Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan en Rosario Dawson
Releasedatum: 9 oktober 2008
Plot Eagle Eye
"Don't walk. Run."
Wanneer Jerry Shaw (Shia LaBeouf) en Rachel Holloman (Michelle Monaghan) allebei een mysterieus telefoontje krijgen van een onbekende vrouw, komen ze door dit toeval met elkaar in aanraking. De vrouw bedreigt hun en hun familie met de dood en brengt Jerry en Rachel in verschillende levensgevaarlijke omstandigheden. Hierbij gebruikt ze de hedendaagse technologie om elke stap die ze doen te controleren. Uiteindelijk escaleert de situatie en worden deze twee gewone mensen de meest gezochte voortvluchtigen. In een race tegen de klok proberen ze er samen achter te komen wat er werkelijk gaande is en waarom hen dit overkomt.
Jerry Shaw
Sam Holloman
Mrs. Wierzbowski
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Heerlijk actiefilmpje. Had er niet superveel van verwacht maar viel dus heel erg mee.
Zowel actie, als plot, als spanning als de rest is goed in orde.
En de film is gelukkig ook niet als de meeste actiefilmpjes na een slanke anderhalf uur voorbij. Dat beviel me ook zeer
Tommeh
Geinig filmpje. Het uitgangspunt is nogal vergezocht en verre van origineel. Daarnaast zit het script vol gaten, maar toch kwam het redelijk geloofwaardig over. Het tempo zit er goed in en de actie/stunts zijn op momenten zeer overtuigend.
Ik kan de visuele trucjes van Caruso altijd wel waarderen (beveiligingscamera, GSM bv). Niet dat het wereldschokkend is, maar het zorgt wel voor de nodige afwisseling. Toch mag hij hier en daar wel wat verder gaan (In The Salton Sea was hij al redelijk in de goede richting).
LeBeouf doet z'n gebruikelijke trucje als sympathieke, ietwat naïeve mannetje weer, al gaat hij hier iets meer de diepte in. Ik kan het nogsteeds wel waarderen, maar hij mag nu wel eens laten zien dat hij ook wat anders aan kan. 3*
Awake78
Toffe film, met een actiescene die wat mij betreft de boeken in kan! Een enorm spektakel, ook het verhaal zat lekker in elkaar (hoewel op het eind een beetje
af en toe - sluit niet uit dat dat aan mij lag).
Vond sommige stukken toch helaas wat puberaal en makkelijk, beetje niveau Transformers. Weinig mis mee over het algemeen, maar soms lag het er een beetje dik bovenop. Had ook de hele film het idee dat het een Michael Bay was (explosies, laagvliegende helicopters voor de zon, Shia LeBeouf etc.). Alleen jammer dat Megan Fox de vrouwenrol niet kreeg toebedeeld. Vond deze dame (Michelle Monaghan) toch wat minder om naar te kijken.
Verder een film die niet te lang blijft hangen, maar wel goed in elkaar zit. Een lekker tussendoortje.
Fran
- 1953 berichten
De actiescene's zijn goed in deze film maar wat een ongeloofwaardig verhaal. Bijvoorbeeld de elektriciteitskabels die losschieten om die iranier te vermoorden ......
Op zich was de fim wel spannend genoeg om te blijven kijken. We wilden in het begin weten wie er toch achter die bizarre dingen zat en toen we het eenmaal wisten, wilden we blijven kijken om te zien hoe ze de computer zouden uitschakelen.
Op zich was het verhaal heel spannend en de actiescene's behoorlijk spectaculair maar het verhaal vond ik zo ongeloofwaardig dat ik het toch maar een matige film vind.
Filmkriebel
het woord psychologie vind ik slecht gekozen om deze hi-tech thriller te beschrijven. Het is de gebruikelijke big budget met veel toeters en bellen, en met een verhaal die niet erg verrast ( de supercomputer die een eigen leven leidt) en duidelijk enkele rare bokkesprongen maakt (de functie van de beginscène blijft erg vaag). Er is heel wat actie, dat wel, bijna tot vervelens toe eigenlijk, maar nu en dan wel goed gebracht ( de reaper in die tunnel ). Hier en daar enkele goede momenten al vond ik het absoluut verrassingsloos en *vloekt en zucht* weer doorspekt met de nodige US-propaganda van het ergerlijkste soort.
kobe bryant fan
Leuke film leuke actie matig verhaal toch redelijk uitgewerkt leuke acteerprestaties en matig slot.
