• 9.384.508 stemmen

Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman

Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks

Releasedatum: 5 november 2009

Plot Orphan

"There's something wrong with Esther."

Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Hmm..toen ik deze film ging kijken had ik er echt heel veel van verwacht. Eerlijk gezegd viel hij mij een beetje tegen..

Het plot is nogal vergezocht (ook wel weer leuk verzonnen maar toch). Het kind speelt wel erg goed, moet ik zeggen.

Toch had ik meer spanning verwacht.. Een leuke film, een aanrader, maar geen hoogstandje..

avatar van wackyboy

wackyboy

Goede film, zeker in z'n genre. Peter Sarsgaard en Vera Farmiga spelen overtuigend een stel, zoals je ze in je eigen omgeving ook tegen zou kunnen komen. Ik vond het wel verfrissend dat daarin de normale cliché's worden vermeden.

Verder werd ik verrast door de twist in het verhaal.

Conclusie: onderhoudende film, goed geacteerd, verrassend eind. Misschien geen meesterwerk,maar toch een goede subtopper.

avatar van check-raise

check-raise

Moet zeggen, had hier toch wel wat meer van verwacht... Behoorlijke teleurstelling.

Zoals iemand eerder al eens aangaf, het was net allemaal iets te braafjes gebracht.
Het was nooit echt spannend, en begon ook wel te vervelen na een tijd. Film duurt iets te lang.
In het algemeen goed geacteerd, behalve door die man. Wat een oninteressant character.

De uiteindelijke verklaring voor Esther's gedrag (als Dr. Varava of whatever belt) is ook een tegenvaller van formaat, vond het totaal niet interessant.

De clichés... ach, laat ze er toch eens uit! Zo moeilijk lijkt mij dat niet. Met brainstormen kan je ver komen...

1.5*, omdat het bij vlagen wel nog interessant was.

avatar van Loki87

Loki87

Matige vertoning die ik op het einde wel spannend vond. Paar schrikmomenten maar dat is niet echt mijn ding.

Acteerwerk was niet hoogstaand, verhaal is lachwekkend (slecht).

Edit: kindactrice was wel uitstekend.

avatar van Elineloves

Elineloves

Wat is er zo lachwekkend aan het verhaal dan?

avatar van Loki87

Loki87

Dat het slecht is, ongeloofwaardig en krankzinnig. Tevens is het verhaal flinterdun, niet echt veel diepgang en opeens pleegt iemand een telefoontje, waaruit een verhaal komt dat totaal niet strookte met de film naar mijn mening. Sowieso zien dwergen niet uit als kinderen van 10 jaar, ook niet als ze zich op een lachwekkende manier vermommen, het was dan ook vanzelfsprekend andersom (kind dat op een dwerg volwassene moest lijken op het eind)

Verder houdt ik niet zo van die schrikmomenten, ik heb liever een thriller waarbij je constant een zekere spanning voelt, met geniale plotwendingen en subliem acteerwerk. Helaas worden ze weinig gemaakt.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Loki87 schreef:

Ooit erbij stilgestaan dat dat precies de omschrijving is van deze film?

avatar van Dello

Dello

Spannende film. Goed gespeeld. Toch niet echt een topper.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

k ga denk ik ook eens wat fluorescerende verf kopen. geef toe mensen, dat ziet er toch wel erg vet uit. Misschien maak ik de afbeeldingen dan wel wat vrolijker. Anders schrikken gasten misschien een beetje als ik een UV-lamp aan doe.
Verder een aardige horror met de nodige ingrediënten die me toch wel op het verkeerde been zetten. Lekkere moeder, irritante vader(echt heeeeeel irritant en naïef) , schattig doof kwarteltje, etterbakkie, miss sister act. En Esther speelt de sterren van de hemel.
De vader-rol is alleen zo tenenkrommend slecht, die zit er echt alleen maar in om de kijker kwaad te maken om zoveel verkeerde inschattingsfouten. Je zou ook eens 1% je vrouw moeten geloven he? Zeker een keer meepakken!

