• 9.373.111 stemmen

Quella Villa Accanto al Cimitero (1981)

Horror | 87 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: The House by the Cemetery / Het Huis bij het Kerkhof / Zombie Hell House / Lucio Fulci's House by the Cemetery

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Lucio Fulci

Met onder meer: Catriona MacColl, Paolo Malco en Ania Pieroni

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 6 januari 1983

Plot Quella Villa Accanto al Cimitero

"Read the fine print. You may have just mortgaged your life."

Dr. Norman Boyle is werkzaam bij de 'New York Historical Society'. Hij accepteert een onderzoeksopdracht die wegens de zelfmoord van een collega niet afgemaakt kon worden. Hiervoor moet hij samen met zijn vrouw en zoontje Bob tijdelijk intrek nemen in een oude villa nabij een kerkhof in Boston. Norman ontdekt dat zijn voormalige collega geobsedeerd was geraakt door een zekere Dr. Freudstein, die zo'n honderd jaar geleden illegale experimenten op mensen deed. Verder speurwerk leert Norman dat de dokter een bizarre oplossing heeft gevonden om de dood te trotseren. De kleine Bob weet dat Dr. Freudstein bestaat maar niemand gelooft hem...

Dr. Norman Boyle

Ann, the Babysitter

Mae Freudstein

Laura Gittleson

Dr. Freudstein

Mr. Wheatley

Toch wat ondergewaardeerde Fulci.

The House by the Cemetery weet erg goed spanning op te bouwen.

De hoeveelheid gore effecten is beperkt, maar de spanning is er niet minder om.

De personages worden goed uitgediept en het verhaal is niet ondergeschikt aan de horror. Niet dat het nou een meesterlijk drama is ofzo, maar toch, in horrorfilms wil het nog wel eens puur om de effecten gaan.

Camerawerk en montage zijn uitstekend.

Catriona MacColl heeft hier een mooiere en aansprekender rol dan in The Beyond. Aangename actrice. Ze heeft een erg sprekend gezicht en ze weet goed te nuanceren, ze speelt niet enkel een hysterisch mens.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Na meerdere keren de film bekeken te hebben kom ik tot deze slotsom:

het blijft een prent met kwaliteiten en gebreken, maar waar in zijn geheel voor de horrorfan onbetwistbaar een "charme" zal uitstralen (en alleszins subjectief voor mij erg genietbaar)

Ach, de vertolkingen en vooral de dubbing zijn niet perfect, maar zoals kappeuter schrijft, "Camerawerk en montage zijn uitstekend." .

Het hoofdidee van het plot vond ik ook erg geslaagd, en als je als kijker bereid bent om je te laten meeslepen, is "House by the Cemetery" als griezelfilm eigenlijk angstaanjagender dan "The Beyond", de gore-effecten van deze laatste ten spijt.

Maar als ik het objectief bekijk, zie ik dat Fulci toch het onderspit moet delven voor de Italiaanse en vooral Britse horrorklassiekers, waar de sfeerschepping primeert.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Dit is hetzelfde huis als in la casa 3 (ghosthouse).

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Halcyon schreef:

Zou hem tweedehands kopen, anders ga je veeeel geld betalen. Ikzelf heb mijn versie 43 euro betaald .

€43,00 voor deze film?

foei, da's wel erg pittig zeg....

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Heerlijke klassieker! Heb dr van genoten!

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Leuke horror.

Het eerste gedeelte is vrij traag en er gebeurt enorm weinig, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt in de tweede helft waar het soms echt goor is en best wel spannend.

Maar waarom deed de babysit zo raar in het begin van de film en stond ze 's nachts de kelderdeur open te breken??

Los van dit een aangename horrorfilm.

avatar van Vascago

Vascago

Duidelijk de minste van de trilogie maar toch een toppertje in het genre. Sfeer was goed, spanning uitstekend, gore goed maar wat minder dan in de vorige delen.

