

11'09''01 - September 11 (2002)
Genre: Drama
Speelduur: 134 minuten
Oorsprong:
Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Egypte / Japan / Mexico / Verenigde Staten / Iran
Geregisseerd door: Mira Nair, Alejandro G. Iñárritu, Shôhei Imamura, Claude Lelouch, Ken Loach, Danis Tanovic, Youssef Chahine, Amos Gitai, Samira Makhmalbaf, Idrissa Ouedraogo en Sean Penn
Met onder meer: Ernest Borgnine en Tomorowo Taguchi
IMDb beoordeling:
6,9 (5.813)
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Spaans, Frans, Hebreeuws, Hindi, Japans en Perzisch
On Demand:
Bekijk via Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot 11'09''01 - September 11
De eerste cinematografische reactie op de aanslag op de WTC-torens in New York. De Franse filmmaker Alain Brigand vroeg aan 11 regisseurs uit 11 verschillende landen om hun interpretatie te geven voor de gebeurtenissen van 11 september 2001. De regisseurs kregen hiervoor elk 11 minuten, 9 seconden en 1 frame. Deze film laat zien hoe een voor de een heel ingrijpende gebeurtenis voor de ander onbelangrijk kan zijn. De genres van de bijdragen lopen uiteen tussen drama, documentaire en zelfs comedy. Erg opvallend is de bijdrage van Sean Penn, en het filmpje uit Mexico van Alejandro González Iñárritu waarin bijna alleen geluiden te horen zijn.
Externe links
Acteurs en actrices
Old Man (segment "USA")
Teacher (segment "Iran")
She (segment "France")
Him (segment "France")
Journalist (segment "Israel")
Paramedic (segment "Israel")
Talat Hamdani (segment "India")
Salim Hamdani (segment "India")
Yukichi Furuhashi (segment "Japan")
Sae Furuhashi (segment "Japan")
Video's en trailers
Reviews & comments

FisherKing
-
- 18696 berichten
- 0 stemmen
In één woord sensationeel. De verhalen zijn stuk voor stuk aangrijpend, een weeldernis aan stijlen en sferen komt op je af. De gebeurtenis op 11 september 2001 wordt gebruikt om iedereen aan het woord te laten, en de landen afzonderlijk hun eigen demonen te laten uitdrijven. Dat Amerika niet in alle verhalen gespaard blijft, is begrijpelijk - maar ook zij mogen hun zegje doen, en doen dat met een hartverscheurende korte film van Sean Penn. De film verschiet door al deze verhalen constant van kleur. Woede (Groot-Brittanië, Japan) wordt afgewisseld met verdriet (USA, Frankrijk), met onbegrip (Egypte), met ontreddering (Israel, Bosnië), met zuivere registratie (Mexico, de enige die ik een heel klein beetje uit de toon vond vallen), zelfs met komedie om de dagelijkse ellende te vergeten (de tegelijk hilarische en schrijnende bijdrage van Burkina-Faso). Dit is niet zomaar film over de tragedie van 11 september, dit is een blik op de ondoorgrondelijke complexiteit van de wereld waarin we leven. 5*
Ik vond het ook enorm indrukwekkend, zelden zo'n omnibus of reeks gezien die zo sterk was.
Dat geweld in Jeruzalem, dat krijg ik nooit meer uit mijn oogvliezen, en dan die Loach over hetzelfde geweld in Chili. Tjeetje. Nog nooit zoiets van korte films gezien die continue een indruk maakte.
Vette 5 sterren dus ook. Lager kan niet.
Het is een stortvloed !!!.

