• 8.849.295 stemmen

The Screwfly Solution (2006)

Horror / Sciencefiction | 59 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titel: Masters of Horror: The Screwfly Solution

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Joe Dante

Met onder meer: Jason Priestley, Elliott Gould en Kerry Norton

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot The Screwfly Solution

Een dodelijk virus tast het hele land aan en transformeert mannen in razende moordenaars. Ze vallen iedere vrouw aan die hun pad kruist. Een huisvrouw en haar dochter ondernemen een helse overlevingstocht. Zullen ze erin slagen zich te beschermen tegen de waanzin van het andere geslacht?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Onverwacht goed. 'The Screwfly Solution' (2006) is gebaseerd op een kort verhaal met dezelfde titel (1977) van de feministe Alice Sheldon. Regisseur Joe Dante maakt er een beduidend originelere film van dan veel van zijn MoH-collega's. De vrouwelijke personages zijn geen interdimensionele heksen of exotische hertenmonsters. En vrouwenlichamen worden niet alleen ingezet als visueel appetijtelijk vlees dat kunstig vernederd, mishandeld, aangerand en/of misbruikt mag worden. Voor de verandering eens geen puberale vrouwenhaat, integendeel: mysogenie is het onderwerp.

Net zoals bij de andere delen, zie je dat de regisseur tijd noch geld had om zijn wilde ideeën op het scherm te krijgen. Te beginnen met een overkill aan verschillende perspectieven in een film van nog geen uur. Daarnaast laat ook het acteerwerk ernstig te wensen over. En toch ben ik bereid de overduidelijke minpunten met mildheid te bezien, want het is een moedig project; enorm rijk aan interessante ideeën, en dat in een reeks waarin de meeste generatiegenoten zwichten voor gemakzuchtige fan service. Zonde dat Dante dit complexe project niet volwaardig heeft uit kunnen werken: als speelfilm met een passende speelduur en met betere speciale effecten.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

MOH aflevering 21.

En inderdaad onverwachts goed. Het uitgangspunt is bij voorbaat al sterk gekozen. En wellicht niet enorm origineel, Dante maakt er toch best een boeiend geheel van. Enkele mooie beelden, acteerwerk was niet echt storend en het einde was passend. Meegenomen dat het binnen een uur verteld moet worden, verdient The Screwfly Solution best wel wat credits.

3,5*.

avatar van joolstein

joolstein

GENESIS 3:16; Tot de vrouw zeide Hij: Ik zal zeer vermenigvuldigen uw smart, namelijk uwer dracht; met smart zult gij kinderen baren; en tot uw man zal uw begeerte zijn, en hij zal over u heerschappij hebben.

De titel ‘The Screwfly Solution’, verwijst naar een methoden waarbij schadelijke insecten het paren onmogelijk wordt gemaakt zodat ze geen verdere schade aan de leefomgeving en andere organismen meer kunnen toebrengen.

Ik moet zeggen dat ik geen groot fan ben van de afleveringen die regisseur Joe Dante (The Howling en Gremlins) heeft gemaakt voor Masters of Horror. ‘Homecoming’, zijn bijdrage aan seizoen 1, was een ongenadige maar saaie uithaal naar de regering-Bush. Ditmaal komt het uitgangspunt uit een kort verhaal van James Triptree (pseudoniem van Alice Sheldon): waarbij een mysterieuze epidemie mannen in een moordlustige, religieuze en vrouwvijandige vervoering brengt. De film is dan ook mix van bovenstaand bijbel-citaat en de methode die gebruikt wordt in de biologische insectenbestrijding. Het basis idee (vrouwenhaat) als Horror was zeker niet slecht. Helaas was het de toevoeging van heel wat politiek en milieu-onzin die wederom de film van Dante de das om doen. En naarmate de tijd vordert zakt de film steeds verder in. Niet zo slecht als de eerste maar wel weer één van de mindere afleveringen.

avatar van shrink

shrink

• 1915 berichten

Wederom een matige film van Joe Dante. Belachelijk dat hij 2 films mocht doen voor 'Masters of Horror'. De meeste andere regisseurs maken er iets goeds van maar Joe Dante kan van een heel goed verhaal nog een matige film maken, Jammer!