Genre: Thriller / Misdaad
Speelduur: 121 minuten / 140 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Ron Howard
Met onder meer: Mel Gibson, Rene Russo en Gary Sinise
Releasedatum: 9 januari 1997
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Ransom
"Someone is going to pay."
De zoon van Tom Mullen, een rijke eigenaar van een luchtvaartmaatschappij, wordt ontvoerd. Hij is bereid om de 2 miljoen aan losgeld te betalen, maar er gaat iets fout bij het afgeven van het geld. Tom besluit het losgeld te veranderen in een beloning voor een ieder die de ontvoerders weet te vinden.
Tom Mullen
Cubby Barnes
Miles Roberts
Agent Kimba Welch
Carl
Uitstekende film in alle opzichten.
Prima verhaal; spannende van de eerste tot de laatste minuut.
Prima acteurs, zelfs het joch.
En ook filmtechnisch valt er helemaal niks op de film aan te merken
Ik wil dus gewoon een 5 geven.
The Last
Goeie film. Heel sterk geacteerd door Mel Gibson en ook een mooi verhaal.
3.5 sterren.
Nick1992
ik vond deze film wel boeien van het begin tot het einde.
sterk geacteert, goed einde
Couch Potato
Boeiende misdaadfilm, van begin tot eind. Zo heb ik hem ervaren; En Gary Sinise is hier voor mij de grote acteur, meer nog dan Gibson.
roozblooz
ik vind de film best goed. het acteren zeker. dat zoiets dus ook in echt gebeurt, jongens en meisjes ontvoeren voor losgeld brrr
maar toch kon deze film me niet helemaal overtuigen. van mij een 3
The Last
Erg ondergewaardeerd op zowel MM als IMDB..
Santucci
The Last
Pff.. ik ga niet wachten tot dat deze op tv komt.. als ik 'm wil zien huur ik 'm gewoon, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb er het geld voor.
Scharminkel
Pff.. ik ga niet wachten tot dat deze op tv komt.. als ik 'm wil zien huur ik 'm gewoon,ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb er het geld voor.
En laat ie nou net vanavond op TV komen
(over 20 min om precies te zijn)
Ik ga hem kijken, aan de reacties te zien wel de moeite waard.
film_kaza
Aardig goeie film. Verhaal leek mij geweldig, alleen werd het meer een "police vs criminal" verhaaltje. Goed geacteerd en er zaten onverwachte stappen in. Hoewel er niet echt iets heel goeds in zat was het wel een avond lekker vermaak. Vond alleen dat het ietsjes te lang doorging. Had wat korter gemogen.
3 - 3,5*
missl
spannende film met een sterk verhaal.
goed geacteerd door mel gibson
T.S.S.A.
Ik had denk ik teveel van deze film verwacht. Hij is totaal niet spannend, op de twee plottwists na die ik niet had zien aankomen. Mede omdat ik het verhaaltje hierboven gelukkig niet gelezen had. Mede dankzij die plotwendingen is deze film een dikke voldoende waard. Ook is deze voldoende te danken aan het geweldige acteerwerk van vrijwel elke acteur in de film, natuurlijk sprongen Rene en Mel eruit maar dat mag ook wel als je naar hun voorgaande prestaties kijkt.
Ach een dikke voldoende dus.
zenboy1969
Ik kon het niet laten om hem weer te zien en ik blijf bij mijn stem, een 3,5 die hier blijkbaar heel wat gegeven wordt. Hier zitten we dus allemaal wat op dezelfde lijn ! Spannende film met origineel idee. Deze film is het huren/kopen waard... goede vertolking van Mel Gibson, Rene Russo en vele anderen waaronder - speciale vermelding - Gary Sinise. Het verhaal wordt vloeiend gebracht en het plot is verrassend dus alle ingrediënten voor een boeiende film.
Ik vond het nog wel een behoorlijk film, maar geen topper. Daarvoor miste Ransom toch wat speciaals. Het verhaal is het 1e uur best aardig, maar verre van bijzonder. Dat verandert na de bijzondere plottwist die me best verraste. Daarna wordt de film een stuk spannender en boeiender. Wel is het acteerwerk prima in orde. Mel Gibson doet het prima, al is zijn rol niet overdreven goed want de rol is een beetje standaard. Ook de andere belangrijke rollen worden goed gespeeld.
Ik had alleen in de film wat meer actie verwacht. Ik bedoel, Mel Gibson en een film met een gijzeling...dan krijg je toch verwachtingen.
Maar alles bij elkaar:
Pastichio Rocker
Dit is nu al de 4e keer op deze pagina dat je dat zegt. Je hoeft niet telkens hetzelfde stukje te copy/pasten hoor.
hannes64
- 1926 berichten
Snap niet waarom onderhond ( alweer ) deze film een halve ster geeft.
Maar ja , de man is een filmhuisliefhebber......moeilijke zware pillen.
Dus , laat em.
Ik vond em ijzingwekkend spannend.
