Kurôzu Zero (2007)
Geregisseerd door: Takashi Miike
Met onder meer: Shun Oguri, Takayuki Yamada en Kyosuke Yabe
Gesproken taal: Japans
Plot Kurôzu Zero
"Destroy everything and start from zero."
Op de beruchte Suzuran high school heerst een klimaat van geweld. Twee jeugdbendes staan lijnrecht tegenover elkaar en bevechten elkaar tot de dood.
Genji Takiya
Shun Izaki
Shoji Tsutsumoto
Hiromi Kirishima
Lil Funk
Deze nieuwe Takashi miike film zag er echt heel goed uit,
Vooral de Martial-arts gevechten (en hopelijk zijn het er veel in deze film) zagen er heel Spectaculair uit
, en het grimmige stijltje ziet er ook wel tof uit.
En hopelijk zitten er weer van die typische miike scènes in die we gewend zijn van eerdere miike films zoals de Dead or alive Trilogie.
Ik vind het trouwens wel wreed dat miike nu ook eens de Martial-Arts wereld betreed met een knokfilm. Ik hoop dan ook echt dat deze (plus andere aankomende miike film “Sukiyaki Western”) ook hier in Nederland verschijnen.
Macmanus
Slow the Fuck down! Denk je na 46-Okunen no Koi en Big Spook War de man weer een beetje bij te hebben gebeend, gaat die weer in zijn oude tempo van 5 films per jaar door, zucht. Deze lijkt me samen met die western wel de leukste trouwens. West Side Story Miike Style
Goodfella
Twitch heeft wat recensies verzameld naar aanleiding van de screening in Pusan:
Screen Daily - Crows is, naturally, another cult item for midnight crowds around the world, but most particularly Asia. Miike’s wildly violent opera will not disappoint them. He has his formulae, usually picked up from the manga culture of the Japanese youth, and he belabours them to death in his films. Whether with fists, guns or swords, the name of the game is intensity. Hit before you talk.
Variety Asian - Pic finds Miike still on his current creative roll, if not at the same inspired level as yakuza fightfest “Dragon.” There’s the same mixture of irony and deadly seriousness in the face-offs and mano a mano fighting, as well as a central hero who simply gets off on the physical pain of combat. But the grungy high-school setting places the pic in a much more restricted universe than “Dragon,” and the virtually all-male story has little of “Dragon’s” melancholy romanticism.
ps. en hier vast wat vage flitsen van Miike's uitermate weirde comicverfilming Yatterman (verschijnt ergens in 2009).
aryan
Doet het goed in Japan
Takashi Miike's 'Crows Zero' heads straight to no.1 at Japanese B.O
Takashi Miike's ‘Crows Zero’ went straight to the top spot at the weekend box office in Japan, pushing the drama ‘Hero’ back to second place. Billed as a prequel to the events in the popular Manga (written by Takahashi Hishori), ‘Crows’ the live action movie is a story of violent warfare between rival high-school gangs.
Lil Funk
Op youtube is trouwens de hele film te zien met Engelse sub...
Maar ik heb gehoord (niks officieel
) dat de film waarschijnlijk dit jaar nog uitkomt in Nederland en Frankrijk.
Ik hoop dat de geruchten kloppen, om de film in zo’n klein schermpje te kijken neemt toch een heel stuk van de ervaring weg…
Lil Funk
Heb zojuist vernomen dat de film een vervolg krijgt...
"Last year's hit manga-to-film adaptation "Crows ZERO" has been confirmed to be getting a sequel, it was learned on Monday. Director Takashi Miike is again taking the helm, and popular actor Shun Oguri is reprising his role as the protagonist Genji Takaya.
Oguri has already begun training for the movie, which starts filming in July. The story is set about 8 months after the first movie. Genji is close to graduation at Suzuran High School, but one last matter must be settled with a rival school.
According to producer Mataichiro Yamamoto, there was never any intention to end the story after only one film. However, this sequel is reportedly the story's conclusion. Kyosuke Yabe is also returning, though other cast members from the first movie (such as Takayuki Yamada) have not yet been mentioned.
"Crows ZERO 2" will open in 2009." (Credits to tokyograph.com)
Macmanus
Ja, nee, ja nee vermakelijk en zeker Miike maar....
..ik weet het niet. Er zitten echt wat meesterlijke shots in en de actie is vet. Final battle in de regen maakt dit alleen al het kijken waard. En scenes waarin er wordt gebowled met scholieren is weer iets dat je alleen in Miike films tegen komt.
Maar ik moet wel zeggen dat Miike wel iets moet doen aan zijn middenstukken. Hij heeft een paar films die dit probleem niet hebben imo. Maar toch ook wel een paar die dat wel hebben, en daar ligt toch wel vaak de thin line tussen aardig en meesterlijk. Deze film en onlangs ook Django konden met wat meer tempo horen tot de hoogtepunten van dit jaar. Maar door het toch wel wat saaie middenstuk er toch best ver van verwijderd zijn.
