- Home
Releasedatum: 19 maart 2009
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot The Duchess
"Based on the incredible true story."
In 1774 wordt Georgiana Spencer (Knightley) – zeventien jaar jong; mooi; goed in vreemde talen, paardrijden en dansen – door haar moeder uitgehuwelijkt aan één van de machtigste mannen van Engeland (Fiennes). Hij wil dat ze voor hem een opvolger baart en is verder meer geïnteresseerd in zijn honden. Georgiana stort zich op het sociale leven van de Engelse upper-class en staat dagelijks in de roddelrubrieken van de krant.
Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire
General Grey
Heaton
Dr. Neville
jacobine_rodijk
Silk, Atonement, Edge of Love, Pride & Prejudice, en nu Duchess. Wordt het misschien niet eens tijd voor een 21ste-eeuws film Knightley?
Neemt niet weg dat ik het een heel aardig kostuumdrama vondt, had weer zo'n overdreven historisch verhaal verwacht waarbij iedereen elkaar in de rug zit te steken en om elkaar heen zit te liegen, maar dat viel behoorlijk mee.
wibro
Deze film vanavond op de Filmbeurs in Den Bosch gezien en net zoals 'Celluloid Dreams' kon deze film mij totaal niet boeien. Ik ben het echter niet met 'C.D.' eens dat er in deze film slecht geacteerd werd. De reden dat deze film mij niet kon boeien is eigenlijk simpelweg dat ik op dit genre, het kostuumdrama, volledig ben uitgekeken. Ik heb dit allemaal al zo vaak gezien en het is voor mij ook allemaal zo voorspelbaar geworden. Altijd gaat het in dit soort films over klasseverschil, erfopvolging, verboden relaties, intriges enz enz . Bovendien vond ik deze film trouwens ook nog eens behoorlijk saai. Verder vraag ik mij ook nog eens af of Keira Knightly ook nog andere rollen kan spelen dan alleen maar in kostuumfilms. In deze film zag ze er afschuwelijk gekleed uit en die pruiken die ze op had. Vreselijk!. Hoe een mooie vrouw zich lelijk kan maken.
Maar genoeg gezegd. Deze film is dus duidelijk niet mijn ding, hoewel ik niet zo ver wil gaan als 'C.D.' om deze film met een 0,5* af te serveren. Daarvoor had deze film toch ook weer te veel kwaliteit.
Laurens44
Een verbluffende film die je meeneemt naar de 18de eeuw in een tijd van mode, decadentie en politieke vernieuwing. The Duchessis een mooi pareltje over het bewogen leven van een veelbesproken Hertogin.
Dat het leven van Hertog en Hertogin van Devonshire niet een gewoon verhaal van romantiek is zie je duidelijk in deze film. Wanneer de Hertog laat weten dat hij Georgiana als zijn vrouw wil is ze dolgelukkig. Pas als ze hem echt leert kennen, ziet ze welke grote fout ze begaan heeft en hoe dit haar leven en haar toekomst zal beïnvloeden.
De film is geregisseerd met oog voor elk detail. Je hebt niet veel moeite nodig om je in te beelden dat je echt leeft in de 18de eeuw. Niet alleen de taal en de gewoontes, maar ook de prachtige kostumering zorgt ervoor dat je voor bijna 2 uur in een sprookje meegezogen wordt en kan genieten van een mooie film. Het verhaal is wel niet dat van een sprookje, het is veel realistischer en dan ook volledig af, hoe je het ook bekijkt.
Een zeer aan te raden film met een uitmuntende Keira Knightley en Ralph Fiennes in de hoofdrollen.
Score: 9/10
Martin Visser
Verre voorouder van Lady Di ongelukkig in de liefde
Georgiana Spencer (een verre voorouder van Lady Diana) trouwt in 1774 op haar 17e jaar met William Cavendish, hertog van Devonshire. Ze is knap en zeer intelligent, maar er staat haar maar één ding te doen: een zoon baren. Die zoon moet de 6e hertog van Devonshire worden. Hoe hoffelijk William ook lijkt, van enige liefde of affectie is geen sprake. Hij verricht zijn daad en speelt verder liever met zijn honden dan dat hij zijn vrouw aandacht schenkt.
Dit waargebeurde verhaal is in een geromantiseerde versie verfilmd door Saul Dibb (The line of beauty, Bullet boy) die hiermee meteen zijn grootste productie ooit maakt. Keira Knightley in de hoofdrol als mooie gravin is niet verrassend. In Pride & prejudice en Atonement speelde ze ook al chique dames in gegoede families. Ralph Phiennes is hier de onverstoorbare hertog die lomp en zakelijk is en zijn vrouw van alle luxe voorziet maar haar geen liefde schenkt.