Lennert
Aardig vermakelijk, maar tegelijkertijd blijkt toch wel erg goed dat, zodra de film over de helft is en we zijn bekomen van de special effects, het verhaal niet het sterkste punt is. Op zich is dit geen heel grote ramp, want zowel LaBeouf als Monaghan, Dawson en Thornton doen absoluut hun best. Vooral LaBeouf laat zien dat hij een veelzijdig acteur is, die absoluut meer in zich heeft dan het spelen in films met oversized robots en best in staat is een dramatischere rol op zich te nemen.
Maar na de helft van de film, als de stunts en explosies wat beginnen af te nemen, begint het domme script toch wel enigszins door te schemeren. Het is niet erg dat het allemaal zo vergezocht is, maar als een film toch probeert serieus te zijn zoals hier het geval is, verwacht ik toch een iets sterker verhaal. Toch wel degelijk een leuke, bij vlagen spannende film.
Zeriel
Prima actie-film, waar veel goeds in zit. Acteerwerk en actie dik in orde.
Het script rammelt wat, met hier en daar wat plotgaten, onwaarschijnlijkheden en cliché's, voor de rest zeer onderhoudend.
Flitsend filmpje dat vooral het eerste uur de aandacht er prima bij weet te houden met het mysterieuze sfeertje en overweldigende actiescenes. Naarmate het plot helemaal bekend wordt bij het publiek gaat de film toch wel lichtelijk de mist in. Het idee over een op hol geslagen computerprogramma is op zich wel prima, maar de logica van Aria(dat haast een kloon van Hal uit 2001: A Space Odessey lijkt), die het op een gegeven moment op de president munt ontbreekt volledig bij mij. Ook was het einde mooier geweest als ze het bij de neergeschoten LaBeouf hadden gehouden, nu wordt het net weer eventjes te klef en te typisch Hollywood.
Gulle 3* voor de wegkijkfactor
tristanrc1
De hele film door had ik toch het gevoel dat ik het allemaal al eerder had gezien, in verschillende films. Echt origineel is de film dan ook niet. Maar wel vermakelijk, en dat maakt al een hoop goed. LaBeouf deed het ook niet slecht trouwens. Leuk genoeg voor een avondje popcorn en vrienden.
K. V.
'k vond het een aanrader. In het begin was 'k wel niet helemaal mee met het verhaal, maar naar het einde toe vallen alle stukjes in elkaar. De film vond 'k erg spannend en de twee uurtjes vlogen voorbij. De cast vond 'k ook goed gekozen.
Er zaten ook enkele verwijzingen in naar Hitchcock films en de film deed ook wel wat aan Enemy of the State en dergelijk Big Brother toestanden denken.
Enig nadeel misschien dat sommige dingen wel wat ver waren gezocht, maar dit kon zeker de pret niet bederven.
Wie graag een actie/thriller ziet, zal het zich zeker niet beklagen.
blurp194
Tsja. Ook voor een blockbuster is een goed verhaal niet overbodig. Vergezocht is op zich nog niet zo erg, maar dit vond ik toch wel wat te onzinnig.
Er zit wel voldoende vaart en actie in om het geheel spannend te houden - tenminste, tot net iets over de helft. Daarna begint het verhaal zo hard te rammelen dat het begint te irriteren. Wat het geheel nog net overeind houdt is het enthousiasme van de acteurs.
Vinokourov
Het ellendige van dit soort films is dat je bij voorbaat weet dat die uit de bocht gaat vliegen. In het begin wordt alles zorgvuldig geïntroduceerd en spreekt het vermakelijke plot wel aan. Maar na een tijdje kun je het niet meer serieus nemen. Bij Eagle Eye gebeurde dit ook, ongeveer bij de introductie van die supercomputer. Het plot wordt te belachelijk, onzinnig en onwaarschijnlijk
. Eigenlijk valt er dan ook niks meer te redden, maar goed neemt niet weg dat ik me wel heb geamuseerd en daar gaat het uiteindelijk ook om.
