• 9.379.708 stemmen

Genre: Animatie / Experimenteel

Oorsprong: Nederland / Duitsland

Geregisseerd door: Scott Pagano

Plot Umfeld

Umfeld is een reis door ruimtelijke werelden waarin de mogelijkheden van synesthesie tussen geluid en beeld verkend worden. In acht hoofdstukken wordt in hoge mate van abstractie een dynamisch audiovisueel verhaal verteld. Beelden bewegen synchroon met geluid door een scala van tegengestelde werelden, variërend van koude, organische zwart-wit animatie tot zeer kleurrijke en hoekige syntethische composities die hun oorsprong kennen in de fotografie van oude industriële havens in Rotterdam.

Erwinner schreef:

edit: jouw favoriete bands gebruikten ok computers.

De muziek moet toch opgenomen worden?

Maar zij maken wel muziek met instrumenten en niet met samples etc. op garageband.

avatar van danuz

danuz

Met garageband kom je niet veel aan muziekmaken toe hoor En wat als ik nu opper dat een computer ook een instrument is?

avatar van Erwinner

Erwinner

Die computers zijn natuurlijk nog lang niet zo ontwikkeld als nu het geval is, maar in de synth zit een computer (toen dus al).

Maar jij doelde op het produceren van Umfeld, hetgeen geen muziek zou zijn. Dat is nonsens, had Beethoven deze technieken maar gehad!

danuz schreef:

Met garageband kom je niet veel aan muziekmaken toe hoor

Je moet die dance artiesten eens zien werken. Milk Inc. bv. met wat doen die dat allemaal? Juist ja Garageband.

Mor soit genoeg over gezeverd want over smaken kan je blijven discussiëren.

Tayama schreef:

Nog even opgezocht in mijn mail-historie,

ik kreeg mijn bevestigingsmailtje nog geen 3 uur later, ha ha!

Ja die heb ik ook gehad.

Heb je mail gestuurd naar [email protected]?

En ja, die heb ik gestuurd. Nog geen antwoord.

®Tc schreef:

Muziek maak je in mijn ogen met een stem, gitaar, drum, bass en niet met een computer.

Toch nog even kort hierover .. waarom is film dan anders dan muziek volgens jou? Tekenfilms maak je met potlood en papier, niet met computers .. en toch een film als The Incredibles of 4.5*

Onderhond schreef:

Een tekenfilm is een onderdeel van een animatiefilm. Zelfs tekenfilms zijn gemaakt via animaties. Btw waar zeg ik dat animatiefilms niet met een computer mogen gemaakt worden?

The Incredibles vind ik persoonlijk gewoon zeer amusant en mooi gemaakt, maar dat is dan weer iets volledig anders.

Btw waar zeg ik dat animatiefilms niet met een computer mogen gemaakt worden?

Dat vraag ik dus me af, blijkbaar is dat geen bezwaar en bij muziek wel. Ik zie alleen het verschil niet echt. Lijkt me dat als je vindt dat muziek niet met een computer dient gemaakt te worden, film ook niet met een computer dient gemaakt te worden.

Een tekenfilm is een onderdeel van een animatiefilm.

Ow ?

Onderhond schreef:

Hier in deze 'film' is het in mijn ogen geluid en geen muziek. Verder heb ik het meer voor het rock genre waar muziek met instrumenten wordt gemaakt, niet met samples op pc, komt allemaal niet goed over bij mij.

Ow ?

tekenfilm = animatiefilm

The Incredibles = 3d-animatiefilm

avatar van Tayama

Tayama

Geluid = Muziek

En zo zijn er al discussies over het begrip muziek in het begin der tijden.

En ik denk dat de zon nog wel even zal branden eer die discussie tot een algemeen geaccepteerd einde komt.

avatar van belchinees

belchinees

Wat een audiovisueel festijn!

Heb het moeten stellen met de Ipod-versie (en ik heb helemaal geen Ipod ) , omdat ik bij de DVD-download op een 403-Forbidden-pagina terecht kom.

Zo erg was het niet, heb ook geen 5.1 installatie, en mijn beleving nu was al goddelijk, zelfs mét het gebruik van goedkope oortjes.

Het hele project maar vooral dat stukie na een goed kwartier (met bass en cowbell(?) met beelden van ramen en dergelijke) mag van mij heilig verklaard worden.

4.5* is gemakkelijk gegeven, door in de eerste plaats de verbluffende soundtrack, en daarbijhorend de samenhangende beelden. Knap hoe dat ze laten zien wat je hoort.

Het gemis van een 5.1 installatie en een deftige tv, en de misschien toch iets te lange speelduur houden de 5 sterren voorlopig nog weg.

Phoenix

Heb hem dan toch eindelijk binnen! Binnenkort maar eens even in de woonkamer in de DVD-speler duwen, de versterker inschakelen en het volume omhoog draaien.

Als ik een keertje 's avonds alleen thuis ben dan.

avatar van Tayama

Tayama

Ik keek 'm met me vader op de achtergrond

...na 5 minuten moest ik een koptelefoon opdoen, hehe.

Maar echt genieten doe je inderdaad met volume door de gehele kamer.

Waarom was de DVD zo laat aangekomen, trouwens?

Phoenix

Geen flauw idee. Maar ik vind het wel goed zo .

