• 9.377.700 stemmen

L'Instinct de Mort (2008)

Misdaad / Drama | 113 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Public Enemy Number One (Part 1) / Mesrine: L'Instinct de Mort

Oorsprong: Frankrijk / Canada / Italië

Geregisseerd door: Jean-François Richet

Met onder meer: Vincent Cassel, Cécile de France en Gérard Depardieu

Gesproken taal: Frans, Spaans, Arabisch en Engels

Releasedatum: 15 januari 2009

Plot L'Instinct de Mort

Verfilming van het leven van Jacques Mesrine, een beruchte Franse misdadiger uit de jaren '70. In dit eerste deel zien we hoe Mesrine, na gediend te hebben in het Franse leger in Algerije, zijn leven opnieuw probeert op te pakken. Hij raakt echter via zijn vrienden al snel verzeild in de criminaliteit en zijn misdaden nemen steeds grotere vormen aan, later geholpen door zijn nieuwe liefde Jeanne Schneider. Nadat Frankrijk hem te heet onder de voeten wordt, gaat hij op dezelfde voet verder in Canada.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jacques Mesrine

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

maxcomthrilla schreef:
De film viel ondanks een schromelijk gebrek aan actie

Ik kan me anders een flink wat heftige actie herinneren Zoals Mesrine die teruggaat naar de gevangenis om zijn vrienden te bevrijden.

maxcomthrilla

Dat was inderdaad een fijne scene, maar afgezien van die scene en de scene waarin hij de pooier van een vriendin/zus aanpakt vond ik het allemaal niet zo veel om het lijf hebben qua vloeibare actiescenes.

avatar van domkey

domkey

Voor de vloeibare actiescene's moet je Wanted gaan bekijken.

mister blonde

Vloeibaar? Waar hebben jullie het over? Zou dan nog maar eens naar Swimming Pool kijken dan

maxcomthrilla

Onder vloeibaar verstaat men ook wel: zeer beweeglijk, zonder een vaste vorm. Oftewel ik miste flitsende actiescenes.

mister blonde

Ik denk dat je vloeiend bedoelt. Leuk dat je de definitie zoals in het woordenboek nog even snel hebt opgezocht om het recht te praten, maar het slaat nergens op, geloof me.

maxcomthrilla

Nee, honderd keer dezelfde woorden gebruiken slaat ergens op. Als men een film omschrijft als stroop is het toch ook gewoon duidelijk wat ermee bedoeld wordt?!! Daar hoeft verder niet zo moeilijk over gedaan te worden.

mister blonde

Wat jij wil. Als je het niet erg vindt dat je teksten raar overkomen, prima. En vooral net doen of het aan mij ligt. Aanval is de beste verdediging.

maxcomthrilla

Creatief met taal zijn, is blijkbaar niet aan iedereen besteedt.

avatar van edpret62

edpret62

Vrienden, bel elkaar even, of loop even binnen, en praat t uit...

Niet zo limbisch!

Laat Mesrine t maar niet horen!

avatar van Norma

Norma

Jammer dat het allemaal net even iets te fragmentarisch is, dit eerste deel, want verder is het een sterke misdaadfilm die zowel qua acteerwerk als qua vormgeving zeer behoorlijk in elkaar steekt. Cassel is echt geweldig als innemende klootzak en hij weet dan ook meerdere scènes memorabel te maken.

Wellicht is er voor de grote tijdssprongen gekozen om de vaart er in te houden en om niet te vervallen in langdradigheid, maar helaas benadrukt deze opzet juist dat er weinig afwisseling in het verhaal zit en er telkens meer van hetzelfde voorbij komt. In dat opzicht vind ik het tweede deel uiteindelijk beter geslaagd.

Neemt niet weg dat L' Instinct de Mort prima vermaak biedt!

avatar van wibro

wibro

Aardig vermaak, maar minder dan het tweede deel, die ik gelijk hierna bekeken heb. De ontsnapping uit de speciale strafinrichting in Canada kwam bij mij nogal lachwekkend over. Zou deze film niet op feiten zijn gebaseerd, dan had ik voor dit eerste deel alleen al om die scène een onvoldoende gegeven wegens ongeloofwaardigheid.

avatar van Timecop

Timecop

Vincent Cassel mag hiervoor een oscar, of op z'n minst een nominatie.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Een geweldig goede film! Ik kan niet wachten tot ik deel 2 ook heb gezien.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Erg fragmentarische film, zeg maar zoiets:

Leuke shots, Cassel held, weinig diepgang, meer schermen op mijn scherm was goed gedaan, lelijk wijf, kleur mooi, hak op tak, nutteloze scènes, stoer.

Dus ja, een 4* lijkt me logisch.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

leidsehoodie schreef:

Dus ja, een 4* lijkt me logisch.

Of gewoon een 3,5 he

avatar van PartyMinded

PartyMinded

Onbegrijpelijk dat deze film (en het tweede deel) zo hoge rating heeft. Niet alleen matig gefilmd, ook erg traag en weinig realistisch, ondanks het gegeven dat e.e.a. waar zou zijn gebeurd.

Zijn wel betere films in dit genre te bedenken.

Hele zit om deze en de andere film uit te zitten.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Hier in België is hij te koop onder de naam: "Public Enemy Number One - Part 1". Zijn vorige film "Assault on Precinct 13 (2005)" vond ik een middelmatige Actie-Thriller, een ideale opwarmer voor het serieuzere werk dat hij hier tentoonspreidt.

