• 9.376.274 stemmen

Geregisseerd door: Angelino Fons

Met onder meer: Jacques Perrin, Emma Penella en Sara Lezana

Gesproken taal: Spaans

Plot La Busca

Een jonge man uit de provincie trekt naar Madrid anno 1900 om daar op zoek te gaan naar het doel van het leven. Eenmaal in Madrid aangekomen komt hij tot de conclusie dat de provincie waar hij vandaan komt ook de antwoorden heeft die hij zoekt.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestonden er toen weinig van : Spaanse films die prijzen wonnen op grote festivals ...dit is er eentje die werd genomineerd voor een gouden leeuw en protagonist Perrin de coppa Volpi bezorgde. Leuk begin voor FF debutant Fons, die de beloften opgeroepen door deze prent niet waarmaakte en hierna niets memorabels meer afleverde.

Hij baseerde het scenario op een roman van Pio Baroja die speelde aan het begin van de twintigste eeuw, en die setting is ook uitdrukkelijk gehandhaafd. Niet alleen uit textgetrouwheid : een film over urban deprivation- en dit is er zeker eentje- kon natuurlijk onmogelijk spelen in het Spanje van tio Franco, zo had o.a. Saura ondervonden na los golfos. Om ieder probleem met de censor te vermijden en wie weet op aandringen ervan werd de film voorzien van een zgn. duidende intro die de kijkertjes duidelijk moest maken dat dit alles speelde in een VVT...

Al mogen we aannemen dat dit anno 66 ook dagelijkse realiteit was in Madrid waar de film werd opgenomen in een urban wasteland dat oogt als een vers platgebombardeerde ruïne, en waar de personages volstrekt doelloos alsmede hopeloos ronddolen op zoek naar ...wat eigenlijk ? Eerder beesten die slechts de volgende dag willen halen. Ook de anti- held Manuel/ Perrin degradeert allengs tot een volstrekt marginale kleine crimineel wiens milieu weinig inspierend werkt. Een wereld bevolkt door uit Goya schetsen weggelopen zwervers, blinden, lammen, idioten en melaatsen ( zie de processie , of zie ook die uit Velazquez weggelopen semi- cretin ) wier treurige wederwaardigheden we volgen .

Dat doen we op een nogal - te misschien- schetsmatige, impressionistische wijze, verwacht u hier geen standaard bevredigende intrige, nog los van het slot waar ik de hierboven gememoreeerde antwoorden om heel eerlijk te zijn niet in terugzag. Men verzekert me overigens dat die impressionistische stijl goed aansluit bij die van het boek, dat uiteraard geheel past in de picareske traditie en ook erg Spaans is.

Of Perrin die onderscheiding terecht kreeg is moeilijk te beoordelen vanwege lost in dubbing, hij had niet veel concurrentie in de cast en is bijna permanent, vaak in close up in beeld. Verder hebben we nog o.a. Lezana als zijn verraderlijke lief, Gaos als zijn moeder, Penella als het lief van zijn bad boy neef, Marin die ook al in los golfos zat en Blanco als de 1 ogige bandietenleider.

Deze film werd voorzien van een uitstekende score door de Pablo, deed sterk aan die van la caza van Saura denken, ook door hem gecomponeerd. Aangezien hij draaide in Venetië moet deze prent hier in de bioscopen te zien zijn geweest en door veel mensen hier bekeken zijn, bovendien moet hij afgaande op de statistieken ook vaak op de Duitse teevee te zien zijn geweest. Gaan we nog stemmen of is dat teveel moeite ?