• 9.371.774 stemmen

Gesproken taal: Turks en Frans

Releasedatum: 7 november 2019

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Kiz Kardeşler

Een stagnerend en somber dorp in de jaren tachtig. Reyhan, Nurhan en Havva zijn drie zussen. Ze worden als pleegkind en meid naar de stad gestuurd. Omdat ze bij hun pleegouders om verschillende redenen falen, worden ze teruggestuurd naar het huis van hun vader in hun arme dorp. Beroofd van hun dromen van een beter leven, proberen ze elkaar te steunen.

avatar van tbouwh

tbouwh

Mijn verwachtingen waren te hooggespannen voor deze Turkse film, die in Berlijn in competitie draaide. Zou 'em eerst in Leiden zien maar daar dacht mijn vervoerder anders over. Nu dan alsnog, maar waar de setting na het zien van Ceylan's Once Upon a Time... al tot de verbeelding sprak, wist de film dramatisch nooit volledig te overtuigen. Bovendien maakte Alper een valse start door al in een vroeg stadium een moment uit het bewuste meesterwerk van Ceylan te repliceren.

EDIT: nog een link naar een recensie die de vraagtekens die ik bij enkele regiekeuzes had explicieter maakt.

avatar van John Milton

John Milton

Ik hoop er toch meer uit te halen dan dat, maar we gaan het zien. Denk ik (morgen eerst maar eens LIFF en ik loop ook achter met de Pathé films).

avatar van De filosoof

De filosoof

Mijn verwachtingen waren laag, gezien de weinig enthousiaste recensies, maar hij viel me alleszins mee. Ik vind het eigenlijk alleszins een mooie film: mooie beelden, aldoor boeiende gesprekken en een realistisch en interessant verhaal. Ik had verwacht dat het (weer) zou gaan over de onderdrukking van vrouwen op het Turkse platteland maar in mijn beleving gaat het meer over drie ‘ondankbare’ zussen die de kans kregen om aan de armoede van het platteland te ontsnappen maar daarin faalden. Het grootste slachtoffer in de film betreft nota bene een man. Al met al maakt de film indruk in zijn weergave van het traditionele Turkse platteland waar geen werk meer is, elke jongere naar de stad wil en zowel man als vrouw worden vernederd door hun machteloosheid en zowel hun hoop als hun eer hoog proberen te houden.

avatar van Gish

Gish

Prachtig, emotioneel en diepmenselijk familieportret in een bijna volledig geïsoleerd dorp in de desolate bergen van Turkije. Verhaal is eenvoudig, maar maakt indruk naar mate de film aan je voorbij trekt.

De drie zusters acteren geweldig, mooi ingetogen, warm en naturel. Mooi dat dit soort films nog gemaakt worden in deze stressvolle tijden. Is het tijd voor je om even te onthaasten? Loop even naar binnen bij een filmhuis waar deze film draait. Krijg je geen spijt van.

avatar van Movsin

Movsin

Film waarin de conversaties voorop staan wat leidt tot het openen van aspecten van het familiaal en maatschappelijk leven in een afgelegen Turks dorp. Soms grappig maar meestal vol ernst en met een boeiende tekening van de karakters van de drie zussen maar ook van hun naaste omgeving.

Emoties kunnen hoog oplaaien wat enkele mooi geacteerde scènes tot gevolg heeft maar ook de momenten van soberheid en ingetogenheid maken deze film mooi.