Dat ik hier nog niet eens langs ben geweest....schaam je!!
Gibson speelt de rol als vliegtuigmagnaat met verve.
Zeer goeie scene`s, met opzwepende muziek.
Had em in de bios gezien, en wist dus eigenlijk al wat er ging gebeuren, maar op 1 of andere manier greep ie me bij de strot .
Bij vlagen zeer , maar dan ook zeer goede film.
Vooral de scene waarin hij de kidnapper uitdaagd om te schieten, en schiet dan ...maar later gewoon een gat in de muur....schitterend gespeeld door Russo èn Gibson.
Kan je nagaan wat kleine richie uit "happy days" is geworden....een zeer goed regisseur ( zie SPLASH, BACKDRAFT,COCOON en natuurlijk APOLLO 13 ) die me echt op `t puntje van mijn stoel hield.
Chapeau!!!!!!!!!!!!!
Weertenaar
Een aantal sterke scenes verhullen enkele nalatigheden slechts mondjesmaat: 3.00
Ron Howard heeft met name de laatste paar jaar naam gemaakt in Hollywood, maar Ransom vind ik toch niet helemaal datgene waarvan ik zeg: geslaagd. De film word gekenmerkt door een aantal zeer sterke scenes, maar net zo vaak vallen er gebreken op te merken, waaronder ook in het script. Het concept waarover Ransom beschikt doet eens een keertje wat anders dan de meeste standaard 'kidnap-filmpjes' maar dat komt toch niet helemaal lekker uit de verf. Daarnaast verliest men het realisme nog al eens uit het oog en is het einde te veel langdradig in plaats van spannend, als je begrijpt wat ik bedoel.
Verhaal: 2.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Het script steekt 'redelijk' in elkaar, met de nadruk op redelijk, want goed was het allerminst. Het verhaal is te voorspelbaar, soms te langdradig, te veel opgehangen aan de noodzakelijke plottwists en ontbreekt het de film nogal eens aan overtuiging. Positieve punten zijn er echter ook. Zo neemt men 'meer dan gemiddeld' (lees: meer dan de gemiddelde goodguy/badguy film) de tijd om de badguys een karakter aan te meten, is het personage van Tom Mullen erg 'menselijk' en opbouwend sterk neergezet en weet men het gebruikelijke sentiment prima te doseren (in elk geval niet meer dan strikt noodzakelijk is, waar Amerikanen nogal eens een handje van hebben). Een redelijke balans dus tussen de 'betere' en 'mindere' punten van het verhaal, maar de eindscene doet mij besluiten toch geen voldoende te geven voor dit onderdeel. Te ongeloofwaardig, te langdradig en vooral veel te 'gemaakt'.
Acteerwerk: 4.00
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Een topcast staat lang niet altijd garant voor puik acteerwerk, maar in Ransom weet men de sterrencast wel samen te voegen tot een waardig geheel. Niet zozeer dat er sprake is van een geweldige chemie tussen bijvoorbeeld Gibson en Russo enerzijds en Sinise en Taylor anderzijds, maar als individu presteert vrijwel iedereen gemiddeld tot zeer goed. Met name Gary Sinise maakt indruk als de ijskoude slechterik. Hij leeft zich helemaal in zijn rol in, is niet te betrappen op overacting ook al gaven een aantal scenes daar zeker aanleiding toe en is hij in de dialoog haast geniaal. Mel Gibson doet nauwelijks onder voor Sinise, evenals Rene Russo. Ook al daar Gibson wat mij betreft veruit de 'moeilijkste' rol heeft, maar daar zeer goed mee omgaat. Elke situatie voelt hij feilloos aan. De bijrollen zijn over het algemeen ook aardig, maar niet van een bovengemiddeld niveau. De vaak nogal standaard dialogen en een gebrek aan chemie leveren echter bij langa na niet de hoogste score op voor het acteerwerk.
Speelduur: 2.50
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Ron Howard ken ik enkel van The Da Vinci code, al heb ik ook een aantal andere werkjes van hem in de kast staan, maar nog nooit gezien. Echter zit The Da Vinci Code toch wat beter in elkaar dan Ransom. Howard lijkt met name de grootst mogelijke moeite te hebben om de scenes de juiste omvang te geven waardoor er vaker dan eens nogal een afwisselend karakter aan bepaalde scenes 'hangt'. Goed merkbaar is dit onder andere in de scene waarin Cubby rondrijd op die quad, natuurlijk de slotscene, de telefoongesprekken in de auto en de flinterdunne uitwerking van de dubbelrol van Shaker zijn voorbeelden van te lange of te korte scenes. De balans lijkt meer dan eens volledig zoek.
