• 9.215.457 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Wajda

Met onder meer: Tadeusz Łomnicki, Urszula Modrzyńska en Tadeusz Janczar

Gesproken taal: Pools

Plot Pokolenie

Enkele tieners sluiten zich in bezet Warschau aan bij de communistische ondergrondse. Stach voelt zich aangetrokken tot Dorota, de jonge leidster van de groep. Na Dorota’s arrestatie wordt Stach de leider van de cel. Een jonge generatie Polen in het verzet ziet hun onschuld verdwijnen tijdens de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Stanisław Mazur "Bartek"

Jacek (w napisach: Ryszard Kotas)

Niemiecki wartownik w tartaku

avatar van The Eye

The Eye

Oprechte oorlogsfilm die meer een documentatie geeft van het leven in Polen in die tijd. Geen helden en overduidelijke heldhaftigheid. Het siert Europese en met name Oost Europese films dat ze zo dicht bij de mens blijven staan. De gruwelijkheden hebben wel degelijk hun impact op de hoofdrolspelers in de film, als er iemand doodgaat zijn ze wel degelijk aangedaan. Niet zoals in die vele overbodige Amerikaanse pulpfilms die geld proberen te verdienen met het leed van vroeger en vaak ook nog allerlei historische missers erin verwerken (Saving Ryan's Privates, Pearl Harbor). Wat ik geleerd heb bij het geschiedenis vak over Oost Europa zit ook hierin verwerkt en WO II aan het oostfront is ook gewoon een stuk interessanter en gruwelijker dan het westfront.

avatar van fox_bert

fox_bert

Yep mooie film. vanaf het begin tot het eind heb je het gevoel naar een echte goede oorlogsfilm te kijken.

Je merkt aan de mensen die in deze film spelen dat ze zelf de oorlog hebben meegemaakt. de uitstraling die de mensen zijn daardoor echt een puur.

echt weer een mooie ontroerende Andrzej Wajda film.

Een van de betere regisseurs aller tijden voor mij

avatar van Quido

Quido

Is die 'war trilogie' van Andrzej Wajda ergens op dvd te krijgen ?

avatar van Pkmink

Pkmink

@Quido: bij Rodisc schijn je het te kunnen krijgen. Zie commentaar bij film 'Kanal'.

Duidelijk neo-realistisch angehaucht debuut van Wajda met nog wat propagandistische trekjes,zo worden we plotseling getrakteerd op een hoorcollege meerwaarde in Marxistische zin,terwijl het niet-communistische verzet uit tuig bestaat.Niet zo vreemd als je bedenkt dat deze film amper een jaar na de dood van I. Djugashvili uitkwam.

Verder aardig uitgevoerde oorlogsfilm met als opmerkelijke punten de debuutrolletjes van Cybulski en een piepjonge Roman Polanski.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film. Liefhebbers van oorlogsfilms, Poolse cinema of films in het algemeen moeten dit zien. Heel indrukwekkend. 4 dikke sterren.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Prachtige realistische oorlogsfilm met mooi camera werk (bv het begin als de camera door het dorp zweeft, prachtig), gewone mensen zoals jij en ik die hun leven wagen voor de vrijheid. Zou ik dat ook doen vraag ik me af? Volgens mezelf niet, ik denk dat ik allang ergens asiel had aangevraagd en mijn vrouw hoefde niet eens na te denken toen ik haar vroeg wat zij dacht dat ik zou doen, jij? zei ze, jij zou bij de eerste geruchten van oorlog jouw en zelfs mijn broek nat zeiken en vluchten zonder over je schoudertje te kijken.

De schat, ze kent me ook door en door.

avatar van Spetie

De eerste van het drieluik van Wajda over de Tweede Wereldoorlog en tevens ook de minste, al zegt dat vooral wat over de kwaliteit van de twee andere films, want ook deze Pokolenie is nog een bovengemiddelde goede film te noemen.

