• 9.373.940 stemmen

Geregisseerd door: Peter Jackson en Costa Botes

Met onder meer: Peter Jackson, Costa Botes en Johnny Morris

Releasedatum: 11 september 1997

Plot Forgotten Silver

De geniale filmmaker Colin McKenzie is vreemd genoeg tot zijn dood totaal onbekend gebleven. In deze tijd wordt hij door Peter Jackson en Costa Botes herontdekt en op waarde geschat; hij is immers verantwoordelijk voor ontelbare technische vernieuwingen op filmgebied, zoals geluid en kleur in films. Gestoordheid en armoede dwongen hem echter zijn leven te slijten zonder roem voor zijn uitvindingen.

Narrator (stemrol)

Zichzelf

May Belle (onvermeld)

Soldier firing machine gun in Gallipolli (onvermeld)

as

AS zegt: Zien deze film. Met zoveel plezier gemaakt, het spat gewoonweg van het doek.

Peter Jackson is the man omdat hij wars is van alle mogelijke consessies en een echte ware filmliefhebber is. Van splatterhorror naar Muppethorror naar zombiesplatter naar mockumentary naar lord of the rings. OOOOOOOOOOOOOOH ik pink een traan weg bij zoveel liefde voor film.

Chainsaw

Deze lijkt me echt heel erg leuk om te zien (Peter Jackson, hè) Hij was onlangs nog in de bioscoop in Groningen te zien, samen met Heavenly Creatures. Weet iemand of hij ergens anders te koop is? Ben erg benieuwd, namelijk.

as

Gisteren en afgelopen Zaterdag hebben we ze gedraaid, om precies te zijn. Forgotten silver is moeilijk te vinden. Misschien moet je hem eens bestellen ofzo. Heb hem eigenlijk nooit ergens zien liggen. Alleen bij de goede videotheken. Bestel hem gewoon, je zult niet teleurgesteld zijn.

as schreef:

Bestel hem gewoon, je zult niet teleurgesteld zijn.

Dat geloof ik graag.

avatar van pjotr

pjotr

Mwoh, zo denderend is deze fake-docu nou ook weer niet hoor - leuk om een keer te bekijken maar ik zou 'm niet aanschaffen.

De film begint vrij sterk met de introductie van Colin McKenzie - het is dan ook erg grappig om te zien hoe Harvey Weinstein, Leonard Maltin en Sam Neill mondeling toe lichten wat voor een geniaal persoon McKenzie wel niet geweest moet zijn.

[spopiler] Verder is het 'archiefmateriaal' erg vakkundig in elkaar gezet en zijn de scenes waar Jackson op zoek gaat naar McKenzie's Lost City wel de moeite van het kijken waard.

Maar bij de tweede helft van deze mockumentary (en dat is dus al na een half uurtje) is de verrassing er wel af en wordt het zelfs saai - met name de premierevoorstelling en de vertoning van 'Colin McKenzie's meesterwerk' Salome.

Uiteindelijk is de grootste grap natuurlijk dat deze film als een echte docu gepresenteerd werd aan een Nieuw-Zeelands publiek.

avatar van Reinbo

as schreef:

Bestel hem gewoon, je zult niet teleurgesteld zijn.

Maar waar?

Ik heb het zelfs al gevraagd aan een kennis die naar Nieuw Zeeland ging, maar daar hadden ze hem ook al niet....:(

as

Ach, vraag bij free record shop. Misschien hebben ze hem in hun bestand of een of andere online shopping.

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Erg cool!! hihi een camera die aangedreven wordt door een stoom machine

as

Laat pjotr maar lullen he Laura?

avatar van puck

puck

Slijmerd!

puck schreef:

Slijmerd!

jaloers ? Wil ook wel lief tegen jou doen, hoor. Alleen doe ik dat al zo vaak op de gang. Je hebt het gewoon niet door.

avatar van puck

puck

-Smack!-

Chainsaw

Forgotten Silver, een geweldige film die briljant in elkaar is gezet. Deze mockumentaire weet het levensverhaal van Colin McKenzie op een zeer boeiende wijze te vertellen door middel van fantastische beelden. Vooral het eerste half uur van de film is echt fantastisch, erg leuk bedacht allemaal en het weet goed te amuseren. Opnieuw komt in deze film Peter Jackson's grote passie voor films overduidelijk naar voren.