Realisme: 2.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Het realisme is een beetje een moeilijk geval in deze film. Enerzijds omdat het ergens wel denkbaar is dat een invloedrijk man een zaak als dit via de media kan uitspelen en anderzijds omdat de actie van Mullen elke vorm van realitietsbesef mist. De hoogmoedswaanzin is een belangrijke sleutel in het 'spel', dat door de film juist wel weer overtuigend word neergezet, maar overtuigend en realistisch zijn twee totaal verschillende dingen die in Ransom juist zeer moeizaam samen door één deur gaan. Deze gedachte sterkt mij des te meer dat de plottwist persé moest worden doorgevoerd en datgene hangt min of meer als een molensteen om deze prent heen.
Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Eigenlijk blijft het bij een paar geweldige cameratechnische scenes als hoogtepunt en verder ontstijgt het de middelmaat nauwelijks. Het camerawerk is verzorgd wat het soms ietwat saai maakt, de montage is redelijk maar staat onvoldoende in dienst van de film, de ietwat kille sfeer ebte nogal eens weg naar de achtergrond en voegen de minimale decors en doorsnee opnamelocaties helaas vrijwel niets aan de film toe. Over het algemeen waren de schietscenes lekker 'basic' zonder allerlei 'hip' gedoe, is er veel aandacht besteed aan de coordinatie en worden de spaarzame stunts naar behoren uitgevoerd. Een cinematografie dus die nogal in onbalans verkeerd, maar wat dat betreft wel naadloos bij het karakter van de gehele film aansluit.
Verdict:
Ransom had een hoogvlieger kunnen zijn, maar ondanks een sterke cast staan de overige onderdelen te weinig in dienst van elkaar. Ik durf zelfs wel te stellen dat bij een minder aansprekende cast cq. slappe acteerprestaties de film niet eens aan een gemiddelde van 2,90 a 3,00 was gekomen. Een ietwat negatieve uitleg van Ransom, maar ik kan er eigenlijk niet omheen. Het verhaal is teveel opgehangen aan 'die geweldige plottwist' die door de omstandigheden helemaal niet zo geweldig uit de verf is gekomen, is Howard nogal zoekende naar de juiste balans, is het realisme soms goed en soms uiterst discutabel en voegt de cinematografie behoudens een paar losse flodders weinig toe. Een paar aanpassingen hadden Ransom veel goed kunnen doen, maar diverse alternatieven voor bepaalde scenes zijn blijkbaar niet voorradig in Hollywood: 2.90 (3.00).
zenboy1969
woow je hebt groot gelijk, had het nog niet eens in de gaten. Zal eens aan de oren van mijn zoontje trekken of... steek ik de schuld op de kat. Enfin, bedankt Rockertje, toch iemand die mij leest.
Voor een ieder met kinderen misschien wel een apart verhaal gezien de keuzes van de hoofdpersoon. Wie zich echter kan verplaatsen in hem wacht een enigszins spannende film. Wel voorspelbaar maar toch. Redelijk.
niethie
Was er niet zo weg van als de meeste hier maar vond het opzich een prima en- genietbaar filmpje met een goede rol van Gibson.
Schiedammer
Deze film blijft altijd leuk om te kijken.
Verhaallijn is redelijk en prima uitgewerkt en het was weer eens iets anders dan de typische ontvoeringsfilms die we kennen. Kortom verhaal was best wel verrassend en dan vooral het eind.
Het acteerwerk was meer dan in orde maar dat kan ook bijna niet anders met zo'n geweldige cast. Gibson paste weer uitstekend in een weer voor mij typische Gibson personage. Ginise speelde trouwens ook uitstekend en het was gewoon leuk om hem een keer in een andere rol te zien dan zijn rol in CSI NY.
De dvd-uitgave van de film was ook gewoon goed. Beeldkwaliteit was in orde had misschien iets beter gekund. Maar dat schijnt in de nieuwere versie van de film wel het geval te zijn. Het geluid 5.1 is niet spetterend maar wel zeker een voldoende waard.
Kortom voor mij is de film een dikke 3,5* waard.
Timothyvdmeer
Nog niet eens op deze film gestemd schandalig. Dit is zeker een hele goede film met een topcast! Erg spannend en vergeet Delroy Lindo in deze film niet, goede rol ook van hem.
Meerdere malen gezien maar de spanning blijft erin!
powerman
Een spannende en ook listige thriller waarin Sean, de zoon van luchtvaartmagnaat en miljonair Tom Mullen, ontvoerd wordt. Tom Mullen is echter iemand om mee rekening te houden want na een mislukte overdacht van het losgeld van 2 miljoen dollar besluit Mullen om dit bedrag op het hoofd van de ontvoerders te zetten, dit tot ontzetting van zijn vrouw Kate. Maar naarmate het "spel" harder gespeeld wordt raakt Mullen er meer en meer van overtuigd dat hij het juiste gedaan heeft. De ontvoerders met hun duistere en slimme leider geven meer dan goed tegenspel en dat maakt het geheel spannend en de wendingen in het verhaal geloofwaardig.
the new guy
Vind het gemiddelde wat tegenvallen. In mijn ogen toch een redelijk verrassende ontvoeringsfilm. Goede rol van Sinise.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004