Dreiecke
Best een spannende actiefilm voor een avondje vermaak. Het verhaal betreft een rush van achtervolging en snelle actie en met opdrachten die constant na elkaar vervuld moeten worden.
Je kunt geen 3 minuten wegkijken of er is weer een volgende setting aanwezig en een nieuwe opdracht gaande. Inderdaad, een race tegen de klok. Goede actie, veel effecten, prima geacteerd. Prettig dat Michelle Monaghan hierin meespeelt, ik vind haar een leuke actrice.
moviemafketel
- 19752 berichten
Veel actie, weinig inhoud en vergezocht plot. Een computer dat meent dat het echte gevaar van binnenuit komt. De maker geeft duidelijk zijn persoonlijke mening over het establishment en dat zij de vijand zijn die moet worden tegengehouden. Dat de computer hierbij zelf ook alle middelen inzet die god verboden heeft maakt dat je niet goed meer weet waar ze met deze film heen willen.
Het acteerwerk is wel ok, vooral Bob Thornton vind ik altijd een prettige acteur om in actie te zien.
Er zit ook genoeg vaart in de film, maar soms iets teveel waardoor het meer een computerspelletje begint te worden. Schiet van hot naar her en blijft wat oppervlakkig. Het einde is helaas ook te Hollywoodiaans. Laat de hoofdpersoon toch gewoon een keer doodgaan ipv als een wonder weer te herrijzen. Zou allemaal wat meer impact hebben gemaakt en de film zou wat langer blijven hangen. Nu blijft het allemaal wat doorsnee, waardoor ik hem al weer snel vergeten zal zijn.
zxstyle
Redelijk standaard verhaal en dito voorspelbare uitvoering.
Verder heb ik me prima vermaakt met eagle eye, alleen het is gewoon geen hoogvlieger.
martijn011
- 2034 berichten
Dit is typisch een echte actiefilm. De kijker wordt nergens ook maar enige rust gegund, het is van begin tot eind een grote adrenalinerush. In het begin is dat nog leuk, vooral omdat het lekker mysterieus is, maar hoe verder de film gaat, hoe dramatischer het plot wordt. Natuurlijk hoeft een film als deze niet waarschijnlijk te zijn, maar waar ze nu mee kwamen opdraven sloeg echt alles. Kansloos gewoon.
Gelukkig doen Shia LaBeouf en Michelle Monaghan nog wel wat van ze gevraagd wordt en is dankzij hen de film nog wel het aanzien waard. Billy Bob Thornton vond ik dan weer iets te veel aan overacting doen.
Veel woorden zal ik er verder niet aan vuil maken. De film is leuk om een keer voorbij te zien komen, meer niet.
Kleine onvoldoende.
Redelijke film waarin twee onbekenden hetzelfde telefoontje krijgen en gedwongen worden om met elkaar samen te werken. Een thriller waarbij de huidige technologie een belangrijke rol speelt. Een totaal ongeloofwaardig plot, maar het levert wel een vermakelijke film op met een flink tempo en een aardige cast.
Leuk weetje: de stem van de supercomputer is van Julliane Moore.
The Beast
Een voor mij onbekende film waar ik nog nooit van heb gehoord, wat uiteindelijk toch een goede film bleek te zijn.
Zoals Scorsese zegt, de huidige technologie speelt een belangrijke rol in deze film, het is echt heel erg gaaf om te zien hoe dat het verhaal + de hoofdrol spelers beëinvloed, ook de manier hoe ze elkaar ontmoeten is erg gaaf.
Er zit volop spanning in deze film, met een origineel en goed verhaal eromheen gewikkeld, verveelde geen enkel moment, en het acteerwerk vond ik ook top,
Erg goede film, ik zit te twijfelen tussen een 3,5 en een 4, maar ik ga toch voor de 3,5 omdat de technologische invloed op het verhaal zo groot is dat het te makkelijk te voorspellen is wat er wanneer gaat gebeuren, en ik niet continu op het puntje van mijn stoel heb gezeten.
