• 9.371.687 stemmen

Turn the Key Softly (1953)

Misdaad / Drama | 81 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jack Lee

Met onder meer: Yvonne Mitchell, Terence Morgan en Joan Collins

Plot Turn the Key Softly

"An Intimate Study in Passion and Suspense...!"

Monica Marsden, Stella 'West-End girl' Jarvis en 'Granny' Quilliam zijn zojuist uit een Londense gevangenis ontslagen. Monica nodigt haar beide ex-medegevangenen uit voor een diner bij haar thuis. Monica zit vol met haatgevoelens tegen David, de man, die haar een misdadig leven liet leiden. De jonge prostituee Stella is vastbesloten om niet terug te keren naar haar oude levensstijl. Granny, een bejaarde winkeldievegge, lijkt echter haar kans te missen om een nieuw leven te beginnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Intens genoten van dit (te) onbekende pareltje.
Een noir-sfeertje met uitstekend acteerwerk van de complete cast.
Iedereen zit goed in zijn/haar rol, maar Kathleen Harrison (Granny Quilliam) steelt wel de show.

Tevens een mooi tijdsbeeld van Londen in de jaren vijftig.

De inbraak- en ontsnappingspoging is geweldig spannend gefilmd en gespeeld, en wist mij op het puntje van mijn stoel te krijgen.
Knap werk van regie, cameraploeg en Terence Morgan (David)

Een meesterwerkje?
In ieder geval meesterlijk.
Deze komt gegarandeerd nog wel eens in mijn DVD speler terecht.

avatar van clubsport

clubsport

Brix schreef:

Een meesterwerkje?
In ieder geval meesterlijk.
Deze komt gegarandeerd nog wel eens in mijn DVD speler terecht.

Ik kan me hier volledig bij aansluiten Brix , de oude dame steelt qua acteerwerk wel de show , haar verhaal met een dochter die haar liever niet ziet , en dan de manier waarop ze aan haar eind komt is wel meelepend en tragisch .
Ook de andere 2 storylines zijn de moeite van het bekijken waard , al is die van Stella mischien het minst interressant .
We kennen Joan Collins natuurlijk vooral van Dynasty , ik vond het wel grappig om haar nu eens in haar (qua uiterlijk ) prime te zien , wellicht geen memorabele rol zoals Alexis maar ze deed het prima .

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Over drie dames (Twee jonge, en eentje op leeftijd), die tegelijk de gevangenis mogen

verlaten. En krijgen we uiteindelijk via dezen drie verhaallijnen, over hoe ze het er nu

vanaf zullen brengen.

Op de een of andere manier vond ik het allemaal buitengewoon intrigerend gebracht in

deze film.

De drie dames ook nogal verschillend. De dame op leeftijd ogenschijnlijk het meest

zorgeloos eigenlijk, genietend van haar vrijheid in gezelschap van haar hondje. Joan

Collins (Eigenlijk een beetje als in haar rol van Alexis in Dynasty) een manipulatieve

verleidster voor geldelijk gewin maar die uiteindelijk niet weer in de val van de verlokking

loopt. Met een doorslaggevende scene waarbij je zou kunnen stellen dat zij zichzelf heeft

overwonnen. Maar met dan ook een mogelijk huwelijk met eindelijk een aimabele man in

het verschiet.

Bij de andere jonge dame, ligt het allemaal wat complexer. Wordt toch weer ingepalmd

door de charmes van een man door wie zij bij een gezamenlijke act of crime er min of meer

was ingeluisd, en aan wie zij die gevangenisstraf te danken heeft. En niet op de hoogte

van zijn uiteindelijke intenties.

Met fijne beelden van de stad Londen, alsook ook een treffende sfeer van de kroeg die het

oudje Granny met haar hondje bezoekt. Maar de sfeer is sowieso aldoor goed getroffen, al

voorwaar aan het einde van de film. Bij de inbraak, en al helemaal de achtervolging van de

agenten buiten op hoogte bij gebouwen daar in Londen, op die inpalmende geliefde die een

doortrapte smiecht blijkt te zijn.

Niet dat de spanning aan het einde om te snijden was, maar spannend was het toch

zeker. Met ook nog eens een lichte opstapeling van emoties, waarbij alles heel natuurlijk

zonder nadruk op het sentimentele.

De film liet mij in positieve zin met enige verwondering achter. Want zelfs ondanks die

drie verhaallijnen, had de film een bijzonder soepel verloop. Wat wel mede te danken

zal zijn geweest aan het algemene acteerwerk, maar stellig ook aan de regie van de

regisseur.