• 9.371.617 stemmen

Orlak, el Infierno de Frankenstein (1960)

Horror / Sciencefiction | 103 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titels: Orlak, the Hell of Frankenstein / The Hell of Frankenstein

Oorsprong: Mexico

Geregisseerd door: Rafael Baledón

Met onder meer: Joaquín Cordero, Andrés Soler en Armando Calvo

Gesproken taal: Spaans

Plot Orlak, el Infierno de Frankenstein

Een krankzinnige geleerde creëert een monster waarvan hij het brein op afstand kan bedienen en gebruikt het wezen om de bevolking van het nabijgelegen dorp te terroriseren. Onder de dorpelingen groeit er steeds meer angst.

Er bestaan er tientallen van : Frankenstein geinspireerde chicanohorrors...dit is er weer zo eentje, de titel verklapt het al . Overigens ben ik het met de synopsis niet geheel eens : weliswaar creeert professor Soler/ Frankenstein Orlak, maar dat is ter wille van het Goede ( zegt hij, hoe en waarom vertelt hij er niet bij...) en hij is het ook niet die de brave dorpelingen oid. terroriseert. Cordero al evenmin trouwens, die gebruikt Orlak vooral om ouwe vetes mee te beslechten.

Even terug naar het begin ter nadere duiding : Frankenstein is in het kerkhof aan het wroeten op zoek naar lijken voor zijn krankzinnige experimenten, wordt echter gesnapt en verdwijnt in de cel. Daar treft hij Jaime/ Cordero: Jaime nu was een rover... En ook moordenaar, maar niet bewezen en hij komt vrij. Is dan al zeer geinteresseerd geraakt in de experimenten waarover de onnozele professor hem vertelde, en besluit met eigen bijbedoelingen de professor te bevrijden, met hulp van zijn buddy Reynoso.

Dat lukt, en in zijn onderaardse werkruimte- gekend als set uit honderden chicanohorrors- gaat de professor weer aan de slag met zijn gestoorde project. Hij krijgt hierbij hulp van Jaime en de verplichte Igor figuur. Die halen voor Frankenstein kersverse lijken, naar hun herkomst vraagt hij niet...een prototype wordt ontwikkeld dat Orlak wordt gedoopt, verdacht veel op Jaime lijkt ! Die maakt hier misbruik van : hij gebruikt zijn dubbelganger om te roven en moorden op rivalen mee te plegen- zoals gezegd kan Orlak per afstand bestuurd worden- terwijl hijzelf een perfect alibi heeft. Alibi dat hij ook gebruikt om Dorantes beter te leren kennen, want er moet natuurlijk een damsel in distress in de film opdraven.

Vervolg kunt u wel uittekenen : Frankenstein creeert een nog functioneler monster, deze Orlak 2.0 heeft echter iets wat al verdacht veel op een eigen wil lijkt, waardoor de zaken volstrekt uit de hand lopen. Hopelijk kan het Goede tijdig ingrijpen, want "je moet niet met de mysteries van het leven spelen "aldus een brave flic op het eind. Laatste woorden van Frankenstein echter : we zullen zien...

Het betreft hier een feuilletonfilm, dwz. een verzameling samenhangende B films aan elkaar geplakt met bijbehorend repetitief en warrig verloop, betekent wel dat er steeds iets gebeurt en je je niet verveelt als je een beetje into the absurd bent. Betekent helaas ook dat de eerste delen een stuk amusanter zijn dan de volgende, dankzij de voorspelbaarheid van het afgezaagde genrespelletje besluitend met een genreconform chaotische finale. Zoals de kenners weten was behalve Frankenstein de grote inspirator voor deze film el monstruo resucitado, waar zoals u zich herinnert ook een op afstand bestuurde killer met eigen wil werd gebruikt, en 1 van de autochtone paradigma's van de chicano gothic cinema.

Deze slechts voor de genreliefhebbers geschikte, deels amusante en verstrooiende oldschoolgriezel is uitgebracht op DVD in Mexico, zonder subs. Wie hebben dit gezien ?

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Een aaneenrijging van 4 episodes waartoe men tot deze film komt zoals de titel het al zelf verklapt met een Frankenstein thema. Wat ik zo tof vind aan Mexicaanse films is dat ze meestal niet slaafs van anderen kopiëren (zoals Hammer dat wel deed en er meestal style over substance met vaak dezelfde acteurs om niet te spreken dat het meestal saaie of droge boel is) maar er toch een andere invulling aan geven. Het monster heeft deze keer een naam gekregen (Orlak) en bestaat uit vlees en bloed maar zijn binneste is geheel van metaal, zijn hoofd van een soort was. Een kruising tussen robot en mens, een cyborg zeg maar. Dokter Frankenstein van dienst heeft enkel nobele doelen in gedachten maar maakt de fout een van zijn assistenten (ex-gedetineerde Jaime Rojas) te laten experimenteren met Orlak (die trouwens het evenbeeld is van Jaime). Jaime is helaas enkel uit om wraak te nemen op de personen door wie hij vindt dat hij onterecht in de gevangenis was beland. Dr. Frankenstein zelf heeft niet zo een grote rol, het draait vooral om Jaime en Orlak. Hier en daar heb je nog wel overeenkomsten met het originele Frankenstein verhaal, maar deze kan best op zichzelf staan. Ik vond dit zelfs boeiender dan de andere Frankenstein films die ik heb gezien.