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Verrassend sterke thriller met een goed verhaal en dito einde. Het meisje dat Esther speelt doet dat met verve.

avatar van wibro

wibro

Zeer goede thriller. Stukken beter dan het soortgelijke "Case 39" die ik gisteren gezien heb en waarin René Zellweger met haar vreselijke zeurderige stem de boel volledig verpestte. Vera Farmiga wist in ieder geval hoe het wel moest. Ook goed geacteerd uiteraard door Isabelle Fuhrman die de duivelse Esther uitstekend wist neer te zetten. De spanningsopbouw vond ik de hele film door ontzettend goed. Film deed mij af en toe ook sterk denken aan "The Children".

check-raise schreef:

De verklaring voor Esther's gedrag had voor mij ook best achterwege gelaten mogen worden, maar om het dan altijd maar weer te steken op clichés. Het overmatige gebruik van het woord "Cliché" als je een film niet goed vindt, dan begint pas echt cliché te worden.

avatar van linsey18

linsey18

spannende film, vond hem eerst best wel griezelig, maar ik wou hem wel afzien.

ik vond het een erg goede film.

avatar van bassira

bassira

Wat een film zeg! Super spannend en reuze goed geacteerd door Isabelle Fuhrman!

avatar van D-enissse

D-enissse

Net gezien en het heeft me verrast,
in het begin dacht ik dat het een hele saaie film zou worden maar later werd het wel spannender. Ik vond dat kindje 'max' echt een schatje, ze acteerde ook heel goed. Die orphan vond ik echt een eng kind. Ze bleek later natuurlijk 33 te zijn, had ik niet verwacht, ik dacht eerder op een gedragsstoornis
Niet echt een horrorfilm maar een hele goede thriller, het einde vond ik trouwens niet echt storend. Van wat ik heb gezien van dit forum vonden een aantal mensen het einde de film omlaag halen.

avatar van Areté hamartia

Areté hamartia

Geen onaardige film. Redelijke spanningsopbouw en een interessante plot-twist op het eind.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Areté hamartia schreef:

En toch maar 2* geven? vreemd..

avatar van Areté hamartia

Areté hamartia

DonOswaldo schreef:

En toch maar 2* geven? vreemd..

Niet echt vreemd. Ik ben vrij kritisch met het geven van cijfers. Alle aspecten en verhoudingen met andere dergelijke films in acht genomen verdient deze film voor mij niet meer dan 2*.

Met name het einde was interessant, de rest van de film was vrij voorspelbaar. Het acteerwerk was vrij standaard. Ook gezien het feit dat een vrouwelijke hoofdrol speler een dergelijke (thriller/horror) film overleeft is voor mij nog een reden om kritisch te zijn in de beoordeling. Dat is cliche nr. 1.. Tot slot zal ik deze film liever niet nog een keer willen zien, mede omdat het vrij simpel en begrijpbaar is wat in een 1e keer kijken alles genoeg uitlegt. Ook is het verhaal niet uniek in zijn soort.

Het geven van een hoger cijfer door mijzelf zou -in mijn mening- niet eerlijk zijn tegenover andere films van het genre, die beter uitgewerkt zijn.

avatar van PEN15

PEN15

Ik heb me laten verleiden door de hoge cijfers en deze uitgezocht. Nou, even denken hoor. Deze film is dus uit 2009 en verzuipt haast in het moeras der Hollywood-cliché's. Dat waren dan alleen nog die cliche's, deze film zou de voorspelbaarheids toets ook niet overleven. Echt bijzonder hard voorspelbaar. Je kunt al precies de klok er op gelijk zetten wat er vijf minuten later gaat gebeuren. De klok staat blijkbaar stil in Hollywoodland, wanneer komt er nou eens echt iets vernieuwends? 2* van mij 0,5 extra van mijn medekijker, 2.5 dus.

avatar van people

people

Erg sterk verhaal, boeiende personages en een verassende ontwikkeling van het verhaal.

Een meesterwerkje. Btw dit is de regisseur van House Of Wax.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een geadopteerd kind (Isabelle Fuhrman) gedraagt zich nogal raar en dat loopt natuurlijk helemaal uit de klauwen. Niet echt heel bijzonder als je het mij vraagt. Qua opbouw begint de film wel goed. Fuhrman weet prima een creepy kid neer te zetten. Wanneer het verhaal in een sneltreinvaart begint te raken en vergezochte plottwists om de hoek komen kijken, geloof ik het wel. Op zich wel aardig, maar nergens echt sterk.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Dit is Jaume's derde film na 'House of Wax (2005)', een erg geslaagde Horror-Thriller en 'Goal II: Living the Dream (2007)' die heb ik nog niet gezien.

