Big (1988)
Genre: Komedie
Speelduur: 104 minuten / 130 minuten (extended cut)
Geregisseerd door: Penny Marshall
Met onder meer: Tom Hanks, Elizabeth Perkins en John Heard
Releasedatum: 22 december 1988
Plot Big
"Have you ever had a really big secret?"
Josh maakt, bij een machine op een kermis, een wens om groter te zijn. Hij wordt de volgende ochtend wakker en de wens blijkt waarheid te zijn geworden. Hij heeft een lichaam van iemand van dertig maar van binnen is hij nog steeds 12. Nu moet hij leren te leven als een volwassene, want de kermis is weg. Hij zal dus een gewone functie in de samenleving moeten nemen totdat hij de machine heeft gevonden om de wens om te draaien.
Josh Baskin
Mrs. Baskin
Mr. Baskin
Cynthia Benson
rubenzzz
Beetje flauw allemaal. Typisch Amerikaans filmpje dat echt niet hoger verdient dan 2.5 *
*stella*
niet slecht om een avondje aan te besteden...
Tom Hanks kan veel verschillende rollen spelen, dat noem ik nou een echt goede acteur
***
Travolta_Jackson
Een van de zovele films waar hij bekend mee geworden is zoals (bachelor party, punchline)
The Last
Heb 'm lang geleden gezien. Weet wel dat ik 'm toen heel leuk vond, erg vermakelijke allemaal.
3 sterren tot dat ik 'm weer zie.
Saldek
Ik weigerde toen die film te zien in '88. In veronderstelling zijnde dat het een slapstick-suckmovie zou zijn. Ondertussen heb ik Tom Hanks leren kennen als een acteur die als geen ander zowel menselijke zwakheden als kwaliteiten weet te vertolken en heb ik veel ontzag voor zijn prestaties gekregen. Dus besloot ik kort gelee deze maar eens te huren om mijn Tom Hanks-lijst af te maken. Deze film heeft me uitermate verrast. Geen topfilm, maar wel heerlijk vermakelijk kijkplezier. Al gaat mijn T-H voorkeur naar zijn latere 'volwassen' rollen, deze was beslist het kijken waard. 3,5*
Sportingerke
Prachtfilm om in deze kerstachtige dagen te bekijken. Was beter dan ik gedacht had, en geef toe: iedereen wenst wel eens om iemand anders te zijn. Jammer genoeg ben ik nog nooit een Zoltarmachine tegengekomen...
tommykonijn
Een tijdje geleden inmiddels alweer dat ik deze Film heb gezien maar Tom Hanks is hier geloof ik in een van zijn eerste Films te zien en toen zelfs deed hij al Goed acteren als je naar dit kijkt en 11 jaar later te zien was in The Green Mile (Nr. 5 in de Top 250) zie je duidelijk een groot verschil maar dit was gewoon Leuk om naar te kijken
***
Quido
Jammer dat Josh al relatief snel een relatie krijgt met een vrouw, vanaf dat moment werd het allemaal wel wat cliché en irritant. Vreemd ook, aangezien er veel meer potentie zit in de oorspronkelijke verhaallijn. Desalniettemin een erg vermakelijke film, met een lekkere jaren tachtig sfeer, wat klassieke scènes en goed spel.
wwelover
Vermakelijke film. Geniet altijd als ik hem zie. Niet hoogstaand maar wel erg geinig.
maerk
Geinig filmpje dat niet erg veel om het lijf heeft. Tom Hanks speelt leuk maar soms toch een beetje te overdreven. Hij zet hier niet de topprestatie neer die je van hem zou verwachten. De film kent erg komische momenten, alleen aan het einde is alles te sentimenteel. Ook de muziek van Howard Shore had wat minder zoet gemogen.
ehs21
Leuke film, Hanks en Perkins acteren goed. Tis een beetje overdreven allemaal want alles wat ie doet is goed en hij raakt nooit in de problemen. En dus kijkt ie lekker weg en is het leuk om naar te kijken maar meer ook niet. 3*
Scorpio11
Hele grappige film. Mijn kinderen waren er gek. Telkens wilde ze de film weer zien.
jumpstylemovie
Big is een heerlijke, verfrissende komedie en precies wat ik verwacht had. Ik keek al lange tijd uit naar Big en gister avond was 't dan zo ver. Mijn verwachtingen kwamen helemaal uit. De jonge Tom Hanks... Niet zo goed als dat ie nu is maar hij was toen ook zeker geen slecht acteur. Ik vond hem zeer geschikt voor de rol van Josh. Dit is het soort verhaal/plot wat mij aanspreekt. Lekker dun en Low Budget maar er valt toch heel veel uit te halen. In andere films met zo goed als het zelfde verhaal zou de jongen eerst ontzettend veel lol maken met zijn 30 jaar oude lichaam en daarna zou ie wel weer jong willen worden, maar hier wou hij vanaf 't moment dat ie uit bed stapte al weer terug naar zijn 13 jarige lichaam. Gelukkig beleeft ie alle lol wel in zijn appartementen. Ook leuk om te zien dat ie een baan heeft enzo. Deze film heeft gewoon alles wat een verfrissende komedie nodig heeft dus ik ben hier zeker tevreden mee.
