• 9.373.068 stemmen

Geregisseerd door: Maurice Devereaux

Met onder meer: Ilona Elkin, Nicolas Wright en Neil Napier

Plot End of the Line

"The End is Coming..."

Karen, een jonge verpleegster in een psychiatrische kliniek, is na een avonddienst genoodzaakt de laatste metro naar huis te nemen. Dan ineens, diep onder de grond tussen twee metrostations in, wordt er aan de noodrem getrokken. Het is een moment van berekening van occulte aanbidders en demonen die gedwongen zijn de passagiers te confronteren met de Dag des Oordeels. Ieder voor zich zal zich af moeten vragen wie die kan vertrouwen en hoe in deze onheilspellende nacht te overleven.

avatar van Halcyon

Halcyon

Occult horrorfilmpje van Canadese bodem. En zoals altijd doen de Canadezen het weer goed met een vrij klassiek verhaal dat op een unieke manier wordt ingevuld. Centraal staat een gestoorde sekte die het nodig vindt haar eigen waanzinnige geloof op te dringen aan anderen en daarbij stevig te werk gaat om de normale mensen te "bevrijden" van demonen. Ze worden opgehitst door een gekke dominee die zijn boodschappen predikt op radio en televisie. Op het veld wordt hij bijgestaan door een gestoord oud dametje dat de troepen aanvoert naar de bevrijding van de gewone stervelingen. En hier begint dan een klopjacht in de ondergrondse metro waarbij enkele onschuldigen het doelwit worden van de waanzin.

Het levert een beklemmend filmpje op waarbij de ondergrondse setting enkele sterke, sfeervolle scènes oplevert. End of the Line is verder ook echt spannend, met momenten erg gestoord, bloederig en het bevat een handvol effectieve schrikmomenten, waarvan eentje me werkelijk deed rechtveren uit de sofa. Hoofdtelefoon op, opperste concentratie en een achtbaanritje is verzekerd. Enige stoorzender is het personage van Patrick, een van de sekteleden die een beetje z'n eigen gangetje gaat binnen het hele gebeuren. Zijn gedrag rijmt niet bepaald met de algemene teneur van de film waardoor het iets onnatuurlijks heeft, alsof hij niet op z'n plaats is in het verhaal. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het oude dametje dat de ondergrondse klopjacht leidt. Wat een griezelig mens is me dat zeg!

Openings- en slotscène zijn trouwens regelrechte klassiekers als je het mij vraagt.

Sowieso een aanrader voor liefhebbers van occulte horror. Op 5 mei komt hij uit op DVD (regio 1) en ik ga het zeker niet nalaten hem zo spoedig mogelijk aan te schaffen.

avatar van V

V

Zeer aangenaam verrast door deze prent!
Heeft wel wat B-film achtigs, door korrelig beeld en niet bijster goede acteurs, maar is zeker meer dan de moeite waard. Komt vooral door de sfeervolle setting, het naargeestige sfeertje, het geinige verhaal, geweldige kills en extreem gestoorde christenen. Met name dat oude dametje is geweldig freaky, maar ook de 'gewoon' gestoorde Patrick doet het goed. Zeer tof einde ook!

Ik kan het me trouwens niet heugen dat ik een bijl zo mooi in iemands hoofd zag verdwijnen.

Halcyon schreef:

Nu ben ik wel benieuwd, welk schrikmoment?

4* btw

avatar van 606

Vrij akelige film en voldoende spanning over de gehele film.

Acteren was oke.

3,5 ster

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Op de dvd hoes staan veel lovende quote's, nu zijn die nooit te vertrouwen maar blijken hier toch zeker op hun plaats.
Een ijzersterke film die vooral op gebied van gore erg imponerend is. De spanning is daarnaast in combinatie met de overall sfeer het beste wat ik in tijden heb gezien.

Er zit een wat minder stuk tegen het einde waar vooral te veel aandacht werd besteed aan de geloofswaanzin, iets te langdradig naar mijn mening, hier hadden ze wat sneller doorheen mogen gaan en terug naar het zenuwslopende kat en muis spel.
Ik hou daar trouwens totaal niet van, religie in films, zeker niet wanneer het zo dominant aanwezig is. Nu word dat hier haast volledig gered omdat het zo absurd en spottend gebracht word dat het me vaak meeviel, het voelde niet zo opdringerig.
Waar het in een film als ''The mist'' me zwaar irriteerde.

Zoals ik al eerder zei is de gore erg goed, zo zijn de scenes met de baby, bijl in het hoofd of de 'halve' onthoofding met het zwaard prachtig om te zien.
Voorderest genoeg leuke dingen om je de volledige speelduur geïnteresseerd te houden.
Het acteerwerk was ook nergens ondermaats, zeer opvallend waren ook de sfeervolle beelden aan het begin van de film.
Je zat er echt meteen in, daar heeft de openings scene ook een groot aandeel in, die meteen je aandacht trekt en de rest weet dat goed vast te houden.

