• 9.373.984 stemmen

9/11 (2002)

Documentaire | 112 minuten / 128 minuten (video)

Genre: Documentaire

Speelduur: 112 minuten / 128 minuten (video)

Alternatieve titel: 11/9

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: James Hanlon, Gédéon Naudet, Jules Naudet en Rob Klug

Met onder meer: James Hanlon, Tony Benatatos en Steve Buscemi

Plot 9/11

"The Filmmakers' Commemorative Edition"

Op 11 september 2001 zijn de Franse broers en filmmakers Gédéon Naudet en Jules Naudet bezig om een documentaire te maken over de brandweer van New York, en waren net bezig met het interviewen van een brandweerman, toen zij een vliegtuig zagen overvliegen. Dat vliegtuig zou het WTC raken. De broers en de brandweerman haasten zich naar het WTC, en ze beginnen te filmen vanuit het perspectief van de brandweerman. Ze filmen ook van binnenuit de Twin Towers, en deze documentaire bevat de enige beelden van binnenuit de torens.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik vond het een erg schokkende en ontroerende documentaire.

Zou hem niet zo snel weer kijken is nog steeds heel naar om te zien.

Maar toch erg mooi en realistisch!

4 *

avatar van Phoenix

Phoenix

Zo kijk je nooit docu's en zo zie je er 3 op een dag.

Weer een voorbeeld waarbij ik liever een kale registratie heb dan trompetmuziek, een stortvloed aan quotes en dramatische voiceovers van de brandweermannen. Ik twijfel er niet aan dat het oprecht bedoeld is, maar die beelden zouden voor zichzelf moeten spreken (en doen dat ook gedeeltelijk) en niet hoeven te worden versterkt met allerlei bombarie.

Toch de beste documentaire die ik vandaag zag, wat enkel en alleen komt doordat ik het interessanter vond en het zich dichterbij bevindt dan een familie uit Indonesië. Dezelfde kritiek is voor de rest van kracht.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was wel pure toeval....

De makers wilden een film over de brandweer maken en dat gebeurde toevallig nog bij de wtc op 11 september.

Vond het een goede docu trouwens. had hem een jaar na de aanslag gezien.

4,0

avatar van Demoniac

Demoniac

Interressant om ook eens deze ramp te volgen vanuit de ogen van brandweermannen in plaats van een gewone burger. Toch heb ik niet veel nieuwe dingen gezien. Het blijft overigens indrukwekkend en het is een aanslag van omgekende omvang geweest die je nooit meer vergeet. Zeker niet de mensen die er daadwerkelijk bij geweest zijn. 3½*

avatar van Montorsi

Montorsi

Indrukwekkend hoor, maar een goede docu is het absoluut niet omdat de heren er toevallig middenin zaten. Een indrukwekkend ooggetuigenverslag is het, niks meer. 2.5*

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Hoewel dit een documentaire is, krijgen we grotendeels realïstische horrorbeelden te zien die tijdens die bewuste dag gebeurden.

Je voelt je als kijker helemaal betrokken bij de brandweermannen die met gevaar voor eigen leven proberen om te redden wat te redden valt.

De talloze mensen (Over de 3000) die het nooit meer kunnen navertellen.

4*.

avatar van Zinema

Indrukwekkende registratie van de terroristische aanslag op 9/11. De film beklemt maar is vaak ook erg onevenwichtig qua benadering. Een goed document.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Behoorlijk indrukwekkende documentaire. Natuurlijk vooral omdat al deze beelden levensecht zijn. Wat een leuk filmpje zou moeten worden van een jongen die zich opwerkt als brandweerman veranderd drastisch, echt geweldig gedaan. De blikken op alle gezichten zijn echt schrijnend. Vaak gezien op tv, maar toen ik het vanavond weer zag moest ik toch geregeld slikken. Het werd zelfs nog een keer behoorlijk spannend, toen de brandweermannen niet wisten waar ze heen moesten omdat de toren instortte.