Montorsi
Ronduit verschrikkelijk. Dit soort films zijn toch een aanslag op het denkvermogen van filmkijkers. Ik heb weinig tegen dom gebeuk met een tongue-in-cheek insteek, maar Eagle Eye presenteert zich als serieuze actiethriller. Het speelt erg in op de angst van de Amerikaan voor 'de overheid', en doet er een flinke dosis patriotisme en moraal bovenop om te doen alsof dit ook maar iets heeft te vertellen.
Het eerste uur is al redelijk over de top. De enige na de andere onnozelheid of vergezochtheid volgt elkaar op. Dan volgt iets na de helft de clou wel zo'n beetje, wat het allemaal niet erg veel beter maakt. Een soort kruising tussen HAL en Skynet volgt maar weer eens een protocolletje op die totaal tegen morele principes van de mensheid in gaat. De film kopieert ook gewoon bijna schaamteloos 2001:ASO scenes, de maker vond het wellicht te ver gaan de lipleesscene helemaal een op een te kopieren, maar dit kwam toch akelig dicht in de buurt. En vervolgens wordt die kerel gebruikt om dat systeem te ontsleutelen, waarna hij omgebracht kan worden, maar het meisje besluit onder invloed van een sluimerende romance anders. Zien we de hele film lang dat die computer iedereen ombrengt, maar hierbij vertrouwt hij op de willekeur van een mens? Afijn, zullen de makers gedacht hebben, we moeten op het einde nog wel een zoen hebben, dus we later haar nog maar een rolletje spelen. Blijkbaar vonden ze het een goed idee om de superintelligente megacomputer de vrouw op te geven om met dat expolosief naar de State of the Union te gaan. Dan wordt je als kijker toch niet serieus genomen, dit is gewoon te onnozel voor woorden... die computer wil nota bene dat dat kind van haar dat kristal laat ontploffen met z'n trompetje, maar dan laat je de moeder daar bewust opdraven. Ja tuurlijk loopt dat in de soep, je zit net de hele film lang te vertellen dat je d'r kind gaat ombrengen als ze niet doet wat je zegt..
Ja en dan het einde, er worden nog wel melige moraaltjes en een filmkus doorheen gedrukt, als je niet al lang van domheid en cliche's bedroefd bent geraakt dan nu wel. Laboeuf houdt ondanks 3 of 4 kogels in zijn rug ook nog wonderbaarlijk genoeg bijna niks over! Het braaksel druipt nu nog van m'n scherm af.
Afgezien van alle bullshit qua plot etc. mist de film ook elke vorm van esthetiek. Actiescenes zijn een grote puinzooi, niet te volgen, niet mooi geschoten. Werkt ook totaal niet als tempo, het enige wat het doet is vervelen en je afstompen. Ook hier zitten weer de nodige totaal belachelijke scenes in die meer te zoeken hebben in films als Die Hard dan in iets wat gepresenteerd wordt als serieuze thriller met iets van een boodschap. Daarnaast lopen er twee charismaloze hoofdpersonen rond. Labeouf vind ik sowieso een non-acteur, ook die griet loopt wat met een open mondje de film door te rennen. Dan zitten er verder nog wat bijrollen in die vrij weinig meer doen dan je helpen het plot te volgen, je kunt het amper mensen noemen. Alleen Billy Bob Thornton heeft als rol nog een klein lichtpuntje.
Absolute bagger. Triest formulewerk wat er in Hollywood elk jaar wel van de band rolt, maar dan nog wijselijk op een stoffige plank had moeten blijven liggen.
Degelijk.
Vooral qua actiefilm wel geslaagd. Caruso houdt er een energieke en vlotte stijl op na. Een soort van mix tussen modern Hollywood en 90's HK martial arts, waar door middel van korte en goed geënceneerde cuts met aansluitende bewegingen de kern van de actie perfect vormgegeven wordt. Wie echter op rustige, goed overzichtelijke takes hoopt komt bedrogen uit.