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

ik vind het moeilijk deze film een cijfer te geven aangezien ik hem niet via een goede stereo heb gezien.dat maakt het wel minder.drom eerst es 3*.Maar sommige stukjes waren nu al erg vet moet ik zeggen

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Twee keer kort na elkaar gezien (zaten hooguit enkele dagen tussen). Vond dit de eerste keer erg vet, de tweede keer was dat net zo.

Bijna een uur lang krijg je een abstracte, chaotische beeldenstorm voorgeschoteld, begeleidt door de juiste muziek.

Of net andersom, het is maar hoe je het bekijkt. Beeld en muziek vullen elkaar namelijk zo perfect aan.

4,5 * voor dit unieke experiment.

avatar van Legan

Legan

Alweer een tijdje geleden gezien, maar nog vers in het geheugen. Op zich een aardig en interessant 'experiment' dat potentie heeft, maar faalt in de uitvoering. Zowel op visueel als audio gebied.

Visueel had ik veel meer variatie verwacht. Als Rotterdammer had ik weinig moeite met het herkennen van de gebouwen, locaties e.d. In het begin aangenaam, maar al snel krijg je dezelfde beelden (soms vanuit een ander gezichtpunt, maar vaak ook gewoon precies dezelfde beelden). En dat is iets wat op een gegeven moment slaapverwekkend en zelfs irriterend werkt.

Zoveel gebouwen en locaties beschikbaar, maar men is blijkbaar te lui om de handen uit de mouwen te halen. Ik vind het niet erg om bijv. 'Het Potlood' meerdere keren te zien (vanuit diverse gezichtspunten), maar na een tijdje, na weer de zoveelste, verwacht je wel wat meer creativiteit en diversiteit.

Het probleem op audio gebied was dat de muziek te 'slapjes' was. Ik had echt veel meer geweld daarin verwacht, ter ondersteuning van de beelden (en ook vice versa natuurlijk want beeld en geluid ondersteunen/versterken elkaar).

Conclusie: uiteindelijk een braaf filmpje.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Wat een brol is dit. Leuk als screensaver maar verder? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe je hiervan kan "genieten". Nonstop gekraak en door elkaar lopende beelden. Van een samenhang tussen beeld en geluid (sorry: lawaai) merk ik niets. Erg irriterend.

Mocht er een rating onder de 0.5 bestaan op moviemeter kon ik die nu gebruiken

EDIT: even een paar andere reacties gelezen. Dit kan je toch niet onder de noemer "kunst" plaatsen? Ongelooflijk dat deze "film" zo hoog scoort. Ik kan er gewoon met m'n verstand niet bij. :-s

avatar van Quentin

Quentin

Mijn inziens ook niet aan te merken als 'film' zijnde, dit is gewoon video art. Bijzonder slaapverwekkend overigens.

avatar van HaanHoen

HaanHoen

Quentin schreef:

Aan welke eisen moet een film dan voldoen volgens jou om tot film te worden bestempeld?

avatar van Baldur

Baldur

Een erg interessant project dit. Visueel vond ik het prachtig om te zien, evenals de beeld/geluid combinatie, maar niet alle stukken zijn even boeiend, en op den duur heb je het wel gezien (ik dan, hehe). In zijn geheel vond ik de 'film' dus wat te lang duren, maar het is wel een toffe trip om een keer mee te maken.

avatar van niethie

niethie

Moeilijk te beoordelen!

Allereerst verdiend degene die dit gemaakt heeft echt de hoogste filmprijs die er te winnen valt. Echt een waar feest om naar te kijken dit. De flitsende visuele beelden in combinatie met de freakerige muziek geven een bijzonder apart effect, zuigen je- helemaal op en doen je het geheel als een ware trip ervaren. Toch vond ik het ondanks zijn relatief korte speelduur allemaal net wat te lang duren en had ook ik het op een gegeven moment wel gezien. Verder zou ik dit ondanks dat ik het een hele bijzondere ervaring vond voorlopig niet voor een tweede keer zien. Ik zou de film overgens niet gaan kijken wanneer je last hebt van epileptie oid.

avatar van Wouter

Quentin schreef:

Stukje gezien. Vond het ook saai, na een minuutje of twee begon ik te gapen. Vond het ook erg ouderwets. Deed me erg denken aan video-art uit de jaren negentig.

Maar goed, zag maar een stukje.

Dat verklaart in ieder geval wat meer de staat van de Nederlandse film als geheel.

avatar van Stephan

Stephan

Waarom staat dit eigenlijk op deze site?

Het voldoet niet aan de criteria.

Tuurlijk wel, waarom zou dit niet aan de criteria voldoen? Met dank aan het IFFR.

avatar van Stephan

Stephan

Uit de Wiki

- Films die minimaal op twee festivals hebben gedraaid in verschillende landen.

- Beschikbaarheid via een enkele website volstaat niet.

avatar van gotti

Onderhond schreef:

Dat het niet is blijven hangen in de jaren ´90 bedoel je?

avatar van Wouter

'Als geheel'?

avatar van Quido

Quido

Stephan schreef:

Uit de Wiki

- Films die minimaal op twee festivals hebben gedraaid in verschillende landen.

- Beschikbaarheid via een enkele website volstaat niet.

Dit is toch op DVD? (als ik het goed heb)