt zo'n duf coverbandje aan zoveel publiek. )

Zinema schreef:
Ook dit heeft te maken met het soms hilarische acteerwerk, maar ook de dialogen zijn komisch. Met als een van de dieptepunten het gesprek tussen de twee zussen nadat eentje net een soort van psychose heeft gehad. Weer volledig bij zinnen, maar niet vragen wat er is gebeurd. Echt waar.

Hehe, precies, dit zijn inderdaad de dingen waarbij je de interesse helemaal laat varen omdat het zo simplistisch is.

avatar van Kippie.

Kippie.

rodneyVL schreef:

Wat een heerlijke opmerking, hahaha. Ben het er overigens wel mee eens, hoor . Om het ontopic te houden: Linda de Mol kan wel aardig acteren, al is ze waarschijnlijk beter op haar plaats in een serie als 'Gooische Vrouwen' dan in een thriller.

avatar van Alleygator

Alleygator

Verrassend goede film van Will Koopman met nota bene Linda de Mol in de hoofdrol. Dat doet ze erg aardig maar mij viel vooral op dat voor het échte (zwaardere) acteerwerk Ariane Schluter is ingehuurd. Slim gecast dus.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1995 stemmen

Cker spannende film, heb boek niet gelezen maar zag wel al snel hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zat.

Sommige scenes waren wel erg slecht geacteerd, m.n. waar bijrolacteurs bij betrokken waren.

avatar van jerry r

jerry r

wat een slap gedoe en lang draadig

avatar van Nancy1980

Nancy1980

Boek is erg goed, maar deze film is vreselijk.

Linda de Mol is gewoon geen actrice, in een soap doet ze het leuk, maar dit ligt haar gewoon niet.