Dustyfan
-
- 5607 berichten
- 0 stemmen
Inmiddels €11,99 ..... Maar dat is het punt niet.
Deze 11 filmpjes zijn overweldigend! Een aantal daarvan zijn op mijn netvlies blijven branden, zoals het eerste "God, Construction and Destruction" uit Iran van Samira Makhmalbaf.
Hierin zien we een groepje kinderen, voor wie de wereld niet groter is dan hun dorpje en de oom die in de put is gevallen, waarbij een meisje van nog geen 8 jaar oud vraagt: "Waarom maakt God mensen, als Hij ze ook weer kapot maakt?"
Als tweede, en onvergetelijk: het filmpje van Ken Loach, waarin hij een Chileense man aan het woord laat over de staatsgreep van Pinochet, waarbij Salvador Allende en 30.000 Chilenen werden vermoord op 11 september... 1973.
Als derde zal ik nooit het filmpje uit Frankrijk van Claude Lelouch vergeten, waarin een doofstom meisje een brief schrijft aan haar vriend om het met hem uit te maken, tenzij er een wonder gebeurt.... waarbij ondertussen op tv de torens instorten, wat zij niet merkt doordat ze doof is.
Dit alles niks te na voor wat betreft de andere acht filmpjes. Op elk hun eigen wijze hebben ze allen een enorme vertelkracht die ontroert en overweldigt. Dit moet ik vaker zien, dus de dvd zal ik zeker kopen.
5*, absoluut
Roerend eens!

Queto Yurlunyur
-
- 4775 berichten
- 3110 stemmen
Had ik een black-out van precies 11 minuten of is het filmpje van Iñarritu niet uitgezonden? (en volgde na de aankondiging van Mexico direct het niet-aangekondigde filmpje uit Israel)

neo
-
- 15379 berichten
- 9095 stemmen
Dat moet dan het filmpjes zijn geweest waarbij je slechts heel af en toe wat flitsen ziet en wat geluid. Want zo eentje zat er namelijk tussen.

sydney
-
- 2224 berichten
- 0 stemmen
Ik heb de film in zijn totaliteit beoordeeld en kom uit op 3,0*. Dit komt omdat het vaak niet duidelijk was, waar die regisseur op dat moment met het verhaal naar toe wilde en wat hij/zij duidelijk wilde maken. Ik wil wel benadrukken dat het stukje over Chili (door Ken Loach) geniaal was en precies de vinger op de zere wond wist te leggen. Moest ik dit onderdeel apart beoordelen dan kreeg dit deel van mij vijf sterren. Jammer van de rest van de film, want er zaten onderdelen in -Osama Bin Laden in Burkina Faso- die te gek voor woorden waren.

Reinbo
-
- 70661 berichten
- 0 stemmen
Iran erg mooi 4,5*
Frankrijk innemend 4*
Bosnïe innemend 3,5*
Egypte boeide maar raakte niet 3,5*
Burkina Fasso erg leuk en origineel 4*
Engeland erg sterk 4*
Israel Schreeuwerig 2*
Mexico (werd gekgenoeg niet uitgezonden
India makkerlijk en niet overtuigend 2,5*
USA mooi filmpje dromerig 3,5*
Japan Mis the point een beetje 3*
Totaal 4* voor dit geheel

timbo_
-
- 13112 berichten
- 3647 stemmen
Wat vind ik het toch moeilijk om dergelijke films te beoordelen. Er zit zoveel verschil tussen de filmpjes en ook zoveel niveauverschil zodat het erg moeilijk te beoordelen is. Israel was zoals ook Reinbo al zegt de zwakste van het hele stel. De Engelse, Franse en Japanse filmpjes hebben een enorme indruk gemaakt op mij. Wel vond ik af en toe dat de 9/11 link er wat bij werd gesleept met als extreemste geval het Japanse filmpje. Al met al ga ik voorlopig voor een kleine 4,5 maar ik sluit niet uit dat het ooit nog eens hoger wordt.

Ruudje
-
- 914 berichten
- 4191 stemmen
Iran, 3*
Claude Lelouch/ Frankrijk 5*, een van de meest prachtige minuten film die ik ooit zag!!!
Danis Tanovich/Bosnïe 3*
Egypte 2* saai en vervelend
Burkina Fasso 4*
Ken Loach/Engeland 4*
Israel 3,5*
India 3,5*
Sean Penn/ USA 4,5* zeer mooi, origineel en raakte me diep.
Japan 3,5*
Overall zou ik een 3,5 moeten stemmen...maar ik ben zo onder de indruk van vooral Penn's en Lelouch's werk dat ik een 4 wil geven! jammer dat deze maar 11 minuten en 9 seconden duurden....
Ik vond juist dat de link naar 9/11 mooi in de films werd verweven. Niet te direct. Prachtig om al deze interpetaties van filmmakers over de wereld naast elkaar te zien!

je80roen
-
- 357 berichten
- 611 stemmen
Het stukje uit Mexico is toch het gedeelte dat je die mensen uit de torens ziet vallen (volgens mij echte beelden). Heb deze film gekocht toen ie net uit was, dus lang geleden dat ik hem gezien heb. Of zou het kunnen dat ze dit er later uit gehaald hebben of zo?

