9/11 (2002)
Genre: Documentaire
Speelduur: 112 minuten / 128 minuten (video)
Alternatieve titel: 11/9
Verenigde Staten / Frankrijk
Geregisseerd door: James Hanlon, Gédéon Naudet, Jules Naudet en Rob Klug
Met onder meer: James Hanlon, Tony Benatatos en Steve Buscemi
Plot 9/11
"The Filmmakers' Commemorative Edition"
Op 11 september 2001 zijn de Franse broers en filmmakers Gédéon Naudet en Jules Naudet bezig om een documentaire te maken over de brandweer van New York, en waren net bezig met het interviewen van een brandweerman, toen zij een vliegtuig zagen overvliegen. Dat vliegtuig zou het WTC raken. De broers en de brandweerman haasten zich naar het WTC, en ze beginnen te filmen vanuit het perspectief van de brandweerman. Ze filmen ook van binnenuit de Twin Towers, en deze documentaire bevat de enige beelden van binnenuit de torens.
Zichzelf in TV Broadcst
1991
Heel erg indrukwekkend. Geeft een prefect beeld van de gebeurtenis van 9/11 want het is allemaal ECHT!
Geen studio niets. Als je zo veel angst hebt en dan zo kan filmen! Respect. Ook een gewelidige montage.
* * * * *
tommykonijn
Een mooie documantaire om eens te bekijken ik zag hem eens op SBS 6 met mijn ouders en ook die vonden het héél mooi en interessant om te zien kortom : top
!
*****
tukkerstein
Wat een onzin over het camerawerk. Het gaat toch zeker om de inhoud en die inhoud vind ikzelf enorm indrukwekkend....
Da's natuurlijk niet waar, het gaat niet enkel om de inhoud, maar ook om de verpakking. Camerawerk is een van de belangrijkse aspecten van een film. Talentvollere filmmakers hadden veel meer uit deze documentaire kunnen halen, hoe uniek deze beelden ook zijn en hoe erg deze gebeurtenis ook was.
Moviestar1979
Sorry, maar ik denk dat geen ander die broers zou kunnen verbeteren op die bewuste dag.
Je kunt niet meer dan alle respect voor ze hebben, want ik vind persoonlijk dat ze zich toch nog goed kalm hebben gehouden.
Zou jij b.v. rustig blijven doorfilmen als zich zo'n situatie als op 9/11 had voorgedaan ?
Dan zou je ook net zoals alle anderen in paniek of in een shocktoestand verkeren.
Moviestar1979
Hoewel dit een documentaire is, krijgen we grotendeels realïstische horrorbeelden te zien die tijdens die bewuste dag gebeurden.
Je voelt je als kijker helemaal betrokken bij de brandweermannen die met gevaar voor eigen leven proberen om te redden wat te redden valt.
De talloze mensen (Over de 3000) die het nooit meer kunnen navertellen.
4*.
tommykonijn
!
*****
Verlaagd naar 4* want ik vind die 5* net iets té veel.
Jurado
Stemmen jullie nu op de documentaire (die over de NYFD gaat) of op de toevallig gefilmde gebeurtenissen die zich op 11-9 -'01 afspeelden?
Weertenaar
Een aardige documentaire, maar niet meer dan dat: 3.50
Ik heb tot nu toe pas een keer eerder een documentaire gezien en beoordeeld op Moviemeter. Destijds was dat Sicko, en nu dus 9/11. Twee totaal verschillende documentaires, waarvan ik het sowieso al erg moeilijk vind om een oordeel te vellen. Wat moet je hier nu sterk of juist zwak aan vinden? Een echt cijfer is dus ook niet op zijn plaats, maar ik zal mijn best gaan doen. Groot voordeel van deze documentaire is dat het allemaal echt echt is, en niet gemaakt, aangedikt, of de feiten verdraait worden, zoals in menig docu wel het geval is.
