• 9.373.117 stemmen

Geregisseerd door: Hanro Smitsman

Met onder meer: Gerson Oratmangoen, Martin Schwab en Terence Schreurs

Gesproken taal: Nederlands

Plot De Punt

Dertig jaar nadat negen Molukkers een trein kaapten bij De Punt in Drenthe, komen vijf betrokkenen bij elkaar in een televisieprogramma. Deze confrontatie roept weggestopte herinneringen en emoties op.

avatar van gotti

Één van de nieuwe telefilms van dit jaar...

Quido

Benieuwd of dit beter is dan Wijster ...

• 11904 berichten

Vanaf wanneer komen ze op tv?

12 April.

Op tv:

3 mei, 20.15 uur

• 11904 berichten

M'n verwachtingen zijn hoog...is Wijster trouwens nog ergens te zien?

avatar van Quentin

Quentin

Zie zelfs starfighters overvliegen, ben benieuwd of het echt zo spectaculair is geworden met een budget van acht ton.

avatar van neo

neo

Vorig jaar werden sommige eerdere Telefilms nog een dag of 7 aangeboden als stream. Dit gebeurde in tijd dat de nieuwe reeks op televisie werd uitgezonden. Hou tegen die tijd de website (www.telefilm.nl) in de gaten. Misschien dat Wijster ook weer beschikbaar komt.

avatar van Webby

Webby

De trailer boeit, ben benieuwd!

avatar van stephan1900

stephan1900

Ik hoop dat nu meer Nederlanders in zien dat dit de Fout is van de Nederlandse regering en niet van deze personen.

Ik ben zelf geen molukker of iets dergelijks gewoon een Echte Hollandse jongen maar ik ben het eens met ze en snap ze. Excuses hebben ze nooit gekregen en krijgen ze waarschijnlijk ook niet (helaas).

Mooie film die duidelijk maakt waar deze kapping over ging.

avatar van stephan73

stephan73

Het heeft voor mij een tijdje geduurt, maar ze bestaan nog: goede telefilms.

De meeste films die ik de laatste jaren zie waren of gewoon aardig of niet bijzonder, maar met De Punt is er weer een film die goed in elkaar zit. Goede acteurs, spannend verhaal en goede regie.

avatar van Glacius

Glacius

Sterk geacteerd, boeiend weergegeven...

avatar van coldheaven

coldheaven

Aardige film waar, voor mijn gevoel, meer in had gezeten. Ook waren de acteerprestaties wisselend; ik vond blonde vrouw ,die de rol van passagier vertolkte, veel beter acteren wanneer zij ouder is dan toen zij 22 was.

Ook hangt de geloofwaardigheid af en toe aan 'n zijde draadje; op een gegeven moment staan 7 van de 8 (of misschien wel alle) kapers gewoon buiten en kunnen ze uitgeschakeld worden, hallo?

De climax maakte gelukkig veel goed

2,5/5

avatar van HorrorFilms4Life

HorrorFilms4Life

Dramatisch acteerwerk, maar zeer informatief en interessant om naar te kijken.

avatar van Timmy757

Timmy757

coldheaven schreef:

De climax maakte gelukkig veel goed

2,5/5

Schijnt dat ze in het egt ook een dag voor het einde een potje handbal hebben gespeeld buiten met zijn allen...

avatar van coldheaven

coldheaven

bron?

avatar van JeanMaurice

JeanMaurice

stephan1900 schreef:

Mooie film die duidelijk maakt waar deze kaping over ging.

Mee eens! Goede film.

avatar van rocco101

rocco101

Tegenvallende film, maar ik had ook niet anders verwacht van het nederlands acteerwerk.

Er had veel meer in moeten worden gegaan op het verhaal in de trein. Er werd ook totaal niet dieper op de relatie's ingegaan, bijv. waarom de dochter nu een probleem had met haar vader.

Ik heb meer vragen dan antwoorden gekregen na het kijken van deze film.

avatar van depri83

depri83

stephan1900 schreef:

Mooie film die duidelijk maakt waar deze kapping over ging.

Er zullen best fouten gemaakt zijn door de regering in de behandeling van de Molukse gemeenschap maar de regering heeft hier naar mijn mening goed gehandeld, ook gezien de acties van de Molukse kapers bij kaping numero 1 bij Wijster en de vele andere, uiterst gewelddadige acties van de RMS.

avatar van hydraulix

hydraulix

Het werd naam mijn mening wel duidelijk bekend gemaakt waarom de dochter een probleem had met haar vader; dit had allemaal te maken met de Molukse tradities en familiebanden die zij hiermee op het spel zou zetten. De manier hoe dit naar voren kwam, vond ik juist erg geloofwaardig en begrijpelijk.

