The Omega Man (1971)
Genre: Sciencefiction / Actie
Geregisseerd door: Boris Sagal
Met onder meer: Charlton Heston, Anthony Zerbe en Rosalind Cash
Plot The Omega Man
"The last man alive... is not alone!"
Een dokter genaamd Robert Neville is een overlevende na een biologische oorlog. Deze oorlog heeft iedereen gedood behalve een groep van een paar honderd mensen die gevoelig zijn voor licht en die denken dat wetenschap en techniek slecht zijn. Deze groep jaagt op Robert omdat hij het symbool is van wetenschap en techniek. Robert op zijn beurt gebruikt wetenschap en techniek om terug te vechten.
Robert Neville
Tommy
Family Member
Family Member
jedymaster
Prachtige film hoewel ik hem heel lang geleden heb gezien (ik denk 1981) en ook nog eens op de duitser ik wil m nog graag een keer origineel zien
jedymaster
waarom wordt deze film gekoppeld aan het veel zwakkere 28 days later? een schande voor dit meesterwerk!
Niet zo gek, toch? Zeer verwande film. wat mij betreft wint 28 Days later echter...
Aardige film, alhoewel er meer had ingezeten. Ik was dan ook bij te horen dat het boek "I am legend" opnieuw verfilmd zou worden. minder enthousiast werd ik toen ik hoorde dat Schwarzenegger de hoofdrol zou spelen. Aanvankelijk zou Ridley Scott regisseren, later Michael Bay. geen idee hoe het er nu voorstaat. maar nu Arnold gouverneur is hoop ik alnog dat de film doorgaat - met een andere acteur.
Binnenkort krijg ik de dvd van de andere verfilming van "I am legend", genaamd "The last man on earth".
Overigens slaat de muziek van deze film regelmatig de plank mis.
bioscoopzaal
Zogenaamd een verfilming van het (fantastische) boek van Richard Matheson, maar op het uitgangspunt na blijft er helemaal niks van het oorspronkelijke verhaal over. Er werden zelfs een aantal bijzonder misplaatste wijzigingen gemaakt, niet in het minst door de vampieren uit het boek te vervangen door een ... tja, een soort vage commune van lichtschuwe mutanten. Die nog foute zonnebrillen dragen ook!
Van de oorsprongelijke vampierendreiging blijft dus ook helemaal niks over, en ook het personage van Robert Neville, die in het boek een norse, verbeten surivor was, werd veranderd in een narcistische, op status (en vrouwen) belustte exentriekeling, die zich liever tussen zijn bezittingen opsluit dan de monsters te lijf te gaan. Van de legendarische overlevingsdrang van Neville (het boek heet dan ook 'I Am Legend') is niks meer te bespeuren. Een gemiste kans.
En het wordt alleen maar erger gemaakt door een vreselijke acteerprestatie van Charlton Heston, die te pas en te onpas zijn liefde voor wapens tentoonspreidt. Ook de afschuwelijke muziek draagt niet bij tot de algehele genietbaarheid, en op de goede openingsscène (in een volledige verlaten Los Angeles!) en een spannende scène in een kledingwinkel na, is dit echt een aanfluiting voor het briljante boek van Matheson.
1,5 sterren.
Henry Spencer
Helemaal akkoord. Heb het boek van Matheson ook gelezen en er blijft inderdaad zeer weinig van het verhaal de psychologie en originaliteit van het einde over. Triest.
Overigens filmisch niet mooi om naar te kijken. Vreselijke smaak qua aankleding, muziek en dialoog.
moviemike
Over de ganse lijn een verouderde film, zwak van begin tot eind.
De actiescenes komen erg gekunsteld over, Heston lijkt op commando te acteren, slechte keuze van muziek en het geheel is gewoon erg vervelend om naar te kijken.
Enkel die typische sfeer van de jaren 70 is mooi om naar te kijken.
Ravenstein
Sterk verouderd en haalt nergens het niveau van het klassieke boek.
Toch zeer te genieten als typische jaren '70 pulp.
savi_7
Dit is gewoon echt slecht, de muziek, de acteurs waren bager, de maku-up van die gasten die de pest hadden, en vooral Charlton Heston... Man wat is die heston slecht zeg snap het nu nog steeds niet dat die man zoveel films op zijn naam heeft staan, het enigste wat hij kan is zijn shirt uittrekken. Denk als ze hier van een remake maken, die goed gecast wordt en het verhaal wat aanpassen en goede SE en goede Maku-up dan kan het een goede film worden want het verhaal is nog niet eens zoslecht. Maar de rest van de film wel dikke flop voor Heston. **
jedymaster
eindelijk een remake van "the omega man" de film heet "i am legend" met will smith
puttiron
Sterk verouderd en haalt nergens het niveau van het klassieke boek.
Toch zeer te genieten als typische jaren '70 pulp.