De personages zijn wat vlak en het verhaal soms iet wat irritant maar de rest maakt dat meer dan goed en dat zorgt voor een dikke 4*.
Aanrader

avatar van Spetie

Apart filmpje, met sterke en minder sterke momenten, maar in zijn geheel behoorlijk onderhoudend en soms zelfs vermakelijk. Allereerst is het het beeld dat inderdaad nogal korrelig oogt, zoals iemand anders ook al aangeeft en niet altijd even goed oogt. Daarnaast zijn de acteurs stuk voor stuk erg matig, maar ach in zo'n film als deze is dat niet eens zo storend. Qua gore en moorden scoort de film echter zeker wel. Vooral de manieren waarop afgerekend wordt met sommige leden van de sekte, d.m.v een bijl, een mes, etc. en de bijbehorende gore, zijn sterke punten van deze film. Som is het allemaal wel weer wat te overdreven, waardoor alles soms wel erg lachwekkend overkomt, maa in zijn geheel vermaakt het zeker, al is de boodschap van de film mij echter niet helemaal duidelijk.

avatar van misk

misk

Film met bizarre beelden. Als horror liefhebber heb ik me vermaakt. Het einde is wel droevig in de zin van heel fout.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

JA!

Ik vind dit leuk. Setting is goed, maar vooral die lieve Christians deden het hem. Prachtig, vooral door het acteerwerk (manier van uit de ogen kijken, net schapen (wat het feitelijk ook zijn)). Soms zien ze er zo knullig uit, maar ik ga er wel vanuit dat dit de bedoeling was. Bij vlagen ook gewoon met een dikke grijns zitten kijken. Lekker sfeertje, leuke kills, aantal goede personages.

"Matig" acteerwerk is juist perfect hier, ook de opbouw is sterk. Dikke 4*

avatar van FillumGek

FillumGek

Een tijdje geleden dat een horrorfilm me een paar hartaanvallen heeft bezorgd. Vanaf het begin zat ik aan de buis gekluisterd. Qua sfeer deed de film me vaak denken aan een Clive Barker. De schrikmomenten zijn ook uitstekend in deze film en vaak perfect getimed! Vooral bij het eerste schrikmoment in de film zat ik bijna bij de buurman op schoot.

De keus voor het type moordenaar is ook goed. Want als er iets enger is dan vleesetende zombies, bloedzuigende vampiers of transformerende aliens zijn het gehersenspoelde christenen. Die stop je niet zomaar af. En overtuigend waren ze, ze leken overal en kennen geen genade. De film blijft boeien door het beklemmende, claustrofobische sfeertje en het aardige acteerwerk van het vrouwtje, die blonde gast en de lekkere Elkin. Gelukkig wordt je van tijd tot tijd getrakteerd op een heerlijke moord, die er werkelijk subliem uitzien! De moorden komen sowieso vol in beeld in plaats van dat de camera laf wegdraait en daar geniet ik van.

Het einde vond ik dan weer een beetje carnaval-achtig qua opmaak maar het idee erachter was goed. Echter, het voelde wel een tikje gehaast aan. Toch een enorme meevaller en zelfs aan te raden aan liefhebbers voor occulte horror.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Niet zo slecht als verwacht. Wel is het anderhalf uur opgevuld met vrij weinig inhoud. Sekte vervolgt alle levenden om hen te "redden", levenden vluchten alle kanten op, en dat tot sekteleden zelfmoord plegen om plaats te maken voor de demonen . De film in twee lijnen samengevat. Het dunne verhaal voorkomt echter niet dat er enkele heuse schrikmomenten in zitten ( in het begin schrok ik me werkelijk een bult ) en de horror is behoorlijk bloederig. Veel films verdienen de stempel horror niet... deze zeker wel. Een middenmoter.

avatar van Elineloves

Elineloves

Potverdikkeme, wat schrok ik in die openingsscène zeg! Abnormaal, jesus! Die had ik niet zien aankomen. Had zeker nog een minuut lang hartkloppingen daarna.

Eindelijk weer eens een horrorfilm die écht spannend is en gedurende de hele film onverwachte schrikmomenten heeft. De montage is heerlijk vlot, de soundtrack zeer passend en ook de special effects zien er realistisch en goed verzorgd uit.

Ook eindelijk eens 'echte' personages die niet alles doen wat dom en achterlijk is, maar die de handen in één slaan en een team vormen onder het motto: 'samen staan we sterker'. Verfrissend.