Ondanks dat het eigenlijk wat toeval is dat dit alles zo opgenomen is door de Franse cameraman is het grootste gedeelte toch prima gefilmd. Behoorlijk gedaan, aangezien de schrik er natuurlijk vreselijk in zit op zo'n moment. Het blijven onvergetelijke beelden voor iedereen denk ik. Er zal niet snel een gebeurtenis volgen die zoveel impact heeft dan de aanslagen op het WTC, althans dat hoop ik niet. Ik heb met bewondering zitten kijken, maar ik miste nog iets: ''Overcome'' van Live. Dat nummer hadden ze wat mij betreft in deze docu mogen stoppen.

avatar van Spetie

Ondanks dat het alweer 7 jaar geleden is, blijven beelden over de aanslagen indrukwekkend om te zien. Deze documentaire vond ik ook zeer interessant om te zien. Allereerst zijn er dan natuurlijk weer de beelden van de aanslagen, maar daarnaast nemen beide broers behoorlijke risico's door met de brandweerlieden mee te gaan de torens in. Dit levert af en toe beelden op, waar ik weer stil van werd en ik mag hopen dat zoiets niet meer gebeurt. Respect in ieder geval voor de filmmakers en alle mensen die voor anderen zijn of haar leven hebben gewaagd.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Nog eens volledig bekeken. Nog steeds zeer interessant en zeer indrukwekkend. Dit is ook niet zo gek aangezein het inderdaad 'per ongeluk' gefilmd is. Nog steeds een van mijn favoriete onderwerpen van geschiedenis. Zeker omdat de waarheid nog niet helemaal duidelijk is. Er zijn namelijk geruchten dat er explosieven zijn geplaatst door president Bush, omdat de gebouwen op zo'n manier instortten en volgens veiligheidswetten van de gebouwen zouden ze dit soort 'klappen' kunnen verdragen zonder in te storten. Ik heb dit echter ook slechts gehoord van mij leraren en weet het zelf natuurlijk ook niet. Toch een aparte documantaire die anders overkomt dan andere docs.

Welverdiende 4 sterren.

avatar van Theunissen

Inderdaad een zeer aangrijpende film met veel unieke filmbeelden. Vooral de beelden van binnen waren zeer indrukwekkend toen de eerste toren neerging.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het onderwerp 9/11 kan me altijd wel erg interesseren en ook de invloed van deze gebeurtenis op de filmindustrie is boeiend om te volgen. Die invloed begint allemaal met deze steengoede docu, waarbij de makers toevallig op de 'juiste' plaats en 'juiste' tijd waren. Het is reality-tv in zijn puurste vorm en zou zijn navolging krijgen door fictiefilms als [Rec] en Cloverfield. Alleen maar met ontzetting vastleggen wat voor iets waanzinnigs gebeurt, dat maakt op mij altijd wel grote indruk.

avatar van polopolo150

polopolo150

Indrukwekkende film, ik zag het op SBS 6 paar jaar geleden, herlaas kon ik niet vollledig zien, dus ik had de DVD gekocht.

Zeer aangrijpende film, waar je de emoties van die dag kon zien. Van mensen die geen idee hadden wat er aan de hand was, en nog belangerijker, wat er allemaal in de toekomst met hun gebeurt.

Daarnaast had ik het leven als brandweerman/vrouw nooit zo schokkend en aangrijpend als hoe in deze film wordt verteld. Daarnaast het beste toeval wat ooit in een film is gebeurt. Waar Naudet zegt "We waren bezig om een film over brandweermensen te maken, en toevalig kwam 9/11".

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeer goede indrukwekkende documentaire over de shocking event in New York. Vooral de beelden zien er heftig uit en het blijft vreselijk om te zien dat mensen dat elkaar aandoen. . 4,0.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb deze film nu al 3 keer gezien en hij blijft indrukwekkend. Heel bijzonder dat dit materiaal er is. Heftig om te zien hoe ze het lichaam van de brandweercommandant mee nemen en het geluid van al die mensen die sprongen daar kreeg ik kippenvel van. Nog steeds krijg ik een knoop in mijn maag als ik daar aan denk.

Het is ook wel goed dat ze niet alleen het materiaal van de camera binnenin het gebouw hebben gebruikt maar ook de andere camera die buiten was en de reacties van de mensen kon filmen.

