• 9.099.023 stemmen

Comin' Round the Mountain (1951)

Komedie / Muziek | 77 minuten

Genre: Komedie / Muziek

Geregisseerd door: Charles Lamont

Met onder meer: Bud Abbott, Lou Costello en Dorothy Shay

Plot Comin' Round the Mountain

Wilbert (Lou Costello) ontmoet een verre nicht Dorothy McCoy (Dorothy Shay), die zijn gilletjes herkent als afkomstig uit de McCoy-clan. Zij neemt Wilbert en zijn goede vriend Al Stewart (Bud Abbott) mee de bossen in, op zoek naar hun familie. Daar belanden zij midden in een vete tussen de McCoy-clan en de naburige Winfield-clan.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Al Stewart

Granny McCoy

Mattie McCoy

avatar van Metalfist

Metalfist

My in-laws are acting like out-laws

Tegenwoordig heb ik maart weinig tijd om films te zien en sta daardoor ook serieus achter met een hele stapel films. De Abbott & Costello reeks is er zo één van maar af en toe lukt het toch om er eentje van te zien. De tijd vinden om een recensie te schrijven is dan weer een ander probleem waardoor er altijd serieus veel tijd tussen de twee zitten. Gelukkig is dit weer zo'n klassieker onder Abbott & Costello films waardoor ik met gemak een groot aantal scènes weer voor de geest kan halen.

Het plot van Comin' Round the Mountain is er weer zo eentje dat er boven uit steekt ten opzichte van de andere films. Hiermee bedoel ik niet dat de andere films slecht zijn (zeker en vast niet want het duo begint tot mijn favoriete humoristische combinaties te horen) maar dit geeft toch net weer dat extraatje. Op zich is het eigenlijk niet zo bijster speciaal. De meeste films volgen dan ook hetzelfde stramien. Abbott en Costello zijn weer op de één of andere manier met elkaar verweven, tegelijkertijd ook vaak de draagkracht van de films, en komen in de problemen. Zo ook in Comin' Round the Mountain want deze keer is Costello erfgenaam van een grote schat, maar moet hij wel in één of ander hillbilly stadje de schat gaan halen. En laat er in die stad nu juist een grote vete tussen de McCoys, waar Costello lid van is, en de Winfields. Niet zo bijster speciaal dus maar het leuke van de film zit wel in de vele geweldige randpersonages die de film kent. Heel het stadje zit vol met van die typische Texaanse mannen en vrouwen waarvan je de helft van wat ze zeggen niet verstaat. Het zorgt in ieder geval voor een aantal leuke woordgrappen, daar zijn Abbott & Costello sowieso al koning in, en er is zelfs nog plaats voor één van hun geweldige routines. De You're in love with a 10 year old sketch behoort tot één van mijn favorieten, samen met Who's on First en The Sons of Neptune. Ook leuk om deze nog eens te zien, was van The Noose Hangs High geleden geloof ik.

Abbott & Costello zijn weer van een even hoog niveau als altijd. Tenzij de reeks serieus begint de dalen in de paar films die ik nog moet zien, is het wel duidelijk dat dit een geniaal maar jammer genoeg vergeten duo is. In de loop der films heb ik het al vaker gezegd maar ik blijf erbij dat ze verschrikkelijk ondergewaardeerd zijn. De meeste van hun films geraakten niet boven de 2 stemmen, ik geloof dat alleen Tsjidde alles heeft gezien, maar de scores die ze dan nog eens kregen hier op de site zijn erg teleurstellend. Jammer maar helaas maar gelukkig hebben ze met mij dan toch één nieuwe fan bijgekregen en dat er nog vele moge volgen! Soit, genoeg melancholie en terug naar de film. Op Abbott & Costello is er niets op aan te merken en ook de rest van de cast komt vaak erg leuk uit de hoek. Vooral Dorothy Shay is vaak erg amusant met haar muzikale intermezzo's. Het was alweer een serieuze tijd geleden dat er nog gezongen werd in een Abbott & Costello film maar met de humoristisch getinte nummers van Shay is die traditie weer in ere herstelt. Eigenlijk zijn er teveel leuke typetjes doorheen heel de film om ze allemaal op te noemen want in beide clans zijn er hier en daar wel een paar uitschieters waaronder een heuse Ma Barker!

Leuke film toch alweer. Ik weet niet hoe ze het doen maar ze blijven me mateloos boeien, die Abbott en Costello. Na een dikke 20 films blijven ze nog altijd even leuk, al zitten er gaandeweg een paar missers tussen, maar Comin' Round the Mountain hoort daar niet bij. Lamont weet eindelijk eens een deftige Abbott & Costello af te leveren, ben benieuwd wat Jack and the Beanstalk wordt.

avatar van Mescaline

Mescaline

Vooral door de 2de helft van de film de moeite waard geworden! Zoals Metalfist eerder al terecht aangaf is dit een duo die weinig missers kent en ik zal deze film daar ook zeker niet onder plaatsen, maar het komt wat mij betreft wat traag op gang.
Vanaf de scene dat de heks in het verhaal kwam werd het allemaal wel weer erg leuk maar de opbouw naar dit gedeelte toe lijkt wat stroef te verlopen in mijn optiek. Gelukkig duurt de film zeker niet lang en is het als nog een vermakelijke zit geworden!
Een 3 lijkt mij dus zeker minimaal op zijn plaats.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2063 berichten

Heerlijk ouderwets kolder komedie. Ik had deze film van Abbott & Costello nog nooit gezien, maar vanmiddag met veel plezier vanuit eigen videotheek gekeken. Heb heerlijk gelachen.