Baggerman
-
- 10523 berichten
- 7849 stemmen
Een vreemd en mooi mozaiekwerk. Sommige bijdrages (Burkina Faso, Groot Brittanië, India en Egypte) vond ik verrassend kritisch ten opzichte van de USA.
Mijn becijfering:
Israël 3*: irritant en schreeuwerig, maar waarschijnlijk zo bedoeld.
Iran 3,5*: mooi licht kritisch.
Burkina Faso 4,5*: geweldig! Ik snap de negatieve commentaren hier niet. Volgens mij missen jullie het hele punt van deze bijdrage???
Namelijk: waarom een beloning van 27 miljoen uitloven voor het vangen van een schim, terwijl daarmee zoveel goeds gedaan zou kunnen worden??? Het is schandalig! Dapper ook om te durven humor te gebruiken in een compilatie met dit onderwerp!
Mexico 2,5*: Hoewel sommige beelden en geluidsfragmenten bij mij wel aankwamen had ik teveel de neiging om door te spoelen.
Groot Brittanië 5*: Ken Loach legt inderdaad de vinger op de zere plek en is héél gedurfd kritisch. Hij zal zich ook geërgerd hebben aan het verontwaardigde en volledig naieve gehuilebalk van de Amerikaanse natie in de maanden na de aanslagen. Waarom wij? Een aanslag op vrijheid en democratie!
"Wake-up!', zegt Loach terecht!!!!
Frankrijk 4,5*: Mooi, alleen de ruzie vond ik wat onecht overkomen.
India 4*: Ook mooi kritisch, maar het acteren van de moeder was abominabel slecht.
USA 5*: Visueel mooi en origineel. Daarnaast mooi om de oude vakman Borgnine te zien!
Bosnië 3*: Beetje vlak, maar toch mooi eenvoudig.
Egypte 2,5*: Gedurft om een andere invalshoek te kiezen, maar het komt niet uit de verf.
Japan 4*: Typisch eigenzinnig Imamura. Mooi vakkundig gemaakt, maar ik zie de link met 9/11 ook niet zo?
Gemiddelde is 3,77 dus 4*

Pierre1965
-
- 371 berichten
- 1340 stemmen
Iran 3*
Frankrijk 5*
Egypte 3*
Bosnie 3*
Burkina Faso 4*
Groot-Br. 4*
Mexico 2*
Israël 2*
India 4*
USA 5*
Japan 1*

Robi
-
- 2337 berichten
- 2438 stemmen
11 korte filmpjes over hetzelfde thema. Er zitten hele mooie tussen. Zeker de film van Lelouche is erg origineel en indrukwekkend. Maar gaandeweg krijg je toch ook wel een verzadigd gevoel van al die filmpjes achterelkaar en dat is zonde voor de laatste films. Het zou eigenlijk beter zijn om al die korte filmpjes met enige tussenpoze te bekijken. Één keer per dag een filmpje. Dat geeft de makers meer waar ze recht op hebben. Wat ik wel opvallend vond als je alle films achter elkaar ziet, vanuit allerlei oogpunten vanaf de hele wereld, is dat er maar weinig medeleven met de Amerikanen voor deze aanslag is. Er zijn er zelfs bij die ronduit beweren dat het de eigen schuld is van Amerika. Terwijl Amerika zelf toch doet geloven dat zij vooral het slachtoffer zijn van het internationale terrorisme. Maar ja, zoals in een enkele film ook duidelijk wordt, als je als land zelf over de wereld ook zoveel leed en slachtoffers hebt veroorzaakt, dan is het natuurlijk ook onrealistisch om van die zelfde wereld enig medeleven te verwachten.
Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat veel filmmakers hier nou eens juist hun eigen visie wilden geven of bewust een verhaal er omheen maken, in plaats van een zoveelste hart onder de riem, omdat men nou eenmaal zelf veel belang hecht aan een goede relatie met Amerika om waarschijnlijk voornamelijk economische of strategische redenen.
Nu ik hieronder lees en de films nog eens na tel, kom ik ook tot de conclusie dat ik hier maar 10 films heb gezien i.p.v. 11. Mexico komt mij inderdaad niet bekend voor. Ik heb geen mensen uit torens zien springen.

