Big (1988)
Genre: Komedie
Speelduur: 104 minuten / 130 minuten (extended cut)
Geregisseerd door: Penny Marshall
Met onder meer: Tom Hanks, Elizabeth Perkins en John Heard
Releasedatum: 22 december 1988
Plot Big
"Have you ever had a really big secret?"
Josh maakt, bij een machine op een kermis, een wens om groter te zijn. Hij wordt de volgende ochtend wakker en de wens blijkt waarheid te zijn geworden. Hij heeft een lichaam van iemand van dertig maar van binnen is hij nog steeds 12. Nu moet hij leren te leven als een volwassene, want de kermis is weg. Hij zal dus een gewone functie in de samenleving moeten nemen totdat hij de machine heeft gevonden om de wens om te draaien.
Josh Baskin
Mrs. Baskin
Mr. Baskin
Cynthia Benson
Karl van H.
De vriend van het personage van Tom Hanks in deze film was toch ook de vriend van John Connor in Terminator 2?
Vinokourov
Een van de eerste films van Tom Hanks en dat gaat hem goed af. De 13-jarige Josh wenst op een kermis dat ie groot is en warempel, het overkomt hem ook. Josh ziet eruit alsof ie 30 jaar oud en dat zorgt met het verstand van een 13-jarige tot een handvol grappige en onhandige momenten. Zoals ie later zou bewijzen, is Tom Hanks geknipt voor sullige rollen als deze. Op het eind zwakt de film wel wat af. De grap van het concept is dan weer uitgewerkt.
otherfool
Dat ik hier nog niet op gestemd had
Jeugdsentiment natuurlijk, zeker een handvol keer gekeken destijds. Toen zal ik een jaar of 13 zijn geweest, misschien moet ik hem nu (bij 30+) nog maar eens opsnorren. Hanks is inderdaad op zijn best als goedige sul zoals in deze familiefilm.
3,5*.
Fran
- 1953 berichten
Ja, het blijft toch wel een leuke film. De ultieme kinderdroom om een keer volwassen te zijn. Dit onderwerp is op zich wel tijdloos omdat ieder kind dit wel zou willen maar aan de andere kant zijn de gadgets en het speelgoed zo ouderwets dat het niet echt meer van deze tijd is. Maar voor mensen van mijn leeftijd is het wel weer een film met jeugdsentiment.
Geweldig, zoals hij zijn kamer heeft ingericht. En hoe hij voor het eerst een volwassen vriendin mee naar huis neemt. Zij wilt wel wat meer maar hij wilt alleen maar trampoline springen en spelen. Het is niet zo dat je van de bank rolt van het lachen maar hij is zeker wel leuk om naar te kijken.
mister blonde
Ga omhoog. Erg goed gemaakt, de beste film in zijn soort. De scenes in het warenhuis behoren tot mijn favoriete feelgood-momenten uit een film.
Billy-Pilgrim
Erg leuke familiefilm. Toen ik de plot las was ik een beetje huiverig, want dit soort films, zo dacht ik, kunnen alleen maar op cliché uitdraaien. Dat viel me gelukkig alles mee. De gebeurtenissen in de film waren niet zo voorspelbaar en bovendien brachten ze een lekker feelgood sfeertje met zich mee. Er was ook wat drama maar niet al te veel. Het zou de film ook niet gestaan hebben. Leuk om weer eens een jonge Tom Hanks te zien. Een van de meest sympathieke acteurs op het zilveren scherm.
DragQueen
Leuke komedie, met een prima acterende Tom Hanks in de hoofdrol. het verhaaltje is verder leuk bedacht, en levert een hoop hilarische situaties op. 3 sterren.
Minotaures
Klassieke komedie.
Heb me prima vermaakt. Een leuk verhaal met leuke personages (vooral Hanks natuurlijk). Lachwekkend om een volwassen man met een verstand van een kind te volgen. Ik heb alleen geen idee of ik de 100 of 130 minuten versie heb gezien.
Zo maak je ook mee hoe het is om een echte baan te vinden, een vrouw te ontmoeten en mee af te spreken en natuurlijk hoe die het een en ander regelt in het leven. Er zijn genoeg leuke stukjes waar je een grijns van krijgt, het is dus een lekkere luchtige komedie. Vooral hoe die omging met zijn goedbetaalde baan, het verwarren met z'n beste vriend als z'n zoon en zijn relatie's met vrienden en collega's.
