Nineteen Eighty-Four (1984)
Met onder meer: John Hurt, Richard Burton en Suzanna Hamilton
Releasedatum: 15 november 1984
Bekijk via Prime Video
Plot Nineteen Eighty-Four
"George Orwell's terrifying vision comes to the screen."
Verfilming van George Orwells gelijknamige boek. Na een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten. Winston Smith woont in Londen, dat de hoofdstad is van Oceania. Hij ondergaat, net als alle mensen, het strakke regime dat wordt uitgeoefend door de staat. De mensen hebben er geen vrijheid en er is een totale afwezigheid van privacy. Big Brother loert altijd en overal met camera's en spionnen. En dan begaat Winston een grote misstap: hij wordt verliefd.
Winston Smith
Martin
Rutherford
Waiter
FisherKing
De film gaat, maar de muziek van the Eurythmics is schitterend! Julia and Sex-Crime !
Yak
Gezien bij, hoe kan het ook anders, Engelse les op de middelbare school. Deed me niet veel, dus voorlopig een 3,5 tot ik 'm opnieuw gezien heb.
Yak
Nu valt me trouwens ook pas het jaartal op waarin deze film is gemaakt.
FisherKing
Maar dan snappen de Amerikanen het niet meer. Raken ze in de war en denken ze dat dit een film van nu (toen) is
geronimo
- 1955 berichten
In 1956 kwam "1984" uit. Beide films zijn gebaseerd op de novel van George Orwell.
mr.Frielink
Lijkt me een zeer interessante film. Het boek was iig erg indrukwekkend, maar weet iemand of deze ergens te huur is? Heb me rot gezocht, maar kan hem nergens vinden..
Freud
Ik heb hem ooit gevonden in de bib in antwerpen (maar daar heb je waarschijnlijk erg weinig aan
) Ik vond hem toen erg goed, niet alleen omdat het boek natuurlijk schitterend is, maar ook omdat de film een aantal erg sterke beelden en scenes bevat, die mij nu (na 3 jaar) nog steeds zijn bijgebleven.
Goodfella
Het verhaal blijft uiteraard prachtig, maar de film vertelt het echt kurkdroog en nogal duf. Geef me dan Brazil maar..
Freud
Brazil is natuurlijk schitterend, terwijl ik het bij deze film houd op zeer degelijk. Maar misschien kon Brazil enkel gemaakt worden omdat deze film al bestond? Bovendien heb ik bij Brazil goed gelachen, en was ik even onder de indruk van het einde, maar van de maatschappijkritische punten uit de echte 1984 bleef toch niet veel meer over, of in elk geval, die kwamen bij mij niet meer zo sterk over als in het origineel. Wat ook niet de bedoeling was natuurlijk!
Zo invloedrijk was deze film niet. Het boek van Orwell natuurlijk wel.
Het origineel? Je doet alsof dit een origineel scenario was. Het boek van Orwell stamt uit in 1948. En dit is de tweede verfilming van dit verhaal.
Freud
Sorry hoor, als ik over 'het origineel' spreek, bedoel ik natuurlijk het boek, en niet deze film. Die is inderdaad niet echt supervernieuwend te noemen, maar zoals ik al zei: hij vertelt het verhaal goed, en sommige beelden zijn erg sterk.
En Brazil gaat enkel over dit onderwerp omdat het verhaal (uit het boek) al bestond en zo bekend was, het is in zekere zin een parodie, en dat kan enkel als het origineel genoeg bekendheid heeft. Mede dankzij deze film denk ik, maar ik weet niet hoe succesvol hij geweest is.
Freud
Matig succesvol. Het boek is veel beroemder dan de film.
Geloof ik graag...
remorz
Een zielloze verfilming van een geweldig boek, hier had echt veel meer in gezeten; 2,5*
Verhaal prachtig ? Heb het boek van Welles nooit gelezen, maar ben dat duffe deprimerende gezeik over gedoemde toekomsten wel een beetje zat.
Misschien is het omdat schrijvers van nature uit wat romantischer aangelegd zijn, maar die angst van wetenschap, de natuur steeds als paradijs, de mens als kuddedier, het verbannen van gevoel en de wet van de regeltjes, "zever in pakskes". Niet boeiender dan de gemiddelde geschifte secteleider die op de hoek van de straat staat te roepen dat de ondergang nabij is. Ik heb lak aan alles wat in deze film aangehaald wordt, vind het alles behalve interessant, vind het kortzichtig en simplistisch.
Als film stelt het ook al niet veel voor. Paar aardige scenes, maar een bleke toekomst staat niet gelijk aan een saaie toekomst. Dat fake intellectuele, spirituele godoe met die gedichtjes en dat landschap maakte het alleen maar erger.
Bleh. 1*
Edit : zij die binnenkort Memories mogen kijken, begin alvast maar Cannon Fodder te vergelijken met deze film
Jordy
Iets zegt mij dat het argument "Welles was hiermee één van de eersten" niet aan je besteed is? (deze film niet gezien btw, boek is imho geweldig)
Niet echt nee
. Het idee zelf irriteert me ook vooral, dus of hij nu de eerste of de laatste was maakt op zich niet al te veel uit. Al heeft het natuurlijk ook veel te maken met de manier van uitwerking, en in de film was dat echt uitermate pover en moralistisch.
remorz
Waar. Er is in de verfilming veel gesnoeid in sfeertekening, achtergrondverhaal en de gedachten van de hoofdpersoon.
De kracht van dit verhaal was dan ook de uitwerking van Orwell. En die mist deze film.
Welles is z'n koosnaampjes
Toch denk ik niet dat het boek mij zal aanspraken, gezien de basisthema's in de film. Is het boek even moralistisch, of schept het een genuanceerder beeld van de toekomst ?
Jordy
schept het een genuanceerder beeld van de toekomst ?
Nee absoluut niet, het boek is een hele grote dikke (en overdreven) waarschuwing. Ik vraag me af hoe onze wereld er nu uitgezien zou hebben als dat boek niet geschreven was. Maar voor nuance hoef je het niet te lezen, vind ik.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Qing Shao Nian Nuo Zha
Drama, 1992

Mission: Impossible - Fallout
Actie / Avontuur, 2018
gebaseerd op boekfascismetotalitarian regimedystopieanarchistbrainwashingorwellian