• 8.895.986 stemmen

The Man Who Finally Died (1963)

Thriller / Mystery | 98 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Quentin Lawrence

Met onder meer: Stanley Baker, Alfred Burke en Peter Cushing

Plot The Man Who Finally Died

"Stanley Baker in A-C-T-I-O-N!"

Joe Newman, geboren als Joachim Deutsch, keert terug naar zijn geboorteplaats in Beieren nadat hij een mysterieus telefoontje heeft gekregen. Newman heeft in het Verenigd Koninkrijk gewoond sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In Beieren wil hij de mysterieuze omstandigheden en verborgen waarheden omtrent het lot van zijn vader onderzoeken...

logo tmdbimage

Doctor Peter von Brecht

Lisa von Deutsch

Inspector Hofmeister

Sergeant Hirsch

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Behoorlijk vergeten Brits werkje uit de hoogtijdagen van de koude oorlog. Lekker mysterie waarin de half Britse/Duitse Joachim Deutsch weer terugkomt in het land dat hij in 1939 als 9-jarige met zijn Britse moeder verliet. En dat allemaal na een telefoontje (in 1962) van zijn vader, die in 1942 al om het leven was gekomen. En dan komt hij terug in Duitsland, in een dorp vol met koppige Duitsers, die allemaal nog een gezamenlijke nazi-geschiedenis hebben, met aan het hoofd Peter Cushing.
Net geen Hitchcock-top-niveau, maar geweldig complex verhaal waarbij je net als de hoofdpersoon wilt weten hoe het nou precies allemaal in elkaar zit. En voor de cool-factor: onze hoofdpersoon heeft last van z'n ogen en voor minimaal 3/4 van de film z'n zonnebril op!

avatar van Brix

Brix

• 19184 berichten

Eerlijk gezegd had ik de DVD met deze film puur om de uitstekende cast aangeschaft.

Stanley Baker en Peter Cushing behoren tot mijn favoriete acteurs en Nigel Green en Nial McGinnis zie ik heel graag in films.

Eric Portman zet hier zo overtuigend zijn rol van barse politie inspecteur neer dat ik even moest checken of het niet werkelijk om een Duitse acteur ging.

Ik had de rolverdeling van de supporting cast vooraf niet bekeken, anders had ik beter geweten.

McGinnis is overigens ook nogal bedreven in het spelen van Duitse personages.

In "Tarzan's Greatest Adventure" (1959)deed hij dat niet minder dan subliem.

Baker en Cushing acteerden niet alleen sterk, beiden waren bovendien begenadigd met een klaterende screen-presence.

De naam van regisseur Quentin Lawrence zie mij in eerste instantie niet veel, maar tijdens het napluizen van zijn loopbaan bleek dat hij vooral actief was als TV regisseur.

Van de talloze TV series waaraan hij heeft meegewerkt heb ik er heel wat gezien.

Raar dat zijn naam toch niet is blijven hangen.

Interessant om te zien dat hij ook de regie had van een 4-delige TV versie van hetzelfde verhaal, The Man Who Finally Died, in 1959 !

Het verhaal zelf is meer dan de moeite waard.

Verrassend sterk zelfs.

De ontknoping had ik lange tijd niet doorzien.

De transfer op de Network-Studiocanal DVD is daarbij dan ook nog eens prima.

Alleen maar pluspunten, vier * zeker waard wat mij betreft.

Degelijke mystery thriller.

Het is mooi gefilmd, met een goede cast. Vooral het eerste uur is sterk.

Maar juist als de puzzelstukjes op z'n plaats vallen en de ontknoping volgt vind ik het wat minder sterk en sommige personages zijn wat eendimensionaal. Het is een wat plichtmatig gefilmd einde.

Toch wel een film die de moeite waard is eens te zien. De sfeer is mysterieus en de locaties zijn goed gekozen.

avatar van Dutchfan

Dutchfan

Een aardige, maar ook wel onwaarschijnlijk verhaal over een man die een bizar telefoontje krijgt uit Duitsland over zijn vader, waarvan was aangenomen dat hij allang geleden was overleden. In Duitsland aangekomen ontdekt hij vreemde zaken, maar niets is zoals het lijkt.

Aardige film met een aardige twist later in de film,die ik niet zag aan komen.

avatar van Brix

Brix

• 19184 berichten

Dirk Bogarde en Patric Doonan zijn twee criminelen, die na een fatale schietpartij op de vlucht slaan.

Maar wel in een andere film?

avatar van scorsese

Redelijke film over een man die terugkeert naar zijn geboorteplaats om te onderzoeken wat er met zijn vader is gebeurd. De personages staan iets te veel in dienst van het plot. Maar vanwege het mysterie blijft de film wel onderhoudend (het verhaal kent dan ook flink wat wendingen).