Om Hanks in een komedie-rol te zien spelen is niet echt iets nieuws, het is gewoon een tof acteur die genoeg rollen op bepaalde genres kan spelen en het nog goed doet ook.
Een hele kleine nadeel is soms de speelduur van een komedie. Als het tegen de 100 minuten zit begint het snel te vervelen en worden de grappen flauw, maar als eerste kijkbeurt zou het niet zo erg zijn.
Ik kan me nog vaag stukjes van Bachelor Party herinneren, maar die zou ook een leuke toevoeging zijn om het vlak na Big te kijken, om even in de Hanks-stemming te blijven.
Een komedie die je af en toe kan kijken.
danuz
Klein meesterwerk, en dat voor een familiefilm die ik in mijn jonge jaren helemaal niet gezien heb! Maar het enthousiasme, de angst en levensgeluk straalden hier zo vanaf dat het best eens één van mijn favoriete feelgooders zou kunnen worden. Tom Hanks in zijn beste rol en NYC eind jaren '80 wordt geweldig in beeld gebracht.
danuz
Nee, ik zal het eens doornemen. Bedankt!
Edit: aardig artikel. Alhoewel ik het gevoel heb dat iedereen dit tot op zekere hoogte wel uit de film zal halen. Het fatalisme van hun relatie komt vrij goed naar voren, en de eindscene is bittersweet. Artikel verteld mij weinig nieuws.
tommykonijn
Typische Tom Hanks film uit de jaren '80. Velen daarvan zijn mij altijd goed bevallen (Splash, Bachelor Party) en anderen weer wat minder (Punchline, Nothing in Common). Maar over het algemeen zijn ze meestal wel leuk. Ook deze 'Big' mag er zeker zijn. Er zitten namelijk genoeg leuke en grappige scenes in. Hanks zet een leuke rol neer en ook de rest van de cast was goed op dreef. De scenes zoals waarin hij in het appartement lol zit te maken en in de speelgoedwinkel (het fragment op die grote piano vooral) zijn leuk, en er is ook goed in beeld gebracht hoe Josh zich zal moeten aanpassen aan het volwassen leven (bijv. het zoeken van een baan). En natuurlijk de keuze die hij moet maken.. Het einde zag ik wel aankomen eigenlijk maar ik was toch wel benieuwd. Zeker een leuk en vermakelijk filmpje!
DDT
Vond het vroeger altijd een leuke film. Jeugdsentiment
Idd hier net hetzelfde
Sympathiek slungelig.
Warme en sympathieke komedie met een sterke Hanks, die de film draagt. De scène met de immense piano is aandoenlijk en inmiddels legendarisch. Het bekende concept van de film is menigmaal opnieuw uitgeprobeerd, maar zelden zo geslaagd als hier, met dank aan een slungelige Hanks.
Goed.
Toen ik hier wat wilde neerpennen dacht ik hetzelfde als Zinema boven mij. Big is vooral een sympathieke film dat in het begin melancholische gevoelens weet op te roepen dankzij de aanstekelijke muziek. Hanks is ook in vorm, ik vind zijn vroegere personages altijd wel grappig. Uit de situatie zelf had meer gehaald kunnen worden qua humor/grappen, maar het succesverhaal heeft her en der zijn aanstekelijke momenten.
eyes11
Dé film van Tom Hanks waardoor ik meteen een fan van hem ben geworden en nog steeds ben. De rol als kleine jongen gevangen in het lichaam van een volwassen man, is Hanks op het lijf geschreven. Geloofwaardig sentiment en met een grote dosis humor. Met deze film bewees Hanks zichzelf als grootwaardig acteur en dit was toen nog maar het begin van zijn carriere.
DBTim
Geweldig jeugdsentiment. Heb eindelijk de dvd gezien en wist nog precies bij welke stukken van de film de reclame kwam van de videoband waarmee we de film een jaar of 15 geleden hadden opgenomen, haha.
Blijft een leuke film en zal hem nog regelmatig eens herzien.
They pay you for this? Suckerssss!
mdma
Luchtige "easy going" familie film met een nog jonge Hanks in zijn begin jaren.
Mooi om te zien hoe goed Hanks zich kan verplaatsen in bepaalde ongecontroleerde gezichts uitdrukkingen en fysieke bewegingen (bv. hoe hij tijdens het rondlopen met een plastic tasje staat te draaien en te zwaaien) die alleen kinderen kunnen maken.