LaBeouf en Monaghan zijn maar matige leads. Niet echt actiemateriaal, al schaadt het de film nu ook weer niet enorm veel. Ook de romance (die eigenlijk pas de laaste scene vorm kreeg) is compleet misplaatst, maar dat schaar je dan maar onder de broodnodige genreclichés. Er zal vast ergens wel iemand met een checklistje klaargezeten hebben om te kijken of deze film bioscoopklaar was.
Eerste uur was vlotjes, het loopt allemaal wel erg gemakkelijk maar de mysterieuze helper zorgt ervoor dat het aangenaam om volgen blijft. Eens duidelijk hoe de vork in de steel zit wordt het al snel wat te belachelijk, ook met de gebruikelijke tech-doem heb ik helemaal niks. Dat zijn van die zaken die dan toch wel eens wat origineler uitgewerkt mogen worden, zeker omdat er in deze film toch nog de nodige aandacht naar uitgaat. De "eagle eye" zelf ziet er gelukkig wel erg sappig uit, maar daar houdt het dan wel zo'n beetje op.
Actiescenes zijn oké, maar halverwege wordt het wat te onnozel en de film is nu ook weer niet van dat niveau dat de actie de rest overbodig maakt. Maar Caruso heeft wel gevoel voor leuke actiemomentjes. Alleen nog een keer de juiste film maken.
Insignificance
Gelikt verpakte hi-tech actie thriller die zichzelf onderweg uitput. Met de grootste mogelijke onzin, maar dat hoeft een leuke film niet in de weg te zitten. Zodra de twee geactiveerd worden, heeft Caruso het in de juiste versnelling staan en pakt-ie uit met tomeloze capriolen. Dwaas, ja natuurlijk, maar dat met die kraan, de botsende auto's en de sloop, het ziet er stiekem allemaal best tof uit.
Die glijbaan op het vliegveld is ook niet verkeerd. Minder is dat tussen die taferelen door de teneur aan de ernstige kant blijft en het maar aan blijft klooien met z'n dolle verhaaltje. Niet echt een aansprekend duo, LaBeouf en Monaghan, maar je kan ze het hier nauwelijks kwalijk nemen. Alleen Thornton mag af en toe leuk voor de dag komen. Het had allemaal best wat uitzinniger gekund.
Zeker wanneer duidelijk wordt hoe het zit met die mysterieuze stem. Zeg maar het kruispunt in de film. Het wordt nu echt te gek, maar in plaats van snel te schakelen naar een kinetische, spetterende finale, krijg je te veel rompslomp voor de kiezen die alleen werken wanneer personages en het doemscenario daadwerkelijk iets zouden voorstellen. En dat is overduidelijk niet het geval.
jippie2010
Qua actie en thriller zit deze film lekker in elkaar.
In een hoog tempo vlieg je door de film, en kijkt daarom ook lekker weg.
Dat het vaak ongeloofwaardig is en vooral erg Amerikaans moet je op de koop toenemen.
Voldoende: *3.0
Roger Thornhill
Bij de tweede keer kijken heb ik me evenzeer vermaakt als bij de eerste keer, maar het extreme gemak waarmee de "schurk" alle mogelijke elektronische apparatuur binnen een fractie van een seconde kan overnemen en manipuleren komt me nu toch (nóg) absurder dan de eerste keer voor en is ook aanleiding om mijn waardering met een halve ster te verlagen. De onwillekeurige vergelijking met Enemy of the state valt toch ruimschoots in het voordeel van de laatste uit. Michelle Monaghan is fijn om naar te kijken, Shia LaBoeuf absoluut niet.
Forrest001
Het script van deze film balanceert op het randje van SciFi en is er misschien zelfs overheen. Terwijl Skynet in de Terminator-reeks volledig serieus wordt genomen door de meeste kijkers (en zelfs verwelkomd als serieuze antagonist), is de kritiek op de supercomputer in Eagle Eye niet van de lucht. De makers hadden wellicht meer handen op elkaar gekregen als ze voor een duidelijker SciFi setting hadden gekozen.
Zelf vind ik het gegeven van een op hol geslagen computer wel aardig, want niet denkbeeldig. Dat het geheel wat rommelig is uitgevoerd voorkomt dat ik de film meer waard vind dan drie sterren.