Wat ik ook wel kan waarderen is dat ze er niet een bepaalde discussie of iets van maakten over het hoe en waarom van deze aanval. Ze bleven gewoon puur bij het moment en hoe het de mensen raakte en dat vind ik ook wel knap. Vaak zie je toch de mening of het gevoel van een documentaire maker door zijn film heen maar dat was hier niet het geval.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik vond het een prima documentaire. Deze geeft een goed beeld van 11 September en je ziet verschillende locaties. Volgens mij was dit de enige docu waarin ze daadwerkelijk in het gebouw waren voodat het instorte. Ik blijf het een boeiend onderwerp vinden. De emoties van de brandweermannen vond ik mooi om te zien. Ook grappig dat De Niro nog even langskwam.

Ik keek hem op SBS6 en blijkbaar is het een nieuwe versie want op het einde was er nog een stuk van "10 jaar later".

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Wat een documentaire. Normaal kijk ik nooit naar documentaire's, omdat het mijn ding niet is. Maar aangezien het vandaag 10 jaar geleden is dat deze vreselijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, heb ik besloten deze docu toch te kijken. Deze docu is ongelooflijk aangrijplijk, aangezien je overduidelijk de angst en emotie vol in beeld krijgt.

Indrukwekkend, weinig andere woorden hiervoor.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Enorm matige docu over een gigantisch serieuze gebeurtenis.

De twee broers die de beelden hebben geschoten hadden puur het geluk op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, want de gebeurtenis aldaar werpt hun natuurlijk een buitengewone kans in de schoot om het grote publiek te bereiken.

Zonder die aanslag hadden we nooit iets van deze twee documentairemakers vernomen, gezien hun belabberde manier van filmen. Tevens komt de montage over als een rommeltje.

Het enige wat het nog enigszins interessant zou moeten maken, is het feit dat ze beelden hebben geschoten in het WTC. Welnu, het enige indrukwekkende aldaar was het geluid van vallende lichamen van gesprongen mensen. Verder zie je niet zo veel op verbijsterde brandweermannen na. Dan zijn de beelden van buiten het WTC altijd nog vele malen indrukwekkender.

Ook heb ik sterk de indruk dat de beelden zorgvuldig zijn gescreend. Zo zie je bijvoorbeeld geen scheldende, vloekende of door verdriet verslagen brandweerman in beeld. Die waren er toch wel degelijk en ik neem aan dat iemand die zichzelf prefereert als 'documentairemaker' die beelden ook wel geschoten zou hebben.

Misschien hebben de broers die beelden niet laten zien uit respect voor de brandweermannen, maar feit is wel dat het de documentaire een stuk minder indrukwekkend maakt.

Respect voor de brandweermensen en de twee broers natuurlijk, maar als het op documentaires over 9/11 aankomt zijn er zoveel betere te vinden.

Krappe 2 sterretjes **

avatar van Kondoro

Kondoro

Het is vrijwel duidelijk dat van de week de herdenking van 9/11 weer bezig was. Hoewel we dit in Nederland natuurlijk niet heel erg groots houden zijn de New Yorkers (volgens mij) ieder jaar nog wel bezig deze tragedie te herdenken. Zoals ik vaker doe kijk ik op zulke gelegenheden vaak een bijpassende film. Is het oktober, dus de halloweenmaand dan kijk ik constant naar de horrorfilms, en met kerst komen de kerst gerelateerde films naar boven. Van de week wou ik dan eindelijk eens iets over deze terreurramp zien wat ik al een aantal jaar wil maar constant eigenlijk wel vergeet. Toen ik een collega van mij vroeg om tips (hij weet zelf ook aardig veel van films), was het eigenlijk voor hem niet heel moeilijk om gelijk deze documentaire voor te leggen. We kwamen er achter dat hij door een persoon op YouTube was gezet, dus ik heb deze gelijk in de avond aangezet.

