• 8.900.848 stemmen

Altri Tempi - Zibaldone n. 1 (1952)

Komedie | 100 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: In Olden Days / Times Gone By / Infidelity

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Alessandro Blasetti

Met onder meer: Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Aldo Fabrizi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Altri Tempi - Zibaldone n. 1

Deze film bestaat uit acht korte verhalen, die een boekverkoper (Aldo Fabrizi) voor zich ziet als hij ze leest. In "Ballo Excelsior" doet een balletdanseres de harten van een aantal toeschouwers sneller kloppen. In "Meno di un Giorno" wordt het prille liefdesgeluk tussen Matilde en Camillo wreed verstoord door een drie uur durende treinvertraging. In "Il Tamburino Sardo" wordt een trommelaar de onverwachte held op het slagveld. In "Questione d'Interesse" ruzieën twee boeren over een composthoop. In "Idillio" worden twee heel jonge mensen verliefd op elkaar. In "Pot-pourri di Canzoni" worden verschillende muziekstijlen ten gehore gebracht. In "La Prova di Frine" wordt Mariantonia, die beschuldigd is van moord, verdedigd door een excentrieke advocaat en in "La Morsa" drijft een man zijn vrouw tot het uiterste.

Book peddler (segment "Il carrettino dei libri vecchi")

Picky Customer (segment "Il carrettino dei libri vecchi")

Tuscan farmer (segment "Questione d'interesse")

Guido's father (segment "L'Idillio")

Andrea Fabbri (segment "La morsa")

Mariantonia Desiderio (segment "Il processo di Frine")

Defense Advocate (segment "Il processo di Frine")

Lady in the open car (segment "Il carrettino dei libri vecchi")

The groom (segment "Pot-pourri di canzoni")

Son of the newsagent (segment "Il carrettino dei libri vecchi")

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Altri Tempi is een fenomenaal vertelling van 8 verhalen die bijzonder goed is ingedeeld. De film wordt bijzonder mooi verteld en het verhaal alleen, heeft al een mooie structuur. Lollobrigida doet het samen met acteur (en ook regisseur) De Sica behoorlijk goed. Ze laten een zeer sterke prestatie zien. De aankleding is schitterend, vooral wat Lollobrigida hier op de poster aanhad zag er behoorlijk magnifiek uit. De rest van de hele film is ook perfecto, perfecto muziek, perfecto verhalen, perfecto camerawerk en ga zo maar door. Alleen sommige rollen (van welke acteurs weet ik niet) waren niet geweldig. Dat had van mij wat beter gekund. Maar de rest van de film is helemaal perfecto. 4,5.

Ps. film duurt geen 100 minuten maar 120.

avatar van Flavio

Flavio

Een anthologiefilm, doorgaans ben ik er niet zo dol op, maar soms zitten er pareltjes tussen. Dat geldt helaas niet voor deze Altri Tempi, maar de film is de moeite waard door met name het laatste deel, dat zowel een heerlijk betoog van De Sica over de Italiaanse schoonheid als cultuurgoed, vol subtiele en niet-zo-subtiele seksuele verwijzingen, als Gina Lollobrigida in een weinig aan de verbeelding latend decolleté bevat. Naar hedendaagse maatstaven ontegenzeggelijk seksistisch dus wees gewaarschuwd.

De laatste 20 minuten zijn dus zeer de moeite waard, maar er zijn meer delen die op zijn minst amusant zijn, waarbij de kibbelende minnaars wel het hoogst scoren. Verder een allegaartje aan Italiaanse verhalen, van bekende en minder bekende Italiaanse schrijvers, van een dansnummer tot een korte boertige klucht, ook nog een segment over militaire eer en hier en daar onvervalst melodrama. Het wordt aan elkaar gelijmd door niet bijster interessante intermezzo's op een boekenmarkt, waarbij de oude cultuur wordt verdedigd tegen nieuwlichterij (waaronder gialli).

Gemiddeld kom ik uit op 3 sterren.