• 144.819 films
 • 7.271 series
 • 22.063 seizoenen
 • 497.016 acteurs
 • 313.390 gebruikers
 • 8.297.404 stemmen
Avatar
 
banner banner

Loin des Hommes (2014)

Drama | 101 minuten
3,39 141 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 101 minuten

Alternatieve titel: Far from Men

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: David Oelhoffen

Met onder meer: Viggo Mortensen, Reda Kateb en Djemel Barek

IMDb beoordeling: 7,2 (7.777)

Oorspronkelijke taal: Frans

Releasedatum: 12 maart 2015

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Loin des Hommes

Algerije, 1954. Wanneer opstand uitbreekt zijn twee zeer verschillende mannen, een teruggetrokken leraar en een dorpeling, gedwongen over het Atlasgebergte te vluchten. In het midden van een ijzige winter moet Daru (Mortensen) de dorpeling (Kateb), die beschuldigd wordt van moord, zien te escorteren. Achtervolgd door ruiters op zoek naar gerechtigheid en wraakzuchtige kolonisten besluiten de twee om het onbekende te trotseren en te vechten om hun vrijheid te bewerkstelligen.

imageimageimageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Dzonny

Dzonny

 • 14 berichten
 • 48 stemmen

Soundtrack door Nick Cave & Warren Ellis. Dat is alvast één reden om deze film te gaan zien.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63158 berichten
 • 5094 stemmen

Vanaf 12 maart 2015 in de bioscoop (Imagine)


avatar van manecas36

manecas36

 • 205 berichten
 • 205 stemmen

Gezien de Sneak gisteren. Mooie film maar voor mij niet meer dan 3 sterren.


avatar van VincentL

VincentL

 • 1117 berichten
 • 642 stemmen

Loin des Hommes

Vandaag eigenlijk impulsief opgezocht in de bioscoop. Ik had dus ook totaal geen idee wat ik nu bij de film verwachten kon. Uiteindelijk dacht ik dat de film zich op een klassieke manier zou ontpoppen tot een oorlog-/dramafilm. Het resultaat is echter geheel anders, wel een overdenking waard en totaal niet wat ik verwacht had.

Het verhaal is behoorlijk simpel, doch krachtig. De tegenzin die Daru vertoond bij de missie die hij in zijn maag gesplitst krijgt straalt van alles af. Heel logisch te begrijpen ook: Mohammed is nu niet het meest empathische karakter dat je kan bedenken. Toch is de ontwikkeling tussen de twee een opmerkelijke, waarbij je je er soms goed in kan vinden, maar die af en toe ook behoorlijk afstandelijk aanvoelt. Aan het einde van de film blijft een residu van medeleven, afstandelijkheid en verwarring over. Het open einde werkt hier aan mee. Je voelt aan al je zintuigen dat dit niet het einde van het verhaal is, ondanks dat de aftiteling verschijnt.Gemengde gevoelens dus bij een film met een heel simpel, ogenschijnlijk saai verhaal die toch de gehele tijd vermaakt en de levens van twee personen bijzonder goed bloot legt.

Meer acteurs dan Viggo Mortensen en Reda Kateb hoef je niet te bespreken. Het spel dat tussen hen gaande is wordt door beiden zeer goed vertolkt. Het verhaal geeft je geen enkele voorkennis over beide personages. Puur vanuit het acterend vermogen van de twee moet je dus hun geheimen ontrafelen. Dat weten ze met vlagen goed op je over te brengen. Kateb is vooral in het begin sterk, maar komt in een bepaalde sleur terecht naarmate de film vordert. Mortensen lijkt juist te stijgen. Waar hij in het begin mysterieus, koud en ook ietwat obscuur aandoet krijg je een persoon in hem te zien. Een leven met een verhaal. Het goede is dat beide acteurs dat niet forceren en het je niet door de strot duwen. Chapeau.

De eenvoud van het verhaal is ook de kracht ervan. Voor de visuele aspecten geldt exact hetzelfde. Geen extravagante uitspattingen maar een monotoon woestijnlandschap creëert de juiste sfeer die nodig is. In dat landschap weet Oelhoffen dan weer erg goed te variëren. Hij weet door middel van de verschillende weertypen en tijdstippen van de dagen de juiste toon aan te slaan. De sfeer komt er hierdoor goed in. Een eenvoudig landschap wordt verrijkt door simpele, maar mooie natuurlijke elementen.

