• 9.374.678 stemmen

Met onder meer: Andrew Robertson, Charlotte Gainsbourg en Alice Coulthard

Releasedatum: 8 juli 1993

Plot The Cement Garden

"Love knows no limits."

Na de plotselinge dood van hun vader en kort daarna hun moeder trekken vier kinderen zich in huis terug en verzwijgen moeders dood voor de buitenwereld omdat ze bang zijn uit elkaar geplaatst te zullen worden.

avatar van starbright boy

Ontroerende en tegelijk uitdagende film. Erg boeiend. Raar dat Birkin als regisseur niet meer erkenning heeft gekregen.

avatar van Quido

Quido

Vrij nare en deprimerende film. Qua sfeer zit het dan ook wel goed. Vond alleen het verloop van het verhaal iets te gekunsteld en de geloofwaardigheid was af en toe ver te zoeken. Prachtige eindscène overigens.

avatar van K. V.

K. V.

Me eens aan deze gewaagd en het was toch wel een speciaal verhaal. Dankzij het overtuigende acteerwerk kwam het wel overtuigend over.

Niet de meest toegankelijke film, maar al bij al wel eens het bekijken waard.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een grauwe film over kinderen, die na de dood van hun ouders vrijwillig op elkaar aangewezen zijn. Een groezelig verhaal dat even troosteloos is als de desolate settings in een afbraakomgeving, de incestueuze twist ten spijt. Voornaamste pluspunt: het acteerwerk van de kinderen, maar de film kan niet tippen aan de thematisch enigszins gelijkaardige film van Kore-eda Nobody Knows (2004).

avatar van FlorisV

FlorisV

De beeldkwaliteit (en het oude tv-formaat) is helaas niet wat de film verdient, want het is een prima, ingetogen maar sfeervolle duistere verfilming van het boek. Naast de tragiek van de overleden ouders (met name de scene met moeder is confronterend en maakt meteen duidelijk dat de kids liever bepaalde realiteiten negeren dan ernaar handelen) is er dromerigheid, zomerse lamlendigheid, decadentie en verval, naast broeierige sexuele spanning en genderverwarring (niet voor niets heeft Jack lang haar en is Julie een tomboy, daarnaast verkleed Tom zich als meisje). Charlotte Gainsbourg is inderdaad prachtig naturel maar ik vond Andrew Robertson ook prima als dwarse puber.

De afgelegen setting past bij het ietwat surrealistische karakter, de droomwereld waarin de kids zich begeven omdat ze geen zin hebben in bemoeienis van de buitenwereld. De incest is niet meer dan een logisch gevolg van de keuze voor zo'n extreem, volledig isolement. Een prachtig einde.

Een belangrijk verschil met het boek wel, als ik het me goed herinner, omdat in het boek het sprookje uiteindelijk wreed verstoord wordt, terwijl je hier als kijker impliciet maar zelf moet nagaan hoe het af zal lopen . Verder speelde in het begin in het boek toch wel enig schuldgevoel van Jack omdat hij eigenlijk pa flink had moeten helpen, pa zelf dientengevolge te hard werkte en daardoor de fatale hartstilstand kreeg. Maar de oplettende kijker kan het wel invullen.

Jammer dat dit niet breder verkrijgbaar en bekend is want het is toch wel heel bijzonder en lekker controversieel.