IH88
“Disobey, and you die.”
Helemaal geen verkeerde actiefilm/thriller. Met de huidige technologische vooruitgang en ontwikkeling van AI is Eagle Eye een schrikbeeld voor de toekomst. Echt heel diep duikt de film niet in de materie, maar de waarschuwing is duidelijk.
Eagle Eye is meer een spannende actiefilm die na een rustig begin geen gas terug neemt. De personages zijn meer pionnen in een groot schaakspel tussen de AI en de Amerikaanse overheid. Maar de acteurs met LaBeouf, Monaghan, Dawson en Thornton voorop zijn degelijk. En de actie ziet er goed uit. Soms zeer onrealistisch en een beetje belachelijk, maar het is knap gedaan.
Tarkus
Goede actie, prima special effects.
Maar de hoofdrol is totaal miscast, Shia LaBeouf is naar mijn mening niet de geschikte persoon om rollen als dit te vertolken, daarvoor is zijn uiterlijk te soft.
Billy Bob Thornton daarentegen kon me wel bekoren in deze prent.
Het verhaal is niet slecht, maar vooral in het begin nogal onduidelijk.
Het tweede deel van de film maakt veel duidelijk en dat maakt de film zeker het bekijken waard.
Het is allemaal een beetje over de top, maar het is nu eenmaal film... de vele actiescènes zijn wel van een hoogstaande kwaliteit.
Kortom: een goede actieprent met helaas niet zo'n goed gekozen hoofdrolspeler, maar laat dat de prent niet bederven.
Niet dat ik een hogere score ga geven, maar de film is me beter bevallen dan de eerste keer.
Al vind ik Shia LaBeouf nog steeds niet de geschikte persoon voor de hoofdrol, maar kom, ga er niet over doordrammen.
De moeite van het bekijken zeker waard !!
flaphead
Aardige actie-thriller met een flinke dot mysterie in de eerste helft, wat er mede voor zorgt dat je lekker in de film zit. Het is vlot geschoten, nette sfx. De rode lijn betreft de technologie die alles kan controleren is tevens een ethische kwestie van een dankbaar onderwerp.
Helaas is het hier en daar wel behoorlijk over de top met de supercomputer die werkelijk álles naar haar hand kan zetten, soms lachwekkend. En als die macht er is, waren er wel makkelijkere manieren om te bereiken wat ze uiteindelijk wilde. De dikke Amerikaanse saus eroverheen vind ik ook nooit prettig.
Leuk wegkijkertje, that's it.
PCTERN
Originele vermakelijke flitsende film die meer verdient qua eindscore wat mij betreft. Ik vergelijk deze een beetje met Enemy of the State qua opzet en thema en met Speed qua hoogte adrenalineniveau van begin tot einde.
Na genoeg van dit soort adrenalinestoters (ofwel nagelbijters) gezien te hebben werd ik destijds aangenaam verrast door dit verhaal. Zit best mooi in elkaar met wat wendingen hoewel je best snel ziet hoe de vork in de steel zit. Film houdt je roes vast tot het einde. Visueel niet verkeerd en mooi geschoten minder schokkerig dan veel actiefilms tegenwoordig (om te verhullen dat bijvoorbeeld auto's minder snel rijden dan moet voorkomen tijdens achtervolging). Heb ook wel genoten van de cynische oneliners van Thornton. Heb me zelf niet zo gestoord aan het typische Amerikaanse in deze film.
Hier en daar neemt de fantasie van de regisseur of script een loopje betreft de mogelijkheden van de kwaadaardige Eagle Eye, beetje over the top. Verder ben ik ook niet bepaald een fan van LeBeouf, die de laatste tijd meer arrestaties boekt dan filmrollen. Half minpuntje voor beide kritiekpunten. Film verdient wel meer dan 3.

Law Abiding Citizen

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002

Fisshu Sutôrî
Drama / Komedie, 2009
vskunstmatige intelligentiewashington dcterroristgeheime identiteitgijzelaartechnologiefbipentagontwin brotherhuman vs computer