Genre: Drama / Romantiek
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Reds
"Not since Gone With The Wind has there been a great romantic epic like it!"
John Reed (Warren Beatty) is een links-radicale journalist ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een spreekbeurt ontmoet hij de feministe Louise Bryant (Diane Keaton), die getrouwd is met een saaie tandarts (Nicolas Coster). Louise laat haar man in de steek en trekt met Reed naar Greenwich Village in New York, waar ze in radicale linkse kringen terecht komt. In weerwil van onderlinge spanningen gaan Reed en Bryant in 1917 samen naar Rusland, juist op tijd om getuige te zijn van de bolsjewistische Oktoberrevolutie daar. Terug in de Verenigde Staten hoopt Reed daar een soortgelijke revolutie te kunnen leiden.
John Reed
Paul Trullinger
Speaker at Liberal Club
Mr. Partlow

FisherKing
Dit is ook weer zo'n verborgen meesterwerkje, Ideaal voor Historici.
Hele mooie rollen van Diane Keaton, Warren Beatty en Jack Nickolson in een hele sterke rol van de toneelschrijver O'Neill.
Indrukwekkende kritiek op de VS ten tijde van de 1e wereldoorlog en de opkomst van de bolsjewieken en ook mooi verhaal over de socialistische idealen die vervliegen....

FisherKing
Ik gaf hem 4,5 ster. Ik zou zeggen, probeer hem te kijken Erg interessant en indrukwekkend.

- 20980 berichten
Zeer interessante film over John Reed, zeg maar dè Amerikaanse communist tijdens de Russische revolutie, maar zeker geen meesterwerk in mijn ogen.
De film begint wat moeizaam. Eerste uur is moeilijk door te komen, maar vanaf de Russische revolutie is het meteen veel boeiender.
De film is een beetje onevenwichtig. Het verhaal van de relatie tussen John en Louise loopt wat met horten en stoten (zeker in het begin). De politieke kant is duidelijk beter uitgewerkt.
Aparte stijlkeus is dat in de film af en toe ooggetuigenverslagen voorbij komen. Soms best interessant, soms een hinderlijke onderbreking en soms een rare manier om het verhaal wat op te laten schieten.
Nichelson in een erg mooie kleine bijrol acteert heel gemakkelijk. Beatty en Keaton zijn ook erg goed. En ondanks de kritiek is dit een behoorlijk boeiende film over een zeer apart figuur in de Amerikaanse geschiedenis.

- 20980 berichten
Grappig dat veel commentaren op IMDB dit zien als een reclamespot voor het communisme. Zijn die mensen nu echt dom of hebben ze een andere film gezien als ik? De film was juist behoorlijk kritisch over de resultaten van de revolutie. En met de wetenschap hoe veel erger het later (onder Stalin) nog zou worden was het ook best pijnlijk, dat gesmoorde idealisme. Volgens mij geloven Amerikanen niet dat het communisme echt (voor een groot deel) met idealisten begon.

FisherKing
Volgens mij een van de weinige US films die een beetje inzicht geven van het communisme in de US.
Ja, de Amerikanen zullen van deze film dan weinig begrijpen, maar ik was behoorlijk onder de indruk van deze voor mij compleet onverwachte goede film.
(bovendien ook een leerzame film omdat ik voorheen nog nooit van John Reed had gehoord)

streeter
De film heeft een prachtige nieuwe DVD en limited bioscooprelease gehad de afgelopen weken.
***1/2
Oh, bedankt voor de kortzichtige generalisatie, FK.

FisherKing
Was niet zo bedoeld, het staat er een beetje lullig.

streeter
Ik had zelf ook wel een kunnen gebruiken.
Ik heb de DVD gekeken en hoewel er helaas geen commentaar van Beatty is (had ik voor deze film wel interessant gevonden), zit er wel een lange documentaire op waarin Beatty en het maken van Reds centraal staan. Het is fascinerend om van Beatty te horen, aangezien hij normaal nooit interviews doet. Zelfs toen Reds uitkwam 25 jaar geleden deed hij zelf geen publicity... maar nu voor deze DVD heeft hij een aantal interviews gedaan, en deed ook een Q&A bij een screening hier in NY.
Hij heeft ook meegedaan aan de Bugsy special edition die komende maand uitkomt.