Loin des Hommes is een goede film geworden die het kijken waard is. Af en toe kan het een tikkeltje saai aanvoelen en het verhaal is heel erg simpel. Dat geeft ruimte voor Mortensen en Kateb om zich goed te profileren. Met een juiste visuele cocktail van beelden bereikt de film een stevig niveau.

3.5*


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 11008 berichten
 • 1743 stemmen

In de trailer viel vooral het zeer goede frans op van Mortensen. Van Imdb: Speaks fluent English, Spanish, Danish, and French, but he also speaks Swedish and Norwegian reasonably well.

Verder apart dat Imdb bij schrijver-credits niet vermeldt dat dit gebaseerd is op een kortverhaal van Albert Camus, namelijk L'Hôte.


avatar van The One Ring

The One Ring

 • 29974 berichten
 • 4109 stemmen

Twee mannen die door een onherbergzaam gebied wandelen vind ik al snel interessant op de een of andere manier, maar toch had ik van Loin des Hommes net iets meer verwacht. De cinematografie is zeker mooi en de landschappen worden goed ingezet voor de sfeer. Tevens zijn Viggo Mortensen (een meester van kalme intensiteit) en Reda Kateb sterk.

Het is alleen jammer dat het verhaal niet overal even sterk is. Het bronmateriaal van Albert Camus is een kort verhaal, dat hier bijna geheel wordt overgenomen. Het einde van de film is wat optimistischer, wat ik maar half geloofde. Om de speelduur langer te maken is er natuurlijk wat toegevoegd. Niets daarvan is echt slecht, maar op een bepaalde manier werd het er allemaal wel wat platter van. De complexe situatie waarin de twee hoofdfiguren zitten is natuurlijk interessant, maar constant de dilemma's uitspreken, als wel als de filosofische implicaties erachter, maakt het gek genoeg wat oppervlakkiger. Voelde soms net iets meer aan als een les in moraliteit dan wat anders.

Neemt niet weg dat dit op zich een geslaagde avonturenthriller is. Ik verwachtte op een bepaalde manier echter gewoon meer.
3*


avatar van gauke

gauke

 • 9849 berichten
 • 13050 stemmen

Een oprecht gemaakt, mooi gefilmd en ingetogen noord Afrikaans westernachtig oorlogsdrama over de verschillen van twee culturen. De regisseur concentreerde zich voornamelijk op de twee verschillende mannen die een gevaarlijke reis ondernamen, maar helaas gebeurde er in het trage verhaal, waar op de achtergrond de politieke situatie anno 1954 speelde, te weinig en wist David Oelhoffen geen duidelijke accenten te leggen. Zowel Viggo Mortensen als Reda Kateb speelden met overtuiging en de beelden van het landschap waren bijzonder mooi.


avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

 • 129 berichten
 • 530 stemmen

Wat mij met name opvalt is de rol van Viggo Mortensen; overtuigend, krachtig, sociaal, heldhaftig, een karakter mooi in die tijd geplaatst in de jaren 50. Dat maakt de film sterk.

Er is achtergrond en geschiedenis in de film ( oorlog, een overleden vrouw) dit wordt verder niet uitgelegd of verklaard. Toch jammer.

Wat overblijft is een lichte avonturenroman over 2 mannen, hun vlucht door het dorre landschap en hun toenadering tot elkaar. De Algerijn start als een inboorling maar ontwikkelt zich wel.

Het bezoek van de heren aan een bordeel is leuk, een visuele knipoog


avatar van Leo1954

Leo1954

 • 2071 berichten
 • 2315 stemmen

Veelzeggende film gebaseerd op de 18 pagina's tellende novelle "de Gast" van Camus. Het is dan ook een prachtige Camusiaanse western geworden over gerechtigheid en menselijkheid. Goed gespeeld, goed gefilmd in een geweldige omgeving.


avatar van neo

neo (crew films)

 • 15361 berichten
 • 8706 stemmen

Loin des Hommes is geplaatst tegen een achtergrond van onafhankelijkheidsstrijd en heeft een avontuurlijke inslag. In de essentie is het echter een humane western, met een prachtige broederschap tussen de twee hoofdpersonen. Net als in La Battaglia di Algeri wordt er geen partij gekozen, al zijn het verder compleet verschillende films.

Mooi is ook de score van Nick Cave en Warren Ellis. Deze weet op treffende wijze een muzikale progressie door te maken, passende bij de verstandhouding tussen de twee karakters. Daarnaast accentueert de score ook nog eens het desolate landschap, al is dat gevoelsmatig een mooie bijkomstigheid.

