• 9.372.320 stemmen

Met onder meer: Félix Lajkó, Orsolya Tóth en Lili Monori

Gesproken taal: Hongaars

Releasedatum: 23 april 2009

Plot Delta

Een zwijgzame jongeman keert terug naar de afgelegen wilde natuur van de Delta, een doolhof van waterwegen, kleine eilanden en overvloedige vegetatie, waar de dorpsbewoners afgesneden leven van de rest van de wereld. De man, die de Delta verlaten heeft als kind, ontmoet er een zus die hij nooit gekend heeft. Zij is een frêle, verlegen vrouw, die hem resoluut vergezelt naar de gammele hut waar hij woont. Samen bouwen ze een paalwoning in het midden van de rivier, ver weg van iedereen. Op een dag nodigen ze de plaatselijke bewoners uit voor het diner, maar de ruwe dorpelingen aanvaarden hun 'onnatuurlijke' relatie niet...

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Delta doet denken aan The Return. Net als die film vertelt Delta een uitgebeend, symbolisch verhaal over iemand die terugkeert naar zijn gemeenschap en op ondoorgrondelijke wijze zijn eigen, eigenzinnige, gang gaat. Voor de kijker blijft er veel open voor eigen interpretatie. Bovendien is het erg mooi in beeld gebracht.

Zo meesterlijk als The Return vind ik 'm overigens niet, die is eigenlijk in alle opzichten nog sterker. Maar ik vind Delta wel een bijzondere en bewonderenswaardige film.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Schitterend geschoten, maar te negatief van toon.

Mundruczo is duidelijk beïnvloed door zijn landgenoot Tarr. Delta lijkt aanvankelijk een kleurenkopie van Satantango, Tarrs in-en-in trieste Hongaarse plattelandswereld wordt betreden, er is zelfs een buurtkroeg die erg bekend voorkomt.

Het verhaal is eenvoudig, het uitgangspunt interessant. Toch slaagt Mundruczo er niet in het niveau van Tarr (die overigens aan de film meewerkte) te halen, hiervoor kabbelt het verhaal te veel voort zonder echt het diepe in te gaan. Hierdoor is Delta niet interessant genoeg om te blijven boeien, wat overblijft is het kijken naar mooie plaatjes.

Malick

Helaas gemist op het filmfestival van Maastricht. Had wel een kaartje gekocht maar kon er niet heen omdat ik anders niet thuis zou komen. In verband met een slechte trein/bus verbinding.

Daarentegen kan ik de film al volgende maand gaan zien. Heel erg benieuwd naar...

avatar van rubenn

rubenn

Deed mij denken aan Straw Dogs en Dogville.
Later meer.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Vreselijke vervelende en behaagzieke film, zonder enig oorspronkelijk idee of uitwerking. Zo'n film met idealistische protagonisten, domme boeren, een gedoemde liefde en een onafwendbaar noodlot. En dan met incest, verkachting, huiselijk geweld, gescheiden ouders met slechte stief-relaties in een fraai landschap met af en toe een ondergaande zon en dito muziek.

Arthouse-drek van de ergste soort. Je zou haast willen geloven dat Dumont beter zou doen. (vergelijking met Tarr -die trouwens wel op de aantiteling (als bedankje) voorkomt- zijn trouwens wat mij betreft niet aan de orde, geen overeenkomst tussen beide te ontdekken)

Malick

Nou daar gaan mijn verwachtingen...

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Malick schreef:

Nou daar gaan mijn verwachtingen...

Kan alleen nog maar meevallen, toch?

Malick

Toch wel onder de indruk. Dat vooral komt door de geluidsband en af en toe effectieve muziek die me in extase bracht. Denk bijvoorbeeld aan het nummer van Popol Vuh (Nosferatu (Herzog)).