Verdomme zeg, die Fransen kennen er wat van !!
Dit is de zoveelste klassefilm die ik te zien krijg van onze zuiderburen en weeral moet hij in niets onder doen voor zijn Amerikaanse tegenhangers. Wat zeg ik..? Hij is BETER dan de meeste Amerikaanse Misdaadfilms !

De jaren '60 settings in Frankrijk, Canada en Arizona werden schitterend in beeld gebracht.
De acteurs spelen de pannen van het dak en er zit een rotvaart in met snel wisselende locaties waardoor je de kans niet krijgt om je te vervelen, ook al duurt hij ruim 1u50min. En dit is slechts het éérste deel van een tweeluik, binnen enkele dagen is het vervolg aan de beurt, ik heb er zin in !!

8,5/10.
Een snoeiharde en schokkende film over de misdadige levensloop van de Franse gangster en rokkenjager Jacques Mesrine. Aanrader

Filmsite: MESRINE - L'instinct de Mort - le 22 octobre - Cassel - Richet - mesrine-lefilm.com

avatar van groente12

groente12

Opwindende misdaad film met een opmerkelijke rare stijl. De film is zeker vermakelijk om te kijken. Helaas springt de film op de ene hak en dan op de andere tak wat soms heel erg vaak onduidelijk is wat de film mij wilt vertellen. De acteurs spelen gewoon de sterren van de hemel, wanneer Jacques Mesrine weer een woede aanval krijgt ben ik altijd benieuwd wat hij gaat doen. Een dikke voldoende voor deze film.

avatar van Justinw

Justinw

Zeer goede Franse misdaadfilm,

met een uitstekende Vincent Cassel. Het jaren 60-70tig stijltje word goed overgebracht.

De actie die erin zit is ook van goede kwaliteit.

avatar van Rosicky

Rosicky

Beter dan deel 2, maar ik ben er nog steeds niet helemaal kapot van. Bovengemiddelde misdaadfilm, dat wel, met als hoogtepunt de ontsnapping uit de gevangenis.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Prima misdaadfilm.

Cassel speelt een erg leuke rol natuurlijk, als de charmante doch aartsgevaarlijke gangster Jacques Mesrine. En Cassel speelt met veel overtuiging en charisma. Ook de rest van de cast speelt erg solide.

Zitten een aantal heftige scènes in, met als hoogtepunt de aanval op de gevangenis. Typisch Mesrine, een man van zijn woord, iemand die zijn vrienden boven zijn vrouw verkiest.

Ben benieuwd naar deel twee.

avatar van Betamax

Betamax

Eerst deel 2 gezien en toen op zoek naar deel 1.

Twee prima films.

avatar van Rowan1990

Rowan1990

Geweldige misdaad film

cassel speelt deze rol perfect verdient naar mijn mening een oscar.

zeker een aanrader 4*5

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Aardige misdaadfilm. Heb me niet verveeld met de actie en ontwikkelingen, ook dankzij leuk camerawerk (zoals in de cel en in de slaapkamer van de rijke stinkerd) en het kleurgebruik.

Maar het is een wel erg snelle aaneenschakeling van gebeurtenissen en levensfasen: gevangenis, kindje, locatie A, andere vrouw, overval, locatie B.. komt afgeraffeld en afstandelijk over. Het gebrek aan muziek draagt ook niet echt aan een intense beleving.

En niets ten nadele van de acteerprestaties, alleen het uiterlijk van Cassel/Mesrine en Depardieu vind ik een beetje.. lullig ofzo, alsof het een verkleedpartijtje was met opplaksnorren en brillen.

Verder ziet het er wel gelikt uit met een paar sterke scenes, maar moet ook zeggen een paar ongeloofwaardigheden die opvallen in de realistische opzet.
3 - 3,5*

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bijzonder sterk portret van een man die terechtkomt in een eindeloze cyclus van geweld en criminaliteit. De film velt geen moreel oordeel over zijn daden maar laat het zien zoals het is. Een leven van glorie tegen een enorme tristesse van leegte en liefdeloosheid. Het is wel even doorbijten, want de verhaallijn gaat razendsnel door de verschillende fases uit z´n leven. Veel tijd om emotioneel stil te staan bij het een of het ander is er dus niet. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt bij een zeer onderhoudend einde. Ik zie uit naar het tweede deel van deze tweeluik.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bottleneck schreef:

3 - 3,5*

Je weet dat het een waargebeurd verhaal is?

avatar van c-l-a-r-i-s-s-a

c-l-a-r-i-s-s-a

Raar dat mensen dingen al snel ongeloofwaardig vinden, misschien kan je het je niet voorstellen dat zoiets kan gebeuren, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Vooral bij een waargebeurd verhaal vindt ik het raar om te zeggen dat iets ongeloofwaardig is.

Verder prima film, maar geen uitblinker. Ga deel twee nog wel bekijken.

avatar van Nomak

Nomak

Ik vind het eerder raar dat mensen zomaar alles slikken als er de term waargebeurd bij de film staat. Als ik me niet vergis is deze film gebaseerd op een boek geschreven door Jacques Mesrine zelf.

Logisch dus dat het allemaal nogal geromantiseerd is, dat waargebeurd kan je maar beter niet te letterlijk nemen.

avatar van c-l-a-r-i-s-s-a

c-l-a-r-i-s-s-a

Ook wel waar. Eigenlijk kan je er niks over zeggen of het geloofwaardig is of niet. Dat is natuurlijk maar net wat je zelf gelooft. Niemand weet het zeker behalve degene die erbij was.

Ik vond deze film wel realistisch overkomen, maar natuurlijk is het ook gedramatiseerd.