Umfeld (2007)
Nederland / Duitsland
Geregisseerd door: Scott Pagano
6,6 (38)
Plot Umfeld
Umfeld is een reis door ruimtelijke werelden waarin de mogelijkheden van synesthesie tussen geluid en beeld verkend worden. In acht hoofdstukken wordt in hoge mate van abstractie een dynamisch audiovisueel verhaal verteld. Beelden bewegen synchroon met geluid door een scala van tegengestelde werelden, variërend van koude, organische zwart-wit animatie tot zeer kleurrijke en hoekige syntethische composities die hun oorsprong kennen in de fotografie van oude industriële havens in Rotterdam.
In dat opzicht een erg goeie trailer dan, aangezien het de mensen buiten het doelpubliek goed op afstand houdt.
Ach het is niets anders dan een digital versie van hetgeen ze ook in de sixties al deden (en waarschijnlijk ook al eens daarvoor) . Gewoon een freaky beeld en geluidsexperiment. Alleen duurt het nu wat langer.
®Tc
Laat een film wel een film blijven: (Stem)Acteurs, verhaal, script etc.
Het is allemaal wel mooi gedaan enzo maar op den duur wordt het gewoon oersaai en vervelend (ik schrik ervan dat ik hier 20 minuten naar heb kunnen kijken) en die soundtrack bevalt me ook helemaal niet.
0,5 omdat het mooi gemaakt is.
Laat een film wel een film blijven: (Stem)Acteurs, verhaal, script etc.
Ja, laten we vooral niet kijken wat het medium ons nog meer kan bieden. Oude vertrouwde same old same old, zodat we zeker nooit uitgedaagd worden en altijd in het lekker knusse, gezellige stoffig hok blijven hangen
Duurt verder nog geen uur, heb dan minstens het respect om het uit te kijken.
Phoenix
DVD maand geleden besteld, geld is afgeschreven, (onbeantwoord) mailtje ter herinnering gestuurd, maar nog geen enkel spoor ervan
Hoelang duurde het voordat jullie hem binnenhadden?
Goto
Bij mij ook, kreeg geen bevestigings mail, maar toen ik zelf een mail stuurde kreeg ik wel antwoord.
®Tc
Ach ja Onderhond, ik weet dat jij een fan bent van visuele effecten etc. Maar als dit de toekomst van film is (gewoon wat beelden zonder enige connectie of verhaal te laten zien) dan hou ik er wel mee op. Voor mij is dit niet meer dan een leuke screensaver met geluid eronder.
Tayama
Nog even opgezocht in mijn mail-historie,
ik kreeg mijn bevestigingsmailtje nog geen 3 uur later, ha ha!
Heb je mail gestuurd naar [email protected]?
Verhaal zit er inderdaad niet in, maar er zijn weinig films waar de connectie tussen beeld en geluid zo sterk is. En binnen de segmenten zijn is er ook een enorm grote connectie tussen de beelden onderling. Blijft verder wel jammer dat ze met die segmenten gewerkt hebben.
Verder zal dit nooit de "toekomst van film" zijn of worden, maar het zou wel een mooie meerwaarde vormen op het huidige aanbod.
®Tc
Dit is voor mij gewoon geen film. Maar de connectie tussen beeld en geluid is inderdaad zeer sterk maar in mijn ogen ook niet moeilijk te creëren (toegegeven zal ik het zal niet kunnen horen, simpelweg omdat ik er geen talent voor heb). De makers maken hier zelf muziek en zelf beelden, wat er is op de beelden te zien? Een panorama van kleuren en daar hebben ze het geluid (muziek kun je dit moeilijk noemen) op afgesteld, als je daar wat verstand van hebt en daarin geschoold geweest ben lijkt me dat allemaal niet zo moeilijk. Dan vind ik bivoorbeeld 2001: A Space Oddesey meer uitblinken in z'n dingen, werken met muziek (in dat geval klassiek) en werken met gefilmde beelden en acteurs en dan zo een schitterende connectie hebben is in mijn ogen veel prestigieuzer dan dit.
