• 9.370.389 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Lawrence Huntington

Met onder meer: Eric Portman, Dulcie Gray en Derek Farr

Plot Wanted for Murder

In Londen is de jonge zoon van een beul doorgedraaid door de gedachten aan het beroep van zijn vader. De zoon wedijvert nu met zijn vader door het wurgen van jonge vrouwen. Dan ontmoet hij een vrouw waar hij verliefd op wordt, maar kan hij nu zijn dwang tot moorden bedwingen?

Victor James Colebrooke

Detective Ellis

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Brits misdaaddrama dat zich concentreert op een kat-en-muisspelletje tussen Scotland Yard en de jacht op de geesteszieke seriemoordenaar Eric Portman. Prima opbouw en tempo waarbij de nadruk vooral ligt op de dialoog. Niettemin zijn er ook enkele visueel knappe scenes, met name degene waar Eric Portman zich richt tot zijn (potentiële) slachtoffers in afgelegen parken. Goeie acteerprestaties van Portman zelf - het soort psychopaat die je samen met zijn moeder zo zou zien opduiken in een Hitchcock - , Dulcie Gray en Derek Farr. Wat ik knap vind is het feit dat de attitude van de kijker - was in elk geval mijn ervaring - naar het karakter van Portman toe kan variëren van walging tot medelijden, aangezien naar het einde toe blijkt dat het in medische termen gaat om een zieke geest die eigenlijk hulp zoekt, helaas na tal van slachtoffers.
Behalve een degelijk scenario en goede regie, ook goeie punten voor de integratie van de Londense buitenlocaties met als hoogtepunt de finale in Hyde Park. Verder was ik weg van de muziek gecomponeerd door Mische Spoliansky, met een steeds weerkerend motief en wel eentje dat erg goed in het gehoor ligt.

Conclusie. Een goed gemaakt Brits product met tal van aantrekkelijke elementen die Hitchcockiaans aandoen - de master was op dat moment al enkele jaren vertrokken naar Hollywood - maar waar misschien nog een tikje meer had ingezeten op vlak van suspense. Zeker een aangename kijkbeurt.