• 9.371.052 stemmen

Bumaznyj Soldat (2008)

Alternatieve titel: Paper Soldier

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Aleksey German Jr.

Met onder meer: Merab Ninidze, Chulpan Khamatova en Anastasiya Shevelyova

Gesproken taal: Russisch

Plot Bumaznyj Soldat

Kazachstan, 1961: Daniel Pokrovsky werkt als medicus voor Russische kosmonauten. Hij is getrouwd, maar belandt in een liefdevolle maar gecompliceerde relatie met een jonge vrouw, Vera. Dan gaat hij terug naar Moskou, waar hij verantwoordelijk is voor de gezondheid van de toekomstige kosmonauten. Hij heeft er moeite mee dat dat deze mannen misschien hun leven moeten geven voor hun land. Zijn vrouw Nina is het hiermee eens en accepteert niet dat haar man deelneemt aan een dergelijk project. Wanneer ze er bij David op aandringt dat hij zijn baan moet opzeggen, verlaat hij haar.

avatar van Montorsi

Montorsi

Erg mooi en met zorg gemaakt, visueel uitstekend. Helaas heb je het daarmee ook wel een beetje gehad.

Wat duren die scenes allemaal laaaaaaaang. Traagheid troef en het verhaal vond ik ook nogal nietszeggend. Nauwelijks ontwikkeling, er worden enkel omtrent een periode wat gebeurtenissen getoond die verder allemaal nauwelijks interessant zijn en zelfs voor een film van een kleine 2 uur vreselijk lang duren. Toch wel zonde dat je omtrent zo'n bijzondere gebeurtenis zo weinig weet te vertellen.

Eigenlijk was het telkens wachten op wat komische momentjes, die kwamen er dan ook af en toe tussendoor, en dat hield het in zekere zin nog dragelijk.

avatar van starbright boy

Erg Russisch op een bepaalde manier, maar ook lekker dwars. Fraai en met zorg gefilmd, soms een soort Russische geslotenheid. Op de beste momenten Sokurov-light en een prettig wiegend tempo voor de vroege ochtend. Maar ook een overdaad aan dialogen die lang niet altijd werken, waardoor de roes niet helemaal lukt.

Lekker dwars is dat de film in deze tijd van nieuw Russisch Nationalisme een grote, trotse gebeurtenis terugbrengt tot iets kleins, op het banale af. Tegelijk weet de film de korte, relatief open periode van de Sovjet Unie voelbaar te maken.

Imperfect, maar heel interessant.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Bumazhnyy Soldat is een typisch Russische film met kille, maar sfeervolle shots en theatrale tragiek. Een dokter begeleidt in de jaren '60 de eerste kosmonauten waaronder Yuri Gagarin. Hij vreest dat velen tijdens het hele trainingstraject (inclusief de ruimtevlucht) niet overleven. Hier maakt hij samen met zijn echtgenote (Chulpan Khamatova) een heel issue van. Ondertussen speelt een driehoeksrelatie ook nog op in de film, anyway tis allemaal maar wat.

Verhaaltechnisch vond ik deze film maar erg matig door ondermeer een overdosis aan dialogen. Maar uiteindelijk vel ik toch nog een positief oordeel. De tijdsgeest van de Sovjetunie uit die tijd komt wel goed over, het overtuigde me wel . Tot slot heeft regisseur Aleksei German mooie scenes geschoten, geheel in de traditie van de Russische stijl.