4 sterren.

avatar van bisse

bisse

verkrijgbaar bij boudisque in utrecht of amsterdam voor 22 euri

avatar van Reinbo

ook op dvdsoon voor € 13.-

Ik heb hem net binnen

Erg leuke film dit.

Erg kundig vooral. Beetje tekenend wel dat je een land kan doen geloven dat dit echt is, want de toevalligheden zijn toch net iets te toevallig, en de jokes toch net iets te opvallend, maar verder zeer goed in elkaar gezet.

Erg mooie reproductie ook van de oude stijl, visueel daarom erg knap (maar niet mooi). 54 minuten is kort, maar waarschijnlijk toch net iets te lang voor één practical joke. Maar da's ook zo'n beetje de enige kritiek, plus het feit dat ik dit verder geen wereldschokkende prachtige cinema vind, wel uiterst lekker vermaak. Extra stukje waarin de makers de film toelichten is ook erg fijn.

Dikke 3.5*, zeker de moeite om een keertje te zijn, niet enkel het docugenre maar ook het publiek wordt stevig op de korrel genomen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ontzettend goed idee van Jackson om bekende mensen als Weinstein, Maltin en Neill te "interviewen" voor deze film, daardoor zijn veel mensen het waarschijnlijk gaan geloven want het levensverhaal van McKenzie is net wat te ongeloofwaardig om serieus te nemen.

Op deze manier werkt de film dus op twee manieren. De mensen die niet wisten dat dit allemaal nep was zien een boeiende docu over het ongelofelijke leven van McKenzie. De rest ziet een erg grappige, en bovendien erg knap gemaakte, mockumentary.

Erg genoten dus en ik sluit graag af met een quote van as waar ik het helemaal mee eens ben:

OOOOOOOOOOOOOOH ik pink een traan weg bij zoveel liefde voor film.

Ps: deze review werd mede mogelijk gemaakt door Chainsaw .

avatar van Phoenix

Phoenix

Dat stukje met die Stan the Man (ofzoiets) ook . Te melig.

Best leuke film. Qua presentatie érg overtuigend, maar qua inhoud gaat ie gewoon veel te ver over the top. Maar dat contrast werkt juist op de lachspieren.

Ik zag hem voor school in het kader van een cursus over documentaire ("Feit of Fictie?"), en het feit dat één van de studenten vroeg of het fake was pleit wel voor de film. Ik had wel gelijk door hoe de vork in de steel zat, maar blijkbaar geldt dat niet voor iedereen.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wederom een superleuke film van Peter Jackson. Colin McKenzies levensverhaal is ongeloofwaardig maar lijkt wel geloofwaardig in deze fake-documentaire. De lengte is ook precies goed, en de film hangt bijna aan elkaar van hilarische en geweldige stukken. De stukken over Stan the Man, het bouwen van de stad, de(erg trieste) oorlogsdood van Colin. En zoals eerder gezegd: de liefde voor film spat van het scherm af.

4 sterren.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Dit is nu echt iets voor de pakketservice.

avatar van LuCos

LuCos

Oh, ik vond hem geweldig! Maar ik kan hem andere mensen niet aanraden om de volgende reden: Ik vond hem grappig en alles, maar weet niet of er heel veel mensen zijn die dit ook zo grappig vinden.

Maar in iedergeval vind ik het idee ook geweldig dat ze in Nieuw Zeeland eerst dachten dat het ook echt een documentaire is. Maar als je nou nagaat dat een Bicyclette camera eigenlijk best wel moeilijk te maken is voor een 12-jarige Colin McKenzie kun je nagaan dat het wel nep moet zijn

En wat ik grappig vond was dat vaak veel dingen mislukte tijdens het filmen van Salome (was het?) En Stan the Man die een klein meisje slaat , Haha!

Moet wel bekennen dat ik hem ietwat langdradig vond, vooral tegen het einde aan. Maar dit vond ik meteen ook juist goed, omdat het zo wel op een serieuze documentaire lijkt over een man die een groot bekendheid had kunnen zijn !