Het is een klassiek verhaal, al is het verrassend dat Georgiana vol verwachting aan haar huwelijk begint. Ze houdt er geen liefde op na die ze moet achterlaten als ze wordt uitgehuwelijkt. In het begin geniet ze dan ook met volle teugen van het rijke leven en de high society waarin ze zich mag begeven. Het is voor haar niet genoeg om louter vrouw-van te zijn en daarom stort ze zich in de politieke kringen waarmee de hertog bevriend is. Met haar opvallend modieuze jurken is ze een onderwerp van de society-pers.
Het is geen verrassing dat Georgiana geen zoon baart. Dat drama lag van meet af aan op de loer. De verhoudingen in huize Cavendish worden dan zo mogelijk nog liefdelozer. Zo ontrolt zich het klassieke drama van een in een mannenmaatschappij opgesloten ambitieuze vrouw. Niet bijster origineel, maar wel goed gespeeld en prachtig in beeld gebracht.
Jammer dat de maker zich niet durft te richten op één drama. Hij kiest ervoor een langer deel van het leven van de hertogin in beeld te brengen. Daardoor springt de film steeds vooruit in de tijd. Die sprongen zijn goed te volgen, daar ligt niet het probleem, maar door de mechanische manier waarop het verhaal wordt voorgeschoteld, is het moeilijk het drama te voelen. Steeds krijg je de belangrijke hoogte- en dieptepunten in het leven van de hertog en hertogin te zien, maar echt meeleven lukt bij die springerige stijl bijna niet.
Jammer, want je voelt dat er een tweede laag is, dieper dan alleen het drama van Georgiana. Ook de hertog zelf heeft het er zichtbaar moeilijk mee dat hij op zo'n kille en zakelijke manier bezig is met zijn opvolging. Het verhaal zou veel aan diepgang hebben gewonnen als de film over een korter deel uit deze levens zou zijn gegaan en meer de tijd was genomen om die dilemma's uit te werken.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Sterk kostuumdrama met indrukwekkend acteerwerk met een interessant verhaal dat niet te geromantiseerd is.
Aapje81
Dit is de ultieme film voor alle Kiera Knightley liefhebbers. In haast elk shot is ze wel te zien en ook elk shot is zeer de moeite waard. Wat ze hier neerzet is ontzettend knap. In haar eentje draagt ze zo ongeveer de hele film en heeft ze ervoor gezorgd dat ik toch bijna 2 uur geboeid heb zitten kijken.
Behalve de grote attractie moet ook gezegd worden dat Ralph Fiennes uitstekend tegenspel geeft en dat de rest van de cast het ook heel aardig doet maar naast Knightley verbleekt.
Verder natuurlijk schitterende kostuums, prachtige muziek en een hoop mooie beelden. Voor liefhebbers van kostuumdrama's is dit een absolute must see.
Ik heb er in ieder geval van genoten.
Fran
- 1953 berichten
Ja, een hele mooie kostuumdrama. Wat deze kostuumdrama onderscheidt van andere films in dit genre is dat het wat minder romantische opsmuk had en iets realistischer op me overkwam. Terwijl ik toch wel een hele grote fan ben van het romantische, kon ik dit toch wel waarderen.
Bizar om te zien dat vrouwen zo behandeld werden in een huwelijk en pas als waardevol werden beschouwd als ze een zoon konden baren, terwijl we nu weten dat genetisch gezien, de man degene is die het geslacht bepaald. Dus de mannen waren hier in feite altijd al "verantwoordelijk" voor in plaats van de vrouwen.
Ralph Fiennes en Keira Knightley zetten allebei hele sterke rollen neer. De een doet inderdaad niet onder aan de ander. De beelden en de kostuums waren ook schitterend dus ik vind deze film echt een aanrader, en niet alleen voor de mensen die van kostuumdrama's houden. Ik denk dat deze film meerdere mensen wle zal intereseren.
Awake78
Prachtige film, die mij helaas geen enkele minuut wist te boeien. Ben normaal ook niet zo van zulk soort films, maar kan een goede en slechte film wel onderscheiden. Geen spanningsboog, geen climax of uberhaupt een mooi afgerond einde. Het verhaal sukkelde vrij inspiratieloos door en was plotsklaps afgelopen.