Bijzonder krachtige film.


avatar van JJ_D

JJ_D

 • 3654 berichten
 • 1237 stemmen

Prachtige landschappen. Sfeervolle muziek. En een resem interessante moreel-existentialistische dilemma's…aan welke wet moet een mens gehoorzamen?...de schakel zijn in een onrechtvaardig bestel?...of toch proberen leven volgens een eigen ethisch systeem, waarin het leven zelf het hoogste goed is?...kan men zich echter onttrekken aan zoiets overheersend onrechtvaardig als een oorlog tussen rebellen en kolonialen, tussen vrijheidsstrijders en onderdrukkers?...wat echter als die op hun beurt de nobele volksverheffing van een leraar in een verlaten oord subsidiëren?...en wat als er ondertussen, tijdens de hele queeste, nog slachtoffers vallen, wat betekenen goed en kwaad dan nog?...en en en, kan een mens “loin des hommes” leven, zich terugtrekken uit het bestaan, of moet er vroeg of laat toch gekozen worden…?

Dus interessant. Hoewel ook te traag. Op het ritme van het leven ginder, stap per stap, voet voor voet…en net daar kon ik niet in meegaan. De losse eindjes, de weinige psychologisch-anekdotische achtergrond van de personages, het uitgepuurde waar de hele film naar op zoek gaat…mij deed het op den duur eerder stram aan. Dus 2,5*.


avatar van blurp194

blurp194

 • 3165 berichten
 • 2889 stemmen

Ietwat tegenvallend.

De dorre en onherbergzame landschapjes komen er prima uit, en dat is ook wel het sterkste punt van de film. Ik vond daarentegen de confrontatie tussen de culturen van Daru en Mohammed niet echt sterk uitgewerkt, en na wat mijmeren vind ik ook Mortensen niet overtuigen - hij speelt zonder twijfel erg goed, maar er onbreekt wel iets ondefinieerbaar Fransigs aan zijn optreden. Of Spaansig, voor wat dat betreft.

De onafhankelijkheidsstrijd speelt maar een kleine rol in het verhaal, en stoort eigenlijk meer dan dat het iets toevoegt - in de cultuurconfrontatie voegt het eigenlijk niets toe, en waar er de aanzet leek te zijn om het karakter van Daru meer in te kleuren komt daar nauwelijks iets uit. Voelde als een wat gemiste kans, en ook als een wat overbodig tussenstukje om het wat dunne verhaal tot een normale filmlengte op te rekken.

Net zoals de titel wat meer belooft dan waargemaakt wordt. De schoolmeester heeft zich tenslotte niet echt uit het bestaan verwijderd, en als het zou verwijzen naar de afstand tot een normale menselijke moraal zie ik dat ook wat al te subtiel terugkomen.


avatar van broncode

broncode

 • 392 berichten
 • 0 stemmen

Vrij trage film die toch niet verveelt door de goede interactie tussen Mortensen en Kateb, maar de indrukwekkende beelden van de desolate landschappen stelen de show.

Het einde is vrij raar te noemen, maar past geheel in het beeld van deze film.


avatar van Collins

Collins

 • 4756 berichten
 • 2931 stemmen

Sombere film die inzoomt op een queeste van twee mannen en zich afspeelt in een imposant en kaal berglandschap. En dat alles tegen de achtergrond van de Algerijnse afscheidingsstrijd in de jaren 50.

Het verhaal ontwikkelt zich traag. De karakters laten niet veel los. Hier en daar een stukje levensgeschiedenis, maar (bijna) nooit het hele verhaal. De kijker moet de lege plekken in de levensverhalen zelf grotendeels invullen. De personages leren elkaar kennen en groeien langzaam naar elkaar toe. De kijker groeit echter niet mee. Die blijft beschouwend op afstand.

De personages gedragen zich tamelijk gelaten. Ze voegen zich in hun lot. Zelfs als dat lot niet overeen komt met gemaakte plannen of wensen. Ach ja, het komt zoals het komt. De mens wikt...etc. Emotie en verweer hebben niet veel zin. Even slikken en weer door.

Geen vrolijkmakende materie. Wel fascinerend.