Begrijp me niet verkeerd, niet dat ik de hele tijd uit mijn neus heb gegeten in het middenstuk. Grappige dialogen en die date scene was best wel hilarisch. Maar soms laat Miike zijn karakters wel erg lang praten over gangs en weet ik veel wat.
Ik ben een Miike liefhebber, en voor deze groep is dit zeker wel het kijken waard hoor, laat je niet afschrikken. Maar ik hoop dat Miike het toch wat vaker bij de 90 minuten houdt. Want zijn 90 minuten films zijn vaak evenwichtiger.
3.5* Wel heel fijn dat Miike steeds meer geld lijkt te krijgen.
MaNiAc E
Een typische Miike film zou ik het niet durven noemen. Voor mij is Miike nog altijd meer van de extremere dingen, deze dingen zie nauwelijks bij deze film.
De film was mooi geschoten en ja idd je kan zien dat het budget steeds groter wordt bij hem wat alleen maar een pluspunt is (niet gek voor iemand die soms 4 of meer films per jaar uitbrengt).
Was aardig verrast door de stijl van de film en het acteer werk.
balosa
gevechten tot de dood ?? die heb ik even gemist dan...
maar er zitten wel veel bloederige gevechten in, daar draait de film om helemaal om, het verhaal was maar minimaal vind ikzelf
Raffael77
gevechten tot de dood ?? die heb ik even gemist dan...
Idd. Het verhaal is te stroef. Duurde ook een beetje te lang voor wat er allemaal gebeurde.
vranque
Verbluffend mooi gefilmd. prachtige shots.
Maar voor mij een te puberaal gekozen uitgangspunt. De anime fragmenten van de hoofdpersonen en de trendy looks deden mij de das om. Bovendien vind ik de karakters moeilijk uit elkaar te houden. Dat is een bekent verschijnsel bij asians maar er zijn voorbeelden te over om daar wat aan te doen.
Tegenvaller dus 2*
Goto
Hoezo zouden zij daar wat aan moeten doen? Dat sommige mensen nou alle aziaten op een hoop gooien. Beter opletten zou ik zeggen, zo moeilijk is het niet.
Pastichio Rocker
Echt een dom excuus zoiets inderdaad.
vranque
Ik respecteer de mening van Goto maar ik wordt ontzettend moe van meelopers zoals Past...Rocker etc. want mijn prior argument wordt niet geciteerd.
Inland Rabbit
Goed, weer een Miike dus. Zoals eerder gezegd, zn meest 'mainstream' poging tot nu toe en een compleet linear verhaal, wat overigens wel goed in elkaar zit.
Een echte Miike stempel is er aan de oopvervlakte niet te zien, maar kijk je verder, is dit toch wel echt een film van hem. Het onderwerp is welliswaar hard, maar alles wordt wel heel professioneel neergezet, smetteloos haast. Het had wat meer uit de bocht mogen vliegen, situaties en personages hadden wat meer overdreven gekunt. De vraag is dan of een extremere/weirdere touch, had gepast in de stijl van de film, maar het was toch wel het proberen waard geweest..
Visueel ziet het er goed uit en het kan niet anders, of er moet veel geld in deze film gezeten hebben. Vooral naar het grote eindstuk toe, lonnt dat wel heel erg. Schitterend.
Verder is alles wel goed in beeld gebracht en vaak ook gewoon mooi qua stijl, maar is het wel erg gelikt op deze manier. Mede omdat de film voor Miike's standaards zo netjes/gewoon overkomt.
Zoals ik al zei, ontkom je er niet aan dat dit toch Miike is. Veel humor, waardoor de serieuze toon van de film toch telkens wat lichts krijgt. Situaties als het al genoemde Bowlen, darten en honkballen met leerlingen is iets wat ik buiten een Miike film niet zoooo goed uitgevoerd zou zien. Ook liedjes die iets over het verhaal te melden hebben, is iets wat echt bij hem hoort.
Lastig om dit zo te beoordelen. Eigenlijk kan ik hier geen lage punten aan geven. Het (achtergrond)verhaal zat goed in elkaar, visueel zag het er goed uit en de film was gewoon af. Dit alleen maakt al dat het een bovengemiddelde film is.
Toch zie ik liver snel weer iets wat frisser/gekker/vernieuwender is. Als ik God's puzzel zo bekijk (trailers), lijkt deze nieuwe stijl voor hem een trend te worden, maar met Miike weet je maar nooit.
Pastichio Rocker
Meeloper? Het is gewoon een dom excuus.