Best wel een vermakkelijke film met een aantal leuke momenten (vooral in de eerste 60 minuten). Leuk gespeeld door Tom Hanks.
Dk2008
Deze film had ik al veel eerder kunnen zien want hij is best wel vaak op tv geweest. Vandaag dan maar gekeken en Tom Hanks heeft me niet teleurgesteld, naast dat het leuke film is speelt Hanks gewoon goed. Ik zat al heel snel met twee vragen houdt Hanks dit wel consequent vol en ten tweede hoe moet dit nou eindigen.
Wat het eerste betreft, een erg eenvoudige rol is dit helemaal niet, en hoewel in het laatste halfuur niet helemaal vind ik dat Tom Hanks er toch behoorlijk goed in is geslaagd om een geloofwaardige rol neer te zetten, wat hij trouwens niet alleen in deze film heeft gedaan. Wat betreft het tweede vind ik dat, hoewel deels voorspelbaar, de film toch bevredigend wordt afgesloten.
dave
Hanks is een meerwaarde in deze film. Hij speelt zijn rol op wat waarschijnlijk de beste manier is. Of het nu door zijn gedrag of gewoon zijn uiterlijk is, het komt goed over.
Het verhaal vond ik eerst niet echt origineel klinken, maar toch wisten ze dit scenario een interessante richting te geven door te focussen op de carrière-makende Josh.
Je kan dit een clichématige wending noemen, maar de uitwerking vond ik toch apart.
Verder is ook Hanks zijn tegenspeelster Perkins is goed gecast. Deze twee stelen de show, in tegenstelling tot een hele hoop vervelende bijpersonages.
'Big' is op MM wat onderschat, het is naar mijn mening een film die perfect is binnen familiekringen en mensen die van een klassieke komedie houden. (Alhoewel deze komedie toch iets 'speciaals' biedt)
*** 1/2
movie acteurs
Aardig filmpje.
Het verhaal is best leuk. Tom Hanks speelt zoals gewoonlijk goed. Soms vond ik de film eigenlijk best wel saai en het einde was nogal voorspelbaar. Krijgt een 2,5.
booyo
Wat mij betreft voldoet Big optimaal aan de titel van lekkere wegkijker. Je hebt van die films die je wilt zien als je niet wil nadenken, maar gewoon vermaakt wilt worden en dit is er zo eentje. Grappig Hanks als klein broekkie te zien! Gewoon een leuke film.
Dikke 3*
gceulen
Lekker familie filmpje om te kijken met je dochter of zoon van 10 a 13 jaar. Daar is deze film helemaal op zijn plaats.
Karl van H.
Deze film is jeugdsentiment pur sang voor mij, dus op enige objectiviteit van mijn kant hoeft niemand te rekenen. Big is eenvoudigweg ontroerend, van het moment dat Hanks voor het eerst in de grote stad komt en huilend in slaap valt, tot het moment dat hij voor het eerst een meisje kust. De scène waarin hij zegt niet te snappen wat er leuk is aan het spelen met een gebouw, is me ook altijd bijgebleven. Als klein jongetje kon ik me hier zó goed in verplaatsen, snik
SolidKevin
Zeer vermakelijke film, maar ja als Tom Hanks mee doet kan het al bijna niet meer fout.
vhoffman
Toch wel een redelijke film op zich met een paar goede stukken erin, hoewel Tom Hanks af en toe vrij sukkelig over kan komen.
Kricky
blijft een leuke film. Tom Hanks is en blijft een top acteur. Je kunt heel goed inleven in Zijn rollen en vrijwel bij al zijn films vond ik. De pianoscene blijft ook altijd grappig.
Ik zou weleens willen weten of die jochies nog acteurs zijn of niet.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Tonari no Totoro

Cast Away
Drama, 2000

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993
honkbalco-workers relationshipbody-swapmagisch realismebronx, new york citypinball machinetoy makerduet job promotionhomesicknew toyquarterunplugged electronic worksyankee stadium wish fulfillmentbunk bed vrouwelijke regisseurage change