Inland Rabbit
oef, ga speelgoedscheepjes met balletmuziek, aub nu niet vergelijken met coole electronische scapes en ditto morphing beelden
Tja, hieraan heb ik wel voldoende denk ik. Welkom in de 21e eeuw.
Tayama
Weet niet of dit de toekomst van film word. Feit blijft wel dat dit steeds makkelijker word om te maken. Misschien zeg ik dan iets gevaarlijks, maar een film zonder acteurs, plot of dure apparatuur blijft gewoon makkelijker te maken.
Natuurlijk is dan creativiteit iets wat belangrijker gaat tellen - en dat is voor veel mensen toch moeilijk te accepteren. Vraag mij ook vaak af waarom dat zo is. Juist de manier waarop beeld en geluid op zijn sterkste manier gecombineerd word is voor mij een letterlijke vertaling van film. Want film is het creëren van een wereld in beeld en geluid.
Denk wel dat dit als audiovisueel middel steeds belangrijker word en meer geaccepteerd gaat worden. Toch zal er altijd een (grote) groep blijven die film enkel zien als een bewegend verhaal met mannetjes en vrouwtjes.
Maar Kubrick heeft ook verstand van zijn vak. Dus zo moeilijk was dat allemaal niet. Beetje domme opmerking, niet? Als iemand zijn diploma heeft is het allemaal maar makkelijk dus? Zou wel lekker wezen
®Tc
Muziek maak je in mijn ogen met een stem, gitaar, drum, bass en niet met een computer. Dat is mijn opinie op de radio ook zo. Als dat de 21ste eeuw is, dan is dat maar zo dan ga ik wel terug in de tijd.
Tayama
Hey maar even serieus. Dit is toch ook geen muziek? Dit is herrie. Zegt me vader ook

Never mind, sorry dat ik iets gezegd heb.
®Tc
Want film is het creëren van een wereld in beeld en geluid.
Met daartussen wel een verhaal natuurlijk!
Kubrick zat wel niet achter een computer zijn beelden en geluid te maken en die zo op elkaar af te stemmen. Hij filmde een film met verhaal erin, acteurs en monteerde daarop klassieke muziek. Lijkt me toch al wat moeilijker, zoals je zelf in het begin van je post zegt.
Tayama
Wat is dat dan, klassieke muziek?
Stem, gitaar, bass en drum?
Ik denk niet dat dit nog serieus word discussiëren zo. Haha.
®Tc

Dat is dan uiteraard weer smaak in muziek, dat is een andere discussie. Geef mij maar The Beatles en Joy Division ipv Milk Inc. en Daft Punk.
Erwinner
Komop nou, we leven niet meer in het "Beatle tijdperk".
Verdiep je anders even in Musicmeter of zoiets.
®Tc
Wat is dat dan, klassieke muziek?
Stem, gitaar, bass en drum?
Ik denk niet dat dit nog serieus word discussiëren zo. Haha.
Ik noemde instrumenten op, ik had daar beter etc. achter gezet. Dus: In mijn ogen maakt men muziek met instrumenten en niet met computer. Zo goed?
Komop nou, we leven niet meer in het "Beatle tijdperk".
En daardoor zou ik (en vele andere mensen) er niet meer naar mogen luisteren? 2001: A Space Odyssey is ook uit datzelfde tijdperk, zou die dan bij jou niet in je top 10 mogen staan? Z'n dingen zijn tijdloos. Maar het begint hier wel zwaar off-topic te gaan.
Erwinner
Synthesyser = Computer,
zijn samples van echte instrumenten of nagebootst, maar verdiep je eerst in die materie voordat je nog iets raars zegt.
edit: jouw favoriete bands gebruikten ook computers.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video