• 9.196.026 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Hongarije

Geregisseerd door: Uli Edel

Met onder meer: Alan Rickman, Greta Scacchi en Ian McKellen

Plot Rasputin

"He Was A Magician. A Madman. A Savior And Seducer...."

Een gestoorde Russische monnik werkt zich op tot de vertrouwenspersoon en adviseur van Tsaar Nicholaas en Alexandra in de periode voor de Russische Revolutie.

Grigori Rasputin

Quentin

Mooi drama, met geweldige Rickman en McKellen! 4/5

avatar van Flipman

Flipman (redacteur)

Ja, was inderdaad mooi. Goed geacteerd en goed verteld!

avatar van Film Pegasus

Rickman en McKellen acteren heel sterk. Het verhaal is zeer goed verteld. Echt sterk script. Omdat zowel Rasputin als de tsaar/tsarin een belangrijke rol spelen heeft men gekozen voor een derde speler als verteller/spilfiguur van het geheel. Centrale persoon is de zoon van de tsaar, Aleksej. Sterk is vooral de strijd enerzijds tussen Rasputin en de tsaar en anderzijds het onderlinge conflict tussen de tsaar en de tsarin over de geloofwaardigheid van Rasputin.

Rasputin blinkt vooral uit omdat men het verhaal beperkt tot twee grote lijnen: de figuur Rasputin zelf, die grote politieke invloeden had maar ook zich compleet liet gaan in drank, sex en z'n gebrek aan tact. De andere verhaallijn is de geschiedkundige achtergrond waarin het zich afspeelt met de komst van het communisme. Leuk is wel om dit deze keer te zien vanuit het standpunt van de tsaar, ik heb namelijk vorige maand nog Doctor Zhivago gezien dat meer de kant van het verzet liet zien. Men beperkt zich ook tot deze 2 grote verhaallijnen en laat zich gelukkig niet onnodig afleiden naar andere zaken zoals de dochters (met de legendarische Anastasia) die enkel figureren.

Deze film is zeker de moeite om te bekijken, alhoewel het met een betere regisseur, montage en budget hier een echte klassieker van te maken. Toch is het een heel sterke film dankzij Rickman en McKellen.

Jammer dat het hier nog een vrij onbekende film is met op moment van schrijven slechts 15 stemmen. Terwijl ik hem gewoon in de bibliotheek (we hebben daar een afdeling dvd's) kon lenen.

avatar van Mr. Cullen

Mr. Cullen

Rasputin vertelt het verhaal van Rasputin, Tsaar Nicolaas II, Tsarina Alexandra en Tsarevich Alexei, en de jaren die zouden leiden tot de Russische revolutie.

Tsarevich Alexei lijdt aan Hemofilie, Rasputin lijkt de enige te zijn die zijn pijn kan verlichten. Daarom laten Tsaar Nicolaas II en zijn vrouw Tsarina Alexandra hem toe aan het hof. Toch heeft Nicolaas zo zijn twijfels bij de geloofwaardigheid van de man.

Uiteindelijk zou dit alles leiden tot de Revolutie die een einde maakte aan Keizerlijk Rusland en het leven van de Tsaar, Tsarina en hun kinderen.

De acteerprestaties van Alan Rickman(Rasputin) en Ian McKellen(Tsaar Nicolaas II) zijn zeer sterk, Greta Scacchi(Tsarina Alexandra) speelde haar rol overtuigend, maar voor de echte Tsarina kijk je beter Nicholas and Alexandra of Fall of Eagles. Het verhaal zit goed in elkaar, met Alexei als verteller van het geheel en heeft heel wat dramartische momenten(Alexei's bloeding op het 3e eeuwfeest van de Romanov-heerschapij, de revolutie en de executie), alhoewel niet allemaal historisch correct. Maar dat terzijde is het een zeer goede drama-film waarbij Rickman een meesterlijke Rasputin brengt.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik vond het jammer dat iedereen Engels met een ´Russisch´ accent spreekt. Dat komt erg geforceerd over. De kijker weet heus wel dat dit geen Russen zijn, dus laat acteurs als Rickman en McKellen alsjeblieft hun prachtige Engels spreken.

Rickman heeft de wilde, onbehouwen geest van Rapoetin goed getroffen, alhoewel hij vaak sterker is bij ingetogener spel.

Het verhaal was erg braaf en ook wel wat voorspelbaar gebracht. Een origneler script en een andere regisseur zou dit verhaal vast naar een hoger niveau hebben kunnen tillen.

avatar van Galantje0012

Galantje0012

Is the pain gone? ... - Yes

Go Alan Rickman! Die man heeft duidelijk veel in zijn mars! Inderdaad spijtig van het Russische accent dat vaak geforceerd overkwam, vooral bij het kleine jongetje stoorde dit mij vaak, waarschijnlijk ook omdat hij veel aan het woord kwam.

Verder leuk geacteerd over de gehele lijn en een mooie eindscene.

Volgens mij een vrij waarheidsgetrouwe verfilming ook, ik had wel graag wat meer gezien rond de Revolutie en de Romanov-dochters die er slechts bijlopen als figuranten. Hoewel dat laatste waarschijnlijk de bedoeling was om de film meer over Aleksej te doen gaan en niet terug te keren naar het Anastasia-verhaal dat bij velen zo bekend is.