• 9.370.356 stemmen

Geregisseerd door: Tat-Chi Yau

Met onder meer: Ching Wan Lau, Tony Leung Chiu-wai en Maggie Siu

Gesproken taal: Kantonees

Plot Am Faa

Terwijl er zich in Macau een bendeoorlog voordoet tussen de twee leiders van de Triade, schiet de corrupte agent Sam een huurmoordenaar neer in het restaurant waar kale Tony eet. Daarna gaat Sam naar een ander restaurant van een crimineel, waar een informant wordt gemarteld. Thuisgekomen vindt hij een onthoofd lichaam in zijn appartement. Een korte tijd later wordt een eigenaar van een nachtclub vermoord en Sam doet veel moeite om de moordenaar te vinden en de bendeoorlog niet te laten escaleren. Als hij de moord in de voeten van kale Tony schuift, wordt het echter ook zeer gevaarlijk voor Sam zelf.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Die finale

Fijn fijn fijn.

Uit een tijd dat HK eigenlijk behoorlijk povere films produceerde, weet Yau toch iets unieks neer te zetten. Ik zei het al eerder, maar hij is toch een soort voorloper van To. To zou hem later kwalitatief wel inhalen, maar ik ben redelijk zeker dat ik Yau in '98 beter had gevonden dan To.

Het eerste uur is vooral een leuk kat en muisspel tussen Tony Leung en Ching Wan Lau, die voor een keer de rol van de slechterik op zich neemt (en dat eigenlijk verrassend goed doet). Typisch HK politiewerk, iets scherper en duisterder misschien maar tot dan niet echt uitzonderlijk.

Maar wanneer Yau uiteindelijk losgaat tijdens de finale is het absoluut genieten. Visueel voortreffelijk. Lekker stoer en met wat extra spiegelactie om sommige MM gebruikers extra warm te maken. Het zijn voor dit soort scenes dat ik uiteindelijk verder blijf graven in het HK werk.

Voor de liefhebbers van To die To's bekendste films wel gehad hebben, deze is absoluut de moeite.

avatar van Insignificance

Insignificance

Onderhond schreef:

Na de laatste zin in je review uiteraard ook op zoek gegaan naar dit filmpje. Toen ik 'm eindelijk vond, meldde iemand dat To deze (mede) geregisseerd zou hebben. Zou zelfs op de credits staan. Dat heb ik daar niet kunnen vinden, wel dit op de wiki: Wai Ka-fai has stated that most of The Longest Nite was directed by To. To took over directing the film after Patrick Yau had shot five scenes with Wai Ka-fai re-writing the script as they were shooting. Misschien dat jij er met al je HK bagage iets meer over kunt vinden?

Die finale

Inderdaad, ja. Gewéldig. Het onderonsje in de gevangenis, als een soort opwarmertje, was ook al kwijlen met de bek open.

Om andere redenen is er iets met een vrouw in een auto dat in het oog springt. Bij tijd en wijle een opvallend harde film, deze. Niet iets voor plotpeuteraars, vrees ik, die zullen onderweg wel ergens gaan sputteren. Bij mij gaan ze er vlot in, de Milkyway filmpjes. Minus de romcoms dan, want daar ben ik vooralsnog te huiverig voor..

avatar van frolunda

frolunda

Ingenieuze Actie-Thriller uit Hong Kong die ook nog eens flink profiteert van twee voortreffelijke acteurs in de voornaamste rollen, respectievelijk Tony Lueng Chiu-Wai en Lau Ching-Wan ( die laatste in een voor hem vrij atypisch personage, wat hij desondanks op een indrukwekkende manier invult ).

Het verhaal speelt zich af in de voormalige Portugese kolonie Macau waar twee Triade bendes na een lange oorlog een bestand/vrede proberen te bewerkstelligen. Dit alles mede ingegeven door het feit dat binnen niet onafzienbare tijd een legendarische Triade 'Boss' gaat terugkeren naar de stad, en hun onderlinge verdeeldheid ze dan weleens beiden de kop kan gaan kosten.

De corrupte agent Sam ( Tony Lueng Chiu-Wai ) heeft als opdracht dat bestand te realiseren en handhaven. Maar als er vervolgens geruchten rondgaan dat de ene gang een contract heeft uitgezet om de chef van de andere te laten omleggen wordt zijn taak een stuk gecompliceerder en gevaarlijker. Zeker als daaropvolgend een zekere Tony ( Lau Ching-Wan ) zijn pad kruist, een man met een onduidelijke drijfveer, die zich al snel in de gebeurtenissen gaat mengen.

Dit levert een wat donkere en vrij nihilistische film op, die zich de eerste vijftig minuten vooral op het Thriller vlak afspeelt om uiteindelijk het laatste half uur uit te monden in een spectaculaire geweldsexplosie waarbij ook het grove geweld niet geschuwd wordt. Tegelijkertijd krijg je ook steeds een helderder beeld van het hoe en waarom. Als alle hoofdfiguren, naarmate de film vordert, al hun kaarten op tafel leggen. Dan blijkt ook hoe vernuftig het scenario in elkaar zit, al zullen veel kijkers een behoefte hebben aan een herziening. Het slot is, mede door het schitterende camerawerk en de imposante eindconfrontatie niet minder dan briljant. Het enige waar ik achteraf wat moeite mee had, was dat bij de handelswijze van bepaalde personen er soms op een wat onrealistische manier van wordt uitgegaan dat andere karakters bij een gebeurtenis, op een bepaald tijdstip die en die actie gaan verrichten, een beetje ongeloofwaardig in een aantal gevallen. Echt storend is dat gelukkig niet, en daarom haalt The Longest Nite vooralsnog met gemak vier sterren en sluit ik een verhoging in de toekomst zeker niet uit.

Van de maker Patrick Yau, die hier ook een sterke prestatie neerzet hebben we, zeker de laatste vijftien jaar niet al te veel meer van vernomen. Al doken er ook al snel berichten in de media op (zie ook hierboven) dat producer Johnnie To het grootste gedeelte van de regie voor zijn rekening heeft genomen.

Voor de (hoge) kwaliteit van de film maakt dat uiteraard niet veel uit.

Enerverend stukje Cinema.