Maar het zag er allemaal mooi en authentiek uit en het acteren hield me af en toe nog een beetje wakker. Nee, dit nooit meer.
Movsin
Ik vind dat het acteren van Keira Knightley en Ralph Fiennes ( en ook Charlotte Rampling) de film op een niveau brengen in de buurt van "Pride and Prejudice" en "Sense and Sensibility". In ieder geval subliem acteerwerk, naast de costumering en af en toe de landschappen.
david bohm
Mooi kostuumdrama met een glansrol van de schone Ms. Knightley. Geen idee of het historisch gezien allemaal even betrouwbaar is, maar zo komt het wel over en alles ziet er fraai uit.
Drie sterretjes
K. V.
Op z'n tijd gaat er bij mij wel een kostuumdrama in, dus deze eens geprobeerd. De film deed me qua verhaal een beetje aan "The Other Boleyn Girl" denken. The Duchess vond 'k ook de moeite om te bekijken, al vond 'k The Other Boleyn Girl misschien toch wat meeslepender.
Nu, de film wist me ook een kleine twee uur aan het scherm gekluisterd te houden. 'k leefde ook wel mee met het hoofdpersonage, dus de cast deed het erg goed. Qua kostuums, muziek en decors was de film ook af.
Misschien bekijk je deze eerst en dan The Other Boleyn Girl, al zou 'k beide zeker een kans geven. De moeite om te bekijken.
Dreiecke
Een prachtig historisch drama op basis van waargebeurde feiten. Acteren is heel overtuigend, de aankleding en decors van grote schoonheid. Er is een eigentijdse schwung aan gegeven.
De haardracht was bv wel historisch zoals in de pruikentijd het geval was, maar niet met de bekende witte onnatuurlijke pruiken, te zien in vele films, maar met prachtige echte haarcreaties met eigentijdse details.
Ook Keira Knightley en Dominic Cooper vond ik met hun uitstraling de film een modern tintje geven.
En dialogen waren natuurlijk en niet geforceerd, ondanks het vaak formele taalgebruik.
Hierdoor vond ik de film minder afstandelijk dan andere kostuumdrama's die ik ken.
Het verhaal betreft een groot deel uit het leven van de hertogin, getrouwd met een zeer invloedrijk man. Ik vond het uitermate boeiend, romantisch en weer niet romantisch, triest en vrolijker, met macht en onmacht, trots en vernedering, opstandigheid en aanvaarding. Kortom, afwisselend als in een epos..
Donkerwoud
Beklemmend kostuumdrama. In principe doet het wat alle anders kostuumdrama's ook doen, namelijk het vertellen van een verhaal vol onderdrukte verlangens en restricties door de sociale codes, maar het wordt hier extra kracht bij gezet door het helemaal vanuit de beleving van Georgiana Spencer te vertellen. Voor moderne vrouwen moet het een absolute horror zijn wat zij allemaal maar moet accepteren binnen een huwelijk dat gewoon niet wil werken. Met het gebruik van schitterende shots en het ingetogen acteerwerk van de twee echtelieden wordt de horror van die ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zeer inzichtelijk. Waar de film wat steekjes mee laat vallen is dat de hele tijd lijkt toe te werken naar een dramatische climax, maar vervolgens met een wat abrupt einde komt die alle betrokkenen enige mate van levensgeluk lijkt te geven. Die zorgvuldige en krachtige opbouw wordt zo afgezwakt en enigszins gemarginaliseerd. Ze zullen zich uiteindelijk wel teveel aan de historische werkelijkheid hebben gehouden.
Marlyvk
The Duchess is een heerlijke film. Ok, je moet misschien wel wat door kostuumdrama's aangetrokken worden, maar toch. Ik denk dat de film ook voor de niet-liefhebbers van dit genre een hele mooie film is. En aan de reacties te lezen klopt dat inderdaad.
Bij een kostuumdrama zou je een zoetsappig stoffig liefdesverhaal met een happy end verwachten. Dat is bij The Duchess absoluut niet zo. En daarom denk ik dat de film ook de moeite is om te kijken, ook al heb je misschien een hekel aan het genre. Bovendien is dit verhaal op historisch feiten gebaseerd, dat maakt de film toch wel extra boeiend in tegenstelling tot kostuumdrama's die op fictie of oude romans berusten. Aangezien Georgiana Spencer een voorouder van prinses Diana is en de Earl Grey thee vernoemd is naar Charles Grey (bijgeleerd dankzij dit forum) ook nog een film die meteen goed is voor je algemene ontwikkeling. Zoetsappig is de film allerminst. Natuurlijk staat er wel een romance centraal, maar dat is in een pittig en pakkend drama verpakt.
