• 9.372.315 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Louis King

Met onder meer: Rory Calhoun, Corinne Calvet en Cameron Mitchell

Plot Powder River

"Every blistering emotion that ever blasted into the west poured into Powder River"

Ex-marshal Chino Bull had het dragen van wapens afgezworen, totdat zijn opvolger en kameraad wordt vermoord. Chino gaat de wet in de stad opnieuw handhaven met assistentie van de gunslinger Mitch Hardin. Beiden moeten het opnemen tegen de gebroeders Logan. Wanneer Hardin's vriendin Debbie Allen uit het oosten arriveert doen hij en zijn nieuwe vriendin, de attractieve Française Frenchie Dumont, onvriendelijk tegen haar. Dat komt de Logan's goed uit.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Degelijke "town western", met een uitstekende cast.

Van westerns met Rory Calhoun verwacht ik niet minder dan dat ze goed tot zeer goed zijn.

Dit is zelfs een van de betere.

Dat is deze keer niet alleen de verdienste van Rory, maar ook van Cameron Mitchell, die een sterke rol heeft die wat doet denken aan Doc Holliday..

Daar kan hij zich flink in uitleven.

De combinatie met Calhoun is perfect.

De stoere dialogen tussen de twee zijn vermakelijk.

De rest van de cast is ook zeer te genieten.

John Dehner, in een op maat gesneden rol als saloonhouder, Corinne Calvet als Franse saloon eignaresse 'Frenchie' kon ook niet beter gekozen zijn.

Dan is er nog de lieflijke Penny Edwards (een echte western veterane) in een fijne rol.

Calhoun (Chino) lost de meeste problemen zonder wapens op, maar niet alle.

Geen vrees...schietpartijen ontbreken zeker niet in deze film.

Een tamelijk verrassende plotwending zit er ook nog in tegen het einde.

Van dit soort films lust ik wel pap.

Hopelijk komen er gauw eens wat meer van die Calhoun westerns op DVD uit.

avatar van mr rumson

mr rumson

Powder River is geen verkeerde western .

Wel vond ik er aardig wat dialoog inzitten .

En op wat actie is het dan ook een tijdje wachten .

Nu hoopte ik na het lange wachten op wat actie dat het de moeite waard zou zijn .

Maar eigenlijk viel dat ook wel mee de scene die er voor mij bovenuit springt .

Is de scene waarop ze op een pond zitten om de overkant van de rivier te bereiken .

Het duel op het eind wat de climax had moeten is niet spannend genoeg .

Opvallend hierbij is dat een van de revolverhelden zijn revolver opvallend laag had zitten .

Lijkt mij oppassen om op die manier je revolver te dragen want de kans dat hij eruit valt is op deze manier groter dan wanneer je hem normaal draagt.

Er zit dan nog wel een leren lus aan het holster die je om de hamer van de revolver kan doen .

Waardoor hij min of meer vastzit .

Maar ik kan mij goed voorstellen dat niet iedereen die lus erom heen deed omdat je naar mijn idee toch wat trager bent en je al zeker niet wilt laten verrassen.

Ondanks dat er in deze western verschillende acteurs meedoen met western ervaring springt deze er voor mij niet boven de middelmaat uit .

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

mr rumson

Het verhaal is overigens gebaseerd op het boek "Wyatt Earp, Frontier Marshal", (1931) van Stuart Lake.

Andere films die daar ook gebruik van maakten waren Frontier Marshal, My Darling Clementine en Gunfight at the O K Corral.

In feite speelde Rory Calhoun dus de rol van Wyatt Earp, al werd die naam niet gebruikt.

In plaats daarvan werd het Chino Bullock.

Wellicht een knipoog naar een andere befaamde gerechtsdienaar uit het oude Westen, sheriff Seth Bullock.

Wat die laaghangende holsters betreft, tja, Hollywood uitvinding.

Je zag ze in alle films en TV series gedragen worden.

Dat type van holsters bestond in werkelijkheid destijds helemaal niet (ook niet de riempjes om de holsters vast te binden aan je been)

Dat type werd pas rond 1910 bedacht voor de Texas Rangers.

Bij de huidige western lederbewerkers vallen die dan ook onder de benaming Hollywood gun rigs.

Zoek naar eens op als je er zin in hebt. (onder de noemer "Gunleather")