Het grootste minpunt aan deze film is het jochie vond ik. Wat een vreselijk irritant kutjonk. Hoopte al vanaf dat ie in beeld kwam en zijn mond opentrok dat ie gruwelijk afgeslacht ging worden. Maar helaas. Helaas ging zelfs die bijl niet in zijn kleine rotkoppie

Conclusie: De film kan niet tippen aan City Of The Living Dead en The Beyond, maar is nog steeds een sterke Fulci. Een toppertje binnen het genre.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Bah, wat viel deze film enorm tegen! Positieve punten: Het is redelijk macaber en de gore is best goed. Negatief: Eigenlijk de rest. De film is vreselijk lelijk geschoten, stukken waar geen gore in voor komt (en dat waren er veel te veel) zijn erg saai en echt heel erg eng is het nou ook weer niet. Daar komt dan ook nog het vreselijk vervelende ventje bij en je hebt een film waarvan ik totaal niet in kan zien dat mensen hier echt van kunnen genieten, of ze moeten steeds alle stukken tussen de fijne gore scenes door hebben gespoeld.

avatar van damianodebeste

damianodebeste

Halcyon schreef:

Ik heb hem zelf gewoon op bol.com voor 9,99 gekocht hoor.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik had de mijne gekocht in een periode dat ie out of print was, vandaar. Beetje dom achteraf bekeken, maar goed.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Vermakelijke Fulci maar bij lange na niet z'n beste. Sfeeropbouw is prima maar er gebeurt toch echt te weinig om hem te vergelijken met films als Zombi 2, City of the Living Dead of The Beyond. Moet ook zeggen dat de slechte Amerikaanse dub een heel groot deel van de kracht van de film weg neemt. Positieve dingen zijn de vormgeving en het toch wel gewaagde einde.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De gore is prima (de eerste twee minuten bijvoorbeeld), maar het gegeven (gezinnetje met zoontje on een 'House of Usher') is dermate onsamenhangend en futloos uitgewerkt dat je zou willen dat Fulci zich beperkt had tot de gore en deze kermende lieden van begin tot eind had laten creperen. Gave vleermuisscène ook.

avatar van Reinbo

Na ruim 25 jaar dit vuige werkje van Fulci herzien, en dat beviel erg goed. Een paar weken terug bleek The New York Ripper al heel wat meer sterren te verdienen, en ook deze krijgt er anderhalf bij, voor de volle 4*.

Fulc zet hier een sfeervolle haunted house film neer, waarbij elke hedendaagse variant compleet verbleekt. Een grote griezel als bad guy en geweldige gore, zoals we van hem gewend zijn. Daarnaast is ook de fotografie wederom sfeervol en erg sterk. Ook de ongepolijste soundtrack draagt bij aan de spanning. Het schrille gegil, is vele malen effectiever en beangstigender dan vrijwel elke glad gepolijste DTS track.

Fulci blijkt wederom een geweldige regisseur wiens films met de jaren enkel aan kracht winnen. Ik ben nu officieel fan van de man.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Vooral die scene met die vleermuis! Heerlijk hoe lang dat door gaat.

avatar van Blarown

Blarown

trailer ziet er supergaar uit, beetje te ranzig voor mijn smaak...

stukje met die vleermuis, wel grappig maar echt supernep...

gewoon rubbere dingetje een eeen vislijntje...

deze sla ik over...

movie acteurs

Weer een verschrikkelijk sfeervol filmpje van Fulci , echt geweldig gewoon.

Het verhaal is best goed te noemen en alles is best lekker creepy. Het huis is erg goed ingericht, de soundtrack is goed zoals gewoonlijk bij de soundtracks van fulci's films. Een sterke horror van Fulci. 4,0.

avatar van shrink

shrink

Erg goed verhaal en dito sfeer. The Beyond en Zombie 2 zijn beter. Maar in vergelijking met City of the living dead is hij beter. Niet qua gore, want dat valt in deze film nog wel mee.