Het acteerwerk is goed te noemen. De veelal jonge acteurs spelen overtuigend en zetten geloofwaardige rollen neer. Wajda registreert het op de voor zijn kenmerkende manier en dat zorgt voor enkele mooie plaatjes. Ik werd deze keer alleen iets minder meegezogen met alle gebeurtenissen, die de revue passeren. Los daarvan, zijn die gebeurtenissen soms wel weer erg hard en ook hier komt de narigheid van de oorlog soms goed naar voren, al is dat in Kanal overigens nog wel een graadje erger.

Het is in ieder geval een prima trilogie van de lotgevallen van de Poolse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor mijn gevoel worden de films steeds iets beter. Het is aan te raden om ze in chronologische volgorde te kijken, ook al heb ik dan de omgekeerde weg bewandeld.

avatar van John Milton

John Milton

Mijn eerste Andrzej Wajda en dat viel niets tegen! Realistisch, mooie beelden en ontzettend gegrond en volwassen als je bedenkt dat de meeste acteurs en de filmmaker(s) in de twintig waren.

Ik kan trouwens ter verdieping en als context van harte het Criterion Essay van Ewa Mazierska aanraden. Dat voegde voor mij zeker wel wat toe, net als de review van Criterion Reflections

En voor geen trek heeft in academisch Engels (voornamelijk eerste link) zit er in de tweede link een plaatje van Polanski's zaakje. Ook leuk.

avatar van mrklm

mrklm

Een film gemaakt door jonge, grotendeels onervaren filmmakers en acteurs en het resultaat is rauw, onevenwichtig maar enerverend. Roman Polanski is te zien in een klein rolletje in deze film over de rol van een groep jongeren in de opstand tegen de Nazi's in het ghetto van Warschau. Het beperkte budget blijkt een obstakel, maar regisseur Wajda compenseert dat met een sterk ontluikend gevoel voor stijl.

avatar van BBarbie

BBarbie

Van mijn eerste kennismaking (zo’n jaar of 20 geleden) met de Andrzej Wajda-oorlogstrilogie herinner ik mij dat ik dit eerste deel destijds veruit de minste vond van de drie films. Het acteer- en camerawerk zijn weliswaar dik in orde, maar de film als geheel is naar mijn gevoel veeleer communistische propaganda verpakt als grauwe verzetsfilm dan een oorlogsfilm. Het is natuurlijk wel zo dat je bij films over het Poolse verzet tegen de Nazi's niet om de communisten heen kunt. Ik heb vanuit het verleden evenwel goede hoop dat de herzieningen van “Kanal” en vooral “Ashes and Diamonds” mij beter zullen bevallen.

avatar van wibro

wibro

Het eerste filmpje van het drieluik van Andrzej Wajda dat ik heb bekeken en tevens ook de minste. Dat ligt vooral omdat de regisseur ons wil doen geloven dat het verzet vooral komt van de communistische ondergrondse en dat is volgens mij duidelijk niet op waarheid gebaseerd. In de film Miasto 44 (2014) zien wij dat het hoofdzakelijk de verzetslieden van de Armia Krajowa zijn die het verzet leidden en die waren duidelijk westers georganiseerd. Maar Wajda zal natuurlijk met de censuur te maken gehad hebben om deze film te maken. Polen hoorde nu eenmaal bij het communistische Warschau Pakt.

avatar van kissyfur

kissyfur

Vond het een interessante, maar ook lastige film. Niet zozeer lastig voor wat betreft wat er gebeurt, maar het is soms zo dromerig, zo duidelijk niet realistisch. En dan toch weer abrupte overgangen naar de volgende scène.

Ik las ergens de vergelijking met Citizen Kane. Daar kon ik ook niet veel mee, althans begreep ik niet waarom dat nu zo’n meesterwerk zou moeten zijn. Soortgelijke kijkervaring had ik met deze film.