Geen aliens, vampieren, seriemoordenaars, dieren op de killer-toer of mismaakte halflingen, maar op hol geslagen Christenen. Creepy, rauw en absoluut puntje-van-je-stoel materiaal.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Aardige horrorfilm. Bevat een vermakelijke opening. Heeft grotendeels een leuke donkere mysterieus sfeertje. De film is aardig bloederig te noemen en is regelmatig ook nog spannend. Zeer vemakelijk. Beter dan ik van tevoren had gehoopt/verwacht.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Nice De metro blijft een gave setting, mooi kleurgebruik in de eerste helft en toffe kills -
niet alleen de bijl maar ook het zwaard in de nek en de hamer op het hoofd tok!
. En niet te vergeten de sfeervolle soundtrack.

De film balanceert leuk tussen de zelfbewuste knulligheid (de weirde personages en het acteerwerk) en spanning. Uber-lomp ook met die baby.

Voor de verandering zijn er goede schrikmomenten (niet m'n favoriete ingredient) en is er een bont gezelschap van personen in plaats van acterende modellen. Alleen op zo'n driekwart van de film had het kat-en-muisspel wat ingekort mogen worden.
Hoe dan ook een verfrissend filmpje in het genre.

Teleurgesteld.

Hoewel de film ook best kan teren op een aantal leuke zaken schiet het algemeen wat tekort. Qua gore was het best oké allemaal, de film is niet al te preuts en er zitten een aantal leuke kills in. Wel jammer dat de sekteleden allen met een veredelde tandenstoker rondliepen, die kills waren iets matiger.

Verder vooral een samenraapsel van andere films. Children of the Corn meets Creep, of wat religieuze freaks in de metro. Midnight Meat Treas zat (gezien het einde) ook niet erg ver weg.

Beetje jammer dat de film er nooit in slaagt om sfeervol te worden. Visueel is het wat karig, zowel qua kleurgebruik als editing slaagt Devereaux er niet in om een spannend geheel te kneden. Kwam nogal gedateerd over allemaal.

Ook het acteerwerk is droevig. Een bende oninteressante personages, compleet vervangbaar grut waar je als kijker te lang mee opgescheept zit in kleine ruimtes. Zo'n omatje komt ook compleet belachelijk over als bad guy, wat de film verder ook geen goed doet.

Zat op 2.0*, maar door het dankbare einde mag er nog een halfje bij. Een twist als deze kan ik wel appreciëren, al heb ik hem al beter uitgevoerd gezien. De film in kwestie noemen is alleen een té grote spoiler vrees ik.

Gezien de setting had deze film gewoon stukken beter moeten zijn. Zat zeker ook meer in, laatste shot deed mij trouwens nog wat twijfelen over het einde maar we zullen de film maar voordeel van de twijfel geven zeker?

avatar van DVD-T

DVD-T

Heerlijk filmpje toch wel. De openingscène vergeet ik niet zo snel weer. Kreeg zowat een hartverlamming. Maar ook de rest van de film is zeer spannend. Leuke kills en een erg fijne sfeer. Verassend om een keer "andere killers" bezig te zien. Had trouwens nog nooit van deze film gehoord, keek een beetje raar op van dat lage gemiddelde hier.

avatar van Insignificance

Insignificance

Beetje wilde en onbehouwen horrorfilm, waarvan de structuur niet echt mee zit. De opening is iets om er eens goed voor te gaan zitten, ik schrok me ook even de pleuris, maar daarna vervalt het in een iets te eentonige jacht van op hol geslagen sekteleden, die met een dolk hun missie proberen te voltooien.

Dan wordt het zo'n afvalrace van een onbeduidend groepje die moet teren op de moorden. De blonde creep en de oude vrouw geven het wel wat jeu, echt opzienbarend wordt het met dit snij- en hakwerk daarentegen niet. Met een baby is het natuurlijk al snel scoren, maar dat had best wat groffer gekund.

Niks mis met de setting, maar veel sfeer weet Devereaux het niet mee te geven. Daarvoor is het wat te druk. Meer demonen had het middenstuk beslist goed gedaan. Ik zie dit ook niet zozeer als spannend, maar vermakelijk met een licht komische toon is het wel. Ik heb me er in ieder geval niet mee verveeld.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Brothers, sisters hear the voice, hope is God, and God is love!