En nu moet ik toch eens echt serieus beginnen met het werk van Bela Tarr en Bruno Dumont. Beiden genoemd, beiden van alles in huis.

avatar van WB

WB

De film heeft iets, maar toch ook weer niet. De mooie omgevingen en het in beeld brengen van de ruige plattelandsbewoners izijn goed in beeld gebracht (mij afvragend of ze ook ècht zo 'achterlopen' met de civilisatie). Maar toch gebeurt er te weinig in de film. Het camerawerk, dat vaak lange shots betreft, waar eigenlijk niets gefilmd wordt, heeft wel iets. Het maakt de film rustiger.

Hoorde/las dat de hoofdpersoon ook de muziek gecomponeerd heeft. De muziek paste goed bij de film.

De film liet veel vraagstukken open. Een redelijk zware film met een abrupt einde, die mij er van weerhoudt om nog eens te zien...

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Kan me wel ergens vinden in Mochizuki Rokuro's commentaar, hoewel Delta voor mij genoeg in huis heeft om er toch vooral positief over te zijn. Na verloop van tijd kreeg regisseur Kornél Mundruczó me echt aan het meedobberen op de hypnotiserende beeldenstroom, waarna ie je alsnog een stomp in de maag moet verkopen. De tegenstelling tussen de twee enerzijds en de dorpelingen anderzijds wordt ook wat te zwart-wit voorgesteld om effectief morele vraagstukken op te werpen.

Ik had het al vanaf de eerste seconde erg moeilijk met de lompe houding van de plaatselijke bevolking, die niet meer verontwaardigd maar losweg op beestachtige manier omgaat met de onnatuurlijke band die ontstaat tussen broer en zus, alsof het beschavingsproces nog moet beginnen in Hongarije. Kan me best voorstellen dat dit soort blinde agressie wel meer voorkomt dan je zou hopen, maar ik reageer altijd bijzonder slecht als zulke nare archetypes worden opgevoerd. Bovendien vloekt die grimmige toon met de poëtische sfeer waarin Mundruczó je aanvankelijk onderdompelt.

Hou er dus een bittere smaak aan over (not in a good way) maar gelukkig heeft Delta genoeg positieve punten om dit (enigszins) te compenseren. Zo zorgen de broeierige natuurbeelden voor een aantal indrukwekkende scènes, waarvan één van de meest beklemmende passages me wat deed denken aan Gerry van Gus Van Sant: terwijl de broer de netten controleert, wentelt de camera zich als een sluipmoordenaar rond de jongeman en voel je het noodlot zich aandienen. In een andere prachtscène is dan weer een hoofdrol weggelegd voor de voeten van z'n zus, overigens zeer sterk vertolkt door Orsolya Tóth.

Etherische beelden en een heerlijk loom tempo scoren punten, terwijl de bruutheid ze als een dolleman weer uit m'n handen komt slaan.

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Mochizuki Rokuro schreef:

Gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak, ik vond 't een aparte maar toch zeer mooie film.

Had van mij langer mogen duren.

avatar van gmx

gmx

Koekebakker schreef:

Delta doet denken aan The Return.

Helemaal mee eens, die film spookte ook meerdere malen door mijn hoofd tijdens het kijken van Delta. En niet voor niks. De beelden zijn hier net zoals bij The Return prachtig geschoten, veelal vergezeld van sferische score. Shots die traag zijn maar wat mij betreft nog VEEEEL langer hadden mogen duren ! Bijvoorbeeld dat poetische shot dat ze net in hun gebouwde huis naast elkaar liggen: wat een innerlijke rust daaruit straalt, het gevoel van voorbestemming in 1 shot verfilmd. Prachtig.

Toch is deze een tikketlje minder geslaagd dan The Return, het gaat allemaal net wat minder diep en ik vind het verhaaltje ietwat te afgeraffeld tegen het einde, ik had liever iets minder 'verhaal' gezien en gewoon wat meer momenten. En met dat kommentaar van Mochizuki Rokuro kan ik echt helemaal niks. Sorry. Op zo'n oppervlakkige flauwe manier kan je gelijk het hele filmhuis wegzetten. "Bah, zo'n film met een hoofdrolspeler, opgenomen met zo'n camera, een plot dat wordt uitgewerkt en dan met dialogen enzo. Nee dat vind ik verschrikkelijk " ...