Si68
-
- 27 berichten
- 1064 stemmen
Een zeer indrukwekkende film met zeer mooie filmpjes hoewel het niveau of mate waarin het mij raakte toch erg verschilde. Daarom ga ik toch ook maar stemmen geven per filmpje omdat het moeilijk is het geheel te beoordelen.
Iran 2.5*
Frankrijk 4.5*
Egypte 2*
Bosnie 3*
Burkina Faso 4*
Groot-Britannie 5*
Mexico 3*
Israel 1.5*
India 3.5*
Usa 3.5*
Japan 1.5*
Ik ben het eens met Baggerman over een aantal filmpjes die gedurfd kritisch zijn en ook een keer de andere kant van de aanslagen belichten in plaats van altijd de kant van de Usa. De filmpjes die dit doen en daarin slagen zijn voor mij dan ook de mooiste filmpjes met de grootste waarde. Misschien dat daardoor het filmpje van de USA bij mij ook niet zo hoog staat als bij andere stemmers hier.
Mooi ook om te zien hoe verschillende regisseurs met de beperkingen omgaan die ze krijgen.

BBarbie
-
- 12048 berichten
- 7319 stemmen
Zeer afwisselende korte filmpjes. Er zitten een paar juweeltjes tussen, maar de verschillen in betrokkenheid bij het centraal thema zijn wel erg groot, vind ik. Ik kom aan een gemiddelde van 3*:
Iran: hoe vertel je 't aan kinderen voor wie de wereld niet groter is dan de eigen leefomgeving? 3*
Frankrijk: waarom draait ze zich niet een keer om? 4*
Egypte: de relatie met 9/11 is niet zo sterk. 2*
Bosnië-H.: opdat we niet vergeten; ook dáár gaat het om zinloos geweld met duizenden slachtoffers! 4*
Burkina Faso: best komisch, maar valt daardoor wel uit de toon. 2*
Groot-Brittannië: Santiago de Chili, 11 september 1973!!! 5*
Mexico: nauwelijks beeld en dus heel origineel, maar best griezelig. 4*
Israël: het zou niet mogen, maar alles went. 2*
India: schrijnend. 3*
USA: vreemd en cru, maar geniaal bedacht. 4*
Japan: ??? verreweg de minste van de reeks. 1*

shrink
-
- 1875 berichten
- 2125 stemmen
De een vindt dit kunst en de ander een fijne film om bij in slaap te vallen. Snurk, ik draai me nog een keer om....

scorsese
-
- 11177 berichten
- 9860 stemmen
Goeie serie korte films over hoe verschillende delen van de wereld het nieuws verneemt van de aanslag op de Twin Towers. Een mooi, globaal project bestaande uit 11 segmenten van 11 verschillende regisseurs. Uiteraard niet allemaal van hetzelfde niveau, maar er komen zeker wel een aantal krachtige beelden voorbij. De beste was wat mij betreft die van Alejandro G. Iñárritu.

Het laatste nieuws

Arnold Schwarzenegger zegt ja tegen Marvel-film: 'Als de rol goed is', 'Alias Grace'-actrice Samantha Weinstein (28) overleden | MovieMeter Recap

Martin Scorsese kondigt nieuwe film over Jezus aan na ontmoeting met Paus Franciscus

'The Last of Us'-ster Bella Ramsey pleit voor meer erkenning van non-binaire acteurs bij prijsuitreikingen: "Dat is echt belangrijk"

Psychologische thriller 'Shutter Island' van Martin Scorsese verdwijnt binnenkort van Netflix
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.