Prima Canadese horrorfilm waarbij de setting nog altijd een van de beste keuze's is in dat project: De ondergrondse. Het plot is prima uitgewerkt en die schrikmoment in de eerste 5 minuten was echt sick! Helaas wist ik bij het begin al dat de soundtrack al behoorlijk verkeerd is gekozen en dat wil nog wel eens de stoorzender zijn; in plaats van dat ik duistere ambient had verwacht, iets wat totaal niet zou misstaan in deze film, krijgt de film continu weer de neiging om er bombastische orkestische troep in te kwakken dat overduidelijk niet zo misstaan in een Hollywood-film, echt een dikke minpunt, maar uiteindelijk moet je wel de kaf van de koren kunnen scheiden en dan is dit toch nog best een erg geslaagde horrorfilm met prima acteerwerk van Elkin als Karen en de overgebleven reizigers van de laatste metro, met 2 losbandige macho's, een stoere redhead, de doorzetter Mike die zelfs na meerdere keren gestoken te zijn gewoon nog vrolijk doorhobbelt een verlegen katholiek meisje en 2 medewerkers, die gecomfronteerd worden met een zwaargestoorde sekte onder leiding van dat totaal verknipte ouwe wijf die de mensen willen "redden" (lees doden), en nou moeten vluchten voor hun leven nadat de metro is stilgezet, door de eindeloze gangen en tunnels van de ondergrondse. Het is en blijft moeilijk, want de opzet, het survivalgam, de kills en de sekte zelf zijn erg overtuigend neergezet, en de uitkomst/twist dat uiteindelijke apocalypse-thema en de misleiding onder sommige personages in de film is ook erg indrukwekkend, maar helaas word de spanning en de momenten dat je je in principe moet zinderen van de angst gewoonweg, zoals ik hierboven al zei, vaak gewoon zwaar verneukt door de totaal misplaatste soundtrack; bij bijna elke ontsnapping wordt er weer als een gek op de toeters en violen geramd, wat ook gewoonweg de spanning vaak totaal ontneemt en inperkt. Zo jammer gewoon, want het ging zo de goede kant op met enkele toffe en mooi getimede schrik/hallucinatie momenten in het begin... ook daar zie je in de loop der tijd maar steeds minder van terug. Het einde daarentegen vond ik wel erg goed!

En kwa gore en kills zit deze film weer wel helemaal goed, en er word ook nergens om geschuwd, zelfs niet om een baby.

Een film waar je echt moet filteren en moet proberen om dat bombastische weg te denken, dan heb je nog wel een toffe survival slasher voor de kiezen met een sterk plot.

4,0* (zou een 4,5* zijn geweest als de soundtrack anders was)

PS: De film gisteren (24 december) gezien, en het was best paranormaal grappig dat de kerstklokken gingen luiden bij de scene dat ze op de tv konden zien dat het apocalypse is aangekondigt.

avatar van John Milton

John Milton

Soms kan het geen kwaad om met wat context te beginnen. Stephen Kings/Frank Darabonts The Mist (2007) is een doodenge film. Natuurlijk is er dat einde, en die fucked up shit in de mist, maar dat is niet wat die film voor mij zo angstaanjagend maakt. Wat ik echt doodsbenauwend vond, is dat in die situatie een gek opstaat, die haar radicale interpretatie van een religieus geschrift dusdanig toepast, dat ze een massa met religekkies kan commanderen die niet langer zelf nadenkt, maar simpelweg doet wat er wordt gevraagd. Wat het ook is. Terrifying.

End of the Line speelt met dat idee, waarbij een sekte die overtuigd is dat de Dag des Oordeels eraan komt, meent dat ze weten wat het beste is voor het zielenheil van de rest van de ongelovige mensheid: kapot steken, zodat hun ziel behouden blijft voor God. Stuk voor stuk blijven er mensen op de slachtoffers afkomen, van oude vrouwtjes tot overtuigde adolescenten. ‘God loves you’, roepen ze met een glimlach, terwijl hun mes het lichaam van de andersdenkenden binnendringt. Getverdemme. Daar kan ik dus wakker van liggen. Deveraux verklaarde in interviews dat het massaal bashen van moslimfundamentalisten na 9/11 een directe aanleiding was voor dit verhaal, aangezien radicalisme uit elke religie voort kan vloeien, maar men zich dat in het Westen liever niet altijd lijkt te willen realiseren. De media kan echter een grote rol spelen in onze perceptie van dit soort daden, en de dekking die ze krijgen in het nieuws. Zo dacht ik tot vorig jaar dat het boeddhisme een strikt vreedzame overtuiging was.

Maurice Devereaux heeft hierna (2007) helaas geen film meer gemaakt, en dat is mensen opgevallen. Als ik zie wat hij doet met een mini-budget van $200.000, dan betreur ik dat de man niet meer kansen zijn gegeven. Devereaux heeft ook gewoon nog een eigen Facebook pagina, die teruggaat tot de tijd dat hij deze film nog aan het pushen was. Er gebeurt weinig op, maar toen ik hem een zojuist een berichtje stuurde met wat ik van zijn film vond, kreeg ik binnen een minuut een ontzettend aardige reactie. Dat is toch wat wrang, eigenlijk had ik liever gehad dat hij te druk was voor dat soort dingen… En er staan helaas nog steeds geen films op stapel, meldt hij. Overigens heeft de film ook een bovennatuurlijk horror element, waarover ik niet teveel wil verklappen.