avatar van wibro

wibro

Zo boeiend en sfeervol ik Zombie 2 vond, zo teleurstellend vond ik deze film die mij geen moment wist te boeien. De eerste 40 minuten vond ik zelfs ontzettend boring. Het acteren was zeer matig en het verhaal vond ik helemaal niks. Zonder meer de minste film van Fulci. De over de top gore scènes kunnen voor mij daar helaas geen verandering in brengen.

avatar van vaxukarius

vaxukarius

De slechtste Fulci die ik ken is Touch of death. House by the cemetery scheelt niet alles met het andere werk van hem dat mij bekend is. Een geweldig sfeervolle horror met een verrassend einde. Helaas is het wel wat knullig als op een gegeven moment het dienst/kindermeisje bloed opdweilt en Katherine McColl er bij staat of het de normaalste zaak van de wereld is! Soms moet je bij Fulci wat ongemakken voor lief nemen en gewoon genieten van de film.

Standaard haunted house werkje dat wat wordt opgeleukt door het gebruikelijke splatter en gore spektakel van Fulci.De finale laat imho zien dat de maestro zijn touch een beetje begon te verliezen.Hoogtepunt was idd dat gedoe met die vleermuis(n.b.:vroeger vlogen die beesten wel eens bij ons binnen.Eigenlijk zijn ze heel erg lief en schattig ).

Enfin,ik schrijf dit bericht eigenlijk alleen omdat niemand(geloof ik) nog het motto heeft gememoreerd dat de brave Fulci voor de slotcredits rollen aan zijn film meegaf,als moraal voor de jonge kijkertjes:

No one will ever know whether children are monsters, or monsters are children.

Henry James.

avatar van dominion

dominion

Sterke Fulci.

Erg sfeervol en mooi gefilmd.

Ben groot fan van Lucio en samen met Zombi 2 vind ik dit een van zijn beste films maar heb nog een hele lijst om af te werken .

Soms wel een paar bloederige kills maar lang niet zo bloederig van wat je gewend bent van de meeste Lucios.

Gore is wel aanwezig maar niet zo hard en goed in beeld gebracht dus dat moet je dan niet echt heel erg verwachten.

Deze film moet het meer hebben van de sfeer want hij blijft heel de film wel vrij spannend.

Maar heb nu erg leuke herinneringen van deze film dus zal hem niet weer kijken want dat zal zonde zijn van mijn leuke herinneringen want zal hem nu veel minder vinden denk ik .

Wel een klein beetje overdreven dat hij in de Nasties lijst stond want zo erg was hij helemaal niet.

Maar toch een erg vermakelijke Slasher.

4,0

avatar van wendyvortex

wendyvortex

brucecampbell schreef:

Weet de bron niet meer, maar volgens mij is de baby-sit familie van dr Freudstein en waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor het voeren van grootvader.

Herkijk van deze onverantwoorde horrorfilm.
Niet de allerbeste Fulci (dan gaan we toch voor Zombi 2, The New York Ripper of Don't Torture A Duckling) maar vooruit na deze 3 toch wel deze al is het maar omdat het de eerste Fulci was die ik ooit zag. In mooie grote VHS-doos en getiteld "Het Huis bij het Kerkhof".
Paar fraaie gore-momenten en ondanks dat het een splatter-film is blijft de film de hele tijd spannend.
Dr Freudstein (what's in a name!!) mag er zeker wezen en de slotscene is absoluut top!!
Grootste geschreeuw (tot ergenis van mijn partner - mag ie wat zachter!!!) als Norman last heeft van een hardnekkige vleermuis.

avatar van namingway24

namingway24

Bij tijd en wijlen vloeit het bloed rijkelijk, maar deze scènes zijn niet genoeg om deze af en toe slaapverwekkende film te redden. Ik ben een beetje verbaasd door de vele positieve reacties, maar smaken verschillen gelukkig nog steeds.

Ik mis gewoon de sfeer van Fulci's vorige 2 films. Ook is het mysterie verwaarloosbaar en zijn de personages oniteressant, waardoor het geheel me nog minder boeit. Het einde is weer zo'n typisch vaag einde, maar bij the Beyond en City werkte die eindes. Hier miste ik gewoon die bovennatuurlijke sfeer waardoor het einde er nog extra raar afstak tegen de rest.