Misschien vind je de remake die nu in de bioscoop draait beter: I Am Legend heet ie nu en Will Smith speelt de rol van Charlton Heston
De_Vries
Wel grappig dat er nog stoplichten werken als er geen stroom meer is
Voor de rest is het denk ik wel een aardige film gezien de leeftijd ervan, maar een klassieker is het niet
Bibelonseberg
Hele goede film. De film I am legend met Will Smith is er overigens een variant van. Deze film is begin jaren '70 gemaakt en met de middelen die men toen ter beschikking had is het een hele goede film geworden. In tegenstelling tot I am Legend volgt men hier meer het verhaal en komt de film realistischer en rustiger over. Maar deze film kan het qua special effects natuurlijk niet tippen met I am Legend. Ik heb the Omega man in de jaren 70 ook gezien en was toen diep onder de indruk. Dit gevoel is nooit meer overgegaan. Een toppertje dus.
TerryA
aangezien dit in 1970 - 71 was gemaakt, helemaal niet zo slecht en op sommige momenten echt vermakelijk. ook een veel beter poging tot film dan Will Smith in I Am Legend
FatMike
- 1976 stemmen
I am legend heb ik tot op heden weten te ontwijken.
Naast mijn vooroordeel dat ik 'm waarschijnlijk slecht ga vinden,
wilde ik eerst The Omega Man zien.
Misschien had ik zelfs beter kunnen beginnen met The last man on earth...
The Omega Man begint meteen sterk: verlaten straten in een grote stad, waar Heston met zijn open wagen doorheen scheurt,
enkel en alleen vergezeld door door zijn automatische vuurwapen.
Al gauw wordt duidelijk dat de man lijdt aan een vorm van psychose door het lange alleen zijn. Hij heeft liever zijn dodelijke vijand in de buurt dan helemaal niets en daar neemt hij danook een groot risico
mee, daar deze boosaardige club regelmatig probeert een einde te maken aan zijn leven. Het leven van de laaste man van de oude wereld.
Naar mate de film vordert zie je hoe gemakkelijk Heston met vuurwapens omgaat. Je ziet hoe hij met passie een einde maakt
aan een ieder die hem voor de voet loopt.
Niet alleen op het grote doek, maar ook in zijn vrije tijd ging Heston
enthousiast met zijn doorgeladen vriendjes om.
Dat is nou echte liefde!
Ik kan alleen maar vol lof zeggen, dat ik deze medemens altijd enorm heb gewaardeerd om zijn eerlijkheid aangaande vuurwapens. In deze geweldadige wereld kun je je onmogelijk beschermen door middel van een versneld doorkiesnummer naar een hulplijn en een extra slot op de deur.
Een klein pistool of jachtgeweer onder je bed doet wonderen als het gaat om het opwekken van een veilg gevoel in de huiselijke kring. Minimale vereisten voor onderweg zijn een boxbeugel,
een vlindermes en/of een alarmpistool.
Een ongeschoren, ietwat viezig uiterlijk en een paar tattoos
kunnen een afschrikkende werking vertegenwoordigen en dus ook
op die manier zorgen voor een persoonlijk stukje zekerheid.
De muziek past totaal niet bij de beelden, maar werkt prima!
Ik moest regelmatig denken aan The prisoner bij het horen van het thema van The Omega Man. Erg toffe soundtrack!
Dikke 3,5 ster en een lidmaatschap op dichtbijzijnde schietvereniging!
newG
hmmm, I am legend vond ik een redelijk goeie film. Hier en daar was het niet wat het moest zijn maar soit, de film stond er.
Deze film daarentegen... redelijk slaapverwekkend bij momenten
nergens echt spannend laat staan angstaanjagend. In zijn tijd zullen de beelden wel indrukwekkend geweest zijn, maar mijn hedendaags verwend hollywoodbrein was er niet van onder de indruk. De muziek was bij momenten erg fout
Af en toe kon een soort tam tam ritme een schijn van spanning opwekken, maar jah, de beelden konden daar geen gevolg aan geven jammer genoeg
In je jaren 70 ongetwijfeld 5*
maar ik hou het toch maar op 2.5*
wendyvortex
Zo'n beetje het hoogtepunt in eind jaren zestig/begin jaren 70 SF.
Goed ik geef toe dat ik het boek niet heb gelezen, maar ik ga vannacht waarschijnlijk naar dromen over Matthias en zijn Family.
En die zonnebrillen en make-up maken de sfeer juist lekker bizar.
Voor I Am Legend loop ik voorlopig niet echt warm. Dit lijkt mij voorlopig een heel prima alternatief.
Jan de Arbeider
Wat een tegenvaller is deze film , I am legend is veel beter dat dit misbaksel 1*.
Lennert
Een leuk sfeertje, al blijft het jammer dat de mutanten hier bestaan uit een groep fanatiek religieuze albino's, in plaats van echte monsters. Heston doet het in ieder geval goed als over the top acterende pistoolmaniak en mag met recht de Bruce Willis van de sixtees en seventees genoemd worden. Jammer dat zijn performance wat ondersneeuwd door de afgrijselijk kitscherige soundtrack.