Bij het beoordelen van een film begin ik meestal met het verhaal, en daar kan ik deze docu dus ook op beoordelen. Het was vooraf de bedoeling om een documentaire te maken over een aspirant brandweerman die zich langzaam omhoog werkt binnen een korps. Kan het nog flauwer vraag je je meteen af, maar ineens kreeg de docu een heel ander karakter door de gebeurtenissen op 9/11. Een geluk bij een ongeluk voor de maker, want wat was hun documentaire waard geweest zonder de aanslagen, ik zou er in ieder geval geen stuiver opzetten dat die de internationale markt zou hebben bereikt. De aanslag op de torens op zich is gelukkig niet het belangrijkste in deze documentaire geworden, en blijft men zich focussen op de gedachten en aanpak van de brandweermannen. Er zitten zeker een aantal unieke beelden in, maar het is vrijwel niets nieuws van wat we die dagen honderden keren in het nieuws voorbij hebben zien komen. De beelden in de kazerne zelf en alle emotionele taferelen zijn misschien indrukwekkend voor de mensen die er direct en indirect bij betrokken zijn geweest, maar voor de neutrale kijker is dat gevoel er nauwelijks, helemaal ruim zes jaar na dato niet.
Wat betreft het acteren gaat de vergelijking met een filmrecensie niet helemaal op. Iedereen is zichzelf, en dus valt er verder weinig kritiek te leveren. Niemand eist echt de aandacht voor zich op, en dat is enkel positief te noemen. De tussenstukjes van de betrokkenen die aan het woord worden gelaten zijn aardig tussen het beeldmateriaal verweven, en is het meest indrukwekkende misschien nog wel het ongeloof en het gevoel van wat gebeurt hier allemaal bij de vele kijkers en "ramptoeristen" die op de straten staan en de brandweermensen zelf. De voice-over is erg oppervlakkig en vrij emotieloos. Hij praat het beeldmateriaal aan elkaar, maar dat is het dan ook.
Het realisme van de documentaire is natuurlijk geweldig. Het is allemaal ongelofelijk puur wat we te zien krijgen, en is het nergens van: O, de camera is erbij, dus laten we nu even overdrijven of de stoere brandweerguy uithangen. Het zou daarbij ook te triest voor worden zijn als er zo zou zijn gedacht als er een ramp aan de gang is. Het word zelfs even benauwd voor de brandweermannen en de cameraman als toren 2 is ingestort, en zei niet zo een, twee, drie een uitgang weten te vinden. Daarbij had het gros van de brandweerlieden niet eens door dat toren 2 was ingestort, hetgeen het realistische gehalte nog meer bloot legt. Daarbij lijkt het me bijzonder hard en confronterend voor de mensen die erbij waren wanneer men weer een klap op het dak van de lobby hoorde wanneer er iemand naar beneden sprong.
Ik zie hier bijzonder veel discussies over het camerawerk, maar daar snap ik vrijwel niets van. Het camerawerk bij, naast, in en tijdens de ramp kun je gewoon weg niet afkraken dat het er rommelig uitziet. Ik vond het zelfs bewonderenswaardig dat de cameraman er zo koel onder bleef, en nochtans oog had om zijn lens steeds schoon te vegen! Niets meer dan lof hiervoor. Daarbij word hij zelfs rechtstreeks de ramp ingetrokken als toren 1 ook instort en hij ook moet rennen voor het vallende puin. Wat het camerawerk betreft van voor de ramp, en de brandweerdocumentaire gewoon nog de brandweerdocumentaire was, zit het nogal amateuristisch in elkaar, maar wat mag je eigenlijk verwachten van twee Franse gasten die het avontuur in New York opzoeken... Na de ramp op Ground Zero is het camerawerk een stuk beter dan aan het begin, maar dat is mede het gevolg van de indrukwekkende beelden van de rampplaats. Wat betreft de montage zit het allemaal nog rommelig en zeer amateuristisch in elkaar, maar dat is eigenlijk niet eens meer het belangrijkste bij deze documentaire.