Normaal heb ik bij veel films tijd nodig om in het verhaal te komen, maar dat heb ik nu helemaal niet ervaren. De snelheid van het verhaal verloopt prima en de spanning wordt geleidelijk tot een maximum opgebouwd. Kortom, de film kijkt ontzettend goed weg. Het einde ligt niet echt in de verhouding met de rest. Ik bleef een beetje met een afgekapt gevoel achter. Misschien was het beter geweest als het complete verhaal verfilmd was, maar van de andere kant verwacht ik niet dat het de film een meerwaarde zou hebben gegeven.
En wat is Keira Knightley toch een geweldige actrice. Natuurlijk kende ik haar al van The Pirates of the Caribbean, maar daar heeft ze geen indruk op me weten te maken. Als sterke en zelfbewuste vrouw komt ze in deze film echter ontzettend goed over. Emoties weet ze heel goed over te brengen, wat de beleving van de film natuurlijk ten goede komt. Je kunt je helemaal inleven in het personage. Dat is ook een van de redenen waarom ik de film zo goed waardeer. Een film hoort immers iets met je te doen. Ze laat ook goed zien hoe het personage door tegenslagen steeds kwetsbaarder en fragieler wordt. Je ziet haar onder de situatie echt wegkwijnen, waardoor van de krachtige personage op het eind nog maar weinig over blijft. Ik vind dat toch wel een knap staaltje acteerkunst.
De shots, muziek en beelden zijn prachtig. Ik zie in ieder geval dat er serieus goed over nagedacht is om de film tot een origineel en degelijk geheel te verpakken.
Enig minpuntje zijn de relatief veel vrijscènes. Voor het mannelijk deel van het publiek hebben ze wellicht een meerwaarde, maar zelf vind ik het iets teveel van het goede.
merin_b
Wauw, goeie film met een prachtig verhaal! Keira Knightley is zeker geschikt voor rollen als deze, ze acteerde onwijs goed!
Moddermonster
Geloofwaardige historische aankleding, mooie rol van Keira Knightly en verder...tja wat verder?
blurp194
Kostuumdrama.
Waarbij het drama dan wel echt overheerst, er valt weinig te zwijmelen. Mooie ouwe huizen en overdreven jurken genoeg te zien, en het aspect kostuum is ook bepaald niet vergeten. Toch slaat het drama wel een beetje dood, de boodschap dat het vroeger wel eens wat minder vrijblijvend toeging in de romantiek wordt er stevig ingeprent.
Maarja, misschien moet ik ook gewoon zeggen dat het niet mijn genre is. Gelukkig wordt er wel erg goed gespeeld, is het geheel erg mooi verzorgd en goed gefilmd. Vakwerk, dat zeker.
sascha08
Wij vonden de film vooral droevig. We hadden veel medelijden met het hoofdpersonage.Er waren emotionele stukken in het verhaal, het stuk waar ze haar kind moet weggeven is heel meeslepend. Het verhaal op zich was zeer boeiend. Alles is gebaseerd op historische feiten en zo konden we bijleren hoe het er vroeger aan toe ging De film is tamelijk moeilijk om te begrijpen. Soms moesten we eens goed nadenken wie er een kind had met wie en wie wie bedrogen had. Dit is de mening van mijn groepje op school voor de les geschiedenis.
BBarbie
Ik heb altijd al een zwak gehad voor historische romans en kostuumfilms. Niet verwonderlijk derhalve dat deze film over een van de meest kleurrijke figuren uit de Engelse aristocratie mij zeer goed bevallen is. Het is een rijk geschakeerd, fraai vormgegeven drama met prima vertolkingen en een boeiend verhaal, dat zijn best doet om in de buurt te blijven van wat er toentertijd daadwerkelijk gebeurd is. Complimenten voor de prachtige kostumering én voor de "ménage à trois" acteurs Keira Knightley, Ralph Fiennes en de mooie Hayley Atwell.
EasyRider66
Lang en met momenten erg saai, maar aangezien kostuumfilms en historische drama's niet mijn cup of tea zijn, is mijn mening misschien niet helemaal objectief
kleintje 2
Je moet er maar gewoon van houden denk ik. Dit was niet echt mijn film.
jordorientje
Het was geen slechte film, maar dit soort films duren altijd een uur te lang. Man wat ze in 105 minuten wilden vertellen, had ook in 60 minuten gekund. Het is zó langdradig en zo uitgerekt, dat het gewoon slaapverwekkend is.
