Genre: Avontuur / Drama
Geregisseerd door: Robert Aldrich
Met onder meer: James Stewart, Richard Attenborough en Peter Finch
Plot The Flight of the Phoenix
"Theirs was the triumph - yours, the excitement!"
Een vrachtvliegtuig stort neer in een zandstorm in de Sahara, met ongeveer 10 mensen aan boord. Een van de passagiers is een vliegtuigontwerper, die op het idee komt om met behulp van de onderdelen van het neergestorte vliegtuig een nieuw vliegtuig te bouwen. Hiermee willen ze ontsnappen voor het water en voedsel opraakt.
Capt. Frank Towns
Dr. Renaud
Standish
Bellamy
jester
Klassieker. Ik heb hem in mijn jeugd ooit eens gezien, en hij maakte toen heel veel indruk op me. Voorlopig 4,5 *.
FisherKing
Zeer indrukwekkende film. Met een supercast,
James Stewart, Peter Finch, Richard Attenborough, Ernest Borgnine en George Kennedy. Een echte 'vergeten' klassieker in de lijn van Ben Hur en Lawrence of Arabia.
James Stewart speelt een wereldrol. Na deze film wil ik nooit meer maar de Sahara. Goede regie van Robert Aldrich.
Jammer dat zo weinig mensen deze gezien hebben.
neo
Best goeie film met zeer veel psychologische diepgang maar wat te lang en hier en daar wat saai. pracht cast met veel grote namen, let ook op william aldrich, de zoon van de regisseur, in een rolletje. 3.5 sterren
Ralfke
- 2075 stemmen
Een welkome verrassing deze rolprent!!! Inderdaad een supercast en een meesterlijke karakterstudie van een groep mensen in nood, die samen tot een oplossing dienen te komen. De geestelijke teloorgang van enkele personages is werkelijk prachtig om te zien, evenals de verschillende karakters van de 'kameraden'. Uiteraard weet je vantevoren hoe dit soort genrefilms eindigt, maar al met al toch een indrukwekkend en meeslepend geheel. Ik houd het voorlopig op ****. Ik wilde eigenlijk een halve * meer uitloven, maar het langdurig in beeld brengen van het uiteindelijke (voorspelbare) bouwproces, weerhoudt me daar toch van. Een vergeten klassieker uit de oude doos, die de ware filmliefhebber mijns inziens niet mag missen!
narva77 (crew films)
Inderdaad een goed psychologisch drama met een "We-hebben-een-leider-nodig-dus-wie-gaat-zich-opwerpen-
als-leider"-verhaal.
Uitstekende cast met o.a. James Stewart, Richard Attenborough, Ernest Borgnine, Hardy Krüger (A Bridge too Far, Barry Lyndon) en Christian Marquand (Apocalypse Now-Redux versie).
Deed me een beetje denken aan de epische films uit die tijd. 4*
MaNuA
ik heb helaas niet de film gezien, maar ik weet wel dat er een nieuwe komt met o.a. sticky fingas en tyrese.
ik ben benieuwd hoe de film is ik heb van een vriend gehoord dat het een goede film is want hij heeft er zelf aan mee gewerk toen ze een paar scenes in Namibie op hebben genomen, dus als hij uikomt dan zit ik in de bios om `m te bewonderen!
Ik zie dat niet. De film is cliché- en toneelmatig en traag. Ouder films van Aldrich (die ik hoog heb) doen moderner aan.
FisherKing
Dus de aankoop van de DVD maar vergeten ? ...
Captain Pervert
Paar jaar geleden gezien, op de camping, op een Duitse zender. Prima film voor op zo'n zomeravond, best een goede nog ook!
Wie weet waar dit meesterwerk te koop is met nederlandse sub.?
SpaM!
Ik heb deze niet gezien maar als ik het goed heb word er een remake gemaakt met hoofdrol van Dennis Quaid.
hier kun je de trailer zien:
Tommeh
Goeie film. Ondanks dat hij wat traag is blijft het toch erg boeiend.