Ik maak de vergelijking nog maar weer even met Sicko, omdat dat de enige documentaire is die ik naast deze heb gezien. In Sicko werd het gezondheidsstelsel doelmatig uiterst eenzijdig belicht, hier en daar zelfs overdreven, al dan niet op sarcastische wijze, en is het vooral het ego van Michael Moore himself dat zijn Sicko vormt. In 9/11 is van dat alles geen seconde sprake, en daar ligt hem de kracht van deze documentaire. Het is allemaal ongelofelijk puur en confronterend wat de brandweermannen voor, tijdens en na de ramp hebben meegemaakt, en dat is hetgeen wat deze documentaire vormt. Daarbij waagt de cameraman zijn eigen leven om uniek beeldmateriaal te vergaren, en daar kun je enkel en alleen je pet voor afnemen. Nu moet ik een cijfer gaan geven, en ik weet het eerlijk gezegd nog steeds niet wat ik hier nu bij moet denken. Ik maak het maar af op het Moviemeter gemiddelde, dan is het wat mij betreft goed zo: 3.50
Resh
een hele mooie documentaire waar ze alles in laten zien. Je raakt er ook een beetje meegetrokken erin als je de documentaire bekijkt.
hellblazer93
Ik heb de doc. op school gezien. We konden hem helaas niet helemaal afkijken i.v.m. de zomervakantie. We hebben gekeken tot het stuk dat ze na de aanslagen onder het puin gaan zoeken. Ik zal nog niet gaan stemmen, maar wat ik heb gezien was zeer interessant en goed gemaakt.
briek
Toeval mag dan wel de grootste hoofdrolspeler zijn in dit docudrama, één ding staat vast: dit is zowat de beste documentaire ooit en laten we hopen dat er nooit een betere gemaakt zal worden. Zoals ik hier ergens eerder las, leek het wel allemaal voorbestemd om te gebeuren maar men moet sowieso heel veel moed hebben om in zo’n chaotische situatie deze gruwelijke en unieke beelden te maken waarvan we voordien hoopten zulke beelden enkel in Hollywood te zien. Hier mag ook wel een pluim gegeven worden aan de gebroeders Naudet.
De brandweermannen ondergingen misschien het lot ook maar als de andere slachtoffers, toch hebben zij zeker hun grote moed getoond op die dag. Ook al gaven de torens geen kick toen de gekaapte vliegtuigen er invlogen en geen enkel teken dat ze zouden bezwijken, ik denk niet dat er veel andere mensen waren die in staat waren om daar nog in de lobby te blijven of om via de trap naar de 96 e verdieping van een 417 meter hoog gebouw te klimmen om daar dan een brand gaan te blussen van waar men al op voorhand wist dat dit praktisch onmogelijk was.
De brandweermannen en andere reddingsmedewerkers hebben die dag vele mensen bevrijd die vastzaten in de torens, en sommige deden dat nog steeds toen ze wisten dat de zuidelijke toren ingestort was! Deze mensen verdienen zeker respect.
Ook deze documentaire heb ik ook op DVD en is zeker een aanrader over deze dag die al het eerste jaar van een nieuwe eeuw en millennium geschiedenis schreef.
clockwork
Natuurlijk wel, iedereen zou doorgaan met filmen op een zo kalm mogelijke manier. Die gasten zagen de dollartekens in hun ogen, dat was wel een risico waard. Er zijn uiteraard mensen die het mooier hadden kunnen doen.
speranza
Ik heb deze film nog niet gezien. Ik weet daarom ook niet of het nummer I am overcome van Live in deze film voorkomt. Ik vind het jammer dat zowel op deze site als op IMDb bijzonder weinig aandacht aan de muziek bij films word besteed. Ik hoop dat één van de gebruikers die deze film gezien heeft kan bevestigen of ontkennen dat genoemd nummer in de film voorkomt. Muziek bij een film is voor mij namelijk een belangrijke reden om een film wel of niet te gaan bekijken.
wibro
Ik kan mij niet herinneren of dat nummer van Live in deze documentaire voorkomt. Niettemin kan ik je deze documentaire zonder meer aanraden. Ik vind het een van de beste documentaires die ooit gemaakt is. Én, het is ook een documentaire die geschiedenis heeft gemaakt. Het bevat de enigste filmopname van de inslag van het vliegtuig in de Noordtoren van het WTC.