Miischien richt ik me hier te veel op het verhaal en de vaagheden in het plot, maar hier was het voor mij gewoon wachten op een spannende gebeurtenis en wat gore. Over het laatste is niets te klagen, want de slowmotion shots van geisers spuitend bloed en open wonden zijn hier net zo sterk als altijd. Dr. Freudstein is ook een redelijk enge creatie, al is het een raadsel waar de man zich tijdens de gehele film verstopt, want tegen het einde lijkt de kelder wel 3 keer zo groot als in het begin.

Qua geluid is het best wel in orde overigens; de geluiden die het huis produceert en de stemmen en het gekreun van Freudstein zijn wel eng, en de muziek is ook vrij sterk. Maar natuurlijk haalde Bob het bloed onder mijn nagels vandaan. Die stem waar iedereen het steeds over heeft is echt bloedirritant en die kop van het kind alleen al stond me niet aan. Hij krijgt het gelukkig wel zwaar te verduren gedurende de film, wat de laatste scènes nog iets extra leuks gaf.

Ik hoor de term sfeer vaak vallen bij Fulci's films. Maar als het verhaal zoveel domme momenten heeft (hoe weet Marco's personage op het laatst zo snel hoe de vork in de steel zit?) en de personages zo nietszeggend en dom zijn (ga nou toch niet weer die kelder in!) houdt het bij mij op.

avatar van gmx

gmx

wibro schreef:

Ook ik ben deze gaan kijken n.a.v. het geweldige sfeertje uit 'Zombi 2' en ook mij stelde deze enorm teleur. Die enorm fijne sfeer ontbrak hier geheel. Ja, de gore is prima, zeker voor die tijd maar voor de rest stelt dit echt helemaal niks voor. Totaal niet spannend, geen opbouw en een mager standaard verhaaltje, dat is waar we hier maar mee moeten doen. Het zal dan wel de minste uit de serie zijn maar naar deze desillusie heb ik nog niet gelijk zin in de volgende ..

1.5 *

avatar van Tonypulp

Tonypulp

He does it again!

Yes, ook deze is weer geweldig. Wel wat minder dan de rest die ik van de beste man gezien heb, maar nog steeds van ontzettend hoog niveau met meerdere memorabele scenes. Die scene met de vleermuis is al opgenoemd, echt briljant !

Sfeervol geschoten en een soundtrack om je vingers bij af te likken. Helaas wordt er meer dan eens roet in het eten gegooid door dat oerlelijk kut blaag. Vreselijk gedubbed ook, met z'n meisjes stem ARGH!! Heb er net zo'n hekel aan als Vascago hierboven, helemaal met je eens dus!

Verder enorm genoten van de gore die weer ontzettend strak is. Heel fijn dat hij zich toch nog een beetje laat gaan hier, want het geeft de film net dat extra zetje om op een hele mooie 4* uit te komen. Tony's Cinema Trash: House by the Cemetery (1981) - tonypulp.blogspot.com

movie acteurs

Er is een nieuwe uitgave van Blue Underground in aantocht met originele taal ipv die stomme dubbing.

avatar van mister blonde

mister blonde

Maar dan ook nog steeds gedubd natuurlijk.

movie acteurs

De taal van deze film is oorspronkelijk gewoon Italiaans. Er wordt steeds gezeken hier over dat jochie met die afgeknepen stem. Toevallig komt er een nieuwe release uit van Blue Underground waarvan je de taal ook kan selecteren in Italiaans ipv Engels.

avatar van yeyo

yeyo

movie acteurs schreef:

De taal van deze film is oorspronkelijk gewoon Italiaans.

Lijkt me sterk. Vaak bestaan er van dit soort films enkel gedubde versies, vanwege de internationale cast.

movie acteurs

Catriona MacColl lijkt me een persoon die geen woord Italiaans spreekt. Ik denk dat ze haar nog in Italiaans hebben gedubd, maar de rest spraken volgens mij gewoon Italiaans.