J.T.O
De trailer deed me in de eerste instantie denken aan Blue Spring. Alleen had deze film gelukkig meer structuur, die de film niet zo oppervlakkig maakt om het te volgen. Ook wat andere aspecten kwamen los die ik eigenlijk niet had verwacht (emoties en zwakte punten van the great Genji) en dat maakt de film toch wel een stuk geloofwaardiger en interessanter om te volgen. Niet dat het einde zo vreselijk onvoorspelbaar is, maar dat terzijde. Een leuke film met een anime-achtige twist qua thematiek en de stylistische gevechten enzovoort
Tayama
Net wanneer ik besluit wat meer van Miike zijn oude werk te gaan zien komt een film als deze voorbij. Ik denk dat ik het nooit van mijn leven voor elkaar krijg zijn hele oeuvre te zien; Voor elke film die ik kijk heeft hij alweer een nieuwe in de wacht, haha!
Tof filmpje dit, Crow's Zero. Link met Blue Spring is vrij snel gemaakt. Toch heel ander werk dit. Waar Blue Spring uitblinkt in zijn (minimale) grove geweld in een surrealistische wereld, is Crow's Zero enkel bezig zich te focussen op twee rivaliserende bendes. En rivaliseren doen ze.
Overduidelijk een film die een wat breder publiek moet aanspreken - bikkelharde actie, veel vechten, veel bloed. Veel slow-motion. Maar typisch Miike is dit niet. Film met groot (ogenschijnlijk) budget en zeer verfijnde stijl. Enkele zeer toffe locaties (raffinaderij, vlot op water), en een paar toffe montage scènes (typische Miike intro met maffe punkband gecombineerd met beeldflitsen van de film, die eerste punch bij die yakuza lui, gevecht dat eindigt in regen en overgaat in een gevecht bij zonsondergang, etc).
Deed qua aankleding wel denken aan Sukiyaki Western Django; Ook hier stijlvolle (school)outfits, aparte kapsels en vreemde figuren. Maar allemaal wel wat braaf. Had naar mijn mening wel wat vreemder ingekleurd mogen worden. Dat is ook mijn probleem met Crow's Zero; Het is eigenlijk veel te simpel allemaal. Het begint heel tof met een speech in het begin van een nieuw jaar, waarna de spreker achter zijn microfoon weggebeukt word en het feest voor de gasten kan beginnen. Wat echter volgt is een eindeloos gevecht tussen twee schoolbendes met vrij weinig voor ogen. Gecombineerd met twee of wat subplotjes (vrouwtje, wannabe yakuza ventje); en ook deze film is weer gevuld. Duidelijk verfilming van een Manga, - maar daar zal ik ook verder nooit interesse in tonen denk ik.
Zeker tof dit, maar had naar mijn mening wel meer in gezeten. De bulletproof jas, het bowlen, darten en motorrijden is zeker zoals Miike dat vaker doet, maar verder persoonlijk wat teveel stylish slow-motion, gladde gezichtjes en stoere taal. Heb overigens een tijd niet zo hard gelachen als om die scène met die motor en dat busje. Daar tegenover staat weer een vreselijk irritante gemonteerde scène waar harde muziek constant in- en uitgefade word tijdens het praten???
3.75* voor mij en krijgt het voordeel van de twijfel; 4*
FillumGek
Ik ben een fan van Miike's werk en toen ik zag dat hij een film had gemaakt over rivaliserende schoolbendes moest ik deze gewoon zien. Een erg indrukwekkende film die geen minuut verveelde!
Ik vind het sowieso altijd een interessant onderwerp, rivaliserende bendes. In ghetto's, maar ook op scholen. In Japan kunnen ze dit naar mijn mening als de beste, grote groepen jongeren in zwart schooluniform bewapend met messen en honkbalknuppels die elkaar het leven zuur maken.
Het verhaal vond ik goed en de film kent een aantal mooie plaatjes. Zo krijg je op het begin een shot te zien van het schoolgebouw, volledig beklad met graffiti, en omheind met prikkeldraad. Je krijgt meteen het gevoel van geluk dat je daar niet op school zit. De juiste sfeer is gezet.
De cast was eveneens erg goed. Vooral Yamada als Serizawa vond ik overtuigend en Oguri als Genji misschien nog wel overtuigender. Yabe als Ken de nepgangster zorgde voor de nodige humor en Meisa zorgde voor het vrouwelijk schoon, wat is zij mooi! Voor de rest is de cast aangevuld met een yakuzabaas, stoerkijkende studenten, foute kapsels en dito kleding.
De actie is altijd keihard, soms wat overdreven zoals Miike dat kan en vooral op het laatst wordt er veel gebruik gemaakt van slowmotion. Ik heb verder niet veel op de film aan te merken. Misschien dat het eindgevecht wat te druk was en je niet veel meer kon zien. De film in z'n geheel mocht van mij nog wel iets meer Miike-ish zijn. Experimenteren met rariteiten en dergelijke. De soundtrack was goed passend.