Beetje aan de lange kant; duurde even voordat ik erin zat. Leuk gegeven, die ooggetuigen die de film aan elkaar praten, maar vond het niet altijd even goed werken.

Art
Ik heb recensies gelezen over de dvd van deze film maar ik kan hem nergens vinden

TheRisingSun
Hij zou vanaf 1 februari jl uitgebracht zijn bij Bol.com, zoals hier te zien is: http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?BOL_OWNER_ID=1002004000105633&Section=VIDEO&lgl=1&plid=rwiR5LdRPnoAAAERJHxKYx1Y&lgl_BOL_OWNER_ID=1&lgl_Section=1 ,
maar nu al niet meer leverbaar!

Quentin

Art
Het berichtje van mij was een beetje onduidelijk. TheRisingSun had wel door wat ik bedoelde Ik ben dus benieuwd waar die dvd te krijgen is.

Razorcut
Interessante film over Amerikanen die de communistische idealen genegen zijn, met goede schets van het hele (zeer ingewikkelde) verloop van de Russische revolutie. Ondanks de toegevingen aan Hollywood een kritische en interessante film, doch wat lang. 3.5*

lucky luc
Echt mooie film. Buitengewoon interessant en integer. Goeie sfeer.
Wel een ontzettend rare samenvatting van moviemeter. Kan ik mij totaal niet in vinden.
4,5

Tarkus
Prachtige film van en met Warren Beatty, die hier de rol van zijn leven speelt.
Ook een sublieme Diane Keaton en Jack Nicholson.
Er zitten nog vele andere grote namen in deze 3 uur durende prent, de een in een wat grotere rol dan de andere.
De film heeft een zeer goed scenario en is ondanks de toch ingewikkelde materie behoorlijk goed te volgen.
De prachtige decors en locaties maken de film nog geloofwaardiger.
Dit is een topklassieker.

kshanti
Ik kan Lucky luc enkel bijtreden, de film is interessant én integer over een stuk Amerikaanse geschiedenis dat men grotendeels vergeten of verzwegen heeft.
Even ter zijde, Ed Burns, medeschrijver en producent van o.a. The Wire en Generation Kill heeft volgens zijn collega David Simon het idee in zijn achterhoofd om "iets" te doen rond de Haymarket Riot. Die gebeurtenis heeft uiteindelijk geleid tot internationale solidariteit bij arbeiders in de vorm van de 1 mei-bijeenkomsten (dag van de arbeid). Net als de strijd van Reed en anderen, is men dat in de VS vergeten, men herdenkt er enkel de getroffen politiemensen in plaats van ook de reden waarom arbeiders misnoegd waren te duiden. Het zou fijn zijn moest het duo Burns - Simon dit een beetje trachten recht te zetten.

BBarbie
- 12046 berichten
Epische film over de betrokkenheid van Amerikaanse intellectuelen bij de Russische Oktoberrevolutie van 1917.
Voor het eerste deel van de film moet je een beetje thuis zijn in Amerikaanse literaire kringen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel ik bekend ben met enkele namen (Eugene O’Neill, Emma Goldman) ben ik te weinig daarin ingevoerd om dat deel van de film op waarde te kunnen schatten.
Voor mij werd de film daarom pas echt interessant vanaf de Russische revolutie: een enerverend verhaal, schitterend gefotografeerd en met prachtige rollen van Warren Beatty, Diane Keaton en Maureen Stapleton.
Nu is mij wel een beetje duidelijk geworden waarom deze revolutie geen poot aan de grond kreeg in de Verenigde Staten.