Het verhaal zelf is in de tussentijd niet origineel meer, maar blijft interessant en sfeervol uitgebeeld. Helemaal in de openingsscenes waar Heston door de lege straten rijdt zien we prachtig geschoten beelden. Soms is er zelfs een moment van echte spanning te vinden, hoewel men dit op enkele momenten ook vakkundig om zeep helpt, zoals de introductie van de mutanten.
Niet heel erg goed, maar toch zeker de moeite waard.
AC1
Geloof het of niet maar dit is één van de 5 favoriete films van regisseur Tim Burton.
dominion
De simpsons hebben hier een parodie van gemaakt met die Halloween specials.
Jesse93
Jammer, ik had toch wat meer actie en spanning verwacht. Dit was helaas wat minder. Op zich wel leuk om naar te kijken, maar niets bijzonders. Het eind vond ik ook wel goed.
Insignificance
Overdag een jager, 's nachts een prooi. Dat zou samen met een psychologisch tintje toch iets interessants moeten kunnen opleveren, maar de laatste man op aarde heeft nog het meest last van het plot. Film start prima met beelden van de verlaten stad. Neville's bioscoopbezoekje mag er zeker zijn en het wordt een beetje huiverig als de telefoons afgaan, maar al vrij snel wordt die suggestie volledig om zeep geholpen.
En dat vanaf het moment dat The Family geïntroduceerd wordt. Een koddig clubje dat nog wel aardige ideeën heeft, maar hun sektarisch gedrag werkt op de lachspieren. Een opleving in het stadion, daarna weet Sagal het nog zelden echt boeiend of nerveus te maken.
Hele slechte muziekkeuzes en een ontdekking die een nogal voorspelbaar vervolg krijgt. Naderhand blijven vooral de beginscènes bij, de rest is veelal te gammel om nog iets te bewerkstelligen.
juhnzun
Wat een Gruwlijke afgang
bij I'm Legend lees ik tal van berichten over hoe zwaar I'm Legend wel niet gestolen heeft van deze film en dat deze film 100 x beter is dan I'm Legend
Hahahaha even serieus man !
wat was me dit toch een lelijke zwake vertoning *
I'm Legend heeft idd veel gestolen maar heeft ook laten zien dat deze shit veel beter ken
mister blonde
Helemaal niet zo verouderd deze film. Zou niet weten in welk opzicht. Vooral ook beter dan het recente "I Am Legend'. Die film maakte er een zooitje van met lelijke cgi en overdreven sentiment. Er mankeert best wel wat aan the Omega Man, maar de film heeft ook zeker zijn kwaliteiten.
Begin is vrij sterk, er dient zich zelfs een intelligent drama aan. Daarna gaat de film langzaam over naar een vreemde cult film. Na een half uur hangt de film constant tussen een dure A-Film en een foute B-film. Die albino sekte was op zich vrij interessant, maar ook nogal belachelijk. De actiescenes zijn talrijk en opvallend bloederig. Er valt dan ook genoeg te beleven. Het einde is vrij sterk, hoewel de overduidelijke Jezus referenties wat overdreven waren.
Ik vind dat de reacties hier zo kritisch zijn dat ik hem het voordeel van de twijfel geef en een mooie 4 sterren uitdeel.
Oh ja, als je een stuntman op een motor zet, is het wellicht handig dat ie enigszins op de hoofdrolspeler lijkt.
dennislaport
Helemaal niet verouderd??? Nou ik vond het behoorlijk verouderd
ook vond ik het acteren erg slecht, effecten waren ook slecht en er zijn films uit die tijd die toch een stuk beter zijn kwa effecten
2.0
mister blonde
Jij kijkt volgens mij zelden oude films, dus ben benieuwd aan welke films jij allemaal wel niet denkt dan. Dit is de oudste film die ik tegenkom als ik even snel naar je stemmen kijk. Als je het alleen vergelijkt met nieuwe films, wordt het een lastig verhaal ja.
AC1
Gestolen? The Omega Man is gebaseerd op I Am Legend van Richard Matheson. Voor de rest is deze echt wel 'dated', niet dat ik die met The Fresh Prince beter vond, hoor. 28 Days Later veegt de vloer aan met beide films.
montenegro
Soms vraag ik me af wat Richart Matheson van deze films vindt ; in zijn boeken gaan deze personages toch dieper in op het psychologische vlak ( albino's ,Neville etc. )
ik hou van oude films maar je moet ook de foutjes , zoals mister blonde het aangeeft erbij nemen.
Ik heb deze film veel vroeger al bekeken en heb nu net de dvd aangekocht en nog eens terug in de speler gestoken . Blijf bij mijn drie sterretjes !
Mister blonde : overdreven jesus referenties , Heston is Heston hé !
ps. cultfilms in dit genre heb ik allemaal of bijna : je mag er mij altijd op attent maken of er nog andere zijn ?
Betamax
Ben gek op oude films.
Deze zelfs in HD gezien en was prachtig.
Verhaal was spannend.

The Time Machine
Sciencefiction, 1960

Forbidden Planet
Sciencefiction, 1956
post-apocalyptischdystopiesurvivalistlast man on earth plague