Chainsaw

Komt aanstaande woensdag 1 april om 23.05 uur op TV (Canvas).

avatar van Phoenix

Phoenix

Nu maar hopen dat ze niet gelijk verklappen dat het fake is.

avatar van Querelle

Querelle

aardig filmpje, Kon om het meeste wel lachen en Salomé was echt gaaf gemaakt. Die had ik wel in full feature formaat willen zien. Die scene met dat hoofd was werkelijk het hoogtepunt van de hele film.
Maar dat sommige mensen dit geloven? geluidsfilm in 1904 en kleurenfilm in 1907 (weet niet meer precies) en onsuccesvol vanwege ontbrekende ondertiteling van een chinees gesproken film! Echt te flauw eigenlijk.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dat is even schrikken, ik nam de gebeurtenissen uit deze film als waar aan, terwijl het achteraf natuurlijk te mooi is om waar te kunnen zijn. Een filmmaker die een film uitbrengt met zowel de Italiaanse maffia als de Sovjet-Unie als geldschieters, zijn spectaculaire dood in Spanje en natuurlijk de epische film Salome zelf die wel erg overdreven eruit ziet. Maar het wordt met zoveel overtuiging gebracht dat ik het voor waar aannam. Of ik ben hartstikke dom, of het is oprecht goed gemaakt als mockumentry.

Maar heeft die MacKenzie dan wel bestaan? En waar klopt het verhaal dan wel/niet? Nu ben ik toch wel nieuwsgierig.

avatar van Nasir

Nasir

Ik zapte de kanalen voorbij en bleef hangen bij dit filmpje. Bij sommige stukjes vroeg ik me al af of dit authentieke opnames waren of nagespeelde scenes. Maar toen kwamen Sam neil, Weinstein voorbij en ik dacht dit moet wel echt zijn gebeurd. Ik voel me dan ook flink beetgenomen.

Leuke film!

avatar van Spetie

Colin McKenzie!

Erg leuk filmpje toch wel en het talent van Jackson druipt er vanaf. Ik was de eerste twintig minuten in de veronderstelling dat het echt was, maar op een gegeven moment werden de toevalligheden en opmerkelijke gebeurtenissen toch iets teveel van het goede om dit nog voor waar aan te nemen. Het maakt het er echter niet minder leuk op. Hoop aardige vondsten, leuk bewerkt materiaal dat er echt authentiek uitziet. Leuk personage trouwens die Colin McKenzie ook, evenals die "Stan the Man", als hij zogenaamd een taart in het gezicht van de president gooit.

mooie 4,0*

avatar van maerk

maerk

Erg leuke docu van Jackson.

Het mooie aan Forgotten Silver is dat de liefde voor film er vanaf druipt. Dat merk je vooral als Jackson aan het woord is in de film. Hoewel alles erg onzinnig is weet Jackson alles toch realistisch en best overtuigend neer te zetten. Die oude filmpjes waren trouwens mooi gedaan. Leuk hoe ze zo'n verhaal om een fictioneel persoon heen bouwen. En de humor mag er ook wezen, onder andere Stan the Man is leuk. Maar ik lag al helemaal dubbel toen Colin en zijn broer de gevangenis in gingen door het vertonen van obscene beelden toen ze de eerste kleurenbeelden hadden gefilmd. Ik wist al dat het allemaal fake was en volgens mij zag ik Michael Shannon als een van de soldaten, toen wist ik het al helemaal zeker. Lekker taaltje eigenlijk, dat Nieuw Zeelands.

avatar van Legan

Legan

De film ingegaan zonder echt te weten hoe of wat. Alleen dat het van Peter Jackson was en dat het ging over een onbekende filmmaker. Zonder twijfel mooi gemaakt en bij vlagen grappig, maar bij mij werkte het niet. Ik kreeg bij de 'authentieke' stukjes al snel het gevoel dat het nep was, lettend op o.a. de personages, hun bewegingen, etc... Het vliegen, de tracking shot op de fiets, zijn eerste lange film, de kleurentest, ... Ook het feit dat het over-the-top ging en de aanwezigheiv van vele opzichtige toevalligheden werkte tegen de film. Desondanks een uitstekend uitgangspunt en toch ook wel uitwerking, o.a. te danken aan de interviews (niet allen overtuigden). Alleen jammer dat het opzichtig neppe en toevallige de gehele film en ervaring verpestte.