Milan07
Wat een documentaire zeg over het nieuws van dit millenium. Uitgerekend op 9/11 het alarmnummer in Amerika(911 ter verduidelijking) Ik vond het laatste uur erg indrukwekkend, de rest iets te aangedikt en puur sentimenteel, wat niet wegneemt dat ik respect draag voor de brandweerlieden, vrijwilligers en alle andere mensen die trachtte mensen te redden uit de benarde situatie waarin zij zaten. M.i. wordt deze documentaire niet snel overtroffen. Een treffend voorbeeld dat nieuws via tv en internet binnen enkele seconden live in je huiskamer te zien is. Zat ook op CNN te kijken naar wat ik dacht een herhaling, maar bleek het tweede vliegtuig te zijn wat in de WTC boorde, en op Nederland 2 een wazig debat op dat moment, kippenvel en ongeloofwaardig. Dat het zo'n impact zou hebben kwam eigenlijk enkele dagen later. Te bizar voor woorden.
Indrukwekkende registratie van de terroristische aanslag op 9/11. De film beklemt maar is vaak ook erg onevenwichtig qua benadering. Een goed document.
missl
het meest angstaanjagende aan deze docu vond ik dat je op een gegeven moment allemaal ploffen hoort. ik wist niet wat het was totdat een brandweerman zegt dat dat de mensen zijn die naar beneden springen.
waargebeurd en eng.
mrkos
Wie denkt eigelijk dat Bush achter deze aanslag zit! k hoor er iig veel mensen over!
wibro
Hoewel ik niets van Bush moet hebben, wil dat er bij mooi gewoon niet in. Allemaal geruchten, die helaas door veel te veel mensen worden geloofd. Er is geen enkel bewijs voor en Bush acht ik daar ook niet intelligent genoeg voor. Voor mij is de aanslag het werk van Bin Laden. Daar wordt door mij niet in het minst aan getwijfeld. Het is zelfs door Bin Laden op een videoband toegegeven. Dat de aanslagen Bush achteraf goed uitkwamen is een andere zaak. Zij waren voor hem een mooi voorwendsel om 1,5 jaar later Irak aan te vallen.
wouter mentink
goede documentaire maar anno 2008 hoeft dat van mij niet meer we weten het allemaal wel daarom zend sbs6 het ook nog een keer uit voor de vierde of vijfde keer. Echt avondvullend voor sbs hoef je verder geen andere slechte programma's die avond uit te zenden.
Resh
Vandaag maar ff herzien, en kijken of ik deze documentaire degelijk heb gezien en niet de andere 11september documentaire.
jackie chan
Bij het kijken van deze film vroeg ik me wel af. 'Hebben die broers niet beter paar mensen kunnen helpen ipv zn docu te maken?
Zou er niet 1 of 2 doden minder gevallen zijn als die broers ipv hun camera wat gewonden hadden geholpen?
Aan de ene kant is het zeer goed dat ze dat gefilmd hebben voor die miljoenen mensen die er niet bijwaren (om een indruk te krijgen en heb er een goede indruk van gekregen) maar aan de andere kant heb ik t gevoel dat ze beter paar mensen hebben kunnen redden.
Maargoed een zeer mooie docu! Alleen mocht jij in een erge situati zitten ga dan helpen ipv filmen! Ik vind het maar achterlijk eigenlijk! Die broers zijn nu zeker goed rijk!
