• 8.898.388 stemmen

L'Etrusco Uccide Ancora (1972)

Horror | 105 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Das Geheimnis des Gelben Grabes / The Dead Are Alive / The Etruscan Kills Again

Oorsprong: Italië / West-Duitsland / Joegoslavië

Geregisseerd door: Armando Crispino

Met onder meer: Alex Cord, Samantha Eggar en John Marley

Gesproken taal: Italiaans

Plot L'Etrusco Uccide Ancora

"There's No Place To Hide When The Dead Are Alive!"

Een fotograaf op een archeologische expeditie die Etruskische ruïnes in Italië blootlegt begint te denken dat niet alle daar begraven Etrusken werkelijk dood zijn. Wanneer hij een oud graf ontdekt, dat al vele eeuwen niet door mensenogen werd gezien, komen twee expeditie-leden op raadselachtige manier om het leven. Het blijkt dat ze zijn vermoord op dezelfde wijze als op de tekeningen die ze ter plaatse vinden is afgebeeld.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Tamelijk mislukte poging om een giallo te combineren met bovennatuurlijke elementen.Zo raadselachtig zijn die eerste 2 moorden overigens niet,gewoon doodknuppelen die hap.Helaas ook de enige moord die expliciet wordt getoond,de rest heeft qua gore vrijwel niets te bieden.Ook qua sleaze is het niet best gesteld,al zitten er verder geen echt lekkere wijven in de film dus wat dondert het.

De cinematografie leek eerder die van een Amerikaanse seventies grindhouse film te zijn dan die van een giallo,mooi gestileerd is het allemaal niet,al was dat slot in die kathedraal wel ok.Narratief worden we getracteerd op het gebruikelijke red herring procédé met de gebruikelijke verwachte onverwachte dader..

Pluspunt is dat het acteewerk voldoende is en de dialogen nergens idioot worden.Daarover gesproken:in de film is een belangrijke rol weggelegd voor de figuur van een tirannieke dirigent die overduidelijk is gemodellleerd naar Karajan en wordt gespeeld door de gozer die de gelijkaardige rol van paardenliefhebber/tycoon Woltz speelde in the godfather.

De soundtrack zou van Ortolani zijn,maar je hoort vrijwel alleen het dies irae uit het requiem van Verdi.

p.s.:in Holland heeft men het over Etrusken.

avatar van bladonis

bladonis

-Gezien in het kader van =FatMike's Mannen met Snorren en J&B Rare Scotch Whisky Film Pinkster Extravaganza 2011=!!!!

Dit was de tweede film die we keken. Een leuke giallo-achtige film, een mix van who-done-it, krimi en dus giallo. Alex Cord (later bekend geworden als de oude man met ooglap en wandelstok uit de tv-serie Airwolf!) speelt een buitenlandse archeoloog, compleet met 70s Porno Chique Tom Selleck snor!
Samantha Eggar (bekend van het Cronenberg meesterwerkje The Brood!) speelt zijn liefje. ze hebben 'wat problemen', maar ze houdt van hem, en vertrouwt hem compleet.. toch?
Verder is er een keur aan zonderlinge figuren die door de sets lopen om de verdenking op zich te trekken, of die naar andere over te dragen.

Het verhaal is simpel, Terwijl er een opgraving aan de gang is, worden in een net opgegraven graftombe de lijken van een jongeman en een jongedame gevonden. De verdenking valt al snel op de zonderlinge en zich vreemd gedragende archeoloog. Hij zet alles op het spel om de ware dader te vinden, en zo zichzelf vrij te pleiten. Maar zal hem dit lukken? En weet hij zeker dat hijzelf de dader écht niet is???
En dawast. Pretty simple, no? Ja best wel. Maar de uitvoering is goed genoeg. De actie is oké, soms wat traag, maar het loopt wel lekker door. De beelden zijn mooi, het is scherp geschoten. Sommige scénes zijn bijzonder kunstig geschoten. De muziek is mooi sfeervol. Veel klassiek, maar dat is hier oké. Dramatrisch werkt het allemaal.

-Voor de oplettertjes onder ons, ook in deze pseudo-giallo wordt enkele malen vol in beeld J&B Rare Scotch Whisky gedronken! -Ik heb uit 'betrouwbare bron' dat dit de -whisky of choice- is in vrijwel elke zichzelf respecterende giallo sinds de opkomst van de giallo! En deze internationale samenwerking kon dan natuurlijjk niet achterblijven! (met dank aan DieHard.Willis!)

Conclusie: dit is een goedlopend misdaadavontuur. Je blijft van begin tot eind geboeid kijken. Goed, de ontknoping is wat truttig, en het had allemaal wat ingenieuzer in elkaar gezet kunnen worden. Dit is niet de beste giallo die ik heb gezien. Maar het is een mooie whodunnit en een leuke film voor een mooi filmavondje.

Eén ding nog, wat is dat met die titel! Met 'The Dead Are Alive' dachten we eerst met een zombiefilm te maken te hebben! De rare Amerikaanse 'forensisch autoptiehoofd' hoes versterkte dat gevoel alleen maar!

Voor de pornosnor van Alex Cord en de schitterende ogen van Samantha Eggar, 4 in J&B gedrenkte sterren!

avatar van joolstein

joolstein

Mocht je eigen bij de Amerikaanse titel, afvragen; waar zijn de levende doden gebleven..nou die zijn er niet! Die titel was vooral om de mensen te lokken Dit gaat over de Amerikaanse archeoloog Jason Porter (Alex Cord) die een oude Etruskische begraafplaats heeft ontdekt met mysterieuze muurschilderingen. Kort na de ontdekking wordt een jong stel vermoord op dezelfde manier als afgebeeld in de Etruskische tombe, maar die is al 2500 jaar niet geopend. Het is vanaf begin te zien dat er geen bovennatuurlijke krachten achter deze wreedheden zitten, maar zoals in de meeste Giallo, is bijna elk personage in de film een ​​verdachte. Alhoewel ik denk dat dit niet direct een volbloed Giallo was, zijn er wel degelijk ook kenmerken uit het genre te zien! (ineffectieve rechercheur, een krankzinnige moordenaar, schoenenfetisj, een homoseksueel, een fles J&B Whisky) Het slaagt er daarnaast in om zijn publiek te boeien omdat de plot vrolijk voortkabbelt met; o.a. goedgemaakte en behoorlijk bloederige moorden. een opwindende auto-achtervolging door de pittoreske straatjes van Spoleto en een climax-confrontatie in een oud amfitheater. En dat alles meerdere malen op de klanken Verdi's opera 'Requiem' Kortom een fijne Italiaanse thriller uit de jaren zeventig...!

avatar van Noodless

Noodless

Als je de titel en de cover bekijkt, verwacht men dat de film toch iets te maken heeft met zombies of dergelijke. Niets is minder waar, het verhaal is gewoon een who-done-it misdaadverhaal met een beetje giallo kenmerken, al zijn die toch verwaarloosbaar. Qua gore en sleaze blijft het vrij matig en echt spannend wordt het niet. 5/10