En er komt een sequel aan, waar ik erg blij mee ben! Misschien draaf ik nu iets te ver door, maar ik vind dit de beste film in zijn genre, vandaar dit hoge cijfer.
belchinees
Anime fragmenten?
Heb ik dan iets gemist?
De "trendy" looks zijn alledaags in Japan, wat is daar storend aan?
Ze zijn helemaal niet moeilijk uiteen te houden, er is toch een duidelijk groot verschil tussen elk personage, al is het maar het haar. Wat zou daar nog aan gedaan moeten worden.. naamplaatjes en allemaal in een andere kleur?
Ik vond het, hoe mooi gemonteerd en geacteerd het moge zijn, maar een saai filmpje (raar maar waar), en dat eindgevecht maakte het voor mij niet meer goed. Wel een aangenaam weerzien van Oguri Shun en Meisa Kuroki.
Rayuka
Goede film veel actie en ook nog humor.
zijn deze films van Takashi Miike nog ergens te koop in nederland?
SubzeroX
leuke gevechten, erg goede sfeer en ook typisch Japanse vechtstijlen
Tonypulp
Tegenvaller dus 2*
Ben ik blijkbaar niet de enige die daar soms last van heeft..
Maar even over de film, ik vond hem erg goed, genoeg aktie en vaak kunnen lachen.
Die date scéne bijvoorbeeld
Middenstuk was iets minder interesant vooral veel geneuzel en weinig aktie, maar de climax maakt alles weer goed
Dat eind gevecht in de regen was echt geweldig,
Heb me ontzettend vermaakt met deze film, en ga denk ik maar eens meer miike films kijken!
Goeie Miike.
Inderdaad wat slicker en commerciëler dan de meeste Miike films, vooral omdat de weirdness er wat uit is. Verder wel veel elementen die je kan terugbrengen naar eerdere Miike films, zowel qua thematiek, look en stijl. In zo'n films zie je duidelijk dat Miike enorm leert van zijn veelfilmerij.
De gevechten zien er echt gaaf uit (de editing tijdens die eerste punch bij de yakuze is geniaal
) en er wordt ook best goed geacteerd. De setting is best bekend (hoewel apart misschien voor mensen die niet zo bekend zijn met Aziatische films). Doet denken aan een mix van Volcano High, Blue Sky en zeker ook Cromartie High (anime).
Weer genoten, vond hem ook niet te lang en hoewel er minder gevochten wordt in het middendeel vond ik het alles behalve saai.
4* en een uitgebreide review. Ondertussen al weer mijn 47e Miike, en nog steeds kan hij fris uit de hoek komen.
bennie jolink
De geweldige shots en coole karakters weten toch het complete gebrek aan enige vorm van verhaallijn niet te verbergen. Ik heb de film met moeite uit kunnen kijken en dat had ik toch niet verwacht van een miike film.
Lil Funk
Weet iemand of er nog enig kans is dat deze film op dvd uitkomt in Nederland?
Zag namelijk dat Amazia hem al wel in Duitsland op 2disc-edition heeft uitgebracht (moest trouwens wel erg lachen om de slecht gesynchroniseerde Duitse trailer, hij staat op de Amazia website
Weet iemand of er nog enig kans is dat deze film op dvd uitkomt in Nederland?
25 juni, ook via Amazia. Ook op Blu-Ray trouwens. Geen idee of het een 2-disc is.
Derekbou
Leuke Miike film. Ziet er allemaal wat meer high-budget uit en is duidelijk gericht op de Japanse jeugd. Crows Zero is erg stijlvol; door de scherpe donkere beelden, de mooie omgevingen, het flitsend camerawerk tijdens de gevechten en door de stoere vechtersbazen. Wat mij betreft had de film wel wat korter gekund, want zo'n boeiend verhaal hoeft er niet verteld te worden. Verder kwam het geheel wat kinderlijk op me over met alle overdreven vechtscènes, humoristische intermezzo's en Japanse pop- en punkmuziek (nu niet meteen mijn favoriete muzikale genres). Ik miste helaas wat diepgang in het verhaal, zoals een film als Blue Spring wel heeft. Wat overblijft is een erg vermakelijke no nonsense actiefilm, die je waarschijnlijk het meest kan waarderen als je zelf een ongelukkige/opstandige middelbare scholier bent (geweest).

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Autoreiji
Drama / Misdaad, 2010

Jûsan-nin no Shikaku
Actie, 2010
japansmokingyakuzadelinquentthrillermaffiabendegebaseerd op mangacrimineelstreet fightfuryo teenagerstrong male leadmale centered plotadapted from a mangateenager male leadcrime teenagerjapanese film