Goed acteerwerk van Mortensen en Kateb. Somber, traag en afstandelijk. Net als de film.


avatar van Hannibal

Hannibal

 • 8656 berichten
 • 2605 stemmen

Het is best cliché iets over het prachtige, immense landschap te vertellen (elke bovenstaande recensie benoemt het landschap), en je deze film daarom in de bioscoop of een ander enorm scherm zou moeten zien. Cliché, maar daarom niet minder waar, dus ik zeg het toch: Adembenemende landschappen! Ik vond Viggo Mortensen al een zeer goed acteur, en mijn respect voor hem is na het zien van deze film alleen maar groter geworden.

Een film over dilemma's en keuze's. De worsteling om hiermee goed om te gaan is zeer duidelijk te merken. Indrukwekkend, onderhoudend, en op sommige momenten spannend.

Zeer goed!


avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

 • 6546 berichten
 • 2076 stemmen

Redelijke film die het vooral moet hebben van mooie dorre landschappen, en een rustgevend stapvoets tempo. Echter voelen de twee hoofdpersonages nogal afstandelijk aan, en werkt de wisselwerking tussen de twee eerder houterig. Vooral in het eerste deel van de film krijgt de regisseur daardoor de kijker niet echt mee. Wat betreft het scenario zijn er veel losse morele dilemma's, maar worden ze weinig uitgewerkt. Ook het acteerwerk van Kateb is eerder matig.


avatar van skyrfretter

skyrfretter

 • 73 berichten
 • 482 stemmen

Getwijfel tussen 3,5 en 4 stemmen. Gaan kijken op groot scherm vooral voor de landschappen. Degelijke film. Traag maar boeiend genoeg.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7359 berichten
 • 3291 stemmen

Een western over moraliteit, rechtvaardigheid en mannelijkheid in aanloop naar de Algerijnse burgeroorlog, een historische gebeurtenis die een definitieve breuk zou vormen met het Franse kolonialisme. Viggo Mortensen speelt een basisschoolleraar die wapengekletter en zijn militaire dienst afzwoor, maar officieel nog in functie is bij het koloniale bewind. Wanneer een van moord beschuldigde dorpeling (Reda Kateb) bij deze Daru wordt afgeleverd, moet de Fransman besluiten of hij de gebrandmerkte aflevert bij de autoriteiten of hem laat lynchen door z'n dorpsgenoten. In 'Loin des Hommes' (2014) brengt David Oelhoffen het barre woestijnlandschap tot leven als een personage op zichzelf, als een stille getuige van het menselijke gewoel en de plotselinge machtswisselingen. Het is zinnelijke cinema vol schitterende sfeerbeelden met zwijgzame mannen die nader tot elkaar komen, of onmenselijke beslissingen moeten nemen omdat de extreme omstandigheden hen daartoe dwingen. Oorlog haalt het beste en het slechtste in mensen naar boven. Al is het een tikkeltje oriëntalistisch hoe een witte Viggo Mortensen 'de rechtschapen figuur' is die zich ontfermt over het lot van een verschoppeling. Goedheid is een sprankje westerse beschaving in een onbeschaafde woestenij, zelfs tijdens de laatste stuiptrekkingen van het kolonialisme.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7359 berichten
 • 3291 stemmen

Donkerwoud schreef:

de Algerijnse burgeroorlog,

De Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, niet burgeroorlog. Die kwam later. Mijn excuses.


avatar van Movsin

Movsin

 • 6183 berichten
 • 7472 stemmen

De opgelegde tocht naar gerechtigheid krijgt een heel ander uitzicht naarmate beide personages elkaar beter leren kennen en onderwege ervaringen opdoen, emotionele maar ook verrassend gewelddadige die voortspruiten uit de Algerijnse opstand tegen het Frans koloniaal bewind.

Het begrip "oorlog" is eigenlijk veel dichter dan ge zoudt denken in deze film. Treffend is wel de scène waarbij 2 opstandelingen hun vroegere overste uit WO II - en nu hun vijand - herkennen, toen ze als "indigènes" aan zijn zijde streden. Een wrede kronkel over de impact van oorlogvoeren.

Viggo Mortensen, die én als vreemde én als kind van de streek, onder zware druk en twijfels komt te staan zit zeer goed in zijn rol en ook zijn compaan Reda Kateb is geloofwaardig in zijn personage.

Sfeervol, voor een stuk toch avontuurlijk, met vaak impressionante beelden van het landschap. Ook het schooltje, afgelegen, waar kinderen, vanuit alle hoeken naar toe komen en zonder leeftijdsonderscheid in één klas worden ondergebracht, is tekenend.


avatar van eempag

eempag

 • 325 berichten
 • 279 stemmen

Je houdt er van of je houdt er niet van.