WalterB
@jackie chan: er word gezegd dat ze telkens maar heel eventjes filmde zodat ze konden helpen, denk dus zeker niet dat ze het alleen voor het geld deden.
Erg mooie documentaire (zonet op tv geweest) - niet veel over te zeggen eigenlijk. 4*
mrkos
@ jacky chan
Man wat denk je zelf, er waren honderden brandweermannen, denk je dat die 2 broers die nix van medische dingen wist de mensen konden helpen, alleen zoals Walter zegt die dag later, zoals ze ook deden, en ik ben blij dat ze het gefilmd hebben, en van my part zijn ze rijk geworden, want als je dat durft moet je zkr ballen hebben! Ze hadden zo dood kunnen gaan!!
respect voor alle brandweermannen daar en voor de 2 broers
geef hem een 5
Leland Palmer
Behoorlijk indrukwekkende documentaire. Natuurlijk vooral omdat al deze beelden levensecht zijn. Wat een leuk filmpje zou moeten worden van een jongen die zich opwerkt als brandweerman veranderd drastisch, echt geweldig gedaan. De blikken op alle gezichten zijn echt schrijnend. Vaak gezien op tv, maar toen ik het vanavond weer zag moest ik toch geregeld slikken. Het werd zelfs nog een keer behoorlijk spannend, toen de brandweermannen niet wisten waar ze heen moesten omdat de toren instortte.
Ondanks dat het eigenlijk wat toeval is dat dit alles zo opgenomen is door de Franse cameraman is het grootste gedeelte toch prima gefilmd. Behoorlijk gedaan, aangezien de schrik er natuurlijk vreselijk in zit op zo'n moment. Het blijven onvergetelijke beelden voor iedereen denk ik. Er zal niet snel een gebeurtenis volgen die zoveel impact heeft dan de aanslagen op het WTC, althans dat hoop ik niet. Ik heb met bewondering zitten kijken, maar ik miste nog iets: ''Overcome'' van Live. Dat nummer hadden ze wat mij betreft in deze docu mogen stoppen.
wibro
Ze hadden zo dood kunnen gaan!!
respect voor alle brandweermannen daar en voor de 2 broers
geef hem een 5
Als die broers niet in de Noordtoren maar in de Zuidtoren van het WTC hadden gezeten, dan hadden ze het niet overleefd, want de Zuidtoren stortte het eerste in.
De broers hebben dus ook enorm veel geluk gehad.
matthijs_013
Na herziening toch iets minder. Dat Amerikanisme, dat "vechten voor je land" begon een beetje te irriteren. Maar het blijft imo de meest aangrijpende 9/11-docu.
klute89
Zojuist op tv gezien, en het blijft toch een indrukwekkende gebeurtenis.
Ik vond vooral de gedeeltes dat er in de toren werd gefilmd erg indrukwekkend en heftig, zo ook de in eenstortingen van beide torens alsmede de uiteindelijke opruimingen van het puin.
De docu viel voor mij na de beelden van het puinruimen in een ( begrijpelijke) sentimentele (voor mij dan) 'put'. Mij kon het niet bekoren.
De beelden die zijn geschoten in de toren, zullen mij nu voornamelijk het meest bij blijven.
Ondanks dat het alweer 7 jaar geleden is, blijven beelden over de aanslagen indrukwekkend om te zien. Deze documentaire vond ik ook zeer interessant om te zien. Allereerst zijn er dan natuurlijk weer de beelden van de aanslagen, maar daarnaast nemen beide broers behoorlijke risico's door met de brandweerlieden mee te gaan de torens in. Dit levert af en toe beelden op, waar ik weer stil van werd en ik mag hopen dat zoiets niet meer gebeurt. Respect in ieder geval voor de filmmakers en alle mensen die voor anderen zijn of haar leven hebben gewaagd.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Crumb