• 9.374.845 stemmen

Chelovek s Kino-Apparatom (1929)

Experimenteel / Documentaire | 68 minuten

Genre: Experimenteel / Documentaire

Alternatieve titels: Man with a Movie Camera / De Man met de Camera / Человек с Кино-Аппаратом

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Dziga Vertov

Met onder meer: Mikhail Kaufman en Elizaveta Svilova

Gesproken taal:

Plot Chelovek s Kino-Apparatom

Cameraman Mikhail Kaufman trekt door de stad Moskou met een camera over zijn schouder, en filmt het leven van normale mensen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

The Cameraman

• 2048 berichten

Ik ben van plan de film te kijken met de Cinematic Orchestra- soundtrack aangezien ik de Nyman versie niet kan vinden. Is die aan te raden?

avatar van stephan73

stephan73

Die versie is via bol.com te koop voor 14,99

bol.com | Man With A Movie Camera , Cinematic Orchestra | Dvd

En voor 1 euro minder kan je de Nyman versie kopen op Play.com

The Man With A Movie Camera (aka Chelovek S Kino Apparatom) - DVDs at Play.com (UK)

Poe, 15 euro is toch een beetje te duur voor me voor een film van 68 minuten

avatar van stephan73

stephan73

Wel een mooie film, hoor!

Dat geloof ik graag

avatar van Reinbo

Imposant werkje dat goed laat zien wat beweging voor belangrijk element is binnen de beeldtaal. De stad ontwaakt en alles draait, rijdt, tolt, rolt, gaat van boven naar beneden of van links naar rechts. En mocht het toevallig stilstaan dan zorgt de montage wel voor het gevoel van beweging. Ik zag de film met een lekkere percussie gedreven jazz score die niet echt goed bij het tijdsbeeld paste, maar wel erg fijn klonk van zichzelf. Al met al een lekkere kijkervaring.

Dikke 3,5*

avatar van Apster

Apster

Ik vond het een bijzondere film, vanwege de geweldige montage. En dat voor een film uit 1929.

Het geëxperimenteer levert leuke dingen op en vanuit historisch oogpunt is het een mooi tijdsdocument van het leven in Moskou in de jaren 20. De film is enkel niet heel boeiend te noemen, weinig bijzondere beelden die me nu echt bijbleven. Ja, die bevalling die ineens uit het niets kwam was wel bizar, al was het een korte flits. Ik vraag me trouwens af of deze film de eerste is die aan stop-motion deed, dat zag er wel er erg goed uit met de camera.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Er wordt nog niet in gesproken, wel? Waar kan ik makkelijk aan een versie komen? En bestaan er veel verschillende uitgaves?

• 2048 berichten

Je hebt verschillende uitgaves , ja. De drie bekendste zijn die van Nyman , In The Nursery en van de Cinematic Orchestra. Ik keek die laatste en het beviel me erg goed, maar volgens de meeste is die van Nyman het beste.

avatar van inquestos

inquestos

Verhaal, acteurs, dialogen? Nee, dit heet een documentaire, Ве́ртов laat ons in een krankzinnig snel tempo kennis maken met zijn harmonieuze samenleving: de ontwakende, werkende en recreërende mens. Ве́ртов heeft lak aan bestaande conventies, en wil de film los brengen van de regels ooit ontstaan uit de literatuur en theater. Hij wil de cinema nog waarheidsgetrouwer maken, en brengt zelfs de cameraman voortdurend in beeld. Wellicht om het publiek te tonen dat ook dit maar één perspectief op de werkelijkheid is.

Ondertussen wordt er hevig geëxperimenteerd: stop-motion, het versnellen, vertragen, dubbele exposures, splitscreens, ga zo maar door. De continue stroom van beelden is schier onmogelijk bij te houden. Nog los van de cultuur- en tijdkloof die overbrugd moet worden. De beeldenstroom verveelt geen seconde, maar dat komt voornamelijk door de geniale soundtrack van Cinematic Orchestra die onder mijn versie is gevoegd. Dat was dan ook gelijk de aanleiding om deze film op te zetten. Een op vele vlakken cruciale film, maar ik houd het voorlopig bij een

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Tijdloos meesterwerk. Er zijn maar weinig films waarvan je ziet dat ze zo invloedrijk zijn geweest op de ontwikkeling van de cinema. Door de experimentele montage leent het zich ook wonderwel voor muzikale begeleiding uit latere periodes. (ik heb zelf een meer jazzy versie gezien/gehoord) In theorie zou er hier een metal-versie van gemaakt kunnen worden en het wekt nog de suggestie dat beeld en geluid naadloos bij elkaar horen.

avatar van LeRoi2

LeRoi2

Kende wel de band/CD met gelijknamige titel, deze film niet. Aangezien deze 8e op de Sight & Sound-lijst met beste films allertijden staat, toch wel benieuwd...