avatar van BBarbie

BBarbie

Er gebeurt over het geheel genomen weinig schokkends in dit Turkse familiedrama dat speelt in een afgelegen bergdorpje, waar de tijd lijkt stil te staan en de vooruitzichten erg bleek zijn. Ondanks (of misschien wel dankzij) het eenvoudige verhaal in het een mooie film over de onderlinge relaties van de familieleden. De acteurs komen heel naturel over. De cinematografie van de fraaie omgeving doet de rest. Meer dan de moeite waard.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Plattelandsdrama over een weduwnaar en zijn drie dochters in een afgelegen dorp. De man stuurde zijn dochters als dienstmeiden naar de stad met het vooruitzicht op een beter bestaan maar om redenen die geleidelijk aan in de film verteld worden, zijn ze terug in hun geboortedorp beland. En daar is het niet prettig leven : het is hard en ééntonig werken, er zitten rovers in de buurt en door de geïsoleerde ligging is gezondheidszorg amper toegankelijk. Nu en dan zie je ook de dorpsgekkin koprolletjes maken. Zo'n figuur heb je altijd in dit soort dorpen. De sfeer van dit familiedrama wordt alsmaar bedompter en naar het einde toe krijg je ondanks de prachtige plaatjes van de wilde natuurlijke ligging, echt geen zin om daar je leven door te brengen. Het is allemaal erg sober opgezet maar de dialogen verveelden mij niet en geven een inkijk over de "hardships" waar die plattelandsmensen mee te maken hebben. Mooi gefilmd en goed geacteerd, maar als je dit soort film niet gewend bent zal het wellicht wel eventjes doorbijten zijn.

avatar van Fisico

Fisico

De plattelandsvlucht van onherbergzame afgelegen dorpjes zoals er hier eentje wordt beschreven in Turkije is niet onbekend. Voor wie achterblijft, vaak de oudere bevolking die niets te zoeken heeft in al die gejaagde moderniteit, blijft de tijd stilstaan. De dochters van een weduwnaar werd de kans geboden om een schijnbaar beter leven te zoeken in de grote stad, maar ze aardden niet en werden teruggestuurd.

De film gaat niet noodzakelijk de patriarchale kant op waarbij de vrouwen ondergeschikt zijn. Wel wordt met veel aanzien en respect gekeken naar de moderne oom uit de stad. Hem behagen zou wel eens kunnen betekenen dat je toekomst niet langer doodbloedt in het vervallen dorpje. In die lijn wordt ook het personage Veysel verder uitgediept, een wat simpele man die door niets of niemand au sérieux wordt genomen.

Sterk waren de dialogen die zinvol en soms scherp waren. Ook de woeste omgeving maakte indruk net als het naturelle acteerwerk. Zeker de moeite waard.

avatar van mrklm

mrklm

Drie zussen keren om verschillende redenen terug naar het ouderlijk huis, waar ze botsen met de traditionele waarden van hun vader [Müfit Kayacan] en met elkaar. Ze hebben alle drie ervaren hoe het is om te leven onder betere omstandigheden in een cultuur waar ze als vrouw meer vrijhouden hebben en willen niet terug naar de status quo van weleer. Schetst een scherp beeld van de kansen en beperkingen voor vrouwen in een land dat verscheurd is tussen de moderne wereld van de stad en de oude tradities van het platteland, maar heeft ook oog – en tot op zekere hoogte begrip – voor de spagaat waar hun mannelijke wederhelften mee te maken krijgen. Alpers visie lijkt het beste tot uitdrukking te komen in de vorm van ‘Mad’ Hatice [Basak Kivilcim Ertanoglue], die als enige vrouw werkelijk lijkt te kunnen genieten van vrijheid. Vooral in eigen land veelvuldig bekroond. In de grote stad natuurlijk.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Prachtige beelden van Anatolië. Voor de rest een heel saaie film.

avatar van MBSL

MBSL

BBarbie schreef:

Noem dat maar weinig schokkends, een baby dood door de schuld van de onechte vader die zichzelf later ophangt (wat zijn vader voor hem ook al had gedaan) een doodziek kind en een gekke vrouw die de hele tijd koprollen maakt, in mijn dorp dat toch een stuk groter is, gebeuren dit soort dingen nou nooit.

avatar van T.O.

T.O.

Mooie, sfeervolle film. Trage arthouse, maar zonder saai te worden. Knappe prestatie van regisseur en cast.

Ik kreeg in eerste instantie snel associaties met Mustang, omdat die ook handelt over Turkse zusjes die worstelen met het plattelandsleven. Maar die overeenkomsten blijken uiteindelijk toch oppervlakkig.