• 155.327 films
  • 9.292 series
  • 27.638 seizoenen
  • 604.160 acteurs
  • 345.934 gebruikers
  • 8.758.126 stemmen
Avatar
 
banner banner

Pretty Woman (1990)

Komedie / Romantiek | 119 minuten / 125 minuten (director's cut)
3,26 2.021 stemmen

Genre: Komedie / Romantiek

Speelduur: 119 minuten / 125 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Garry Marshall

Met onder meer: Richard Gere, Julia Roberts en Jason Alexander

IMDb beoordeling: 7,1 (337.271)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 27 juli 1990

  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

    Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Pretty Woman

"She walked off the street, into his life and stole his heart."

De rijke zakenman Edward (Gere) neemt het hoertje Vivian (Roberts) mee naar zijn hotel. Hij is zo van haar gecharmeerd dat hij haar voor zijn hele verblijf in Los Angeles inhuurt. Ze leren veel van elkaar. Edward hoe hij een beter mens moet zijn en Vivian hoe ze zich als een dame moet gedragen. Ze worden verliefd op elkaar, maar een relatie tussen hen is natuurlijk onmogelijk..... of niet?

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van des1

des1

  • 1659 berichten
  • 952 stemmen

Uit 1990 zat ik me te bedenken, oftewel 31 jaar oud. En voelt nog steeds modern aan. Trek 31 jaar van 1990 af en je belandt in het jaar dat Some Like It Hot uitkwam. Leuke film, maar toch erg gedateerd. M.a.w. er is veel meer verschil tussen 1959 en 1990 dan tussen 1990 en 2021.


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

  • 218 berichten
  • 424 stemmen

Mooie film met goede acteurs! Alleen jammer dat je op het laatst zo weinig te zien krijgt over Vivian en Edward. Het lijkt me dat het aan is, Vivian had haar soort van sprookje. Maar het was leuker geweest als ze arm in arm weg waren gelopen of zo.

Stuckey vind ik niks aan.


avatar van yeyo

yeyo

  • 6280 berichten
  • 4294 stemmen

Met de premisse van Pretty Woman is niets verkeerd. Jezelf opsluiten in een luxehotel met een gezelschapsdame, niet tot de daad overgaan, maar wel veel room service bestellen en samen 'vegging out' voor de treurbuis. Meesterwerken kijken zoals Charade van Stanley Donen. Maar evengoed oude sitcoms zoals I Love Lucy, zonder ooit enig pedant waardeoordeel aangaande low art / high art te vellen. Ooit maakte ik een gelijkaardige ervaring mee, in een hotel in New Jersey. Alleen was ik jammer genoeg niet in gezelschap. Bovendien was het ook verre van een luxehotel, eerder een ordinaire Holiday Inn. Maar leuke televisie heb ik absoluut gekeken!

De glaciale kilheid van het personage van Gere werkt perfect bij deze premisse. Hij drinkt niet, hij eet niet, hij slaapt niet - zoals Roberts aangeeft. Het is een soort machinaal functionerende workaholic, die wel alles zal doen zodat toevallig gezelschap op hun wenken bediend wordt ('champagne en aardeien' 'neem een aardbei, dat accentueert de smaak van de champagne'), niet omdat hij graag plezier verschaft, maar wel omdat hij als een akelige controlefreak liefst de touwtjes in handen heeft. De aardse geneugten zijn hem onbekend, dat is iets voor minderwaardige schepsels, zoals vrouwen en kinderen. Werkelijk fascinerend personage, alleen jammer dat Gere met voelbare tegenzin speelt. Hierdoor komt de film nooit echt tot leven en blijft het een charmant 'ideetje'. Roberts doet wel haar uiterste best, maar heeft een ondankbare rol. Ik ben verre van een moraalridder, maar ik vond de frivole en wereldvreemde weergave van haar prostitutiemilieu bijna aanstootgevend. Roberts en haar collega lijken net twee neurotische midtown Manhattan middenklassje grietjes die zich 'eens als prostituee verkleedt hebben'. Hihihi, 'turning tricks!'. Hihihi, 'crack ho!' De film speelt zich niet eens in New York af, maar in California en is een totale miskenning van de Hollywood Boulevard vibe (geef ons Venice Beach surfersletjes! Drew Barrymore in Poison Ivy! Valleygirls! De videoclips van Aerosmith!)

Het kan al nodeloos muggenziften lijken om naturalisme te gaan eisen van een simpele rom com, dergelijke film mag (en moet) heus wat aangedikt zijn, maar de screwball traditie eist toch een soort spanningsveld tussen een geprojecteerde droomwereld en het verwachtingspatroon van de kijker. Een willekeurige opsomming van gelijkaardige films die ik recent zag en hier wél in sloegen: Working Girl, Green Card, Maid in Manhattan. Het universum van Pretty Woman is echter één van bekrompen nuffigheid, vertrekkend van het conservatief waanidee dat de elite en de onderwereld twee afgescheiden realiteiten zijn, terwijl hun grenzen even poreus zijn als deze van de Schengenzone.


avatar van Brabants

Brabants

  • 2541 berichten
  • 1891 stemmen

Pretty Woman is een op en top feel good movie waarbij de hoofdrolspelers er duidelijk erg veel zin in hebben.


avatar van Woland

Woland

  • 3784 berichten
  • 3204 stemmen

Ach ja, het is een klassieker en in die zin goed om eens gezien te hebben. Maar het is absoluut niet m'n genre, en om eerlijk te zijn vind ik het ook in de make-believe wereld van de romcom een niet zo overtuigend verhaal. Julia Roberts is de meest ongeloofwaardige hoer die ik ooit op film gezien heb, en komt over als een wat simpel giechelig middenklassemeisje dat allesbehalve streetwise is. In de zin ben ik het compleet met de recensie van yeyo eens, met een raar gewhitewashed beeld van straatprostitutie en met een even rare geforceerde scheiding tussen 'de rijken' en 'de armen' (Julia Roberts die nog nooit in een lift heeft gezeten, die geen niet-hoerige jurk mag kopen ook al heeft ze geld, Richard Gere die opeens een geweten krijgt als hij een paar etmalen met iemand uit de andere klasse omgaat, en ga zo maar door). Allemaal nogal simplistisch en karikaturaal. Even goed, dit is natuurlijk ook een romcom en geen realistisch sociaal drama, maar zelfs met wat suspension of disbelief stoorde ik me aan de filmwereld hier. En de romcom dan? Op zich hebben ze wel wat chemie hoor, Julia Roberts ziet er vaak goed uit en ook Richard Gere doet het best aardig als de kille maar ontdooiende zakenman. De rom is nog wel enigszins oke, de com slaat grotendeels de plank mis (Julia Roberts die 'ongepaste' dingen doet, zo ongeveer), en het hele zakenverhaal erom heen is dodelijk saai.