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

LeRoi2 schreef:

Inderdaad op plaatsje nummer 8.

Moet hem nodig zien!

John Milton

Ik heb deze in de bios gezien met filmminor jaren geleden en ben in slaap gevallen omdat het de avond ervoor te laat was geworden

Wel sindsdien op dvd gezien en hij staat terecht in de S&S lijst!

Dat zijn van die leuke dingen waar je spijt van blijft houden, net zoals ik de kans heb laten glippen om Once upon a Time in the West in de bios te zien. Garghl.

avatar van starbright boy

Gelukkig doorzag ik niet alle achtergronden en keek ik lekker naief naar deze film. En vond ik het daardoor veel meer een optimistische kijk op het menselijke bestaan dan een lofzang op de nog jonge Sovjet-Unie. Maar buiten dat is dit een film over het maken van een film. Vertov was erg recht in de leer, wilde film losmaken van toneel- en literaire tradities en naar eigen zeggen de werkelijkheid tonen. En dat is dus een beeldcollage waarin mensen bekeken worden en (vaak machinale) bewegingen gevolgd worden.

Het levert vooral een film op waarbij naast het hele bestaan (het leven komt in het begin ook zo mooi op gang in deze film) ook het maken van een film geëerd wordt. Met een geweldige montage en een enorme hoeveelheid filmische trucs en enorm gevarieerd camerawerk. Ik werd in ieder geval een beetje gelukkiger van deze film en had nog wel meer gewild dan dat dikke uur. Een filmfeestje.

(Zag trouwens de versie met de Nyman-score, die vooral heerlijk meebeweegd met de film, maar onder deze beeldenstroom is volgens mij heel veel muziek mogelijk. Op mijn DVD staan nog twee anderen, ga ik ook eens zien).

avatar van supersilent

supersilent

Heb de versie met Cinematic Orchestra- soundtrack bekeken. Fijne muziek, had wel af en toe het idee dat ik een lange videoclip clip aan het bekijken was. Ben daarom erg benieuwd naar de versie met andere soundtracks. Maar dat is allemaal kinnesinne, het blijft gewoon een mooie tijdloze film die zeker de moeite waard is.

avatar van misterwhite

misterwhite

Mijn eerste stem voor 2013. Een jaar waar ik toch veel nieuwe soorten films wil ontdekken. En zeker wil ook meer gaan kijken naar de 'stille film'. Voor een goed 'film' begin te maken heb ik gekozen voor iets speciaals.

Ik wou deze Man with a Movie Camera al lang eens zien. Had hier al wat beelden van gezien en die trokken toch zeker mijn aandacht. Het is opmerkelijk wat ze allemaal al konden destijds met een camera. Ook zijn er in deze film wat toffe dingen gedaan in montage waardoor deze film toch wel een kunstwerk mag genoemd worden.

68 minuten krijgen we een beeldenstorm te zien van het dagelijkse leven in Moskou. Beelden van alle soorten gebeurtenissen: geboorte, sterfte, huwelijk, scheiden, werken, ontspannen,... Het deed mij een beetje denken aan de film 'Life in a day'.

Een film die zeker eens de moeite is om te kijken. Erg leuk gedaan allemaal en het geeft zeker een boost om weer eens wat meer films te kijken van die tijd.

John Milton

met even zoeken zowel de Nyman, de Cinematic orchestra en de Alloy Orchestra gevonden online gevonden.

Wie hem met Live muziek wil horen, dat kan maandag 18 feb in Groningen:

Link

John Milton

én mijn post van 6 aug 2012 is weer teniet gedaan nadat ik hem gisteren alsnog op het grote scherm heb gezien, quite the experience

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tegenvaller. Voor die tijd ongetwijfeld een meesterwerk, en zelfs nu nog best kijkenswaardig met een behoorlijk tempo, soms mooie plaatjes en de grammatica van de film werkt uitstekend. Hoe de cross-cutting en inter-cutting zijn ingevoegd gebeurt nu niet beter. Ook die versnelling bij het omvouwen van pakjes (sigaretten) is een knap stukje cinema.