Een aangrijpende film waarbij het goed om te zien was dat deze geen standpunt inneemt en prima uitgebalanceerd is. De acteerprestaties vond ik juist enorm meevallen en met name de hoofdrolspelers speelden sterk. Hanro Smitsman heeft echt mooi werk geleverd.

avatar van Spetie

Degelijke Nederlandse film met een interessant verhaal, dat op een goede manier wordt uitgewerkt. De diverse kanten van het verhaal worden prima verteld en als kijker krijg je een goede indruk hoe het er bij de kaping destijds aan toe is gegaan. De film neemt geen standpunt in wat ook positief is, omdat je als kijker dan zelf kan bepalen naar wie de meeste sympathie uitgaat betreffende goed of fout. Het acteerwerk is grotendeels oke, al zijn de "oudere" spelers wel duidelijk beter dan de "jongere". Het einde is verder ook wel goed.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Redelijke film, maar het script had beter gekund. Complimenten voor de invalshoek en het afwisselen van heden en verleden, maar de uitwerking is wat karig. Men wil teveel vertellen in te weinig tijd. Zo worden personages amper uitgediept, wat meeleven bijna onmogelijk maakt. De passagier(s) in de gekaapte trein of die beveiliger, die tijdens het televisieprogramma niet eens aan het woord komt, voorop. Het wordt allemaal nogal groots opgebouwd in het begin, maar uiteindelijk loopt het met een flinke sisser af.

De kaping zelf is interessant om te zien en ik blijf erbij dat deze gebeurtenis uitstekend geschikt is voor een grote verfilming (overigens de telefilm Wijster nog niet gezien). In De Punt is het in ieder geval niet meer dan redelijk geslaagd. Hoewel geen spanning of uitdieping van karakters, de beelden rondom de kaping worden sfeervol neergezet en Schreurs speelt een erg aardige rol. Het gedoe rond het televisieprogramma kwam iets minder goed uit de verf; de dialogen deden erg onrealistisch en kneuterig aan. Die allerlaatste '77 scène was overigens wel weer sterk gedaan.

3 kleine sterren.

• 11904 berichten

Mooie woorden van Chainsaw. Ik had trouwens meer problemen met sommige dialogen ipv acteren. Renée Zinninq-Bergman moest er aan het begin van de film een aantal teksten uitkramen die mij niet lekker zaten.

De film heeft mij van begin tot eind geboeid, en een blik op de website van de EO zie ik dat de film bij veel mensen het nodige losmaakt: prima prestatie. Wat Chainsaw inderdaad zegt: verhaallijnen worden groots uitgezet in het begin, maar het gedeelte rond het personage van Bart Klever komt bijna niet meer aan bod, wat ik jammer vond. Dit materiaal verdient meer dan slechts 80 minuten.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

1e ziening van De Punt.

Volgens de VPRO-gids zou De Punt zich verliezen in teveel verhaallijnen. God, wat een simpele ziel die recensent daar. Wat mij betreft trek jij, toekomstige kijker van deze film, je daar niets van aan.

Deze speelfilm gedeeltelijk in documentaire-stijl is namelijk krachtig, dringt diep door binnen de drijfveren van de daders en de Molukse gemeenschap als geheel en wordt zeer overtuigend gespeeld.

Twee sterren in de VPRO-gids. Bah. Dat is echt lang niet genoeg.

• 11904 berichten

Als ik het Kijkonderzoek moet geloven had de film 800.000 kijkers. Prachtige cijfers, nu nog hopen dat ze echt waar zijn.

Quido

Dat is wel heel veel. Eerste telefilm (Coach) trok nog geen 300.000.

avatar van gotti

Dit zal mensen wel meer aanspreken natuurlijk...

avatar van Schildpad.

Schildpad.

Ik vond dit een erg indrukwekkende film. Ik baal er wel van dat ik de telefilm Wijster vorig jaar heb gemist, al las ik daar wel negatieve reacties over. Leuk om Terence Schreurs weer eens te zien, sinds haar rol in De Band ben ik haar niet meer veel tegengekomen.

De rol van de blonde arts/verpleegster tijdens de treinkaping vond ik nogal irritant. Dezelfde rol tijdens de televisie-uitzending was een stuk sterker.