• 9.374.183 stemmen

Geregisseerd door: Roberto Rossellini

Met onder meer: Jean Sylvère, Anne Caprile en Giuseppe Mannajuolo

Gesproken taal: Italiaans

Plot Socrate

Voor de televisie gemaakte film van Rossellini over een van de bekendste filosofen aller tijden, Socrates. Rosselini maakt losjes gebruik van Plato's werken "Euthyphro", "The Apology", "Crito" en "Phaedo" om Socrates' laatste jaren te schetsen en doet dat bijna in zijn geheel in termen van Socratische dialogen. We zien de filosoof in de film ronddwalen door het oude Athene, gevolgd door een kleine schare volgers, proberend de mensen tot rede te brengen, daarmee de machthebbers tegen zich in het harnas jagend.

Ik wist niet dat Plato "the apology"in het Engels had geschreven,dat vertellen ze je niet op school.Enfin,zoals reeds gezegd focust deze biopic zich op de laatste dagen van de wijsgeer en de daarbij horende dialogen,maar aangezien deze tv film toch bedoeld was voor het grote publiek zijn er ook wat biografische gegevens, gebaseerd op Diogenes Laërtius, toegevoegd,alsmede wat highlights uit befaamde werken als de politeia of het symposium.Verder ontbreekt wat uitleg over de historische setting niet.

De film begint met de intocht van de Spartanen en eindigt,weinig verrassend,met de gifbeker een paar jaar later.

Dit was een duidelijke low budget productie en de sandal&sword esthetiek is er dan ook 1 van het goedkope soort.De regie is zeer sober,de decors nog meer en het geheel is opgenomen in een studio,waarschijnlijk in Spanje.Vrijwel de hele cast bestat uit Spanjolen,en dat is ze ook af te zien.Amateurs allicht,die er weinig van bakken.Metellos lijkt wel te zijn weggelopen uit een spaghettiwestern,terwijl Xantippe Magnani in haar moederrollen degradeert tot een toonbeeld van underacting.Of misschien is het meer bedoeld als comic relief.Sylvere daarentegen is adequaat als de eponieme held.

Plato exegeten en andere wijsgeren kunnen deze film overslaan,slechts bestemd voor beginners.