Maar anderzijds vind ik de montage niet getuigen van een lekker ritme, zijn sommige shots ronduit lelijk gekadreerd en ben je als kijker inmiddels gewoon veel meer gewend, waardoor de ervaring redelijk teniet wordt gedaan. Ik denk alleen al van die filmpjes bij How it's Made waar men soms afleveringen heeft met enkel beelden van de lopende band, dat is in alles mooier dan deze. Verder kon de film mij ook niet constant de aandacht erbij houden, al is het tweede deel nog wel beter dan het wat statische saaie eerste stuk. Het beste stuk is overigens de montagesequentie met een begrafenis, trouwerij en geboorte ineen

Inhoudelijk is er wel het één en ander te zien, al valt dat als geheel nog wel tegen. Ik denk deels door de wat chaotische opbouw, maar ook door de drukke regie. De aandacht wordt vooral door de technische prestatie getrokken; een echt registrerende camera met rustige beelden van mensen en de stad miste ik daardoor. 3,0* voor het geheel.

avatar van goongumpa

goongumpa

Helemaal met je review eens. Zo'n film die meer gewaardeerd wordt voor z'n invloed op de filmgeschiedenis, dan voor wat hij nu betekent.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik heb wat hulp nodig:

Is de versie van het Cinematic Orchestra die op Bol.com te koop is de DVD (dus de film zelf), of alleen de muzikale score (dus een CD) ??

Bol.com

Ik dacht nl. dat het de score was, dus een CD...

Want die andere NL versie van Moskwood met muziek van Michael Nyman is volgens mij uitverkocht en voorlopig niet verkrijgbaar.

Iemand?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

LimeLou schreef:

Ik ken inmiddels vier verschillende scores bij deze film:

1) Michael Nyman

2) Alloy Orchestra

3) Cinematic Orchestra

4) Dokument02

Die van In The Nursery ken ik dan weer niet. Die van Nyman vind ik verreweg de mooiste!!

Helaas is de NL Moskwood-versie met de score van Michael Nyman voorlopig niet meer leverbaar (niet via Bol.com en ook niet via Moskwood zelf), dus ik heb de versie met de Cinematic Orchestra maar besteld dan.

Allevier de bovenstaande versies staan gewoon op YouTube!!

avatar van Kronos

Kronos

Op het eerste zicht heeft Mikhail Kaufman gewoon veel gefilmd, maar de beelden en montage schetsen treffend het leven in Moskou. De muziek van Michael Nyman volgt het ritme goed en werkt dus aanvullend. Naar het einde toe begon alles mij evenwel wat te vervelen.

Ik denk dat Godfrey Reggio voor Koyaanisqatsi zeker deze film gezien heeft. Maar de muziek van Nyman die nog niet zolang aan Man with a Movie Camera is toegevoegd lijkt dan weer gebaseerd te zijn op zijn keuze voor Philip Glass.

Moeilijk.

Achteraf bekeken had ik hem waarschijnlijk beter stil bekeken, al leek me ook dat wat van het goede teveel. Aangezien deze film toch vooral rond ritmiek draait is een bijbehorende soundtrack van onschatbare meerwaarde. Maar dan moet het wel een goeie zijn natuurlijk.

Ik had de versie met de Cinematic Orchestra soundtrack onder. Een ware aanfluiting wat mij betreft. Eén of ander halfbakken loungy gevalletje dat ondertussen even verouderd klinkt dan de film oogt, alleen dan wel afkomstig uit een compleet ander tijdperk. Wat muffe dnb reuteltjes tussendoor tijdens de snelle stukjes, vervelende eeuwigdurende climaxen met een vervelende jazzy afdronk terwijl de film zelf ondertussen al lang terug afgekoeld was. Echt als een tang op een varken.

Even voor de lol door de andere versies geskipped op YouTube, die klonken jammer genoeg al helemaal niks beter. Blijft toch een trieste bedoening met die silent films.

Als tijdsdocument jammer genoeg ook niet echt waardevol. Na vorig jaar wat kleurenfotos uit de 19e eeuw gezien te hebben zie je pas hoe compleet verwrongen en onwerkelijk die zwart/wit films uit begin 20e eeuw ogen. Op zich geen probleem als het over fictie gaat, maar als tijdsdocument daardoor wel redelijk waardeloos wat mij betreft. Het is niet alsof je daarwerkelijk terug zit te kijken in de tijd.