Soms iets te zoet sappig allemaal, zelfs de ooit ruige "skid row" buurt in New York met hoeren en gangsters wordt overdreven gekscherend neergezet. Ook vind ik het jammer dat de hoofdpersoon dingen doet die je natuurlijk nooit zou doen als je op een dag als 12 jarige wakker wordt als 30 jarige.
Verstand op 0 dus en kijken, en met vlagen een glimlach op mijn gezicht.
-P-
Topfilm.
Leuk om weer eens gezien te hebben. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer.
dutchtuga
Sympathieke film die vooral in het begin erg goed is. De sfeer die wordt gecreëerd om die Zoltar machine is erg sterk. Geweldig muziekje ook vooral, had zo uit een 80's horror kunnen komen. In het midden wil de film wat sleuren, maar echt vervelen deed Big nooit. Leuke rol ook van Tom Hanks die een charismatisch groot kind neerzet.
missl
Leuk jeugdsentiment en kijkt nog steeds wel prima weg, met een lach op je gezicht is dit een sympathieke film.
Filmkriebel
Zeer goed modern sprookje met Hanks over volwassen worden. Ik kan hier niks slechts over kwijt : Hanks is hier echt goed, enkele onvergetelijke scènes zoals die "piano jump" met Robert Loggia, heel wat grappige momenten die nog steeds werken bij herziening (Perkins en Hanks op die trampoline), en een schattige vertederende romance met Elizabeth Perkins. Prachtig einde ook. Dit is echt een lieve film die voor een heel warm gevoel zorgt.
Sjoerdow
Nee, jij bedoelt Danny Cooksey.
djaxodus
Hele leuke familiefilm, met een goed acterende hanks die weer eens een jongetje mocht zijn.
en een hele leuke zure john heard: I dont get it, i dont get it, lets make a bug
De Knip
De ontvoering - de rode draad in deze film - was met veel vernuft in elkaar gezet. Met name het emotionele einde was heerlijk Amerikaans. Een halve ster erbij:
***1/2
floriaan97
Big is waarschijnlijk de beste feel good film die ik ooit gezien heb!
Tom Hanks is zonder twijfel de beste acteur van zijn generatie en ook hier betovert hij m'n lachspieren met een oprecht grappig optreden.
De scene op die levensgrote piano is een van de beste scenes ooit gemaakt.
Aanrader dus!
Dk2008
Deze film had ik al veel eerder kunnen zien want hij is best wel vaak op tv geweest. Vandaag dan maar gekeken en Tom Hanks heeft me niet teleurgesteld, naast dat het leuke film is speelt Hanks gewoon goed. Ik zat al heel snel met twee vragen houdt Hanks dit wel consequent vol en ten tweede hoe moet dit nou eindigen.
Wat het eerste betreft, een erg eenvoudige rol is dit helemaal niet, en hoewel in het laatste halfuur niet helemaal vind ik dat Tom Hanks er toch behoorlijk goed in is geslaagd om een geloofwaardige rol neer te zetten, wat hij trouwens niet alleen in deze film heeft gedaan. Wat betreft het tweede vind ik dat, hoewel deels voorspelbaar, de film toch bevredigend wordt afgesloten.
Ik dacht dat deze toch veel komischer was, nou hoef ik niet iedere keer uit mijn stoel te schieten van het lachen, maar meer dan grappig was het toch niet. En ik vond het bij herkijken wel tegenvallen. Doet me sterk denken aan soortgelijke films als One wish too many en de Duitse sproet, ook met wensen, en ik zou maar oppassen met dat gewens. Tom Hanks doet het hier wel goed en Elizabeth Perkins is knap. Maar dat is het toch wel een beetje. Bij IMDb staat ook drama en fantasy. Ik vind zeker wel dat beide genres toch sterk vertegenwoordigd zijn en louter komedie is het dus niet. 3.0
Gang_Star
Big is een leuke feel good komedie, die soms wat flauw is maar nergens echt teleurstelt. De film is leuk van begin tot eind en de rol van Tom Hanks is vrij aardig.
fun in acapulco
Eén van de weinige keren dat ik Hanks kan velen. Meestal speelt ie een typische gladde, kleffe Amerikaans type. Hier is ie nog grappig. De scene dat ie kaviaar eet is hilarisch.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Cast Away
Drama, 2000

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993
honkbalco-workers relationshipbody-swapmagisch realismebronx, new york citypinball machinetoy makerduet job promotionhomesicknew toyquarterunplugged electronic worksyankee stadium wish fulfillmentbunk bed vrouwelijke regisseurage change