De documentaire wist me eigenlijk al vanaf de eerste minuten wel te boeien. Ik heb al vaker verteld hier dat ik een groot Amerika fanaat ben en daar ook nog een keer erg graag heen wil. Dus ook deze documentaire wist me eigenlijk vanaf het begin al te boeien puur om mee te maken hoe de brandweerlieden daar moesten functioneren en hoe het daar aan toe gaat. Het is allemaal een rustige introductie, de twee broers Gédéon Naudet en Jules Naudet die natuurlijk de brandweerlieden volgden na mate het uiteraard hoe normale project was om een rookie brandweerman te volgen in zijn opleiding. Waarna natuurlijk het onbegrijpelijke gebeurde en we in de volle actie zaten van het drama van 11 september.

Ik vond het een waardige, grauwe en duidelijke documentaire en de de beelden gaven toch een goede ‘found footage’ gevoel bij de documentaire. De spanning, wat er eigenlijk gebeurde was aanwezig en sommige gruwelijke beelden blijven op je netvlies staan. Toch vond ik het gedeelte dat je alle mensen die sprongen hoorden vallen het indrukwekkendste, en natuurlijk de verslagenheid op het eind van de brandweerlieden zijn toch wel twee dingen uit de documentaire die me bij blijven. Ik heb met open mond zitten kijken, en de documentaire heeft indruk weten te maken.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

It did happen, right?

Ooit op de gok eens opgenomen op VHS en destijds lang laten liggen, tot ik toch een keer de docu ging kijken en volledig onderste boven geblazen werd. Eenmaal na het zien van dit document hoef je nooit weer iets anders over het WTC te zien en hoeft er wat mij betreft ook niet anders gemaakt te worden.

Een vrij bijzonder beeld en aanloop ontstaat bij de eerste beelden van de twee Franse broers die een 'nieuweling' volgen en in afwachting zijn van een beetje spektakel. Spektakel die maar niet komt, desondanks volgt wel een prima beeld van het brandweermannenleven met haar besognes, zorgen, lief en leed en dagelijkse bezigheidstherapie. Als kijker weet je wat er komen gaat, toch komt dát moment best plotseling. Overigens een bijzonder dramatische maar wel briljant shot wanneer de camera net op tijd omhoog gedraaid wordt. Een shot overigens die ik met open mond en vol ongeloof kijk.

In eerste instantie, ondanks dat je weet wat er gebeurt, blijf ik net als de brandweermannen en Jules van gruwelijke verbazing in volgende gruwelijk verbazing vallen. Het geluid van de springende mensen heeft geen enkel shockerend beeld nodig, het geluid is al erg genoeg en is puur psychologisch. Net als de veelzeggende gezichten van de brandweermannen. Inmiddels filmt de andere broer het tweede toestel. Een beeld wat ook weer erg treffend en dramatisch in beeld gebracht wordt, het drama en schrik van de omstanders druipt eraf. Een uniek beeld vormt zich in de foyer waar men de reddingsactie probeert op te zetten, iets dat abrupt afgebroken wordt door de net al zo dramatische gebrachte ik instorting. Een ramp die zich uiteraard nog verder ontwikkeld wanneer men buiten andermaal moet rennen voor de tweede instorting. De totale paniek als iedereen begint te rennen en die alles verstikkende stofwolk over komt. En dan die doodenge stilte na afloop...

Een ongelooflijk soort trauma maakt zich meester van alle betrokkenen. Beklijvend, het oude dametje dat in de kazerne komt vragen of er ook gewonden zijn onder het brandweervolk. Prachtig, de veerkracht van de mens en de verbroedering die dan toch blijkt en naar voren komt. De enorme chaos die opgeruimd moet worden spreekt voor zich en is op meerdere manieren van toepassing.

De broers leggen een fantastische documentaire vast. Niet alleen is het bijzonder dat ze net ter plaatse waren, tevens valt op dat ze overal bij zijn, zowel binnen als buiten en alles op opmerkelijke wijze wordt vastgesteld en een fictieve film had niet beter geregisseerd kunnen worden als deze docu. Alsof het zo moest zijn allemaal...

9/11 verbijsterd, verontrustend, zit dichter op de huid dan ooit gekund had, ontroert en blijft lang na sudderen. In één woord: fantastisch!