Deze heb ik gezien op het BIFFF-Filmfestival. ( http://www.bifff.org )

Dit is zo'n film waarvan je op voorhand niet goed weet wat te verwachten. Wordt het een bovennatuurlijke Horror-Thriller...? Of gaan ze eerder de slashertoer op..?

Na een spannende beginscène maak je kennis met dit keurige gezin en buiten enkele goedkope verschiet effecten is er niets meer dat er op wijst dat je naar een Thriller zit te kijken. Het is in eerste instantie een mooie Familiefilm. Maar niet getreurd, na die brave introductie begint de regisseur de spanning op te voeren om alsmaar heftiger te worden en te eindigen in een spannende finale die alle eer betuigt aan het Slasher genre.

Het is ontzettend creepy om zien hoe stiefdochter Esther transformeert van een schijnbaar voorbeeldig meisje in een kwaadaardige furie. Er wordt heel goed geacteerd en Jaume heeft dit mooi in beeld gebracht met een goeie soundtrack erbij. Alles in deze film straalt degelijkheid en klasse uit, da's een verademing in dit genre dat geregeerd wordt door groezelige, halfbakken slasherfilms.

8/10.

Een spannende Thriller die ondanks zijn lange speelduur nergens verveelt. Een aanrader voor het grote publiek

Da's inderdaad een hoge score naar mijn doen, maar deze eerste kijkbeurt liet dan ook een erg goeie indruk op mij na. Het grote cinemascherm en surround geluid zullen ook wel hun steentje hebben bijgedragen.

Filmsite : http://wwws.nl.warnerbros.c... & http://orphan-movie.warnerb...

avatar van scholtie

scholtie

Erg goed en een realistisch verhaal.

De film kwam een beetje langzaam op gang maar na een half uurtje was de spanning te snijden.

Het meest opvallende punt vindt ik nog de geweldige acteer prestaties van de kinderen en daarnaast heeft de film een prima verhaal.

Voor wie nog een leuke horror wil zien wil ik Orphan absoluut aanraden!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Realistisch wil ik het nou net niet noemen.

Piano spelen als Mozart, schilderen als een jonge van Gogh, kleding uit de renaissance, deur op slot in de badkamer en ook nog eens tieten zo goed kunnen verbergen. Maar goed, het realisme interesseerde me eerlijk gezegd ook niet zo en ik heb er ook van genoten.

avatar van scholtie

scholtie

moviemafketel schreef:

Realistisch wil ik het nou net niet noemen.

Met realistisch doelde ik op dat er niet een demon of in het hoofd zat van haar, maar dat er echt een verklaarbaar verhaal achter zat.

avatar van Thera.

Thera.

Ik heb me zeker wel geamuseerd tijdens het kijken van The Orphan. Wat een origineel verhaal! Ik kan een thriller-/horrorfilm meestal wel waarderen, maar bij deze film was het einde erg verrassend voor me. Nu is het alweer een tijdje geleden dat ik 'em heb gezien, maar ik meen me te herinneren dat ik echt niet had aan zien komen dat het meisje in werkelijkheid een volwassen vrouw was. Ook het psychische aspect (arme familie!) vond ik goed uitgewerkt en het acteerwerk was erg sterk.

Een aanrader wat mij betreft.

avatar van hkoster16

hkoster16

vond de film in het begin leizig. pas aan het einde spannend.

avatar van Sentinel69

Sentinel69

Leuke thriller ,beetje voorspelbaar .

avatar van Wassup !

Wassup !

Onlangs een artikel van deze film gelezen en de recensie was uiterst positief te noemen. Aan de score te zien hier op MovieMeter is dit ook daadwerkelijk zo. Binnenkort maar eens checken...

avatar van Showey

Showey

Drie maal gezien, erg goede thriller!

Zeker een aanrader om te kijken. Verhaal is goed bedacht.

avatar van RedSquare

RedSquare

Het is dezelfde film als 'case 39'.

Vond ze beide niet sterk, maar ik hou dan ook niet van clichés.