• 9.250.039 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: I Promised to Pay

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Sidney Hayers

Met onder meer: Michael Craig, Françoise Prévost en Billie Whitelaw

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Payroll

"Brilliant... Brutal... Torn from tonight's headlines!"

Een gemene bende van vier criminelen, bestaande uit de leider Johnny Mellors, de alcoholist Monthy, de humeurige Blackie en de gemakzuchtige Bert, beraamt de salarissen te stelen van de plaatselijke Neill's Motorenfabriek. Op het laatste moment moet de bende echter de overval afblazen, omdat er twee motoragenten aankomen. Een tweede tegenslag is dat de bende verneemt van de informant bij de fabriek dat er voor toekomstige geldtransporten een gepantserde auto gebruikt gaat worden. Johnny heeft echter al zoveel tijd in de planning van de overval gestoken, dat hij toch door wil gaan.

logo tmdbimage

Detective Sergeant Bradden

Detective Inspector Carberry

Harry Parker

Dogie Hogan

Briljante heist/neo-Noir klassieker! Gaat het o.a. in Rififi, The Asphalt Jungle en The Killing al fout TIJDENS de overval, in Payroll gaat het pas echt goed fout NA de overval.

De karakters van de overvallens zijn te verschillend en dat blijkt pas goed na de overval. Ja, en dan is er die geweldige femme-fatale, gespeelt door de attractieve Francaise Françoise Prévost! Ze hoeft eigenlijk niet veel te zeggen, haar body-talk spreekt boek- delen. En daar kan ook de doorgaans "impenetrable Johnny" over meepraten... Het verloop van haar rol doet me trouwens denken aan dat van Lizabeth Scott in Too Late for Tears.

Aardig complex verhaal, er gebeurt veel, maar alles grijpt in elkaar.

Meer details staan HIER!

Beetje links naar Rififi en The Third Man. De femme-fatale was allleen met haar zenuwlijerige en saaie kantoorklerk en "the inside man" getrouwd, om het naoorloogste arme Wenen te ontvluchten, waar haar man als soldaat gelegerd was. Verder veel beelden, w.o. natte, vaak verlaten straten en nauwe stegen van het noord-oost Engels kustplaatsje Tyneside .

Zeer veel op lokatie opnames, dat heeft altijd mijn voorkeur.

Deze breedbeeld neo-Noir kan ik zeker aanraden voor de Film-Noir liefhebbers onder ons en de fans van heist films, een pareltje. Heerlijke "heist" om vaker te kijken.

Ook op VHS, maar de recente DVD transfer is uitmuntend, al was de film gisteren opgenomen. Enig minpunt zou het ontbreken van subs kunnen zijn.

IMDB geeft 94, resp. 105 min. speelduur aan; op de DVD staat 102 min. Aangezien de afbeelding op de cover niet in de film zit, kan dat duiden op deleted scene, of de afbeelding is een promoshot.

IMDB 8/10.

PS

Voor de Payroll-homepage, klik hier: locaties.

Dogie Hogan

De bovenvermelde speelduur (94 min.) is van de cut-versie trouwens; de un-cut heeft speelduur van 117 min. Meteen maar runtime pdate naar IMDB gestuurd.

Bron: BBFC reference AFF004676.

(Link in 1e bericht werkt niet, 2e poging: Françoise Prévost.)

Dogie Hogan

Nagekomen: uitgebreide filmreview met screenshots, link.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Jammer dat subtitles ontbreken. Zelfs al waren het nog alleen maar Engelse, dan had ik hem aangeschaft. Ik heb al enkele knappe films gezien van deze kineast, zoals "Night of the Eagle" en "Circus of Horrors".

avatar van TyphOn

TyphOn

Een slaapverwekkend, saaie film.

avatar van david bohm

david bohm

Sterke film met veel vaart verteld, een aantal aantrekkelijke dames en een vrij hard verhaal.

Mooi gefilmd ook.

avatar van scorsese

Goeie film over een paar criminelen die het plan hebben een geldwagen te overvallen. De overval zit vrij vroeg in de film en vormt zeker het hoogtepunt (behoorlijk ruig en spannend en nogal gewelddadig voor die tijd). Maar ook hierna blijft de film onderhoudend. Met gemak 3.5 sterren voor deze film die begint als heist-movie maar daarna langzaam richting een wraak-film gaat.

Zeer degelijke en solide heistfilm. Mooi op locatie in New Castle geschoten en spannend, vooral het eerste uur.
De jaren 60 zijn goed zichtbaar, de vrouwen hebben modieuze, maar stijve kapsels. Ik vond de vrouwen helemaal niet zo aantrekkelijk trouwens, zelfs voor Engelse begrippen niet. Françoise Prévost heeft wel een onderscheidende rol.
Er waren wat zaken in de film die me toch afhouden van een hogere beoordeling.
Waar de film een beetje de mist in gaat is dat de vrouw van het slachtoffer kinderlijk eenvoudig en net toevallig overal precies op het juiste moment is en de politie steeds voor is. Dat is wel heel vergezocht en 'gelukkig', ook raakt ze zelf amper in gevaar.
En dan nog de man die uiteindelijk het geld in zijn huis in brand steekt, het komt tamelijk hysterisch over. Net als die lamzak met z'n briefje in de zak dat hij zo onnozel weet kwijt te raken aan een stel vechtersbazen.