• 9.159.981 stemmen

Es Ist Nicht Leicht ein Gott zu Sein (1990)

Sciencefiction / Drama | 119 minuten

Genre: Sciencefiction / Drama

Alternatieve titels: Hard to Be a God / Trudno Byt Bogom / Un Dieu Rebelle

Oorsprong: West-Duitsland / Frankrijk / Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Peter Fleischmann

Met onder meer: Aleksandr Filippenko en Hugues Quester

Gesproken taal: Duits

Plot Es Ist Nicht Leicht ein Gott zu Sein

Het is het jaar 3000, en de mensen leven op Aarde in een tijd van vrede. Ze hebben hun gewelddadige instincten en emoties overwonnen. Ruimteschepen onderzoeken het leven op andere planeten. Op de planeet Arkanar, waar de tijd doet denken aan de middeleeuwen, wordt de bevolking van Rebas geterroriseerd. Anton, crewlid van een onderzoeksschip, doet onderzoek bij de moordbendes onder de naam Rumata van Estoria. Niemand is tegen zijn kracht opgewassen. Door zijn oponthoud op de planeet Arkanar verandert Antons gedrag. Hij krijgt te maken met liefde en haat, en vervalt in de middeleeuwse manieren van de planeet.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Het boek van Arkady and Boris Strugatsky (wiens kortverhaal Roadside Picnic de basis vormde voor de film Stalker) werd ondertussen een tweede keer verfilmd en zou dit jaar z'n release zien. De schrijvers waren niet te spreken over de eerste verfilming van hun boek en dat kan ik best verstaan...

Es Ist Nicht Leicht ein Gott zu Sein werd duidelijk gemaakt met een redelijk budget, maar werd op knullige manier in beeld gebracht, vooral dan de vechtscenes, die de nodige pit missen. Ook de montage is maar zus en zo en het verhaal is meer dan eens verwarrend op het punt dat het de kijker allemaal niet echt meer kan schelen... De laatste 45 minuten wordt de film echter beter om er voor te zorgen dat men er na afloop toch nog een goed gevoel aan over houdt.

Verder nog even mee geven dat Werner Herzog een kleine, maar belangrijke rol vertolkt en dat Anne Gautier er als Kyra meer dan appetijtelijk uit ziet... De muziek van Jurgen Fritz mag best ook wel een vermelding krijgen.

ik ben beniewd naar de verfilming van Aleksei German...