Inderdaad een erg interessante film over het leven van John Reed, met een erg toepasselijke titel, die de inhoud goed dekt.
Warren Beatty regisseert niet alleen de film, maar neemt ook nog even de rol van het hoofdpersonage voor zijn rekening. Reds is een film, die langzaam op gang komt, maar daarna steeds wat boeiender wordt, al zitten er ook zeker momenten tussen dat het geheel wat inzakt en gewoonweg wat minder boeit. Beatty zelf doet het niet onaardig, maar vooral Diane Keaton is echt heel sterk bezig hier. Aan de ene kant heeft ze iets frivools, maar aan de andere kant weet ze toch ook een bepaalde stijl en klasse uit te dragen. Ook Jack Nicholson heeft een sterke rol, al is zijn bijdrage hier niet zo heel groot.
Aan de ene kant begrijp ik de keuze van Beatty wel, om echte ooggetuigen tussendoor telkens stukjes te laten vertellen. Op die manier wordt de boel nog net wat authentieker. Aan de andere kant is het vaak wel een onderbreking van de film, en lijkt het niet helemaal goed in het geheel te passen. Beatty weet alles in ieder geval mooi in beeld te brengen, en vooral het stuk dat zich in Rusland afspeelt is cinematografisch van een hoog niveau. In zijn geheel komt het op momenten gewoonweg net tekort op een topper te zijn. Desondanks is het een interessante film om een keer gezien te hebben.

Marvinleeaday
Erg lange film, wel een zeer sterke rol van Keaton, die mij normaal gesproken niet zo erg ligt.

Movsin
Geweldige enscenering in deze film die het levensverhaal brengt van John Reed, voorvechter om het communisme in de States vaste grond te geven en gepassioneerde van de Russische Revolutie, en van zijn geliefde de schrijfster Louise Bryant.
Film heeft wel een beetje documentair aspect onder vorm van getuigenissen en eigenlijk zijn die wel welkom en verklarend, want er wordt behoorlijk met politieke en vooral ideologische overtuigingen geijverd. Komt daarbij dat we allemaal wel weten over de communistenjacht van na WO II in de US, maar dit gebeuren was, bij mij althans, eerder onbekend.
Aldus een wetenswaardig stukje geschiedenis, met de nodige (realistische) romantiek, treffend door regisseur Beatty op het doek gebracht.
Bewondering voor de hoodacteurs Warren Beatty en Diane Keaton maar welk klasse druipt er af in de eerder kleine rol van Jack Nicholson.

Sir Djuke
Het epische film-genre is altijd goed voor veel prijzen. Met name de Academy of Motion Picture Arts and Sciences is altijd scheutig met hun Oscars als het lange films over historische figuren of gebeurtenissen betreft. 'Ben-Hur', 'Lawrence Of Arabia', 'Patton', 'The Deer Hunter', 'Gandhi', dat soort werk vinden ze mooi in Amerika. Je kunt je de moeilijke blikken bij The Academy voorstellen toen Warren Beatty met zijn eerste solowerk als regisseur koos voor het verfilmen van het verhaal van John Reed. Deze Amerikaanse journalist stond sympathiek tegenover de Russische Revolutie en de film maakt invoelbaar dat hij onmogelijk een andere kant had kunnen kiezen dan die van de revolutionairen. Lastig uit te leggen in de States, waar communisten-haat en -fobie met de paplepel worden ingegoten. Je kunt echter niet voorbij gaan aan de epische kwaliteiten van 'Reds', schitterend in beeld gebracht en ontdaan van valse sentimenten. Schoorvoetend werd besloten Beatty de Oscar voor beste regisseur toe te kennen. De meerwaarde wordt gecreëerd door het doorsnijden van de film met ooggetuige-verslagen over de tijd van de Russische Revolutie door zowel Amerikanen als Russen, waarvoor Beatty al in 1971 (tien jaar voor het verschijnen van 'Reds') begon met opnemen.

jono
Reds vertelt het verhaal van de communistische journalist John Reed (Wartren Beatty) tussen pakweg 1915 en 1920. In het begin van de film ontmoet hij de vrijdenkende Louise Bryant (Diane Keaton), met wie hij een relatie krijgt. Samen vertrekken ze naar Rusland, waar ze in 1917 de Russische Revolutie meemaken. Eenmaal terug in de Verenigde Staten hoopt Reed een soortgelijke revolutie te kunnen leiden, maar dat mislukt natuurlijk.
Het verhaal werd regelmatig onderbroken door interviews met ooggetuigen die de echte John Reed gekend hebben. Dat stoorde me enigszins, omdat het het tempo van de film behoorlijk in de weg zat. Wat mij betreft hadden ze die interviews er beter uit kunnen knippen en als extra's op de dvd kunnen zetten. Ondanks dat het onderwerp (de opkomst van het communisme) me niet bijzonder aanspreekt en de film met een lengte van ruim drie uur best een lange zit is, heb ik me wel aardig vermaakt. De film won in 1981 drie Oscars, waaronder die voor beste regie, en werd in totaal maar liefst twaalf keer genomineerd. 3,5*

Flavio
Epische vertelling over een Amerikaanse journalist die verslag deed van de Russische Revolutie. Ik kende de titel Ten Days That Shook the World als ondertitel van Eisenstein's Oktober, maar die is dus ontleend aan Amerikaans proza. Bijzonder optreden van Jerzy Kosinski als de voorzitter van de Comintern. Hoe kwam Beatty erbij hem te vragen voor een filmrol? Kan het nergens terugvinden, hij doet het in elk geval prima. Onder de getuigen een opvallende naam. De wat cynische man die eigenlijk maar weinig op had met Reed's idealisme was schrijver Henry Miller (wiens werk ook een rol speelt in Cape Fear).
Over de film zelf, die had zichtbaar een behoorlijk budget, en hoewel er niet in de Sovjet-Unie zelf werd gefilmd komen ook de Russische scenes redelijk authentiek over. Er werden ook scenes gefilmd in Spanje (Granada, Spanje, Madrid) dat kennelijk ook kan doorgaan voor Rusland. Het verhaal gaat soms stroperig, dan weer lijken er belangrijke episodes te worden overgeslagen, maar goed met ruim drie uur is het al flink aan de lange kant. Beatty en Keaton zijn goed, met name de laatste, en Nicholson speelt een rol die hem als gegoten zit als Eugene O'Neill. Dat Stapleton een Oscar kreeg verbaast me, vond haar rol niet zo opvallend.

Basto
Epische verfilming over de Russische revolutie en de mislukte pogingen ook in Amerika een socialistische partij van de grond te krijgen.
Het moge duidelijk zijn dat Beatty hiermee een soort eigen Lawrence of Arabia wilde maken. Het levert een interessante vertelling op die overtuigend en mooi in beeld is gebracht mer veel sterke rollen van de sterrencast. Toch kwam mijn hartslag nooit boven de 120 slagen. Het is helaas ook een vrij vlakke vertelling geworden. Toch vroeg ik me wel af waarom ze dit soort groots opgezette films niet meer maken. Althans, ik kan me er zo 1,2,3 geen bedenken. Wellicht gebeurd dat tegenwoordig eerder in de vorm van een mini serie. Dat vind ik dan minder indrukwekkend. In drie aaneengesloten uren neemt dit je toch echt mee naar een andere tijd.
Kleine 4*
Overigens prachtige restauratie op de nieuwe blu ray ter ere van het 40 jarig bestaan.

Legendarische misdaadfilm 'Goodfellas' van Martin Scorsese vanavond op BBC 2

Dreamworks onthult eerste trailer voor nieuwe animatiefilm 'Ruby Gillman, Teenage Kraken'

Arnold Schwarzenegger zegt ja tegen Marvel-film: 'Als de rol goed is'

Martin Scorsese verklaart volledig veranderen 'Killers of the Flower Moon'-script, Quentin Tarantino haalt uit naar Netflix en Ryan Reynolds | MovieMeter Recap

Novecento

Romeo and Juliet
Romantiek / Drama, 1968

Lenny
Biografie / Drama, 1974
man vrouw relatieruslandeerste wereldoorlogwar correspondentbiografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalco-workers relationshipdocudramarussian revolution (1917)russian history greenwich villagerussian civil war (1918-21) jaren 20jaren 10political repressiongovernment witch huntbolshevismcomunismsoviet union history female writeramerican journalist
Realtimes | Publishing Network
Social media