Zandkuiken schreef:

Indrukwekkende scene inderdaad.

4 *

avatar van juhnzun

juhnzun

Angrijpende drame met een intersante verhaallijn

mooie omgeving en leuke Schildpad

had de Broer en Zus relatie echter graag gewaagder vertoont zien worden

ook het slechte einde is een min punt

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Door de zwijgzame personages, de algeheel negatieve toon en het vele water...alsmede de prachtig mooi gefilmde scenes en soundtrack, doet deze film nog het meeste denken aan Hongaarse cq Europeese variant op de Zuid-Koreaanse film The Isle (Ki-duk Kim).

Een stemmings-film, maar mij wist ie behoorlijk mee te slepen.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Mooie film, abrupt einde.

*3.5

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een bijzondere film van Mundruczo. En inderdaad nu Mandy zegt: een soort Hongaarse variant op de films van Kim Ki Duk. Ohja, ditmaal vind het niet plaats in Hongarije maar in Roemenie, al spreken alle Roemenen wel Hongaars vreemd genoeg. Het zet weer een soort beeld neer van een uitzichtloos dorpsgemeenschap bij de deltagebieden, je weet meestal wel hoe dat uitpakt. Roddelaars, chagerijnen, mensen die anderen niet hun waarde kunnen laten. Maar het word dus pas helemaal erg wanneer een broer en zus elkaar ontmoeten terwijl ze elkaar nooit hebben gezien. Dan word je uiteindelijk ook verliefd, en beginnen langzaamhand de problemen die op een Straw Dogs achtige manier aflopen.

Verder gewoon weer prima opgebouwd. Subtiel, stil. Precies zoals dit soort films moeten.

avatar van depri83

depri83

Mooi geschoten film waarin niet veel wordt gezegd en veel aan de verbeelding wordt overgelaten. De eindeloos herhalende melodie die op het eindfeest gedraaid werd bijzonder irritant, uitermate passend of allebei, daar ben ik nog niet helemaal uit.

avatar van Arnie

Arnie

Zeer sterke film, prachtig geschoten. Veel onderhuidse spanning en diepgang, versterkt door een dromerig, geïsoleerd Donaulandschap. Films over afgelegen gemeenschappen en gesloten sociale verhoudingen zijn natuurlijk al vaker gemaakt, maar deze heeft een totaal eigen dynamiek door de bijzondere verhouding die ontstaat tussen broer en zus. Behaagziek, zoals MR het noemt, kan het alleen zijn als je graag incest ziet in films lijkt me - Het is juist bijzonder aan de film dat hij de relatie tussen broer en zus eens niet enkel als idyllisch afschildert maar wel degelijk suggereert dat er sprake is van een romance. Dat maakt het voor de kijker toch enigszins ongemakkelijk.
Bovendien ben ik een een dergelijk subtiele vertelling nog zelden tegengekomen. De invloed van Tarr is wel degelijk voelbaar (al is dat makkelijk praten); ik vind dit bijvoorbeeld beter dan films van Bartas die een zelfde sfeer uitademen.

Laten we wel wezen, het concept van gesloten gemeenschappen en protagonisten die zich daaraan (willen) onttrekken is vaker gedaan, maar de sfeer, het landschap, en de eigenzinnige invulling van het verhaal maken dit tot een unieke filmbeleving.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Lange tijd een behoorlijk fijne film, die drijft op de verstandhouding tussen halfbroer en halfzus en het bouwproject dat ze ontplooien in het waterlandschap Delta, vlakbij een kleine en achtergestelde gemeenschap. Sterke lichaamstaal van vooral Orsolya Tóth. Spreken doen de twee protagonisten nauwelijks, normaal stoort me dat maar hier eigenlijk niet omdat er simpelweg niks te bepraten valt. Alleen dan komt er zo'n einde. Tsja, ik vind dat eerlijk gezegd lichtelijk van de pot gerukt. En omdat het inderdaad het einde is (met nog wat Schubert eronder) voelt het ook nog als de pointe van de film, waarmee alles een nare bijsmaak krijgt. Jammer.