Rest het vaak apart en best modern (voor z'n tijd) ogende camerawerk. Ik had Vertov een latere geboortedatum gegund, hij zou zich geweldig kunnen uitleven in deze tijd denk ik, als grondlegger (? - in ieder geval historisch aanvaarde grondlegger) is het ondertussen echter allemaal wat voorbijgestreefd. Al zit er af en toe best nog wat moois in, het echte effect is er al lang uit.

Ik vind het vooral jammer dat films als deze nogal fel verknoeid worden door later toegevoegde soundtracks, die dan vooral niet tijdloos mogen klinken maar het moment van toevoegen moeten uitstralen, zodat men 10 jaar later nog eens kan lachen met het gedrocht men gecreeerd heeft. Anderzijds heb ik nooit veel zin om uit te zoeken met welke versie ik nu het best aan de slag kan, daarvoor vind ik de films zelf vaak niet interessant genoeg.

avatar van arno74

arno74

Aardig filmpje om een keer gezien te hebben. Ik had gisteren geen zin in een lange film en kwam deze dus in aanmerking. De film is te bekijken op het internet, heb de Nyman-versie bekeken en al heel snel het (overbodige, zelfs storende) geluid uitgezet, vond in ieder geval in het begin de muziek totaal niet passen bij de film dus leek me dat de beste optie. Prima uitdaging voor een componist om in zijn vrije tijd een leuk deuntje voor deze film in elkaar te zetten, die wél aansluit bij beelden, tempo en -wisselingen, zo moeilijk kan het ook niet zijn (voor een componist).

Deze film heet tegenwoordig inderdaad "documentaire", geen idee of ze destijds in Rusland al bestonden of dat deze daar de allereerste in zijn soort is. Het begint met een hoog tempo, zo snel dat ik maar de pauzetoets heb gebruikt (en zonder het geluid kan dat ook prima), ik wou de beelden uit 1929 iets langer dan 1 seconde aanschouwen. Het tempo van de film was te hoog om alles goed tot uiting te laten komen, maar zo kan het dus ook. Die reis terug in de tijd is (tegenwoordig) het beste wat de film te bieden heeft. De film heeft het leven van alledag uit 1929 vastgelegd. Jammer dat de videocamera pas eind 19de eeuw werd uitgevonden, het is toch geweldig om op deze manier een kijkje in het verleden te werpen. Daarnaast gaat de film zelf ook over het filmen (een soort 'making of' van deze film zit er doorheen verwerkt) en alles eromheen.

Uiteraard is ook het geëxperimenteer, 'special effects', camerastandpunten, etc. te waarderen, al helemaal voor die tijd, en het weet zelfs nu nog steeds indruk te wekken, al zijn inmiddels die truukjes al duizenden keren vertoond. Ook de montage is opmerkelijk, met misschien wel de voorloper van flash backs en flash forwards. In La Double Vie de Véronique (1991) wordt bijvoorbeeld ook met lensen (en kleur) geëxperimenteerd, maar dat wist me totaal niet te boeien, daar zat niets vernieuwends in. Was die film 20 jaar ouder geweest dan was het (qua kleur) misschien wel vernieuwend geweest (maar ook dan verder nog steeds niets bijzonders). Deze film daarentegen is wel vernieuwend voor zijn tijd.

Mooie originele titel trouwens (en vreselijke vertaling). 3,5*

avatar van wibro

wibro

Deze film weer eens herzien maar nu niet met de begeleidende muziek van de Cinema Orchestra maar met die van Michael Nymann. Blijft een schitterende docu hoewel hij zeker niet vrij is van communistische propaganda. Dat zie je vooral tegen het einde.

avatar van wibro

wibro

Tot mijn verrassing zag ik de DVD van deze docu met de muziek van Michael Nyman voor slechts € 14,95 liggen bij Velvet Rotterdam. Uiteraard meegenomen.

avatar van cucciolo

cucciolo

Ongelooflijk hoe veel werk hier in zit. Haast niet voor te stellen dat het überhaupt mogelijk was met de technische middelen van toen.

avatar van Sol1

Sol1

Met dank aan het werk van EYE-film institute in Amsterdam, staat op Amazon.UK een 4-disc dual format limited edition aangekondigd van deze film van Dziga Vertov en van ander werk van hem.

Subtitels zullen wel Engels zijn, staan nog niet gegeven. Details en prijzen uiteraard weer te controleren en vergelijken door geïnteresseerden. Zie Man with a Movie Camera and other works by Dziga Vertov 1929 Masters of Cinema Limited Edition 4-Disc Dual Format Blu-ray & DVD: Amazon.co.uk: Dziga Vertov: DVD & Blu-ray