Leno
Fantastische film met zoals altijd een fantastische James Steward. Wat ik voornamelijk knap vond is dat de film nooit in domme discussies vervalt over wiens schuld het is enzo... De onderlinge wrijvingen hebben juist een karakterologische grondslag.
De remake is trouwens flink geflopt in de VS, maarja die cast kun je ook niet vergelijken met de cast van het orgineel die het zo'n klassieker maakten..
FisherKing
Als je op de BBC hebt gekeken, heb je maar de helft (-40%) van de film gezien. Original size is 1.85:1 en niet 4:3.
Leno
Ja das vaker op de BBC, dan krijg je aftitels en kun je maar de helft lezen. Het is tijdens de film niet storend geweest, maar anders was de film wel mooier geweest (niet beter)..
ewalk
Goede film. In mijn jeugd meerdere malen op de Duitse tv gezien. Maakte veel indruk toen. Nu nog steeds van mening dat de film de groepsdynamische processen goed in beeld brengt. In mijn ogen niet gedateerd, kan nu nog steeds ondanks remake. 3.5 ster
Queto Yurlunyur
Een vermakelijke avonturenfilm in oude stijl, maar ik vond de rol van Krüger wel erg simplistisch en karikaturaal (hij is niet alleen zakelijk en koud, maar is dan ook meteen een super-egoïst met geen enkele intentie om iemand anders dan hijzelf te redden, en om hem nog extra onsympathiek te maken steelt hij ook maar even het schaarse water, en daarbovenop is het natuurlijk ook nog eens een Duitser...). 3 *
Zo een meesterwerk en zo een lelijke poster.........
ap1947
Uitstekende avonturenfilm met tal van bekende gezichten uit die tijd, die hun rol met verve spelen.
Waar blijft de nederlandse dvd uitgave?
jackyvanmaele
Wat betreft de originele film, 1965, zijn de spelers stuk voor stuk topacteurs, uitmuntende karakterspelers. in de originele film is er geen plaats voor 'macho' gedoe. Het verhaal wordt opgebouwd tot een geheel, zonder dat je er vragen hoeft bij te stellen. Het verhaal speelt zich af in de naoorlogse periode, in de jaren 60, wanneer de film trouwens werd gemaakt. Er zijn geen onmogelijke situaties.
Voor deze film werd bovendien een vliegtuig gebouwd die je even ziet vliegen in de film en waarmee de stuntpiloot Mantz is verongelukt tijdens de opnames. Voor de verdere opnames werd een ander aangepast vliegtuig gebruikt. In de originele film is de gehele cast boeiend; De conversaties en confrontaties tussen Richard Attenborough (Lew), de piloot Frank Tows (James Stewart, die trouwens zelf piloot was in WOII) en Hary Krüger (Dorfmann) zijn subliem. (Soms is hij inderdaad wat karikaturaal). De originele film is niet te evenaren. Ik ben er gewoon gek op . De remake is een fiasco.
gripipido
Geweldige film met een irritante soundtrack. Vind het openingsnummer schitterend maar daarna is de soundtrack nogal overbodig. Als de overspannen Cobb in beeld komt klinkt er meteen een "gek" melodietje om overbodig te benadrukken dat hij "gek" is.
Het mooiste moment is als Moran zich realiseert dat Dorfmann nooit echte vliegtuigen ontworpen heeft.
Couch Potato
De originele film is één van de beste die ik ooit mocht zien, in zwart-wit gewoon op televisie, ik was aan de buis gekluisterd toen.
Héél onderhoudend en enorm spannend; zullen ze het halen, kunnen ze met het zelfgefabriceerde vliegtuig terug naar de bewoonde wereld, of wordt dit hier hun dood ,
En dan die suspens tot op het eind om die verdomde motor aan de praat te krijgen : Meesterlijk.
Voor de remake heb ik maar één woord : ZOOI.
Of eigenlijk twee woorden : ENORME ZOOI.
En nu ik er goed over nadenk : eigenlijk drie woorden :
Ontzettend grote ROTZOOI.
Maar de originele film is gewoon een topper.

Uit 1965 is die al, ik was toen 7 jaar en The Beatles zongen HELP!, màn, ik word oud!
Prima film, deze originele dan hé !
****1/2

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song