In plaats van 6 seconden doen om haar hand vast te pakken, kan dat beeld ook in 1 seconde worden vastgelegd. Het komt niet zwaarder binnen als het 5 seconden langer duurt ofzo ? Het effect is hetzelfde.
Nee dit soort films zijn te vermoeiend voor mij, ondanks het goede acteerwerk enz.
Brandt
In The duchess houdt Saul Dibb zich keurig aan de regels van het kostuumdrama. Iets te keurig naar mijn smaak. Het ziet er, van de aankleding tot de acteerprestaties, allemaal zeer verzorgd uit en het verhaal is zeker de moeite waard. Maar verrassend wordt het nergens. Wat dat betreft is The Ducches als film net zo ingesnoerd als Duches Georgina Spencer herself.
Tarkus
Misschien een klein beetje langdradige film, maar het verhaal boeit wel naarmate het vorderd.
Wel een van de betere rollen van Keira Knightley, een rol die haar perfect past.
Ik ben normaal niet zo'n fan van zulke kostuumdrama's als deze, maar omdat dit is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal wou ik de prent wel eens bekijken.
En ik moet zeggen, het is me enorm bevallen.
Opnieuw met veel plezier naar deze film gekeken.
Een topper in zijn genre.
Soms ik het een nadeel om bij de feiten te blijven in een kostuumfilm als dit, waar bvb een Pride & Prejudice minder last van heeft. Het verhaal van The Duchess is op dat vlak iets minder boeiend. Maar gelukkig kan de film wel teren op enkele sterke acteurs, mooie kostumering en indrukwekkende sets.
De acteurs zijn ook altijd mooier dan de echte mensen er volgens de schilderijen hadden uitgezien. Keira Knightley is alvast vertrouwd met dit soort rollen, ze schitterde eerder al in Pride & Prejudice. Ralph Fiennes zet ook hier een rol neer die mooi past in de film, zonder geforceerd alle aandacht naar zich toe te willen trekken. Zeer professioneel acteur.
Het geheel is niet slecht en vooral voor liefhebbers een aanrader. Daarbuiten zal het misschien niet zo veel mensen aantrekken. Het verhaal is ook niet zo erg bijzonder. Al bij al een goeie film.
Sergio Leone
Uitstekend.
Verrassend goede film, The Duchess. Ik had er geen bijster hoge verwachtingen van - Keira Knightley in de hoofdrol in een kostuumdrama... Maar de film komt toch binnen. De egoïstische kronkels van meneer de hertog doen uitstekend hun werk. Ralph Fiennes, zonder opvallend te zijn, steelt de show in zijn - wat mij betreft - beste rol tot dusver. Zijn onderkoelde handelswijze en zijn prehistorische denkwijze werken geweldig frustrerend. Hij brengt het met de nodige subtiliteit.
Knightley daarentegen staat bij mij niet echt te boek als subtiel, laat staan als een sterke actrice. Ook hier vind ik ze veruit het minst acterende castlid, maar bon. Ze was in de periode van productie klaarblijkelijk hot in kostuumdramaland.
Verder wel piekfijn aangekleed, zoals meestal het geval in dit genre. De kostumering lijkt mij uitstekend in orde, maar ik geniet ook altijd van die authentiek aandoende kastelen en landgoeden. Regisseur Saul Dibb brengt qua visuele regie weinig vernieuwende zaken, maar zorgt gewoon voor een stijlvolle film en teert daarvoor op de aankleding. Een logische keuze.
Fisico
Kostuumdrama's liggen me in principe wat minder en zo heeft Keira Knightley er wel een paar op haar palmares staan. Deze film vond ik dan toch één van de betere kostuumfilms die ik al zag. Daarom wederom niet spectaculair, maar er was wel een duidelijk plot naar werd toegewerkt en ik vond die spanning tussen hertog en hertogin best intrigerend.
Dat komt ook door het prima spel van Fiennes in de eerste plaats en eveneens Knightley. Wederom niet wereldschokkend, maar zeker wel goed. Van Rampling ben ik véél minder fan - ik kan haar zelfs niet echt hebben -maar hier speelt ze in haar minieme rol de ideale afstandelijke bitch mother.
Verder een verzorgde film waarbij decor en kostumering steeds op punt staan. Het blijft toch een vreemde wereld als je naar de pruikentijd kijkt. Het lijkt eerder een toneelopvoering dan real life.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus