menu

Altiplano (2009)

mijn stem
3,17 (132)
132 stemmen

België / Duitsland / Nederland
Drama
109 minuten

geregisseerd door Peter Brosens en Jessica Woodworth
met Magaly Solier, Jasmin Tabatabai en Olivier Gourmet

Grace, een gevierde oorlogsverslaggeefster, doet na een vreselijk incident in Bagdad afstand van haar beroep. Wanneer Graces man in verdachte omstandigheden overlijdt in de Andes, besluit zij om ook af te reizen naar Zuid-Amerika. Daar aangekomen, ontdekt ze dat er een vete woedt tussen de vredige dorpelingen en een nabijgelegen kwikmijn. Grace ziet het als haar plicht om de wereld van beelden te voorzien over deze tragedie. Hierbij zal ze verder moeten kijken dan het zichtbare.

zoeken in:
2,0
Heb deze film een paar jaar geleden in de les Godsdienst gezien

Ben in het midden van de film in slaap gevallen door saaiheid.
Heb over de film een hele filmbespreking gehad en begon er dan toch wat meer respect voor te krijgen.

De film zit Godsdienstig/spiritueel enorm goed in elkaar. Alles heeft zijn waarden, alles heeft een dubbelzinnige betekenis. Voor mensen die de afkomst/godsdienst/bezigheden/routines kent van de dorpelingen en de betekenissen achter de beelden/verhalen/ritueelen.... kent kan dit zeer boeiend en diepgaand verhaal zijn.

Het genre drama ligt me zoiezo al niet dus was de film voor mij een afknapper omdat ik naar de film keek zonder voorkennis wat bij deze film niet is aangeraden.


Geef het toch nog een 2 ondanks het één van de twee films was dat ik niet wou uitkijken uit verveling door de godsdienstige waarde die ik niet begreep tijdens het kijken van de film.

Deze film staat of valt bij je wat ook te merken is aan de overduidelijke 4,5/ 5 stemmen en de 1/2 stemmen

avatar van Bandacho
3,5
Na 2 weken zelf door de Andes te hebben gereisd is dit en mooie herbeleving. Prachtig camerawerk van de landschappen, de karakteristieke hoofden en verschillende rituelen. Vooral het laatste uur mooie muziek dat zorgt voor een mysterieus sfeertje. Daar en tegen vond ik het verhaal minder boeiend en op sommige momenten werd het te langdradig. (3,5)

avatar van K. V.
3,0
'k wist niet echt wat te verwachten bij deze film en het is wel een beetje een vreemde film. Het duurde wel even voor 'k in het verhaal kwam, maar eenmaal 'k mee was viel hij nog goed mee. Alleen wat jammer dat de film niet de volledige speelduur evenveel boeide. Vooral naar het einde toe werd het minder boeiend.
Visueel had de film wel z'n momenten. De beelden van Peru waren wel mooi en bv ook toen die fotokaders op de rivier dreven.
Al bij al zeker niet slecht, alleen niet altijd even boeiend.

avatar van Tarkus
0,5
Waar ik een beetje voor vreesde is bewaarheid geworden.
Saaie film. Héél saaie film !!!

avatar van Badalamenti
4,0
houbi schreef:

Hij valt ook moeilijk met andere films of genres te vergelijken; tenzij misschien met 'Khadak', de vorige van het duo Peter Brosens & Jessica Woodworth.


Deze misschien Zanan-e Bedun-e Mardan (2009)

Niet qua inhoud, wel qua beeldtaal........

avatar van houbi
4,0
@Badalamenti

Deze misschien Zanan-e Bedun-e Mardan (2009)

Niet qua inhoud, wel qua beeldtaal........


Bedankt voor je tip, want ik had "Women without Men" nog niet bekeken.
Helaas, ik vind dat deze film in geen enkel opzicht met Altiplano te vergelijken valt.
But... thanks anyway!

Op naar
"Cinquieme Saison"

avatar van Badalamenti
4,0
Het was een poging waard

Lat ligt nu hoog voor La Cinquième Saison........

JonnieBrasco
Te symbolisch, te theatraal, te traag, te saai, te prekerig, te dun verhaal... dat is toch wel de negatieve kritiek hierboven kort opgesomd. Kan me persoonlijk eigenlijk amper in één van die zes dingen vinden. In de positieve kritiek (prachtige beelden, bijzondere muziek) kan ik me wel vinden.

De dvd maar eens aangeschaft nadat ik deze film enkele jaren terug in de bioscoop zag. De soundtrack-cd die je bij het bezoeken van de bioscoop er gratis bij kreeg (met prachtige muziek van met name van Michel Schöpping), heeft de herinneringen aan deze film al die tijd levend gehouden. Het symbolische en trage (is ook maar relatief) karakter van de film, de plaats van de muziek in de film, het kleurgebruik, de kleding, maar ook de enkele aangrijpende momenten, zijn mooi. Het al eeuwen beladen onderwerp, mijnen en indianen, is op een creatieve en interessante wijze uitgewerkt. Acteerwerk van de indianen is erg goed, dat van de Belgen iets minder overtuigend maar nog steeds aanvaardbaar. De film wordt pas echt sterk wanneer Grace naar Zuid-Amerika afreist. Vooral de scene dat Grace in de trein naar boven gaat, en er een kakafonisch trompettengeschal van langs het spoor staande geesten klinkt, is een kippenvelmoment, erg sterk, in alles perfect.

Hebzucht, 24-uurs economie, vervuiling, gebrek aan compassie en maatschappelijke betrokkenheid, de blanke invasie en terreur in Amerika... gevoelige onderwerpen in deze film waar niet iedere filmkijker geconfronteerd mee zal willen worden, en misschien zijn hakken tegen in het zand zet wanneer ze toch worden aangesneden. Dan die traagheid erbij die haaks op onze snelle maatschappij staat, en dan 0,5*-reacties als "Saaie film. Héél saaie film !!!" Ja, het tegenvallende gemiddelde van 3,10* is eigenlijk goed te verklaren.

avatar van Spetie
3,5
Altiplano is een zeer bijzondere film, die niet zomaar in een paar woorden samen te vatten is.

Dat veel mensen dit niks vinden is niet heel vreemd. Wie een rechtlijnige film met bijpassend verhaal verwacht, komt hier van een koude kermis thuis. Altiplano is juist erg filosofisch en poëtisch en drijft meer op de beelden en de cinematografie, dan op het verhaal en daarnaast nog eens erg traag. Het kostte me dan ook even wat moeite om erin te komen, maar dan wordt het wel steeds wat boeiender. De locatie in het Zuid-Amerikaanse gebergte is mooi en wordt bij tijd en wijle ook prachtig in beeld gebracht. De kleuren zijn opvallend helder en fris.

Het verhaal is soms wat lastig te volgen. De realiteit wordt soms onderbroken door surrealistische scenes, waardoor er soms zelfs nieuwe vragen ontstaan. Ook lijkt de film erg gelaagd te zijn en stikt het van de symboliek. Verder heeft Altiplano een rustige mooie bijpassende soundtrack. Ik moet zeggen dat ik niet zo omver geblazen ben, als bij enkele andere van dit soort vergelijkbare films, maar ik heb in ieder geval het idee dat dit regisseursduo nog wel eens een meesterwerk in zich zouden kunnen hebben.

3,5*

avatar van eRCee
4,0
Inderdaad behoorlijk bijzonder. De eerste scènes vreesde ik nog voor een artestiekerige en aanstellerige film vol moeilijke shots van lokale tradities, en in zekere zin is Altiplano dat ook wel een beetje. Maar toch werkt het, zeker naarmate de film vordert. De voortreffelijk ingezette muziek en de soms surrealistische beelden die ineens tussendoor opduiken kleuren de ervaring sterk, en dan zijn er nog de vele 360-graden shots en de Tarkovsky-referenties (zelfs ietsje teveel van het goede, hoewel dat shot in de Belgische ruïnes na het overlijden van Max fantastisch is). In tegenstelling tot velen hier vind ik het 'verhaal', of beter de inhoud van de film, ook interessant en goed in elkaar gestoken. De uitbuiting van de lokale bevolking, hun opstand daartegen, wordt goed geïntegreerd met de verschillende (Westerse) reacties daarop, zoals repressie, averechts-werkende hulpverlening, en, in de vorm van Grace, uiteindelijk onderzoeksjournalistiek die een stem geeft aan de onderdrukten. Het slot had van mij wel iets concreter mogen zijn, maar verder was het narratieve gedeelte wat mij betreft meer dan in orde. Uiteindelijk is Altiplano wat te wisselvallig om een meesterwerk te zijn, maar dan nog blijft een goede film over, die ook heel wat verwachtingen wekt.

avatar van DVD-T
4,0
Ondanks dat de film erg traag is, is dit een erg intense ervaring.

Altiplano is een film die best wel wat van je aandacht verlangt. Het is geen gemakkelijke zit. Het erg lage tempo maakt het er niet beter op. Ik hou wel van dit soort slowburners.. Er valt zeer veel te genieten in Altiplano. Het verhaal, voor zover dat echt aanwezig is, is best sterk en roept toch best interessante vragen rondom kwik winning op. Verder bevat de film erg veel symboliek en religie. Echter wordt dat nergens echt vervelend. Erg veel scenes hebben een dubbele betekentis. Op bijna elk moment kun je je eigen ideeën op de film los laten. De surrealistische scenes tusendoor werken erg goed in combinatie met het rauwe en realistische. Ook de drama komt erg goed over.

Visueel is dit echt heel erg mooi. Dat is vooral te danken aan de omgevingen natuurlijk. Zorgt voor enkele schitterende plaatjes. De muziek is ook erg fijn. Voelt erg vreemd binnen de film, maar past echt perfect bij de film. Verder is het acteerwerk erg goed. Vooral Solier is hier heel erg sterk.

Al met al een heel bijzondere film.

avatar van eRCee
4,0
Herzien (nu met goede ondertiteling, wat essentieel is, er worden officieel vijf talen gesproken binnen de film en dan zijn de woordjes Vlaams nog niet eens meegeteld) en verhoogd. Zeer complete film, zowel stilistisch als inhoudelijk. De combinatie van de ingezette muziek, de prachtige beelden en de krachtige thematiek maken dit, vooral tijdens het laatste uur, volbloed filmopera.

avatar van cinemanukerke
4,0
Zeer talentvolle cineasten dit duo. De eerste scene in Irak is reeds een mooi voorbeeld hoe visueel verteld wordt. Kracht van het beeld is hier het adagio. Cameravoering, bijna een choreografie zonder cuts. Bijna al hun scenes zijn zo opgebouwd. Trouwens, deze one take scenes deden me denken aan Theo Angelopoulos. Geen slechte referentie dus. Inhoudelijk kon het wel beter, de band bv tussen de fotografe en het inheems meisje Saturnina kwam niet over, het plotje dat de dokters ontdekken dat bouwwerken een dorpje vergiftigen met kwik is onhandig. Kwik als 'het kwaad' werd reeds knap in het eerste kwartier getoond (Mariabeeld valt door de glinstering van het kwik - de ondergang van de gemeenschap is ingezet). Veel beter is de portrettering van een traditionele samenleving nl hoe rituelen invloed hebben op een gemeenschap, hoe de gemeenschap reageert op vreemdelingen (ironisch dat de dokters – die hun willen genezen – eerste slachtoffers zijn van hun woede), hoe een huwelijk voltrokken wordt, etc. Dan is er nog die prachtige sequentie waar het duo knap de surrealistische toer opgaat. Tijdens de zelfmoord van Saturnina worden plots muren uit elkaar gehaald, film wordt ontmaskert als het ware, het spirituele is sterker dan het filmische.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:53 uur

geplaatst: vandaag om 18:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.